Výber a nákup svadobných obrúčok je jednou z dôležitých súčastí svadobných príprav. A na rozdiel od kvetinovej výzdoby alebo torty budete mať jeho výsledok na očiach v ideálnom prípade každý deň po celý život, a to na svojej ruke. Tu však prichádza otázka: na akej ruke sa vlastne svadobná obrúčka nosí? Pozrieme sa na túto tému z hľadiska histórie a súčasnosti a pridáme tiež niekoľko praktických tipov.

Zlatý zásnubný a snubný prsteň s diamantmi - KLENOTA

Prstenník ľavej ruky: tradícia, ktorá trvá dodnes

V západnom svete je ľavý prstenník najčastejším nositeľom svadobnej obrúčky a tento zvyk má svoj koreň už u starých Egypťanov. Tí totiž verili v tzv. „žilu lásky“, ktorá mala viesť od štvrtého prsta na ľavej ruke priamo do srdca.

Symbolické bolo nielen umiestnenie, ale aj sám tvar „prsteňa lásky“. Kruh, ktorý nemá koniec ani začiatok, reprezentuje nekonečnosť lásky. Voľný priestor, ktorý kruh ohraničuje, potom znamená bránu do doteraz neznámeho, teda nového partnerského vzťahu.

Zlaté snubné prstene s diamantmi - KLENOTA

Historické premeny svadobnej obrúčky

V antike sa v tejto tradícii pokračovalo, avšak prstene mali ešte stále odlišnú podobu oproti tej dnešnej. Vyrábali sa z bežných materiálov, ako je koža alebo drevo, a až postupne sa začali používať kovy, sprvu najčastejšie železo. Rimania boli pravdepodobne prvou kultúrou so svadobnými prstienkami, ktoré slúžili na potvrdenie manželského zväzku.

V priebehu storočí dochádzalo k premenám významu, spôsobu darovania, podoby, ale aj umiestnenia svadobnej obrúčky. V určitom období bola nosená napríklad aj na palci. Rozmanitý bol tiež dizajn. Veľmi obľúbený a rozšírený bol motív dvoch spojených rúk. Presadzovať sa začali tiež rytiny, najprv na vonkajšej strane, neskôr aj na vnútornej. Nie vždy boli zásnubný prsteň a svadobná obrúčka dva rôzne šperky, niekedy ich význam splýval.

Zaujímavé tiež je, že až do 20. storočia nosila svadobný prsteň len žena. Nosenie snubného prsteňa aj mužmi by mohlo byť chápané ako súčasť procesu zrovnoprávnenia oboch pohlaví. Hovorí sa ale aj o 1. svetovej vojne ako o míľniku, kedy ženatí vojaci začali nosiť svadobné obrúčky, aby im pripomínali ich manželky.

Zlatý zásnubný a snubný prsteň s diamantmi - KLENOTA

Ľavá, alebo pravá ruka? Európa i svet je rozdelený

A teraz sa dostávame k jadru našej témy, a to k otázke, kde sa svadobná obrúčka nosí. Odpoveď nie je jednoduchá, ak vezmeme do úvahy celý svet. Dokonca aj v Európe sa stretneme s viacerými možnosťami. Tu je aspoň stručný prehľad:

Slovenská a Česká republika patria medzi krajiny, v ktorých sa nosí svadobná obrúčka na prstenníku ľavej ruky. Je tomu tak na väčšine územia západnej Európy, v častiach východnej Európy aj v mnohých mimoeurópskych krajinách. Za všetky menujme Veľkú Britániu a Írsko, USA, Austráliu, Botswanu, Kanadu, Egypt, Nový Zéland, Juhoafrickú republiku, Francúzsko, Taliansko, Portugalsko, Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko, Chorvátsko, Slovinsko, Rumunsko a španielske autonómne oblasti Katalánsko a Valenciu.

Zlatý dámsky snubný prsteň s ryhovaním - KLENOTA

Naopak na prstenníku pravej ruky sa svadobné obrúčky nosia v Bulharsku, Grécku, Gruzínsku, Litve, Lotyšsku, Macedónsku, Rusku, Srbsku, Ukrajine, Rakúsku, Belgicku, Dánsku, Nemecku, Maďarsku, Poľsku, Holandsku, Nórsku, na väčšine územia Španielska, ďalej potom v Kolumbii, Peru, Venezuele a na Kube.

V Turecku, Libanone, Sýrii, Rumunsku a Brazílii je nosený na prstenníku pravej ruky do svadobného dňa, potom je presunutý na prstenník ľavej ruky.

Zlatý dámsky snubný prsteň s diamantmi - KLENOTA

Pri tradičnej židovskej svadobnej ceremónii dostáva žena prsteň na ukazovák pravej ruky, dnes ho ale bežne po obrade premiestňuje na prstenník ľavej ruky.

Vo väčšine moslimských krajín s výnimkou napríklad Iránu alebo Jordánska nie je výmena svadobných prsteňov súčasťou svadobnej ceremónie. Tradíciu tu má nosenie prsteňa zásnubného, ktorý nosia muži na pravej a ženy na ľavej ruke. Podobne je tomu aj v Indii.

Zásnubný prsteň s morganitom a zlatý snubný prsteň s diamantmi - KLENOTA

Zásnubný prsteň neukladajte po svadbe do krabičky

Ak sa bavíme len o zvyku v našej krajine, máme už jasno v tom, kde naša svadobná obrúčka po svadobnom sľube „pristane“. Vyvstáva ale horúcejšia otázka, a to kam s prsteňom zásnubným, ktorý doteraz obýval prstenník na ľavej ruke. Aby nebolo nutné prstene premiestňovať pri obrade, majte to rozmyslené už dopredu. Riešení je hneď niekoľko a rozhodnutie je úplne na vás.

  1. Zásnubný prsteň presťahujete na prstenník pravej ruky. Každý prsteň tak bude mať dosť priestoru zažiariť a je tu tiež šanca, že uniknete úprave veľkosti zásnubného prstienka.
  2. Zásnubný prsteň posuniete o prst ďalej, teda na prostredník rovnakej ruky. Túto možnosť zvolíte, ak budete cítiť, že by oba prstene mali byť blízko pri sebe. Pripravte sa však na to, že ak vám zásnubný prsteň sedel dobre na prstenníku, tak ho na širší prst zrejme nenavlečiete.
  3. Oba prstene budete nosiť na prstenníku ľavej ruky. Tento spôsob začína byť čím ďalej častejší, ale nie vždy sú prstene svojím tvarom a štýlom kompatibilné. Je teda vhodné o možnosti ich kombinácie uvažovať už pri robení zásnubného prsteňa.

Zásnubný a snubný prsteň z ružového zlata s diamantmi - KLENOTA

Nosenie svadobných obrúčok má svoju dlhú tradíciu aj hlbokú symboliku. Či už tú svoju budete nosiť na akejkoľvek ruke alebo prste, najdôležitejšie je to, že vám každý deň bude pripomínať toho, koho milujete najviac.

Snubné prstene v bielom a žltom zlate s diamantmi - KLENOTA