Perly - netradičné prírodné klenoty známe niekoľko tisíc rokov. Ako jediné z drahokamov sú vytvorené živým organizmom. V starovekých ríšach boli opradené mnohými legendami. Hlavne preto, že nebol jasný ich pôvod a spôsob vzniku.

Legendy a povesti o perlách

Napríklad v Indii sa domnievali, že perly vznikli z kropají rannej rosy, ktorá spadla na zem a zachytila ju ulita. Dialo sa tak ale iba pri mesiaci v splne. Gréci a Rimania mali podobnú legendu. V Číne ľudia verili, že perly vznikli zo slín bojujúcich drakov, ktoré padali na zem v podobe dažďa. Perly tak mali moc chrániť nositeľa proti požiaru. Čierne perly zasa vznikali v hlavách drakov a tí ich potom chránili za svojimi zubami. Perlu tak získal len ten, kto draka dokázal zabiť. Tieto perly symbolizovali múdrosť.

Perlový náhrdelník - KLENOTA

V Japonsku perly podľa legiend vznikali zo sĺz bájnych bytostí. Na Srí Lanke a v hebrejských povestiach sa objavujú postavy Adama a Evy. Verilo sa, že po vyhnaní z raja Eva ronila biele a Adam čierne perly. Svoje perlové báje majú aj v Polynézii, Perzii a hinduistických krajinách, čo svedčí o tom, že perly boli známe skutočne celému starovekému svetu.

Perly v priebehu storočí

Perly všeobecne boli a sú veľmi cenené. Napríklad v Ríši rímskej mala jediná perla hodnotu pätnástich krajín. Využila toho Kleopatra, ktorá sa stavila s Marcom Antoniom, že pripraví tak veľkolepú hostinu, že zahrnie bohatstvo celej krajiny. Marcus Antonius po jedle vyhlásil, že hostina bola výborná, ale nepredčila iné, na ktorých sa účastnil. Kleopatra potom dala dole z ucha perlovú náušnicu, perlu rozdrvila a rozpustila vo svojej čaši s octom. Pohár vypila a Marcus Antonius nemal inú možnosť, než uznať svoju porážku. V Ríši rímskej mali totiž perly oveľa vyššiu cenu ako v Egypte, čo Kleopatra veľmi dobre vedela.

Zlaté náušnice a prívesok s perlami - KLENOTA

Ani v stredoveku záujem o perly nepoľavil. V období baroka vznikol napríklad tajomstvom opradený obraz nesúci názov Dievča s perlou, kde je perla umiestnená v ohnisku pozornosti. Obraz maliara Jana Vermeera je známy tiež ako Mona Lisa severu a patrí ku kľúčovým dielam holandského umenia.

Odpradávna sa verí, že perly sú silne späté s láskou. Posilňujú milostné vzťahy, upevňujú manželstva, poskytujú svojim nositeľkám ochranu, peniaze a šťastie. Čierne perly zase liečia zranené srdce a prinášajú do nich novú nádej.

Čierne tahitské perly - KLENOTA

Vznik perál a ich vlastnosti

Až v 18. storočí sa zistilo, ako perly vlastne vznikajú. Do lastúry živočícha vnikne malé cudzorodé teliesko, napríklad zrnko piesku a živočích ho potom obalí vlastnou perleťou. Vlastne sa tým bráni. Sladkovodné perly sa tvoria v útrobách perlorodky riečnej (dnes už silne ohrozenej kvôli znečisteniu vôd) či korýtka. V mori ich vytvárajú hlavne tichomorské perlotvorky morské. Sploštené perly môžu vyrobiť ušovité rodu Haliotos a ružové perličky nájdeme lastúrach krídlatky.

Ale čo je to vlastne perla? Jedná sa o formu uhličitanu vápenatého, najmä o aragonit s malým percentom bielkoviny. Vďaka tomu majú perly hladký a lesklý povrch. Na Mohsovej stupnici tvrdosti ich radíme k hodnotám 2,5-4,5. Sú teda pomerne mäkké, a ak do nich budeme rýpať ostrým predmetom, ľahko ich poškodíme. Nevydržia ani kontakt s kyselinami a zásadami, ktoré leptajú ich povrch. Perly potom strácajú lesk a vrstvy perlete sa môžu začať odlupovať.

