Pánskym svadobným obrúčkam sa všeobecne venuje o niečo menej pozornosti ako tým dámskym. Je to ale škoda, pretože variant ich dizajnov je tiež veľké množstvo a aj páni tak majú rozhodne z čoho vyberať. Od dámskych obrúčok sa úplne najčastejšie líšia tým, že bývajú jednoduchšie a širšie. To ale nie sú jediné možnosti. Ako si môžu muži svoj prsteň vyladiť presne podľa svojich predstáv sa pozrieme v tomto článku.

Aký je najlepší materiál?

Svadobná obrúčka je šperk, ktorý možno nezložíte ani doma alebo pri voľnočasových aktivitách. Jedny z najdôležitejších vlastností, ktoré je teda nutné brať do úvahy, sú odolnosť a trvanlivosť. Tá je daná predovšetkým použitým materiálom a kvalitným spracovaním. Medzi najčastejšie typy kovov, používaných pri výrobe klenotov, patrí zlato a platina. Dnes sa pomaly do módy dostávajú aj ďalšie menej tradičné kovy, ako napríklad paládium, ale nie sú zďaleka tak rozšírené a populárne ako spomínaná dvojica. Stretnúť sa môžete aj so svadobnými obrúčkami zo striebra. To je však relatívne mäkké, a tak u neho ľahšie môže dochádzať k opotrebovaniu a deformitám pri každodennom nosení.

V ateliéri KLENOTA pracujeme so 14k zlatom, ktoré má vynikajúce mechanické vlastnosti, ideálne na ručnú výrobu šperkov. Pri porovnaní s 18k zlatom vyniká väčšou tvrdosťou, toľko sa nepoškriabe, a navyše je cenovo dostupnejšie. Skrátka ideálny šperk na každodenné nosenie.

Svadobné obrúčky biele zlato

Biele zlato je medzi pánskymi svadobnými obrúčkami momentálne stále tým najžiadanejším. Je neutrálne, moderné, nadčasové a elegantné.

SVADOBNÉ  OBRÚČKY BIELE ZLATO >

Svadobné obrúčky žlté zlato

Svadobná obrúčka zo žltého zlata je klasická a tradičná. Zároveň sa v posledných rokoch znova stáva módnym trendom, takže pokiaľ sa vám jej výrazný a hrejivý tón páči, je to pre vás určite dobrá voľba.

SVADOBNÉ OBRÚČKY ŽLTÉ ZLATO >

Svadobné obrúčky ružové zlato

Ružové zlato je veľmi obľúbené hlavne medzi ženami, ale báť sa ho nemusia ani muži. Na ruke pôsobí veľmi decentne a jemne.

SVADOBNÉ OBRÚČKY RUŽOVÉ ZLATO >


Aký dizajn svadobnej obrúčky zvoliť?

Pri pánskych svadobných obrúčkach je kladený dôraz na eleganciu a jednoduchosť. Pre mužov je dôležité, aby bol prsteň univerzálny, ladil k ich spôsobu obliekania aj životnému štýlu.

Klasické pánske svadobné obrúčky

Hladký povrch, masívnejší vzhľad a jednoduchý dizajn bez ozdôb, to sú hlavné charakteristiky klasických svadobných obrúčok. Medzi nesporné výhody tohto typu prsteňa patrí nadčasovosť. Nikdy nevyjdú z módy a budú vždy aktuálne.

POZRIEŤ PÁNSKÉ SVADOBNÉ OBRÚČKY

Pánske svadobné obrúčky s drážkou

Moderný detail na hladkom prsteni vytvorí jemná drážka po celom obvode. Tá celý prsteň zjemní a opticky zúži. Drážka môže byť tiež jednotiacim prvkom dámskej a pánskej svadobnej obrúčky.

Luxusné pánske svadobné obrúčky s diamantmi

Ak hľadáte niečo naozaj výnimočné, zvážiť môžete pánsku svadobnú obrúčku s diamantmi. Tie jej dodávajú očarujúci ligot a luxusný vzhľad, ktorý sa len tak neopozerá.

Akú povrchovú úpravu vybrať?

Žiadna svadobná obrúčka by nebola kompletná bez povrchovej úpravy. Tá jej dodá krásu a osobitosť. V ateliéri KLENOTA pracujeme so štyrmi typmi povrchových úprav.

Vryp: Tento pôvodný dizajn z dielne KLENOTA vzniká jemnou ručnou rytinou. Môže vám evokovať nepokojnú vodnú hladinu alebo napríklad kôru stromu. Nepravidelné zvrásnenie dodáva prsteňu prvok nespútanosti. Výhodou tohto povrchu je jeho odolnosť voči poškriabaniu a dlhá životnosť.

Stardust: Prsteň s povrchovou úpravou Stardust alebo Diamond matt vyrábame technikou hrubšieho pieskovania. Ako napovedá samotný názov, vyniká ľahkým leskom.

Lesk: Povrch vyleštený úplne dohladka na svetle vykazuje takmer zrkadlový efekt. Lesklý povrch vyzerá luxusne a je taktiež príjemný na dotyk. Pokiaľ by ste chceli udržiavať prsteň stále ako nový, odporúčame ho nechávať pravidelne preleštiť. Profesionálny servis a starostlivosť v klenotníctve vám zaistí, že prsteň nebude mať výrazné známky nosenia a patiny.

Satin: Atraktívny matný vzhľad dodáva prsteňu moderná metóda, ktorá nesie názov pieskovanie. Zub času sa na takom povrchu zapisuje pomalšie ako na lesklom, ale úplne ušetrený mu nie je. Nosením sa obrusuje a stáva sa hladším. Aj matný povrch je možné v klenotníctve obnoviť.

