Extrémne zriedkavé a nádherné. Také sú farebné diamanty vytvorené matkou prírodou a pripravené zažiariť v precízne vyrobenom šperku. Patria medzi to najvzácnejšie na našej planéte a môžeme ich považovať za „niche“ oblasť na trhu s diamantmi. Okúzľujú nás predovšetkým rozmanitou paletou farieb, ktorá zahŕňa snáď všetky mysliteľné odtiene.

Farebné diamanty v šperkoch KLENOTA

Prírodné žiarivo sfarbené diamanty sú ozajstnou vzácnosťou - sú nesmierne drahé, a to aj pri malých veľkostiach. Časť vyťažených farebných diamantov má však svetlú a nevýraznú farbu alebo na nich môžu byť malé odreniny. Aby ich krása vynikla naplno, môžeme ich farbu zvýrazniť alebo kamene vyplniť - takto upravené farebné diamanty označujeme ako „treated“ a ponúkame vám ich tiež v ateliéri KLENOTA. Tieto kamene majú všetky žiadané vlastnosti diamantov - krásny lesk, tvrdosť a žiarivé farby. Oproti prírodným farebným diamantom sú však cenovo dostupnejšie.

V našej kolekcii šperkov KLENOTA s farebnými diamantmi nájdete jedinečné kúsky, ktorými potešíte každú ženu. Ide o originálny darček, pretože farebné diamanty sú zriedkavé a ich farba podčiarkuje osobnosť nositeľky.

V ateliéri ich osádzame do bieleho, žltého i ružového zlata. Výrobe každého šperku venujeme veľkú pozornosť - a na ich vzhľade je to poznať. Ak si nie ste istí s výberom, zastavte sa v našom ateliéri, kde vám poradí skúsený gemolog a naučí vás, ako sa o šperk starať.

náhrdelníky z bílého 14k zlata s diamanty - KLENOTA náhrdelník z bílého 14k zlata s modrým diamantem - KLENOTA

História farebných diamantov

Prvý systém triedenia diamantov podľa farieb siaha do 6. storočia v Indii a súvisel s kastami. Diamanty totiž slúžili ako symbol spoločenského postavenia. Príslušníci najvyššej kasty kňazov a Brahmanov mali povolené nosiť diamanty „najbelšie z lastúr, lotosu alebo skalného kryštálu“, teda biele až bezfarebné. Majitelia pôdy a bojovníci mohli nosiť diamanty „hnedej farby oka zajaca“. Tretej kaste, ktorá zahŕňala obchodníkov, prislúchal diamant, ktorý sa vyznačoval „pekným odtieňom okvetného lístka kadl“, teda kvetiny žltej farby. Nižším kastám boli určené diamanty s „leskom vyhladeného meča“, čiže v šedej a čiernej farbe. Králi však mohli slobodne nosiť diamanty všetkých farieb. Dnes je systém hodnotenia síce menej poetický, ale za to o dosť sofistikovanejší. Aj nepatrná odlišnosť v tóne môže znamenať obrovský rozdiel vo výslednej cene kameňa. Niektoré farebné diamanty sa stihli zapísať do histórie ako najdrahšie drahokamy sveta. Pripomeňme napríklad slávny modrý diamant zvaný Hope.

Všetky farby dúhy

Farebné diamanty sú v prírode ozajstnou raritou. O tom svedčí aj fakt, že tvoria len 0,1% svetovej produkcie diamantov. Prečo tomu tak je, nám najlepšie osvetlí malý exkurz do sveta chémie. Bezfarebný diamant je jediným drahým kameňom, ktorý sa skladá len z jedného prvku, ktorým je uhlík. Jeho atómy sú spojené pomerne pevnými väzbami v pravidelnej kryštálovej mriežke. Tá pravá alchýmia ale začína, keď do hry vstúpia ďalšie chemické prvky alebo iné faktory ovplyvňujúce farbu. Diamanty potom hrajú všetkými farbami. Hovorí sa im Fancy colored diamonds alebo skrátene Fancy diamonds.

