Zásnubný prsteň z bieleho zlata je dnes najobľúbenejšou voľbou medzi nastávajúcimi. V kombinácii s briliantom, tzv. solitérom, ide o nadčasovú klasiku, ktorá očarí a poteší každú ženu. Po zvyšok života jej bude robiť radosť nielen ako krásny šperk, ale aj symbol vašej lásky.

U šperkov z bieleho zlata sa však po čase môže zdať, že zlato získa béžovú farbu. Ide o úplne prirodzený proces, ktorý vám podrobne vysvetlíme v dnešnom článku. Niet sa však čoho báť - nejde o nevratný proces. Vrátiť šperku jeho pôvodnú belosť a lesk je naozaj jednoduché.

Zásnubné prstene z bieleho zlata vyrobené s láskou v našej dielni

V KLENOTA je pre nás výroba zásnubných prsteňov srdcovou záležitosťou. Naši zlatníci vedia, že pri ručnej výrobe záleží na každom detaile, a tak každý šperk prejde rukami niekoľkých skúsených odborníkov, ktorí ho dovedú k dokonalosti. Veríme, že obzvlášť zásnubný prsteň je klenot, ktorý by s vami mal prežiť celý život a preto kladieme veľký dôraz na kvalitu materiálov. Šperky vyrábame výhradne z pravého 14k zlata a pracujeme len s materiálmi od preverených dodávateľov alebo si legujeme vlastné zliatiny, ktoré sú overené a zaregistrované u puncového úradu.

 Prsteň z bieleho 14k zlata s diamantom - KLENOTA  Prsteň z bieleho 14k zlata s diamantom - KLENOTA

Ako vzniká biele zlato

Zlato vo svojej rýdzej podobe má intenzívnu zlato-žltú farbu. Je však veľmi mäkké, takže nepoužiteľné na výrobu šperkov. Musí sa preto zmiešať s inými prvkami, ktoré mu prepožičiavajú vhodnejšie vlastnosti - najmä väčšiu tvrdosť. Tomuto procesu sa hovorí legovanie. Jednou z takýchto zliatin je biele zlato, ktoré je ideálne pre výrobu prsteňov, pretože je tvrdšie ako zlato žlté alebo ružové.

Biele zlato je k dostaniu v tradičnej 14-karátovej podobe, ale stretnúť sa môžete aj s 18-karátovým zlatom. Vzniká prímesou štyroch prvkov - niklu, zinku, mangánu alebo paládia. Niekedy môže biele zlato obsahovať všetky štyri, vždy ale musia byť v zliatine minimálne dva z nich. Tieto kovy potom prekrývajú prirodzený žltý odtieň zlata. To je dôvod, prečo nebude biele zlato nikdy dokonale biele, ale nažltlé - a 18-karátová zliatina bude béžovejšia než 14-karátová, pretože obsahuje aj viac zlata.

Ako vzniká biele zlato - KLENOTA

Prečo biele zlato žltne?

Vplyv na žltnutie má zliatina, z ktorej je šperk vyrobený. Vždy ale záleží na druhu a pomere pridaných prvkov.

  • Zliatina zlata s paládiom má šedo-bielu farbu, ale je veľmi drahá a mäkšia ako ostatné zliatiny.
  • Biele zlato so zinkom je tvrdšie, mierne nažltlé a dobre sa opracováva aj zlieva, takže na neho najčastejšie narazíte u odliatych šperkov, ktoré tvoria väčšinu ponuky v dnešných zlatníctvach so sériovo vyrábanými šperkmi.
  • Biele zlato s niklom je najtvrdšie a oproti zinkovým zliatinám aj belšie. Bežne sa používa pre ručne vyrábané šperky - najčastejšie prstene. Jeho nevýhodou môže byť, že je nikel alergén. Jeho množstvo v zliatine je však strážené puncovým úradom a je naozaj minimálne, takže väčšine ľuďom problémy nerobí.

Nakoniec sa šperky z bieleho zlata galvanicky pokovujú hypoalergénnym ródiom. Tým získajú striebristo biely vzhľad a ochrannú vrstvu.

