Jesenná príroda je potechou pre všetky zmysly. Jej farebná paleta je plná bohatých, sýtych a prevažne teplých odtieňov. Práve k tomuto výnimočnému ročnému obdobiu sa najlepšie hodia drahé kamene, ktoré svojou farbou pripomínajú opadané jesenné lístie. Drahokamy v jesenných tónoch sa stanú vaším obľúbeným každodenným doplnkom, ktorý prežiari aj pochmúrne dni a dodá vám do života energiu i radosť.

Zahrejte sa pohľadom na ponuku ručne vyrábaných šperkov s drahokamami a inšpirujte sa farbami jesene.

Rhodolit vo farbe granátového jablka

Červeno-fialová magenta je jednou z top farieb pre tohtoročnú jeseň. Z drahých kameňov sa ňou pýši menej známy granát rhodolit. Svojim odtieňom môže pripomínať rubín, ktorý je však bez fialkového zafarbenia. Milovníčky prírodných kameňov určite uvítajú, že rhodolity bežne nie sú nijako upravované. Prichádzajú k nám také, ako ich príroda vytvorila. Ich výhodou je absencia inklúzií a relatívna cenová dostupnosť. Náušnice z ružového zlata s rhodolitmi pripomínajú semienka granátového jablka a sú výrazné aj jemné zároveň.

náramek, prsten, náušnice s rhodolitem - KLENOTA

Rubín vo farbe zrelých plodov

Že jesenné obdobie nie je len o tmavých a tlmených tónoch, vypovedá najlepšie práve sýta a výrazná červená, do ktorej sa obliekajú listy stromov i šťavnaté jablká. A je to tiež farba rubínu, jedného z najvzácnejších drahokamov našej planéty. Rubín je silný kameň, o ktorom dokonca v dávnych dobách kolovala legenda, že keď ho položíte do vody, dokáže ju priviesť k varu. Rubín má jednu veľkú výhodu, a to že aj kameň menšieho rozmeru vie byť v šperku nápadný, čo dokazuje napríklad tento nádherný zlatý prívesok s oválnym rubínom.

zlatý náhrdelník s rubínem a diamantem - KLENOTA

Peridot vo farbe machu a papradia

Zelená farba získava v jesennej prírode iné podoby. Jednu z nich reprezentuje drahokam olivín v zeleno-žltom odtieni. Od nepamäti bol olivín spájaný so Slnkom, zvlášť v kombinácii so zlatom. Či už vám evokuje mäkučký mach, lístie alebo plody olivovníka, tento kameň vás rozžiari. Jeho farba je jasná a pôsobí mladistvo. Šperk s olivínom bude výborný doplnok neutrálneho šatníka pre ženy, ktoré milujú prírodu a sú rady stredobodom pozornosti. Užite si trochu slnečného svitu napríklad s týmto náhrdelníkom s peridotom osadeným do zlata.

náušnice pecky s olivínem a náramek ze žlutého zlata s drahokamem - KLENOTA

Vltavín vo farbe temného lesa

Vznešeným odtieňom jedľovo zelenej farby sa pýši typicky český drahokam vltavín. Kúzlo vltavínu spočíva nielen v kráse, ale tiež aj príbehu, ktorý sa viaže k ich vzniku. Pred mnohými miliónmi rokov dopadol meteorit na Zem, kde došlo k pretaveniu horniny. Tá sa vymrštila do atmosféry, kde sa sformovala do rôznych tvarov, ktoré pristáli na miesta dnešných nálezísk. Každý kúsok tohto minerálu je vďaka zvrásnenému povrchu originál. Farebnosť a lesk najlepšie vynikne vybrúsením kameňa, napríklad v štýle cushion. Kúsok českej prírody môžete mať stále pri sebe, napríklad v podobe minimalistického prsteňa zo žltého zlata s vltavínom.

zlatý prsten s vltavínem a vltavínové náušnice pecky s diamantem - KLENOTA

Citrín vo farbe padajúceho lístia

Pohľad do pestrofarebnej jesennej krajiny stojí za to. S drahokamom citrínom v hrejivom žltom odtieni si trochu z tejto nádhery môžete privlastniť pre seba. A úplne stačí jemný doplnok v podobe náušníc alebo náhrdelníka s citrínom v žltom zlate. Citrín je drahokam, ktorý v sebe vraj ukrýva slnečnú energiu, zaženie jesenné chmáry a dodá nám optimizmus, aj keď je pod mrakom. Je považovaný za najvzácnejší variant kremeňa, a na trhu býva hojne nahradzovaný páleným ametystom. Pri jeho obstaraní teda určite buďte obozretní.

zlatý náramek s citrínem a citrínové náušnice pecky - KLENOTA

Šperk s drahým kameňom

Šperky s farebnými drahými kameňmi vyžarujú nadčasovú energiu a hravo odolávajú krátkodobým trendom. Drahokamy vo farbách jesennej prírody sú samy o sebe veľmi výrazné, a sú preto ideálnym doplnkom outfitu v tlmených či neutrálnych tónoch. Určené sú osobnostiam, ktoré vedia oceniť výnimočnosť. Pozrite sa na výber šperkov s drahokamami z ponuky nášho ateliéru KLENOTA a nebojte sa experimentovať.

šperky s drahokamy ve žlutém zlatě - KLENOTA