Dokonalý tvar kruhu s nekonečným radom diamantov trblietajúcich sa na všetky strany, to je eternity prsteň, dnes už ikonický model šperku. Uhranie vás nielen svojou krásou, ale aj symbolikou, ktorá je s ním neodmysliteľne spätá.

Význam eternity prsteňov

Eternity znamená večnosť. Z toho možno odvodiť, aké významy stoja za týmto okúzľujúcim šperkom. Eternity prstene vyjadrujú večnosť, dokonalosť, a predovšetkým nekonečnú lásku. Hoci by sa podľa ich názvu mohlo zdať, že tu diamantové eternity prstene boli vždy, nie je tomu tak. Úplnou novinkou ale tiež nie sú. Ich úspešná cesta začala v 60. rokoch 20. storočia, kedy ich známa klenotnícka spoločnosť De Beers predstavila ako ideálny darček od manžela pre svoju ženu k okrúhlemu výročiu.

Vďaka svojej univerzálnosti tieto prstene veľmi rýchlo získali na popularite a dnes je pole ich pôsobnosti oveľa širšie. Okrem toho, že zostávajú príhodným darčekom z lásky alebo k nejakému významnému míľniku vo vzťahu, stali sa rovnako veľmi luxusným variantom svadobných obrúčok. A nezriedka si ich tiež kupujú aj ženy samy pre seba ako svieži a moderný módny doplnok.

Luxusné diamantové šperky - KLENOTA  Diamantové šperky pre nevestu - KLENOTA

Trend svadobných eternity obrúčok

Eternity prstene celkom právom patria aktuálne medzi najpopulárnejšie svadobné obrúčky. Voľba diamantovej svadobnej obrúčky v štýle eternity sebou nesie niekoľko výhod. Keď skombinujeme tvar jednoduchého krúžku, tradičného symbolu nekonečnej lásky, spolu s radom diamantov, symbolika sa tým ešte posilní. Diamanty sú totiž tradične spájané s láskou, čistotou, dôverou a vernosťou. Eternity prstene majú jednoduchý dizajn a sú veľmi pohodlné aj pri každodennom nosení, napriek tomu vďaka výraznému diamantovému trblietaniu pôsobia nevšedne a neobyčajne. A v neposlednom rade si bude tento prsteň výborne rozumieť s diamantovým zásnubným prsteňom, o čom sa môžete presvedčiť napríklad v našej kategórii perfektne zladených svadobných a zásnubných súprav.

Luxusné diamantové prstienky z bieleho zlata - KLENOTA luxusné prstienky z bieleho zlata s diamantmi - KLENOTA

Rozmanité štýly Eternity prsteňov

V prvom rade rozlišujeme eternity prsteň vo verzii plne osádzanej a polovičnej. Tzv. half-eternity prsteň zdobia diamanty len na časti obvodu oproti klasickej verzii, kde sú diamanty rozosiate okolo dookola. U toho ale rozmanitosť rozhodne nekončí. Dalo by sa povedať, že koľkými spôsobmi možno diamanty uchytiť do kovu, toľko existuje aj druhov eternity prsteňov. A mnoho z nich nájdete aj v ponuke nášho ateliéru KLENOTA. Poďme sa na ne postupne pozrieť.

Pavé eternity prstene

Osadenie typu pavé je aktuálne veľmi populárne. Umožňuje vytvoriť šperk aj z veľmi drobných diamantov, ktoré sú osadené tesne vedľa seba a tvoria tak rôzne veľkú súvislú plochu. Pavé eternity prstene sa nádherne trblietajú a dochádza u nich k efektu, kedy sa obrúčka javí ako širšia, než je priemer samotných diamantov.

Výroba ručných šperkov - KLENOTA Diamantové eternity prsteny z bílého zlata - KLENOTA

Eternity prstene s osadením „cut down“

Tento typ eternity prsteňa je na prvý pohľad podobný predchádzajúcemu štýlu pavé. Diamanty sú tu osadené do kovovej obrúčky, ktorá je z boku vyrezaná tak, aby ukázala čo najviac z každého kameňa. Viac priestoru tak dostáva hra svetla na povrchu diamantu.

Eternity prstene typu channel

Jedná sa o veľmi elegantný typ eternity prsteňa. Diamanty sú tu obklopené z každej strany prúžkom kovu. Takmer to vyzerá, ako by boli vedľa seba len voľne položené. Za celým kúzlom stojí drážka po celom vnútornom obvode krúžku, v ktorej sú kamene uchytené.

Diamantové prsteny eternity typu channel - KLENOTA Eternity diamantové prsteny - KLENOTA

Eternity prstene s klasickým osadením pomocou krapní

Osadenie kameňa do prsteňa pomocou krapní môžeme vidieť aj u eternity prsteňov. Každý diamant je umiestnený bezpečne na svojom mieste pomocou krapní, ktoré sú vidieť ako zvrchu, tak z boku prsteňa. U tohto typu sa diamanty javia viac oddelené a vyniká ich guľatý tvar.

Zlaté prsteny s diamanty - KLENOTA

Eternity prstene v prevedení bezel

Bezel čiže lunetové osadenie patrí medzi najbezpečnejšie uchytenie, kedy je kameň dookola obklopený kovovou obrubou. U eternity prsteňov vzniká veľmi zaujímavý efekt na seba nadväzujúcich krúžkov.

Luxusní eternity prsteny s diamanty - KLENOTA Eternity diamantové prsteny - KLENOTA

Atypicky tvarované eternity prstene

A pretože okrem klasiky máme radi aj trendy a experimentovanie s novými formami, nájdete u nás i celú radu menej tradičných eternity prsteňov. Jeden z nich je napríklad prstienok s nepravidelne položenými diamantmi rôznych veľkostí.

Diamantové prsteny z bílého zlata - KLENOTA