Zatiaľ čo počas roka bývajú bezpečne uložené, pri významných udalostiach je na ne upretá pozornosť verejnosti. Reč je o britských korunovačných klenotoch. Zbierka sa skladá z viac ako 100 cenných predmetov nevyčísliteľnej hodnoty. Navyše je veľmi zaujímavá aj z pohľadu gemológie. Obsahuje totiž viac ako 23 tisíc drahých kameňov, a nechýbajú medzi nimi ani tie najvzácnejšie.

Koruna svätého Eduarda (St. Edward Crown)

Najstaršou a so svojimi 2,2 kg zároveň najťažšou dochovanou britskou korunou je koruna svätého Eduarda. Bola vyrobená v roku 1661 z 22-karátového zlata a zdobená je 444 drahokamami, vrátane zafírov, rubínov, ametystov a turmalínov. Pôvodne bola osadená kameňmi, ktoré boli prenajímané špeciálne pre korunováciu, a to až do začiatku 20. storočia, kedy kráľ Juraj V. nechal korunu osadiť trvalými kameňmi. Pre britskú monarchiu má táto koruna dôležitý symbolický význam, slúži totiž výhradne na korunováciu britských panovníkov. Nasadená bola aj na hlavu Alžbety II, ktorá sa týmto aktom stala kráľovnou. Keďže je ale koruna príliš ťažká, na oficiálnych portrétoch z korunovácie ju už nevidíme. Alžbeta ju pre ďalšiu časť ceremónie vymenila za oveľa ľahšiu Britskú imperiálnu korunu. Vzhľadom na to, že sa koruna sv. Eduarda používa iba na korunovácie, len veľmi zriedka opúšťa londýnsky Tower, kde je uložená. Výnimkou bola oslava 60. výročia kráľovninej korunovácie v roku 2013.

Britská imperiálna koruna (Imperial State Crown)

Koruna najčastejšie videná a nosená na verejnosti je Britská imperiálna koruna. Monarcha ju nosí pri dôležitých štátnych udalostiach, ako je napríklad každoročné slávnostné otváranie parlamentu. Bola vyrobená špeciálne pre korunováciu kráľa Juraja VI. v roku 1937 a je oveľa menšia a ľahšia ako koruna sv. Eduarda. Výnimočná je napríklad tým, že ju zdobí diamant s názvom Cullinan II čiže Druhá hviezda Afriky. Ten vznikol rozštiepením doposiaľ najväčšieho nájdeného diamantu na niekoľko kusov, ktoré boli následne vybrúsené. V imperiálnej korune je osadený ďalší významný drahokam, a to Black Prince's Ruby. Ide však o červený spinel. V minulosti bolo totiž úplne bežné, že sa spinely zamieňali za rubíny. Kríž v hornej časti koruny je ozdobený kameňom s názvom St.Edward's Sapphire.

Koruna kráľovnej matky (Crown of Queen Elizabeth The Queen Mother)

Elegantná koruna z platiny a diamantov bola vyrobená pre manželky kráľov na príležitosť korunovácie. Korunu kráľovnej matky mala na hlave babička súčasného kráľa Karola III. kráľovná Alžbeta, kráľovná matka, počas korunovácie svojho manžela kráľa Juraja VI. v roku 1937. Svoje miesto v nej našiel jeden z najslávnejších drahokamov sveta, a to trochu kontroverzný diamant Koh-i-Noor. Pýši sa 105 karátmi, nevšednou čistotou, brilanciou a štýlovým vybrúsením do oválneho tvaru. Diamant Koh-i-Noor bol nájdený v 17. storočí v Indii a v priebehu storočí mnohokrát zmenil majiteľa. V roku 1849 po dobytí Pandžábu bol odvezený pod prísnym dohľadom do Londýna, kde bol odovzdaný do rúk kráľovnej Viktórie. Dodnes naňho vznáša nárok ako India, tak Afganistan a Pakistan.

Panovníkovo žezlo (Sovereign's Sceptre)

V panovníkovom žezle žiari 530-karátový Cullinan I, známy tiež ako Veľká hviezda Afriky, aktuálne najväčší bezfarebný vybrúsený diamant na svete. Do žezla bol osadený až v roku 1910, kedy bolo pôvodné žezlo zo 17. storočia prepracované do novej podoby. Zo žezla môže byť vybratý a nosený ako brošňa. Žezlo sa radí spoločne s kráľovským jablkom a korunovačnou lyžicou do užšej zbierky posvätných korunovačných klenotov, ktoré sú používané počas korunovačného obradu.

Korunovačný náhrdelník (The Coronation náhrdelník)

Pri korunovácii kráľovnej Alžbety II v roku 1953 sme mohli vidieť okrem iného korunovačný náhrdelník. Čím je výnimočný? Obsahuje 26 veľkých diamantov, ten centrálny je známy ako diamant Lahore a má 23 karátov. Celkovo má tento úchvatný náhrdelník 161 karátov a je považovaný za najdrahší náhrdelník na svete. Niet divu, že patril medzi veľmi obľúbené šperky kráľovnej Alžbety. Často ho vynášala pri dôležitých udalostiach spoločne s ladiacimi náušnicami.

Britské kráľovské koruny a klenoty sú neoddeliteľnou súčasťou britského dedičstva a symbolizujú dlhú a bohatú históriu krajiny. Sú nielen ozdobou, ale tiež pripomínajú slávnu históriu krajiny a kráľovskú moc, ktorá sa v priebehu rokov mení, ale stále zostáva dôležitou súčasťou britskej kultúry.