Anglicky sa im hovorí Promise Rings, po slovensky by sme ich mohli označiť ako prstene zasľúbenia alebo jednoducho prstene z lásky. Podobne ako zásnubné prstene alebo svadobné obrúčky majú vo vzťahu svoj symbolický význam, ale ich tradícia je oveľa kratšia a do širšieho povedomia sa ešte len dostávajú.

História Promise Rings

Prstene z lásky si ľudia vymieňajú a darujú už tisíce rokov. Záznamy o prsteňoch, ktoré nosili rímske nevesty, sa datujú až do 2. storočia pred Kristom. Ťažko môžeme rozlíšiť, či tieto antické prstene boli predchodcami zásnubných, alebo Promise prsteňov.

Novodobá história Promise Rings tak, ako ich poznáme dnes, sa však začala písať až po roku 2000, inšpirovaná niektorými americkými celebritami. Ide teda o veľmi moderný koncept, reflektujúci dnešnú dobu, kedy sa zvyky menia, rozširujú a dopĺňajú…

diamantový prsteň z bieleho 14-karátového zlata - KLENOTA diamantové prstene v minimalistickom dizajne - KLENOTA

Aký má Promise Ring význam

Definícia je vlastne jednoduchá. Ide o prstienok, ktorý je v romantických vzťahoch chápaný ako symbol lásky a vernosti. A to ako pre osobu, ktorá prsteň daruje, tak aj pre tú, ktorá ho prijíma. Darovanie Promise prsteňa symbolizuje ďalší krok vo vzťahu. Niekedy býva dokonca predzvesťou zásnubného, ale nie je to nutné. Môže totiž slúžiť aj ako alternatíva pre páry, ktoré do manželstva vstupovať nechcú, a preto by pre nich zásnubný prsteň so všetkými tradíciami, ktoré sa k nemu viažu, nemá význam. Aj tak ale cítia, že by radi dali potvrdeniu svojho vzťahu svoju vlastnú podobu.

nadčasové diamantové prstene zo žltého zlata - KLENOTA

Ako by mal Promise Ring vyzerať

Pre dizajn „Promise Ring“ neexistujú žiadne pevne stanovené pravidlá, ale je zvykom, že oproti zásnubným bývajú Promise prstene skôr drobnejšie. Často ich zdobia motívy srdca, prepletené vzory a symbol nekonečna.

Čo sa výberu kovu týka, asi vás neprekvapí, že najobľúbenejším materiálom je zlato. Okrem tradičnej žltej farby pôsobí veľmi čisto prsteň z klasického bieleho zlata. Ružový variant je zase veľmi ženský a romantický.

zlatý bezel prsteň s diamantmi - KLENOTA

Medzi obľúbené voľby patria diamantové prstene. Diamant sa ako symbol lásky, trvalosti a večnosti skvele hodí do prsteňa, v ktorom vyjadrujete hlboký záväzok. Často ľudia volia skôr prsteň s niekoľkými drobnejšími kameňmi ako s jedným výrazným drahokamom, aby prsteň odlíšili od klasického zásnubného solitéru. A pretože okrem klasiky sú v obľube aj trendy a nevšedné dizajny, originálnou voľbou môže byť napríklad diamantový prsteň s markízami.

Odporúčame tiež farebné diamanty, najmä jemný champagne, a ďalšie farebné drahokamy, napríklad zafíry, smaragdy alebo rubíny. Veľmi jemný nádych dodá prsteňu Promise ružový morganit alebo turmalín. Veľmi populárne začínajú byť aj prstene s perlou, ktorá symbolizuje ženskú krásu a čistotu vzťahu.

Na akom prste sa Promise Ring nosí

Najčastejšie na prstenníku ľavej ruky. Pokiaľ funguje ako pred-zásnubný prsteň, presunie sa väčšinou po svadbe na pravú ruku. Ani v tejto otázke ale neplatí žiadne neotrasiteľné pravidlo.

minimalistický diamantový prsteň zo žltého zlata - KLENOTA zlatý prsteň so champagne diamantom - KLENOTA

Kedy Promise Ring darovať

V závislosti od vzťahu a významu, ktorý chcete prsteňom vyjadriť, sa môže líšiť, kedy a akým spôsobom ho venovať. V rámci vzťahu sa ponúka výročie, Valentín alebo napríklad 1. máj. Niekedy sa ale k jedinečnému významu, ktorý prsteňom Promise dávame, najlepšie hodí úplne „obyčajný“ dátum, ktorý sa stane neobyčajným práve vďaka tomuto symbolickému míľniku vo vzťahu.

Snáď jediné pravidlo, alebo skôr odporúčanie, ktoré sa oplatí spomenúť – pri darovaní prsteňa Promise by malo byť obdarovanej jasné, čo prsteň znamená. Mohlo by totiž dôjsť k nedorozumeniu alebo sklamaniu z očakávania. V rámci vzťahu by ste mali byť na rovnakej vlne. Pokiaľ už je spolu pár niekoľko rokov a žena netrpezlivo očakáva žiadosť o ruku, ale k výročiu dostane Promise Ring s tým, že muž na manželstvo neverí a takto mu to stačí, asi to nebude úplne šťastné výročie.

darčekové balenie - KLENOTA