Ak ste ešte nepočuli o pôvabne ružovom morganite, nie je divu. Tento drahokam totiž nemá príliš dlhú tradíciu, vošiel v známosť až roku 1910. Bol objavený v Kalifornii a pomenovaný po známom finančníkovi a zberateľovi minerálov Johnovi Pierpont Morganovi. Potom ešte chvíľu trvalo, kým sa dostal do povedomia ľudí a začal sa tešiť (stále rastúcej) obľube.

Keďže je ľudstvu morganit známy až v novodobej histórii, neviažu sa k nemu žiadne legendy. Vieme len, že v staroveku sa mu hovorilo ružová ruža. Či však skutočne išlo o morganit, to už dávno zavial piesok

Prstene z ružového zlata s morganitom a diamantmi - KLENOTA

Novodobé tradície a legendy

Morganit, označovaný aj ako „anjelský kameň“, vraj najviac prospieva ľuďom narodeným v znamení váh, vodnára a býka. Traduje sa, že účinne odbúrava stres a vnáša pokoj a rovnováhu do nervovej sústavy. Veľmi často sa preto používa pri meditáciách. Ženám prináša pocit nezávislosti a harmónie s opačným pohlavím, mužom zase pomáha vyrovnať ich mužskú a ženskú energiu.

Morganit má vraj schopnosť v človeku vyvolať a udržať lásku. S romantikou a láskou je samozrejme spájaný aj pre svoju jemne ružovú farbu. Šperk s morganitom preto poteší napríklad ako darček k Valentínovi alebo k výročiu, siahnite napríklad po náhrdelníku s morganitom alebo morganitových náušniciach. A ak máte v pláne žiadať o ruku, zásnubný prsteň s morganitom predstavuje skvelú trendy voľbu.

Prsteň z ružového zlata s morganitom a diamantmi - KLENOTA

Vlastnosti morganitu z pohľadu chémie a mineralógie

Morganit sa rovnako ako smaragdy či akvamaríny radí do skupiny berylov. Preto sa mu tiež niekedy hovorí ružový smaragd alebo ružový beryl. Jeho chemický názov je trochu krkolomný, ide o kremičitan diberylnato-trihlinitý. Na farebnej škále sa pohybuje medzi ružovou, lososovou a purpurovou. Jeho jemne pastelové zafarbenie spôsobuje prítomnosť mangánu alebo cézia.

Na stupnici tvrdosti ho nájdeme tesne nad kremeňom, zaujíma priečku 7,5-8. Aj napriek svojej relatívne vysokej tvrdosti je ale pomerne krehký. Má sklený lesk, lasturnatý lom, štiepi sa podľa bázy a pri rypnutí do podložky za sebou zanecháva bielu stopu. Je priehľadný až nepriehľadný. Kryštalizuje v šesťuholníkovej sústave. Tvorí prizmatické až tabuľkovité kryštály, ktoré môžu byť pomerne veľké. Nachádza sa na pegmatitu v podobe narastených drúz.

Brúsené prírodné morganity - KLENOTA

U niektorých morganitov sa môžeme stretnúť s efektom mačacieho oka. Takéto kamene sa brúsia do tvaru kabošon. Ďalšou optickou zaujímavosťou morganitu je pleochroismus: pod určitým uhlom v nich môžeme pozorovať ružové až modrasté odlesky. Pre dosiahnutie tejto vlastnosti je potrebné kameň správne orientovať už pri výbrusu.

Ako si užiť krásu morganitu naplno

Na morganitoch sa najviac cení ich veľkosť, farba a čistota. Platí, že čím väčší kameň, tým sýtejšia farba. Najcennejšie sú čo najsýtejšie ružové kusy bez oranžového nádychu. V dnešnej dobe už sa ale tento trend pomaly mení a zberatelia začínajú vyhľadávať aj rôzne farebné odtiene s nádychmi iných farieb. Čo sa týka čistoty, patrí morganit k výnimkám medzi drahými kameňmi, pretože veľmi často žiadne inklúzie neobsahuje. Na jeho cene sa odráža aj fakt, že jeho ložiská nie sú príliš početné. Morganit preto patrí k najdrahším drahokamom na svete.

Halo prsteň z ružového zlata s morganitom a diamantmi - KLENOTA

Kombinovať ho odporúčame predovšetkým s bielym a ružovým zlatom. V bielom zlate skvele vynikne jeho prirodzene jemná farba. Pri zasadení do ružového zlata vznikne dokonale romantický šperk, ktorý pôsobí veľmi jemne a žensky. Morganitu pristane aj žlté zlato, môže však mierne skresliť jeho ružový odtieň. Ak by ste chceli morganitový šperk ozdobiť aj ďalším kameňom, nie je lepšia voľba ako kráľ všetkých drahokamov - číry diamant. Ten svojim leskom šperk krásne rozžiari, ale neodpúta pozornosť od ústredného morganitu. Najmä u prsteňov v halo štýle pôsobí táto kombinácia úplne luxusne.

