Diamant, najtvrdší nerast planéty a svojou krásou fascinujúci zázrak prírody, je nielen predmetom obdivu všetkých milovníkov krásnych šperkov, ale aj záujmu gemológov. Jednou z vlastností, ktorá býva hojne diskutovaná medzi odborníkmi, je fluorescencia. Ako ovplyvňuje vzhľad diamantu a ide o jav žiaduci alebo nie?

Čo je fluorescencia u diamantov a ako vzniká?

Diamantová fluorescencia je optický efekt, ktorý možno pozorovať u niektorých diamantov pri vystavení ultrafialovému žiareniu. Jeho zdrojom môže byť UV lampa, v niektorých prípadoch aj priame slnečné svetlo. Fluorescencia sa javí ako špecifické farebné žiarenie, spravidla modrej, niekedy ale aj žltej alebo oranžovej farby. Vyžarované svetlo trvá len po dobu vystavenia ultrafialovému zdroju.

Jedná sa o prírodný úkaz a nemôže byť do diamantu žiadnym spôsobom pridaná. Fluorescencia je daná podmienkami, počas ktorých bol diamant formovaný. Jej prítomnosť a intenzita je daná zložením horniny, teplotou a hĺbkou prostredia, v ktorom diamant vznikal.

Intenzita fluorescencie a vplyv na hodnotu diamantu

Približne 25 až 35 % čírych diamantov má túto vlastnosť, pričom GIA (Gemological Institute of America) rozlišuje niekoľko stupňov intenzity a to žiadnu, slabú, strednú, silnú a veľmi silnú. Ak pozorujeme kameň pri štandardných podmienkach, nie je vzhľad bezfarebných diamantov nijako ovplyvnený. Stretneme sa ale tiež s názorom, že silnejšia fluorescencia môže u diamantov vyššieho stupňa čistoty (D až H) spôsobovať mliečny až hmlistý vzhľad a tým znižovať jeho hodnotu. Či k tomuto negatívnemu efektu dochádza, je potrebné posudzovať u každého diamantu individuálne.

Ako vybrať správne?

U diamantov s medzinárodným certifikátom a váhou nad 0.20 ct sa hodnotí stupeň fluorescencie. Diamant s fluorescenciou bude vždy o niečo lacnejší ako diamant bez, a to aj napriek tomu, že sa jedná o efekt, ktorý nie je za bežných podmienok okom nijako pozorovateľný. V ateliéri KLENOTA s vami ochotne preberieme všetky špecifiká diamantov v našich šperkoch. Samozrejmosťou je certifikát pravosti, ktorý dostanete s každým naším šperkom.

 fluorescencie diamanty - KLENOTA