Pred časom sme vám predstavili našu novú autorskú kolekciu Seasons, ktorá pláva na vlne jednotlivých ročných období. Šperky v nej majú originálny dizajn a kombinujú zlato s rôznymi druhmi kameňov, ktoré svojou povahou aj farbou dané ročné obdobie evokujú. Drahokamy a polodrahokamy tu vystupujú buď samostatne, kedy ich prirodzená krása môže naplno zažiariť, alebo sú doplnené o tematické prírodné motívy, napríklad drobný lístoček.

Zlatý náhrdelník a náramok s lístkom, mesačným a slnečným kameňom z kolekcie Seasons - KLENOTA

Pri navrhovaní kolekcie Seasons sme sa nebáli siahnuť po menej známych kameňoch, z ktorých niektoré sú v našej ponuke vôbec prvýkrát. Novým prvkom je tiež tvar kameňov: nie sú totiž fazetované (nemajú plôšky), ale vybrúsené do jednoduchých oblých tvarov kvapky a gule. Aké kamene teda prešli výberom do jesennej kolekcie a aké sú ich vlastnosti?

Zlaté náhrdelníky s lístkom, mesačným kameňom a koralom z kolekcie Seasons - KLENOTA

Slnečný a mesačný kameň

Obaja patria do skupiny živcov. Spája ich aj to, že ich farba nie je jednoliata a môžeme na nich pozorovať celú škálu vizuálnych efektov, ktoré sú charakteristické iba pre tieto druhy.

Náhrdelník zo slnečných kameňov z kolekcie Seasons - KLENOTA

MESAČNÝ KAMEŇ čiže nechtík či adulár je väčšinou mliečne biely a modrasto žiari v tme. Stretnúť sa ale môžete aj s ďalšími farebnými variantmi, napr. sivou, broskyňovou a hnedou. Meno adulár pripomína švajčiarske mesto Mt. Adular, kde bolo objavené prvé kvalitné nálezisko tohto minerálu. Mesačný kameň charakterizuje tzv. adularescencia, jav, pri ktorom je svetlo rozptyľované medzi mikroskopicky tenkými vrstvami kameňa. Vzniká tak magický dojem, keď sa zdá, že svetlo vyžaruje zvnútra kameňa.

Podľa hindskej mytológie sú tieto kamene zhmotneným mesačných lúčov. Býva im prisudzovaná schopnosť podporovať plodnosť, chrániť ženu a plod počas tehotenstva a pozitívne ovplyvňovať najrôznejšie čisto ženské záležitosti.

Mesačný kameň - KLENOTA

Teplým protipólom aduláru je SLUNEČNÍ KAMEŇ čiže heliolit. Tento názov zastrešuje kamene zo skupiny živcov, ktoré majú podobný vzhľad, pripomínajúci túto veľkú hviezdu, tak dôležitú pre život na Zemi. Zložením sa však od seba môžu líšiť. Nájdete ich vo farbe žltej, oranžovej i hnedej. Pozorovať u neho môžeme tzv. aventurescenciu, čo je pre slnečný kameň typické iskrenie, ktoré môže pôsobiť až metalickým dojmom. Jeho zdrojom sú početné inklúzie: drobné vytvárajú červenkastý či zlatistý odlesk, väčšie spôsobujú trblietavé odlesky.

Slnečný kameň ako symbol Slnka do života dodáva teplo, svetlo a jas. Používa sa na zažehnanie strachov a chmúrnych myšlienok. Učí nás myslieť pozitívne, mať radi seba aj ostatných.

Slnečný kameň - KLENOTA

Labradorit 

Vskutku uhrančivý kameň, ktorý má tak špecifický vzhľad, že si ho len ťažko pomýlite. Meno získal po oblasti Labrador v Kanade, kde bol v 18. storočí prvýkrát objavený a pomenovaný misionárom z Čiech. Rovnako ako slnečný a mesačný kameň patrí aj labradorit do skupiny živcov. Vizuálny efekt, ktorým sa môže pochváliť, nesie svoje vlastné meno: labradorescencia. Pri pomalom otáčaní kameňa prebieha na temnom zemitom základe meniaca sa hra farieb s odleskami modrej, fialovej, zelenej či zlatistej. Vo výnimočnom prípade, kedy v odleskoch žiari celé farebné spektrum, sa jedná o tzv. spektrolit.

Labradorit je považovaný za mystický kameň podporujúci intuíciu a kreativitu, pomáha navodiť vnútornú rovnováhu a odbúrať stres. Jeho obľuba ako šperkárskeho kameňa stále stúpa.

Labradorit - KLENOTA

Karneol 

Ďalšou novinkou v našej ponuke je polodrahokam karneol. Chemickým zložením sa jedná o kremičitan s prímesou železa. Ide o variant minerálu chalcedón, ktorý sa vyznačuje teplými odtieňmi oranžovočervenej farby. Karneol býva väčšinou polopriehľadný, čo mu prepožičiava neodolateľný mix éterickosti a tajomna. Karneol sa v perfektnej kvalite nachádza aj na území Čiech, predovšetkým v oblasti Veľkej Paky a v Podkrkonoší.

Oddávna bol veľmi obľúbeným kameňom na výrobu šperkov a umeleckých predmetov. V mnohých kultúrach slúžil na výrobu pečatidiel a pečatných prsteňov. Egypťania vybavovali zomrelých na posmrtnú púť talizmanmi s rôznymi motívmi z karneolu. Prsteň s karneolom vlastnil aj anglický romantický básnik Byron. Vďaka jasne červenej farbe bol karneol spájaný s liečením chorôb a neduhov spojených s krvou. Verilo sa, že zastavuje krvácanie, a tak sa ženám odporúčalo, aby ho pri sebe mali pri pôrode.

Karneol - KLENOTA

Koral 

Farebne najvýraznejší kameň v tejto sérii je určite koral. Pre kolekciu Seasons sme použili jeho najtypickejšiu verziu: výraznú teplú červenú. Výnimočný je tým, že sa radí medzi organické minerály - vzniká ako produkt organickej prírody. Je tvorený zo schránok malých morských živočíchov, polypov. Koralové kolónie sú vizuálne veľmi rozmanité a dorastajú do mnohých podôb v závislosti na druhu polypu. Najznámejšia je forma vetvičiek, ktoré vytvárajú zoskupenia pripomínajúce les.

Koral bol v histórii vnímaný ako kameň plodnosti a materstva a tiež ako silný ochranný kameň. Jedná sa o veľmi mäkký minerál, a preto vyžaduje opatrnosť pri zaobchádzaní a uchovávaní. Nemal by byť vystavený prílišným teplotným výkyvom a kontaktu s čistiacimi a kozmetickými prípravkami, napr. laky na vlasy alebo parfumy.

Červený koral - KLENOTA

Vybrať z tejto pätice kameňov ten pravý môže byť vec neľahká. Vodítkom by mohla byť príslušnosť k jednotlivým znameniam zverokruhu:

  • Slnečný kameň: Lev
  • Mesačný kameň: Rak, Kozorožec, Ryby
  • Labradorit: Kozorožec, Ryby
  • Karneol: Baran, Blíženci, Panna, Rak
  • Koral: Škorpión, Baran

Náhrdelník z labradoritov - KLENOTA