Prsteň z ružového zlata s perlou a diamantmi - KLENOTA

Prírodné perly sú však veľmi vzácne a dopyt v priebehu rokov rástol. Roku 1893 urobil Japonec Mikimoto pokus vytvoriť perlu cielene. Vložil do lastúry kus perleťovej guľôčky a čakal, čo sa stane. Odmenou mu bola prvá kultivovaná perla. A tak mohol začať chov perlotvorných lastúrnikov.

Chov, farmy a kultivované perly

Dnešné perly pochádzajú presne z takýchto fariem, v ktorých sa do lastúr vkladajú tzv. jadrá, ktoré sa potom obalia perleťou. Existujú dve metódy založené na rovnakom princípe. V prvom prípade sa do perly vloží úlomok schránky iného lastúrnika. Ten sa nechá obaliť a zhruba po roku sa môže vložiť do inej schránky. Dajú sa tak kultivovať veľké perly. Táto metóda sa volá seed.

Náhrdelník so sladkovodnou a tahitskou perlou - KLENOTA

Druhý spôsob sa líši v použitom jadre, ktoré sa vkladá do schránky lastúrnikov. Volá sa bead method. Ako jadro sa v tomto prípade používa korálik vyrezaný z lastúry iného lastúrnika. Táto metóda je rýchlejšia, pretože konečná perla je len o málo väčšia ako vložený korálik. Vrstva perlete nebýva silnejšia ako 1 mm. Aj tak sú ale perly považované za kvalitné. V Ázii sa ale môžeme stretnúť s rôznymi tvarmi jadra, používajú sa napríklad aj malé sošky Budhu.

Mohlo by sa zdať, že sa tým problém s nedostupnosťou perál vyriešil, bohužiaľ nie úplne. Len malé percento kultivovaných perál totiž dosahuje šperkárskej kvality. Napríklad u tahitských perál je to len 5%.

Zlaté náušnice a prívesok s perlou - KLENOTA

Objavte perlové šperky, ktoré si zamilujete

Zažité presvedčenie, že perly patria do šperkovníc našich babičiek, je už dávno vyvrátené. Naopak perly pristanú ženám v akomkoľvek veku a súčasné šperkárstva vytvárajú skutočne dizajnové kúsky. Aj v našej ponuke nájdete moderné perlové prívesky, náušnice, prstene aj náramky, rovnako ako klasické perlové náhrdelníky, ktoré boli po stáročia symbolom luxusu a elegancie.

Perlám navyše veľmi svedčí kontakt s ľudskou pokožkou. Získavajú z nej totiž vlahu, a udržujú si tak lesk. Preto ich noste tak často, ako len budete chcieť - odvďačia sa vám za to.

Perlový náhrdelník - KLENOTA

Druhy perál: sladkovodné i morské

Prírodné perly sú dnes takmer rarita a ich cena je astronomická. Na trhu sú preto výhradne perly kultivované. Delia sa na perly sladkovodné a perly morské. Tie sladkovodné sú spravidla lacnejšie, pretože v jednej lastúre môže vzniknúť až dvadsať guličiek. Bývajú bielej farby a mávajú slabší lesk. Oproti tomu morský živočích vyprodukuje naraz maximálne dve perly. Tie môžeme ďalej rozdeliť na perly tahitské, Akoya a južného Pacifiku. V zahraničí sú k dostaniu ešte vzácne Cortézove perly. Perly s jednou plochou stranou, ktoré tvarom pripomínajú kabošonový výbrus, nesú meno Mabe.

Rôzne druhy perál - KLENOTA

Klasické biele symetrické guličky, ktoré si každý predstaví, keď sa povie perla, nájdeme pod označením Akoya. Bielym perlám pristane kombinácia so všetkými farbami zlata a úspešne ich môžeme snúbiť aj s drahými kameňmi.

Tmavo zelené až čierne perly s kovovým leskom sú tahitské. Tým pristane biele zlato, s ktorým sa vzájomne ideálne doplňujú. Zaujímavé sú aj v kombinácii s čírym diamantom.

Medové odtiene perál južného Pacifiku zasa nabádajú ku kombinácii so žltým zlatom a vznikajú tak skutočne luxusné šperky.

Obľúbené sú aj veľké asymetrické čiže barokové sladkovodné perly, ktorých krása vynikne vo forme jednoduchého zavesenia na retiazku. Každá takáto perla je originál, presvedčte sa o tom v našom ateliéri.