 Náušnice z bieleho zlata s diamantmi - KLENOTA  Prstienok z bieleho zlata začal žltnúť

Za žltnutie nemôže len čas

Zlato môže reagovať aj s kožou. Tá totiž vytvára látky, ako sú prírodné kyseliny, na ktoré môže neušľachtilý kov reagovať a v konečnom dôsledku skutočne zmeniť farbu a zožltnúť. Zmena farby sa prejaví najmä v miestach, kde je šperk s kožou v kontakte. V iných prípadoch môžu kovy zreagovať napríklad s chlórom, ktorý sa bežne používa kvôli čistote vody v bazénoch. Niektoré zliatiny zase môžu byť citlivé na morskú vodu, čistiace prostriedky alebo kozmetiku. Len pre zaujímavosť - ružové zlato obsahuje množstvo medi, takže keď na neho necháme niekoľko hodín pôsobiť silnejšiu kyselinu, tak zozelenie.

Žltne všetko biele zlato? Áno aj nie...

Ako už bolo spomenuté, žltnutie zlata závisí ako od druhu zliatiny a pomeru pridaných prvkov, tak od chemických reakcií, ktorým šperk vystavujeme. Ak šperk časom zmení sfarbenie tak záleží na viacerých okolnostiach a nejde povedať, že by bolo pravidlom.

 Prstienok z Bieleho zlata začal žltnúť - KLENOTA  Biele zlato žltne - KLENOTA

Zmenu farby zlata môžeme pozorovať najčastejšie u prsteňov, u ktorých môže dôsledkom pravidelného nosenia dôjsť v exponovaných miestach šperku k zotretiu vrstvy ródia, ktorá sa trením o kožu stenčuje. Doba zániku ródiovej vrstvy závisí na jej hrúbke - správne by sa mala pohybovať medzi 0,75-1,5 mikrometra. Pre predstavu: 1 mikrometer je veľkosť baktérie, ľudský vlas má asi 100 mikrometrov. Pri zachovaní správne hrubej vrstvy by mala vrstva ródia na prsteni vydržať 1-2 roky, potom sa môže začať objavovať pôvodná béžová farba kovu a prsteň je potrebné dať na kompletnú obnovu povrchu vrátane poródiovania.

Je žltnutie naozaj zlé?

V ateliéri KLENOTA sme presvedčení, že zmena farby nie je na škodu. Ide o prirodzený proces zlata a nie o znehodnotenie šperku alebo nevratnú zmenu. Váš klenot tým získava osobitú patinu a je potom doslova jedinečný - len a len váš.

U koženej kabelky na patinu čakáme a teší nás, ako sa časom mení a starne do krásy - majte ju radi aj u šperkov. Patina je dôkazom, že s vami vaše klenoty žijú a sú svedkami všetkého, čo prežívate.

Ako vrátiť prsteňu pôvodnú belosť - je to jednoduché!

Ak šperk z pravého zlata po čase naozaj zožltne, nikdy by sa nemalo jednať o nevratnú zmenu. Taký šperk u nás môžete nechať jednoducho vyčistiť alebo preleštiť do pôvodnej krásy, prípadne znovu poródiovať. V rámci služieb KLENOTA vám ponúkame základný servis šperkov KLENOTA zadarmo. Ten zahŕňa ultrazvukové čistenie, čistenie parou, kontrolu šperku a krapní aj upevnenie kameňov a sterilizáciu UVC svetlom.

Váš šperk z bieleho zlata vám tiež radi znovu poródiujeme a vrátime mu žiarivosť a lesk. To znamená vyčistenie, prešmirgľovanie, preleštenie, prípadné opravy a opätovné nanesenie vrstvy ródia. Pokiaľ máte záujem o vyčistenie alebo kompletnú obnovu šperku, napíšte nám na info@klenota.com a my už sa s vami dohodneme na ďalšom postupe.

Prstienok s diamantom v bielom zlate - KLENOTA  Zásnubný prstienky v bielom zlate s briliantom - KLENOTA