prsteny ze žlutého 14k zlata s diamanty - KLENOTA

Kategórie a hodnotenie farebných diamantov

U čírych diamantov je akýkoľvek náznak zafarbenia na škodu. Platí, že s rastúcou intenzitou farby klesá hodnota kameňa. Pri farebných diamantoch je to spravidla opačne a tým najdôležitejším hodnotiacim kritériom je farba. Určujeme u nej 3 hlavné parametre, a to samotnú farbu (hlavné a prípadne i vedľajšie), tón (svetlosť či tmavosť) a sýtosť (intenzita hlavnej farby).

Farba

Celkom rozlišujeme 27 odtieňov farebných diamantov (podľa GIA je len niekoľko farieb primárnych, ostatné odtiene vznikajú ich miešaním). V popise diamantu sa dominantná farba uvádza vždy ako posledná.

   

Tón a sýtosť

Tón a sýtosť potom rozhodujú o zaradení diamantu do jednej z týchto kategórií (od najslabšieho sfarbenia po najsilnejšie): Faint, Very Light, Light, Fancy Light, Fancy, Fancy Intense, Fancy Vivid, Fancy Dark, Fancy Deep. Čím je kameň sýtejší, tým získava na hodnote. Značný rozdiel v intenzite a tým pádom aj v cene nájdeme napríklad medzi stupňami Fancy Light (svetlá) a Fancy Vivid (žiarivá). Avšak na určenie ceny diamantu nám tabuľkové zaradenie nestačí, rozhodujúci je nakoniec celkový vzhľad. Zaujímavé je, že nie všetky farby nájdeme vo všetkých intenzitách. Najviac sa cenia sýto ružové a modré odtiene, ktoré sú ťažko k dostaniu. Vzácne sú aj stredne až tmavo zelené kamene so strednou sýtosťou. Intenzita farby sa dá do istej miery ovplyvniť výškou diamantu. Ak je výbrus vyšší, svetlo môže v kameni cestovať ďalej a ten sa potom javí ako sýtejší.

Modré diamanty

Farbu modrého diamantu ovplyvňuje prítomnosť atómov bóru a dusíka v štruktúre kameňa. Čím viac bóru obsahuje, tým je farba sýtejšia. Diamanty pýšiace sa modrou farbou sú raritné a ich cena už bude pravdepodobne len rásť, ak sa neobjavia nové ložiská. Najvýznamnejšia baňa ležiaca v Južnej Afrike (Cullinan) už presiahla bod maximálnej výťažnosti, a tak produkcia prírodných modrých diamantov naďalej klesá.

psten z 14 zlata s modrým diamantem - KLENOTA modré diamanty - KLENOTA

Ružové diamanty

Diamanty v nežnej ružovej farbe trónia na pomyselnej špičke diamantovej pyramídy. Sú totiž najvzácnejšie a podobne ako modré diamanty ich čaká len zhodnocovanie. Ich najväčšie nálezisko je v Austrálii. Baňa Argyle už oznámila ukončenie ťažby a predpokladá sa, že sa zavrie v priebehu tohto alebo budúceho roka (2020-2021). Zvláštnosť ružových diamantov spočíva v tom, že ich farba nie je spôsobená prímesou iného prvku, ale deformáciou kryštálovej mriežky. V dôsledku obrovských teplôt a tlakov, ktoré sú pre vznik diamantov zásadné, došlo totiž k vytlačeniu uhlíkov z ich prirodzeného miesta.