Keďže je morganit pomerne nový kameň, navyše veľmi vhodný na brúsenie, brúsiči s ním veľmi radi experimentujú. Vďaka jeho fyzikálnym vlastnostiam môžu vzniknúť aj pomerne veľké vybrúsené kusy, ktoré sú u ostatných drahokamov často nemysliteľné alebo veľmi vzácne. Stretnúť sa môžeme s klasickým oválnym aj okrúhlym výbrusom. Ako blízkemu príbuznému smaragdu mu pochopiteľne veľmi pristane aj výbrus emerald. Zaujímavou voľbou je trojboký výbrus zvaný trillion, ktorý pôsobí veľmi moderne. V našej ponuke nájdete aj morganit v tvare kvapky.

Napichovacie náušnice z bieleho zlata s morganitom - KLENOTA

Na čo si dať pozor pri kúpe a starostlivosti o morganit

Morganity môžu byť umelo upravované pri celkom nízkych teplotách (okolo 400 ° C). Často tak dochádza k úpravám farby s cieľom odstrániť oranžový či žltý nádych. Táto úprava je v šperkárstve akceptovaná a vylepšujú sa tak takmer všetky dnes dostupné morganity. Ďalej môžu byť morganity ožarované z čírych berylov. O každej takejto úprave by mal predajca zákazníka informovať.

Morganity sa dajú zameniť napríklad s ruženínom, čo je odroda kremeňa. Tie bývajú na rozdiel od morganitov menej priehľadné, mliečno zafarbené a nie tak lesklé. Tiež sú o niečo mäkšie. Ďalším podobným minerálom je odroda spodumenu kunzit. Ten je mäkší ako morganit a má výraznejší pleochroismus. Ostatné ružové kamene, ako napríklad topás, spinely alebo rubelit, majú sýtejšiu ružovú farbu a častejšiu prítomnosť inklúzií (rubelit vždy). Istotu vám zaručí certifikát pravosti, ktorý dostanete zadarmo ku každému šperku KLENOTA.

Zlatý prsteň s morganitom a diamantmi - KLENOTA

Rovnako ako akvamarín je aj morganit číry a veľmi jemne farebný. To znamená, že cez neho vidíme všetko, čo je pod ním. Ak sa znečistí napríklad pri varení, stratí dočasne lesk a zdanlivo zmení aj farbu. Navyše je pomerne krehký a citlivý na tlak. Rovnako ako ostatné beryly ho môže poškodiť tiež pôsobenie chemikálií. Odporúčame znečisteniu alebo poškodeniu predchádzať a šperky s morganitom (najmä prstene) dávať dole pri cvičení, domácich prácach a pod. Mierne znečistený kameň možno jemne umyť v mydlovej vode. Pri silnejšom znečistení domáce čistenie neodporúčame.

Najkrajší, najväčší a najslávnejšie morganity

Najlepšie ružové kusy sa ťažia na Madagaskare. Odtiaľ pochádzajú najkvalitnejšie morganity, ktorým sa žiadne iné nevyrovnajú. Broskyňovo-oranžové morganity sa vyvážajú z Brazílie, ďalšie ložiská nájdeme napríklad v Číne, Pakistane, Rusku, Zimbabwe, Barme, Afganistane, Mozambiku, Kalifornii a Maine v USA.

Halo prsteň z ružového zlata s morganitom a diamantmi - KLENOTA

Najväčším vybrúseným morganitom je 600 karátov (120 g) vážiaci kameň pôvodom z Madagaskaru. Získal výbrus cushion a pozrieť sa na neho môžete v Britskom múzeu. The Smithsonian Institution vo Washingtone, D. C., má vo svojej zbierke dva fazetované morganity. Prvý váži 250 karátov (50 g), druhý 236 karátov (47,2 g).

Jeden z najväčších prírodných morganitov bol nájdený 7. októbra 1989 v lome Bennet Quarry of Buckfield v Maine. Kameň mal oranžový nádych a bol 23 × 30 cm veľký. Ručička váhy sa zastavila na úžasných 50 librách, teda cca 22,7 kg! Tento morganit bol pomenovaný Rose of Maine. Aj brazílski baníci pri svojej práci zistili, že morganitové kryštály môžu dosahovať úctyhodných rozmerov. Pri dolovaní narazili napríklad na kryštál vážiaci asi 10 kilogramov.

Halo prstene z bieleho zlata s morganitom a diamantmi - KLENOTA