Tento drahý kameň ľudstvo pozná po tisícročia, veľkej obľube sa tešil už v starých ríšach. A práve preto, že jeho tradícia siaha tak ďaleko do minulosti, sa presne nevie, odkiaľ získal názov. Mnoho znalcov sa prikláňa k tomu, že je pomenovaný po jednom z gréckych ostrovčekov v Červenom mori. Dnes sa volá Zabargad, predtým však niesol názov Topazios. Topás sa tu síce nikdy neťažil, krajina tu ale vydávala svetu iný kameň - peridot. Pred rozvojom modernej mineralógie mohlo teda ľahko dôjsť k zámene týchto dvoch nerastov, pretože môžu vyzerať podobne.

Iné vysvetlenie môžeme nájsť v sanskrte. Tento staroveký jazyk Indie totiž výrazom topas alebo tapaz označoval oheň. Pomenovanie topás teda môže odkazovať na jednu z farebných variantov tohto krásneho drahokamu.

Diamantový prstýnek s topazem v bílém 14k zlatě - KLENOTA Náhrdelník v růžovém zlatě s topazem - KLENOTA

 

Topás v tradíciách, legendách a horoskope

Topás má tak ako iné minerály svoju pozíciu aj na poli ezoteriky. Už starí Gréci verili v jeho schopnosť prepožičať človeku silu. V Indii sa traduje, že topás nosený pri srdci dáva svojmu majiteľovi krásu a inteligenciu a zaistí mu dlhý život. V renesancii ľudia nosili topás, pretože vraj vedel rozbíjať kúzla a rozptýliť zlosť. Námorníci zasa verili, že dokáže stíšiť rozbúrený oceán. Dnešné vedmy oceňujú topás pre jeho schopnosť upevňovať zdravie, prinášať radosť, dobíjať energiu, plašiť nočné mory a zabraňovať námesačnosti. Je to kameň, ktorý pôsobí proti všetkým negatívnym energiám. Symbolizuje lásku a hodí sa pre umelcov.

Topás je spojený so Slnkom a jeho elementom je oheň. Spolu s citrínom je kameňom narodených v mesiaci november. Modrý topás patrí k decembru a tiež ku 4. výročiu svadby. Topás sa najviac hodí ku znamení Váh a Škorpióna, modrý topás zase ocenia Strelci a Vodnári. V ponuke šperkov KLENOTA nájdete topás práve v jeho modrých variantoch. Môžete vyberať medzi najrôznejšími modelmi prsteňov, náušníc a náhrdelníkov a nechýba ani niekoľko náramkov.

Minimalistický náramek z růžového zlata s topazem - KLENOTA Flexi náramek s topazem v bílém 14k zlatě - KLENOTA

Vlastnosti topásu z pohľadu vedy

Topás je častým minerálom kyslých pegmatitov a ryolitov. Farebné varianty drahokamovej kvality sa niekedy nachádzajú v autometamorfovaných cínonosných žulách a v kremenných žilách v ich okolí. V dutinách za špecifických podmienok vykryštalizovali ako veľmi čistý kremičitan hliníka s podielom fluóru. Po rozpade žulových masívov sa topásové kryštály dostali do riek, a vďaka ich odolnosti ich tak dnes môžeme nájsť v riečnych náplavoch.

Topás je kosoštvorcový minerál s chemickým vzorcom Al2{SiO4(F,OH)2}. Tvorí dokonale ohraničené kryštály a ich drúzy. Tvarovo sú topásy veľmi rôznorodé, menej či viac stĺpkovité a pozdĺžne ryhované. Na škále tvrdosti dosahuje topás bodu 8. Lom má lasturnatý, nerovný. Lesk je sklený, vryp biely. Je priehľadný či priesvitný. Pomaly sa rozpúšťa v horúcej kyseline sírovej, v ostrom plameni sa zakaľuje. Je dokonale štiepny, čím sa líši od kremeňa alebo berylu. A práve táto vlastnosť z neho robí nočnú moru brusičov, pretože veľa prírodných kryštálov obsahuje malé trhlinky. Také kusy sa potom vybrúsiť nedajú.