   

Zelené diamanty

Zelené diamanty sú veľmi zaujímavou investíciou, pretože ich vlastní málokto. Jedná sa o raritnú a veľmi tajomnú farbu. Sú jedinečné aj tým, že k ich sfarbeniu došlo vďaka rádioaktívnemu žiareniu, ktoré na diamant pôsobilo po dobu mnohých miliónov rokov. Počas procesu ožarovania sa atómy uhlíka premiestnili zo svojho prirodzeného miesta. Diamant potom absorbuje a emituje svetlo iným spôsobom a my ho vnímame ako zelený. Čím dlhšie je ožarovaný, tým intenzívnejšie sfarbený je. Nemusíme sa však báť, zelené diamanty už rádioaktívne nie sú. Ďalšou zaujímavosťou týchto diamantov je spôsob overovania ich pôvodu a pravosti. Je zvykom, že brusič necháva malý kúsok kameňa v surovom stave. Jedine tak sa dá spoľahlivo určiť, že je skutočne prírodný. Zelené diamanty môžu mať aj niekoľko sekundárnych farieb, najžiadanejší je modrý odtieň. Diamant s touto výslednou farbou sa javí ako azúrový a je veľmi vzácny.

Jeden z najznámejších zelených diamantov je tzv. „Dresden green diamond“ o váhe 41 karátov (8,2 g). Tento unikátny kúsok je uložený len kúsok od Prahy, v jednej z najbohatších pokladníc Európy v Drážďanoch.

prsteny ze 14k zlata se zeleným diamantem - KLENOTA zelené diamanty - KLENOTA

Žlté diamanty

Medzi fancy diamantmi sú tie so žltou farbou považované za celkom bežné a na rozdiel od iných vzácnych odtieňov bývajú tiež častejšie osadzované do šperkov. Niekedy sa predávajú pod označením kanárske. Ich sfarbenie je spôsobené prítomnosťou dusíka. Čím viac tohto prvku v štruktúre majú, tým intenzívnejšie žiaria. A ak dosiahnu až do kategórie Fancy Intense alebo Fancy Vivid, ich cena rastie strmo nahor. Žlté diamanty nie sú tak stabilnou komoditou ako ich modrý, ružový a červený príbuzní. V časoch krízy došlo totiž k zníženiu ich cien.

prsten ze 14k zlata se žlutým diamantem - KLENOTA žluté diamanty - KLENOTA

Oranžové diamanty

Farba oranžových diamantov nesie názov pure orange a GIA ho uznala ako samostatný odtieň, hoci sa jedná o kombináciu dvoch primárnych farieb, a to žltej a ružovej. Čisto oranžové diamanty bez vedľajších odtieňov sú pomerne vzácne a cenia sa takmer rovnako ako červené. Obvyklejšie sú totiž skôr diamanty, u ktorých jedna z farieb prevláda. Tie potom označujeme ako ružovo-oranžové či žlto-oranžové. Farbu oranžovým diamantom tiež dodáva prímes dusíka. Rozdiel je však v spôsobe usporiadania dusíkových atómov, ktoré v tomto prípade absorbujú modré a žlté zložky svetla, vďaka čomu diamanty získavajú špecifickú oranžovú farbu. Najvyššiu hodnotu majú odtiene Vivid a Deep.

Fialové a purpurové diamanty

Osobitnú kategóriu tvoria diamanty fialové a purpurové, ktoré vznikajú kombináciou primárnych farieb - modrej a šedej u fialových diamantov, červenej a ružovej u purpurových. Čisto fialové diamanty sa v prírode vyskytujú veľmi zriedkavo a sú vždy drobnejšie. Túto farbu spôsobuje prítomnosť vodíka v štruktúre diamantu. Ako presne ale k fialovému sfarbeniu dochádza, to zatiaľ nevieme. Väčšina týchto diamantov pochádza z bane Argyle, ktorá sa bude uzatvárať. Dá sa teda očakávať, že ich cena porastie. Purpurová farba je skôr farbou sekundárnou, preto sú čisto purpurové diamanty veľmi zriedkavé. A ešte cennejšie sú purpurové diamanty s dominanciou ružového odtieňa, ktoré väčšinou nepresahujú hmotnosť 2 karátov. Brusiči potom majú za úlohu ušetriť čo najviac z diamantovej suroviny, čím vznikajú netradičné a zaujímavé výbrusy.

