Nový rok znamená príval čerstvej energie, túžbu po zmenách v našej každodennej rutine, a samozrejme aj tradičné predsavzatia. A jednou z oblastí, na ktorú sa chceme zamerať, býva aj náš šatník a doplnky. Pripravili sme pre vás výber trendov, ktoré budú vládnuť vo svete šperkov v tomto roku.

Šperky vo farbe roku 2022 Very Peri

Farbou na rok 2022 bola spoločnosťou Pantone vyhlásená Very Peri. Jedná sa o odtieň na pomedzí modrej a fialovej s jemným podtónom červenej. Podľa psychológie farieb je modrá farbou harmónie a pokoja. Fialová zase prináša kreativitu a duchovný rozmer. Celkovo táto farba pôsobí veľmi pozitívne a povzbudivo, ale zároveň tlmí silné emócie a podporuje vyrovnanosť a vnútorný balans. Medzi drahými kameňmi ju najvernejšie zastupuje tanzanit.

tanzanitové šperky - KLENOTA tanzanit - KLENOTA

Perly v žltom zlate

Úplnou novinkou perly tento rok nie sú. Ich vzostup na vrchol sme zaznamenali už v minulom roku a je evidentné, že sa na ňom udržia aj naďalej. Ich krásu vnímame v čistote a symetrii, ale otvárame sa aj novým trendom a modernému dizajnu. Príkladom sú kruhové náušnice so zavesenou barokovou perlou alebo náhrdelník s menšími perličkami nabádajúci k vrstveniu.

náušnice s barokovými perlami v žltom 14k zlate - KLENOTA Perlové šperky zo 14k zlata - KLENOTA

Veľké farebné drahokamy

Milovníci farebných kameňov a výrazných prsteňov si tento rok prídu na svoje. Prstene typu „coctail ring“ dostávajú zelenú aj na každodenné nosenie. Už ich nemusíte vnímať ako šperky vyhradené na špeciálne príležitosti, ale ako doplnok, ktorý vás bude charakterizovať a vyjadrovať vašu osobnosť. V práci, na stretnutí s priateľmi, aj na večernej party. Vo výbere farby a druhu drahokamu by ste mali mať hlavné slovo predovšetkým vy. Zvoľte si kameň vo vašej obľúbenej farbe alebo sa rozhodujte podľa symboliky či znamenia zverokruhu.

šperky s farebnými drahokamami - KLENOTA

Minerálne šperky v bohémskom štýle

Šperky vytvorené ručne z rôznofarebných minerálov pôsobia ľahko, nespútane a prirodzene. Inšpirujú nás k tomu byť spontánni a viac sami sebou. Nepravidelné opracovanie nám pripomína, že krása môže spočívať aj v nedokonalosti. Tieto šperky ocenia ženy, ktoré majú blízko k prírode a rady sa obklopujú farbami. Bohémsky štýl nie je žiadny módny výstrelok, skôr ide o vyjadrenie špecifického prístupu k životu. Takže ak vás oslovuje, neváhajte s obstaraním podobne ladeného doplnku.

perlové a minerálne šperky - KLENOTA Minerálne šperky zo 14k zlata - KLENOTA

Pečatné prstene

Masívne pečatné prstene sú veľmi zaujímavým typom šperku, ktorý našiel inšpiráciu v dávnej histórii. Hoci je dnes považovaný skôr za módny doplnok, predtým plnil symbolickú funkciu a mal svoj pevne daný význam. Na rozdiel od svojich predchodcov sú dnešné pečatné prstene jednoduchšie a oklieštené od zdobených detailov. Podľa tradície im patrí miesto na najmenšom prste nedominantnej ruky, čiže obvykle ľavej. Nejedná sa však o prísne pravidlo, takže pečatný prsteň môžete nosiť tak, ako sa to páči vám.

Obrúčky zo 14k zlata - KLENOTA