barevná variabilita topazů

Druhy a farby topásov

Topás sa podobne ako niektoré ďalšie drahokamy pýši veľkou farebnou variabilitou. Jedná sa o alochromatický drahokam. Vie teda byť aj bezfarebný a jeho zafarbenie spôsobujú stopové prímesi rôznych kovov, defekty v kryštálovej štruktúre alebo inklúzie.

Nádherné žlté kryštály s nádychom do oranžova nájdeme pod označením zlatý topás. Žlté sfarbenie môže byť spôsobené práve defektmi v kryštálovej mriežke.

Ak je taký kryštál pleochroický a manifestuje aj červenú farbu, hovoríme mu cisársky či Imperial topás. Ten je tiež jedným z najdrahších a najviac cenených topásov vôbec. Svoje meno získal v 19. storočí v Rusku na počesť cára. V tej dobe sa totiž topás ťažil hlavne na Urale a vlastniť taký kameň bolo výsadou kráľovskej rodiny.

Okrem žltej farby môže byť nedokonalosť v štruktúre kryštálu zodpovedná tiež za hnedé sfarbenie. Takýto topás sa volá champagne a je jednými z mála prírodne hnedých kameňov. Ľahko si ho môžeme pomýliť so záhnedou. Pod označením Sherry topás zase nájdeme hnedožlté kamene.

Stopová prímes chrómu farbí topás do ružova, fialova alebo červena. Ak je prítomný vanád, budú kamene ružové až fialové.

Minimalistické prstýnky k vrstvení z bílého zlata - KLENOTA topaz

Okrem už spomínaných farieb môže byť topás ešte prirodzene zelený či modrý. A práve modré zafarbenie prírodného pôvodu robí z topásu extrémne vzácny kameň. Takéto kúsky sú totiž skutočne ojedinelé a drahé. Modré sfarbenie má na svedomí prímes železa alebo porušenie kryštálovej mriežky prírodným ožiarením.

Ani menej atraktívny bezfarebný variant však nepríde nazmar. Veľmi často sa totiž používa ako surovina, z ktorej v špecializovaných laboratóriách umelo vznikajú krásne šperkové topásy modrej farby.

Typy upravených modrých topásov v šperkoch: sky, Swiss a London

Topás bol už v staroveku jedným z najcennejších a najobľúbenejších kameňov. Po objavení rozsiahlych baní v Amerike jeho cena výrazne klesla, napriek tomu ale zostávajú niektoré odrody vzácne a pomerne drahé. Ide o prírodne modrý, Imperial, ružový a medovo žltý topás.

Obľúbené modré topásy, s ktorými sa dnes na trhu stretnete najčastejšie, sa umelo upravujú ožiarením a vyžíhaním. Tieto úpravy sú všeobecne akceptované a vďaka nim sú tieto krásne, kvalitné kamene dostupné oveľa viac ľuďom. Pri nákupe každého šperku KLENOTA dostanete zdarma certifikát pravosti so všetkými informáciami o použitých materiáloch a drahokamoch.

Svetlo modré topásy sa označujú ako Sky Blue (nebeská modrá), stredné tóny ako Swiss Blue (švajčiarska modrá) a sýte, tmavé drahokamy ako London Blue (londýnska modrá).

prstýnek z růžového zlata s topazem - KLENOTA

Prečo a ako si vybrať šperk s topásom

Nespornou výhodou topásov je fakt, že obsahujú okom viditeľné inklúzie len veľmi málo. Predstavujú tiež skvelú voľbu, ak túžite po sýto modrom kameni za rozumnú cenu. Napríklad rovnako veľký sýty akvamarín stojí dramaticky viac než bežne dostupný topás.

