Farba patrí medzi hlavné parametre, ktoré určujú kvalitu, a teda i cenu diamantu. A to aj vtedy, keď nesie označenie bezfarebný. Väčšina diamantov totiž určité sfarbenie má. To môže byť voľným okom neviditeľné, a napriek tomu má výrazný vplyv na hodnotu diamantu. A ak je silnejšie, tak i na celkový vzhľad šperku.

Absolútne bezfarebný diamant je skôr raritou

Diamanty vynikajú v ríši minerálov v mnohom. Že sa jedná o najtvrdšiu substanciu na Zemi je pomerne známa vec. Menej sa ale vie o tom, že je to jediný minerál, ktorý sa v prírode vyskytuje snáď vo všetkých farbách. Najznámejšie a tiež najhojnejšie sú diamanty, ktoré označujeme ako číre alebo tiež bezfarebné. Avšak aj u tých býva prítomný určitý stupeň sfarbenia. A ako asi tušíte, s jeho intenzitou sa hodnota diamantu znižuje.

Bezfarebné (D, E, F)

Pre určenie farby diamantu používame pomocnú stupnicu, ktorá sa pohybuje v rozmedzí písmen D-Z. Najvyššie hodnotenie náleží diamantom, ktoré sú úplne číre a bezfarebné. Tie nájdeme pod označením D. Ďalšie dva stupne E a F sú stále hodnotené výborne. Medzi týmito stupňami je takmer nemožné voľným okom spoznať nejaký rozdiel.

Takmer bezfarebné (G, H, I, J)

Ak pokračujeme na škále ďalej, žltý nádych zosiluje a hodnota drahokamov postupne klesá. Stupne G, H, I, J sú považované za zlatý stred. Ich sfarbenie je veľmi slabé a bez porovnania s kvalitnejším diamantom sa stále javia ako číre. Po osadení do šperku nie je ich sfarbenie vo farbe G vôbec viditeľné. Kamene I-J sú o niečo lacnejšie, ale stále vyzerajú skvele. Preto sú dobrým kompromisom medzi kvalitou a cenou.

S nádychom žltej farby (K, L, M)

V klenotníctve sa zvyčajne pracuje s kameňmi do stupňa M-N. Diamanty nižšej kvality sa do šperkov používajú len veľmi ojedinele. Najnižšiu cenu majú diamanty označené písmenom Z, ktoré sú zreteľne nažltlé. Ak je žlté sfarbenie ešte výraznejšie ako stupeň Z, radíme už kameň do kategórie tzv. fancy diamantov, ktoré sú dokonca vzácnejšie ako tie bezfarebné. Na určenie správneho stupňa pomáhajú kolorimetre a rôzne etalóny. Ďalšou možnosťou je tiež porovnanie diamantu s farebne odstupňovanými zirkónmi.

Nakoľko je sfarbenie diamantov viditeľné, závisí aj od veľkosti kameňa. U väčších diamantov je totiž výraznejšie. Rolu hrá aj farba kovu. Žlté a červené zlato vie do určitej miery žltkastý nádych opticky zneutralizovať.

Diamanty v šperkoch KLENOTA

V ateliéri KLENOTA štandardne osadzujeme do šperkov diamanty vo farbe G, ktoré vyzerajú ako úplne bezfarebné a vynikajú veľmi nízkou intenzitou nádychu žltej alebo hnedej farby, zistiteľnou iba skúseným okom gemológa či v špeciálnych optických podmienkach. Cenu diamantu navyše ovplyvňujú aj iné faktory než len farba. Celkové hodnotenie zahŕňa aj čistotu, výbrus, veľkosť a ďalšie ukazovatele. U diamantových šperkov uvádzame tieto hlavné hodnotiace parametre vždy pri každom produkte.

zlatý prsteň s diamantom - KLENOTA