Čierne diamanty

Čierne diamanty čiže carbonado tu nemôžeme opomenúť, hoci sa od ostatných diamantov v mnohom líšia. Najprv našli uplatnenie ako brusivo v priemyselnej výrobe, postupom času však objavili ich kúzlo aj klenotníci. Označenie „diamant“ v tomto prípade môže byť trochu zavádzajúce. Carbonado je totiž zmesou diamantu, grafitu a amorfného uhlíka. Práve obsah grafitu stojí za čiernym sfarbením. Obdivujeme na nich luxusný vzhľad a kovový lesk. Na rozdiel od klasických diamantov nie sú nikdy priehľadné.

prsten z 14k zlata s černým diamantem - KLENOTA černé diamanty - KLENOTA

Champagne diamanty

V ponuke ateliéru KLENOTA majú svoje miesto aj šperky s diamantmi vo farbe champagne. Tieto nežné a elegantné kamene sú vlastne hnedé diamanty so žltým alebo oranžovým odtieňom. Ich sfarbenie môžeme pripísať dusíku. Čím viac ho diamant obsahuje, tým je farba sýtejšia. Hnedé diamanty môžu byť jemne tónované až veľmi sýto hnedé. Niektoré stupne intenzity našli aj svoj vlastný názov, ako je cognac diamond alebo chocolate diamond. Posledné označenie je vedené pod ochrannou známkou spoločnosti Le Vian. Hnedé diamanty sú zvyčajne menej vzácne, a teda aj lacnejšie ako diamanty bezfarebné. Všetko sa ale odvíja od tónu farby, veľkosti, kvality výbrusu a ďalších faktorov. Produkcia Champagne diamantov pochádza zo Sibíri, Afriky i z austrálskej bane Argyle.

prsten z 14k zlata s champagne diamantem - KLENOTA champagne diamanty - KLENOTA

Prečo si zaobstarať šperk s farebným diamantom?

Milujete farby, ale nechcete sa vzdať trvanlivosti a odolnosti, ktorou vyniká iba diamant? Potom môžete kúzlu farebných diamantov ľahko podľahnúť. Číry diamant je síce úplná klasika, ktorá nestarne, ale ak túžite po niečom naozaj unikátnom, prikloňte sa skôr k tomu farebnému. Medzi veľkým množstvom odtieňov určite nájdete ten váš, ktorý bude súznieť s vašou osobnosťou. Ako bonus môžete brať skutočnosť, že ich kúpu možno vnímať aj ako zaujímavú investíciu do budúcnosti.

Farebné diamanty získavajú na popularite aj v kategórii zásnubných prsteňov. Pre túto príležitosť je ako stvorená kombinácia krémového champagne diamantu a ružového zlata. Takýto šperk pôsobí jemne a dokáže dokonale splynúť so svojou nositeľkou. Romanticky ladené ženy nadchne zlatý prsteň s ružovým diamantom v guľatom výbruse.

prsteny z 14k zlata s champagne diamanty - KLENOTA

Šperky s fancy diamantmi využijete aj pre každodenné nosenie. Pristane im jednoduchý dizajn, ktorý dovolí naplno vyniknúť ich kráse. Takým šperkom sú napríklad zlaté napichovacie náušnice so zelenými diamantmi. Výborne tiež vyzerá kombinácia farebných a čírych diamantov. Dôkazom je napríklad tento diamantový prsteň z bieleho zlata.

Pre vyznávačky minimalistického štýlu budú ideálnou voľbou šperky s čiernymi diamantmi, ktoré aj napriek veľkej dávke elegancie pôsobia ľahko extravagantne. Zlatý prsteň s čiernymi diamantmi v štýle pavé ocenia ženy s vycibreným vkusom.