Náušnice z ružového zlata s barokovou sladkovodné perlou - KLENOTA

Starostlivosť o perly: krehké krásky

Cena perál sa odvíja od veľkosti, tvaru (súmernosti), farby a lesku. Všeobecne platí, že čím silnejšia vrstva perlete, tým väčší lesk perla má. Na trhu sa totiž môžu objaviť perly, ktoré majú len slabú vrstvičku perlete. Spoznáme ich podľa tzv. žmurkania, ktoré sa objavuje, keď perlu obraciame medzi prstami. U perál zo slabou vrstvou perlete presvitá farba jadra, takže sa pod určitým uhlom objaví na perle tmavá škvrna. Okrem slabej vrstvy perlete sa dá bohužiaľ naraziť aj na perly falošné. Tie možno našťastie pomerne ľahko rozoznať, pretože mávajú syntetický povrch a sú dokonale guľaté. Najlepšie to býva vidieť u dierky. Traduje sa, že by pravé perly mali drhnúť, ak s nimi prejdete po zuboch. To však nepovažujeme za spoľahlivú metódu určenia pravosti.

Perly sú veľmi chúlostivé. Pri ich nosení preto musíte byť obozretnejší ako u šperkov s kameňmi. Odporúčame šperk nasadzovať až ako posledný krok pri úprave vášho zovňajšku. Perlám totiž škodí lak na vlasy, krémy, parfumy a akékoľvek iné chemické látky. Keď perly dávate dole, napríklad pred spaním, určite im pred uložením do krabičky neuškodí jemné očistenie navlhčenou handričkou.

Yetel náušnice s trojlístkom z ružového zlata s diamantmi a perlami - KLENOTA

Perlový náhrdelník alebo náramok si časom zaručene zničíte, ak sa v ňom budete sprchovať, kúpať, chodiť do sauny či pary. Niť totiž pôsobením vody krehne a môže sa časom aj prevesiť, takže medzi perlami a uzlíkmi budú vznikať medzery. K pretrhnutí je potom už len krôčik. Rovnaké podmienky nemusia svedčiť ani náušniciam a prsteňom, pretože sa perlička môže odlepiť. Pozor by ste mali dávať aj na kontakt perál s kyslými či leptavými látkami. Napríklad ocot, víno alebo čistiace prostriedky môžu perlu poškodiť. Vyvarovať by ste sa mali tiež kontaktu perál s ostrými predmetmi.

Ak kupujete perlový náhrdelník či náramok, mal by byť vždy uzlíkovaný a pevný (pri miernom ťahu by sa nemali medzi perlami tvoriť medzery). Uzlíky medzi jednotlivými perlami zamedzujú ich odreniu a v prípade pretrhnutia náhrdelníka sa perly nerozsypú.

Náhrdelník z tahitských perál - KLENOTA

Čo ste o perlách (možno) nevedeli

Dnešné perly sa dovážajú hlavne z Číny. Veľké farmy ale nájdeme na pobreží Japonska, Indonézie, Polynézie či Austrálie. Z každého miesta pochádzajú perly trochu iných farieb v závislosti od typu mušle, v ktorých guličky vznikajú, a na podmienkach ich chovu.

V 15. a 16. storočí sme ale pre perly nemuseli tak ďaleko. V týchto dobách bola česká rieka Otava tak čistá, že v nej bežne žili perlorodky riečne, z ktorých sa perly dostávali. Ich obľúbenosť bola tak veľká, že ich v 18. storočí začali v Horažďoviciach chovať v tamojšej mlynské stoke. Chov čítal okolo 12 tisíc kusov, ktoré boli do stoky prenesené z hlavného toku Otavy v časoch sucha. Mušle sa opatrne otvárali raz za päť až desať rokov. Výnos perál bol rôzny. Jednotlivé kusy sa líšili veľkosťou a kvalitou. Krásne perly boli cenou porovnateľné s morskými perlami. Napríklad záznam z roku 1867 uvádza, že výnos čítal 130 malých perál a 30 veľkých. So stúpajúcim znečistením vôd však perlorodky postupne mizli, až po druhej svetovej vojne chov úplne zanikol.

A ktorá dáma mala jedinečnú možnosť nosiť pravé prírodne perly? Napríklad Elizabeth Taylorovú zdobila veľká perla datovaná do 16. storočia. Nosila ich už Mária I. zvaná Katolícka, vlastnili ju španielski, anglickí a francúzski králi. Perla má tvar kvapky a volá sa La Peregrina čiže Pútnička. Elizabeth Taylorová ju nechala u Cartiera vsadiť do náhrdelníka. Ten bol v roku 2011 vydražený za 11 miliónov dolárov.

Náušnice a prsteň z ružového zlata s perlami - KLENOTA