Podľa čoho vybrať tvar alebo profil obrúčky?

Svadobné obrúčky sa delia do dvoch základných skupín podľa tvaru obrúčky v priereze, ktorému sa hovorí profil. Vonkajšia časť prsteňa je buď zaoblená, alebo rovná a plochá.

Zaoblené okraje

Ide o veľmi tradičný model svadobnej obrúčky, ktorý stále nevyšiel z módy. Hladké okraje splynú s prstom a pri nosení ich tak človek skoro necíti. Je preto vhodný pre mužov, ktorí dávajú komfort na prvé miesto.

Hranaté okraje

Druhým typom je prsteň s hranatými okrajmi. Poznáte ho tak, že vrchná aj vnútorná časť je plochá, bez zakrivenia. Pôsobí moderným dojmom s nádychom minimalizmu.

 

 


Akú zvoliť šírku svadobnej obrúčky

Pánske svadobné obrúčky zhotovujeme v rôznych šírkach. Býva zvykom, že pre pánsky prsteň sa volí širšia obrúčka ako pre dámsky. Dôvod je predovšetkým estetický. Na subtílnejšie ženskej ruke vyzerá užší prstienok lepšie. V našej ponuke nájdete pánske prstene v niekoľkých šírkach od troch do piatich milimetrov.

Musí k sebe dámska a pánska obrúčka ladiť?

Svadobné obrúčky môžete zaobstarať spolu v súprave alebo každú zvlášť. Prispôsobenú tomu máme aj našu ponuku. V kategórii svadobné obrúčky sme pripravili dokonale zohrané ladiace dvojice prstienkov v bielom, žltom a ružovom zlate. Pokiaľ si však prajete vytvoriť si vlastnú kombináciu presne podľa svojho vkusu, je možné u nás obrúčky zaobstarať aj samostatne.

Túži nevesta po prstienku z ružového zlata, ale ženích sa chce držať osvedčeného striebristého tónu zlata bieleho? Nevidíme v tom žiadny problém. Nie je až také zásadné, aby boli prstienky na prvý pohľad rovnaké. Oveľa dôležitejšie je, aby ste obaja nosili svoj prstienok s chuťou každý deň. Preto sa tu neoplatí robiť príliš veľké kompromisy a nie je to ani nutné. Spoločnú linku je možné viesť aj iným spôsobom, napríklad rytinou na vnútornej strane prsteňov.

 ČÍTAJTE TIEŽ: AKO ZLADIT ZÁSNUBNÝ PRSTEŇ

Prečo muži nenosia svadobnú obrúčku?

Niektorí muži svoju svadobnú obrúčku namiesto nosenia schovávajú v krabičke. Vo väčšine prípadov je to preto, že nie sú na prsteň zvyknutí a majú pocit, že im prekáža pri bežných aktivitách. Pravdou je, že muži, ktorí nikdy predtým šperky nenosili, môžu vnímať svadobný prsteň ako rušivý element. Z tohto hľadiska je dobré zamerať sa pri výbere na profil so zaoblenými hranami, ktorý je veľmi pohodlný. Dôležité je tiež zvoliť správnu veľkosť prsteňa tak, aby pevne sedel na prste a neskĺzaval. Komfort zaručí aj hladký povrch, z ktorého nič nevystupuje.

Koľko by mala stáť svadobná obrúčka?

Cena pánskej svadobnej obrúčky zo 14k zlata sa pohybuje približne medzi 400 až 600 EUR, ale môže vyšplhať až na 2700 EUR a viac. Všetko sa odvíja od množstva použitého materiálu, štýlu a zložitosti dizajnu, a tiež od osadených kameňov (diamantov alebo iných drahokamov). Neexistuje žiadna odporúčaná čiastka, ktorú by ste mali minúť za svadobné obrúčky. Vždy záleží na tom, koľko prostriedkov do nich chcete a môžete investovať. Pokiaľ vnímate svadobné obrúčky ako symbol a nielen iba ako formalitu, oplatí sa neznižovať cenu na úkor kvality. Dobre zhotovené prstene z odolného materiálu vám budú robiť radosť dlhé roky.

Kto tradične platí svadobné obrúčky?

Svadobné výdavky boli vždy tradične rozdelené medzi rodiny nevesty a ženícha. Svadobné obrúčky podľa starých tradícií platil sám ženích, ktorý tým potvrdzoval svoj záväzok voči neveste. Dnes je otázka svadobného rozpočtu riešená veľmi individuálne podľa preferencií a možností budúcich novomanželov.

Ako správne vybrať veľkosť?

Ak ste našli svojho favorita, môžete prikročiť k ďalšiemu kroku, a to je výber veľkosti. K tejto téme vám odporúčame prečítať si náš článok zameraný na veľkosti prsteňov, v ktorom vám poradíme zopár osvedčených metód.

V prípade, že sa netrafíte, ponúkame bezplatne prvú výmenu veľkosti, a to do 60 dní od zakúpenia. Pri všetkých šperkoch KLENOTA poskytujeme doživotný základný servis v podobe čistenia ultrazvukom alebo parou zadarmo. Pokiaľ stále s výberom váhate, veľmi radi s vami všetko preberieme a skonzultujeme, a to ako telefonicky, tak aj osobne v našom ateliéri v centre Prahy.

ČÍTAJTE TIEŽ:VELIKOSTI A ÚPRAVY PRSTENŮ