Výbrus drahých kameňov sa vždy podriaďuje tvaru východiskovej suroviny tak, aby bola výťažnosť čo najväčšia. Rovnako je tomu aj u topásu. Jeho kryštály sú často pretiahnuté, a tak brúsiči nezriedka siahnu po oválnom výbruse či tvare, ktorý sa označuje ako hruška alebo kvapka. Okrem spomínaných tvarov nájdeme v ponuke klenotníctva i ďalšie viac či menej tradičné výbrusy, napríklad guľatý alebo cushion.

Modrým topásom to najviac pristane v spojení s bielym zlatom a diamantmi. V žltom zlate zase pôsobia hrejivejšie a veselšie..

Topazové náušnice pecky v bílém 14k zlatě - KLENOTA Prsten v bílém zlatě s topazem - KLENOTA

Ako sa o topás starať

Topás patrí medzi bežné drahokamy, ktoré si udržujú svoj krásny vzhľad aj pri minimálnej starostlivosti. Treba mať na pamäti, že pôsobením vyšších teplôt strácajú farbu. Nevadí im teda ani tak svetlo, ako teplo. Preto odporúčame skladovanie v chladnejšej miestnosti alebo aspoň ďalej od zdrojov tepla, napríklad radiátora.

Kvôli svojej dokonalej štiepnosti sú tiež pomerne náchylné na odštiepenie. Vyvarujte sa teda nárazov a nevhodnej manipulácie.

Kde sa topás ťaží

Vzácne cisárske topásy sa získavajú z náplavov v brazílskom Ouro Prêto. Ťažia sa tu od roku 1760. Je to zatiaľ jediné známe nálezisko na svete. V Brazílii a Pakistane sa ťažia okrem iného aj ojedinelé ružové topásy. Modré kúsky nájdeme na Urale v lokalite Murzinka a na Sibíri v náplavoch okolo rieky Urulgy a v okolí Nerčinska. Tu nájdeme aj hnedé topásy.

Ďalšie významné náleziská sú na Srí Lanke a Ukrajine, v Namíbii, Afganistane a Mongolsku. Modrý topás je tiež štátnym kameňom Texasu, kde sa nachádza malé nálezisko, ktoré sa však nepoužíva pre komerčné účely. Topás sa niekoľkokrát objavil aj v Českej republike, konkrétne v Krušných horách v blízkosti Cínovca a Horného Slavkova. Dostatočnej kvality pre použitie vo šperku ale nedosiahol.

Diamantové náušnice s topazem - KLENOTA

Rekordy a zaujímavosti

Väčšina rekordných topásov pochádza z Brazílie, konkrétne z baní štátu Minas Gerais. Najväčší surový topás, ktorý sa tu našiel, vážil neuveriteľných 271 kg.

Najväčší brúsený topás sa volá El Dorado. Je dokonca považovaný za najväčší vybrúsený drahokam, ktorý svet doteraz poznal. V surovom stave vážil 37 kg. Po vybrúsení do tvaru emerald zostalo úctyhodných 6,2 kg (31 000 karátov). Má zlatisto žltú farbu a svoje meno získal podľa slávneho zlatého mesta. Druhým najväčším brúseným topásom sveta je žltý krásavec American Golden. Pred brúsením vážil 11,8 kg. Po vybrúsení, ktoré trvalo 2 roky, zostal 4,6 kg (23 000 ct) vážiaci drahokam.

Rovnako ako iné drahokamy nájdeme aj topás v kráľovských klenotoch. Napríklad topás Barganza je zasadený do portugalskej kráľovskej koruny. Je číry, takže bol dlho pokladaný za diamant. Nájdený bol roku 1740 v Brazílii v Ouro Prêto. Aj na anglickej kráľovskej korune nájdeme topás - žiari ich tam rovno 500.

Luxusní diamantový prsten s topazem ve žlutém 14k zlatě - KLENOTA topaz