O zbierke krásnych šperkov sníva každá žena. V ateliéri KLENOTA veríme, že aj tie najvzácnejšie šperky by sa mali využívať a nemali by byť len niekde uložené. Vhodný spôsob ukladania je ale zásadný práve pre to, aby si klenoty uchovali svoju krásu. V tomto článku sa dozviete praktické tipy, ako šperky skladovať vo chvíľach, keď vás práve nezdobia.

Základné podmienky pre správne skladovanie

Najdôležitejšie, čo šperky pri skladovaní potrebujú, je sucho, izbová teplota a miesto mimo priamy slnečný svit. Podstatné je tiež skladovať ich oddelene, aby sa nemohli poškriabať. Čokoľvek s hrubými povrchmi, ostrými hranami alebo škárami preto nie je najvhodnejšie. Dobrou voľbou budú šperkovnice s úložnými priestormi pokrytými látkou, ktorá klenoty chráni.

 zlaté prívesky kľúčik a zámok v ružovom zlate - KLENOTA

Na čo dávať pozor pri konkrétnych materiáloch

Zlato

Pri skladovaní zlatých šperkov majte na pamäti, že ide o pomerne mäkký materiál. Mal by byť uložený ideálne na mäkkom, hladkom povrchu a šperky by sa nemali navzájom dotýkať. Dávajte tiež pozor na tvrdé drahé kamene, ktoré od seba oddeľte tak, aby sa povrch nemohol poškriabať.

Platina

Najmä u šperkov z platiny je predovšetkým nutné dodržať pravidlo oddeleného uloženia. Vyvarujte sa tiež kontaktu s akýmikoľvek ostrými predmetmi.

zlaté náhrdelníky s kľúčikom a zámkom - KLENOTA

Striebro

Tma a sucho sú obzvlášť dôležité pre strieborné šperky, predídete tak riziku korózie. Každý z nich ideálne zabaľte jednotlivo do hodvábneho papiera a až potom uložte do šperkovnice alebo krabičky.

Drahokamy

U šperkov s drahými kameňmi odporúčame skladovať ich tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Rôzne kamene majú síce rôzne vlastnosti, ale celkom iste im prospieva vyhnúť sa slnečnému žiareniu a vysokým teplotám. Pozor treba dať aj na kontakt s chemikáliami, ktoré by mohli narušiť štruktúru alebo zmeniť farbu kameňa.

Perly

Pravdepodobne najchúlostivejšie zo šperkárskych materiálov sú práve perly. Šperky s perlami tak vyžadujú krabičku alebo priehradku určenú výhradne pre nich. Určite neoľutujete, keď každý kus uložíte zvlášť v mäkkom ochrannom obale. Nie sú pre nich vhodné úplne nepriedušné krabičky a potrebujú vlahu.

skladovanie šperkov - KLENOTA

Uloženie podľa druhu šperku

Každý typ šperku si zaslúži svoje špeciálne miesto a aspoň jednu šperkovnicu, úložnú krabičku s vypolstrovanými priehradkami, organizér či stojan na zavesenie by mala vlastniť každá majiteľka šperkov.

Každý kúsok by mal byť pevne uložený, obzvlášť to platí pre prstienky s diamantmi a ďalšie diamantové šperky. Tento tvrdý drahokam by totiž mohol spôsobiť poškriabanie ďalších klenotov v jeho tesnej blízkosti.

Náhrdelníky a náramky vždy ukladajte tak, aby sa nezamotali. Páry náušníc sa snažte udržať pri sebe. To posledné, čo chcete robiť na poslednú chvíľu pred nejakou významnou udalosťou, je hľadať druhú rovnakú náušnicu. Dohliadnite tiež na to, aby sa nemohlo poškodiť zapínanie. Prstene prakticky uložíte, keď ich vložíte do radu vo vypolstrovanej priehradke.

 skladovanie zlatých šperkov s diamantmi - KLENOTA

Extra tipy

Pokiaľ chcete dopriať šperkom niečo navyše, môžete do šperkovníc či organizérov umiestniť špeciálne pásky. Tieto takzvané anti-tarnish strips majú zabraňovať strate lesku. Klenoty tiež môžete zvlášť uzavrieť v sáčkoch s rovnakou vlastnosťou. Ak máte vo svojej zbierke aj nejaké veľmi hodnotné kúsky, nafoťte ich a obrázky si uložte. Mohli by sa hodiť, keby bolo potrebné nahlásiť informácie o nich polícii či poisťovni.

Udržať si medzi šperkmi poriadok je niekedy náročné. Práve preto sme dali dokopy tieto odporúčania, ktorá vám s tým pomôžu. Keď sa nimi budete riadiť, vaše šperky zostanú v poriadku a budú vám i vašej rodine prinášať radosť po mnoho generácií.