Už prišla tá nezabudnuteľná chvíľa, ktorá končí kúzelným slovkom "áno"? V krabičke sa blyští klenot, ktorý je vyjadrením vašej lásky a znamením, že chcete zvyšok života stráviť spolu? Poradíme vám, na aký prst ho navliecť. Tiež sa dozviete niečo o historickom pôvode a význame darovania zásnubného prstienka a o tom, ako s ním môžete naložiť po svadbe.

Kúsok histórie

Vznik tradície zásnubných prstienkov sa datuje už do doby starovekých Egypťanov. Pre nich a neskôr aj pre starovekých Rimanov však ešte išlo o zvyk, ktorý nemal príliš spoločného s dnešným romantickým poňatím zásnub a vstupu do manželstva. Vďaka prstienku bolo predovšetkým zrejmé, že žena či dievča je už oficiálne prisľúbená a niekomu patrí.

Zásnubný prsteň s briliantom v bielom zlate - KLENOTA

Symbolika

Tvar kruhu má znamenať nekonečno a nesmiernu lásku. Dobre tiež vyjadruje, ako je všetko vo svete prepojené a ľudia sú spájaní krásnou náhodou. Svoj dôležitý význam má aj otvor v prsteni, pretože ide o akúsi „bránu“, ktorou človek vstupuje do niečoho nového, čo so zasnúbením a následným sobášom veľmi úzko súvisí.

Ako sa na zásnubné prstene dostali diamanty

V dávnej minulosti boli prstene iba krúžky vyrobené z nie veľmi odolných materiálov. Používali sa napríklad rôzne traviny alebo vyrezané drevo či kože. Neskôr sa začali uplatňovať aj kovy ako železo, striebro alebo zlato, vzhľad sa teda priblížil tomu, ako prstienky poznáme dnes. V súčasnosti je najpopulárnejšou voľbou pre zásnubný prsteň zlatý krúžok s jedným výrazným diamantom.

Zásnubný prsteň s briliantom v bielom a žltom zlate - KLENOTA

Prvýkrát diamantový zásnubný prsteň dostala od svojho snúbenca arcivojvodu Maximiliána Habsburského Mária Burgundská v roku 1477. Tento šperk si potom veľmi obľúbila vyššia vrstva, a keď sa neskôr v 19. storočí začali objavovať náleziská diamantov, postupne sa zásnubné prstene s diamantom vyskytovali čoraz častejšie. Silná pozícia týchto prsteňov potom bola ešte utvrdená po kampani spoločnosti De Beers z roku 1947, ktorej slogan znel Diamonds Are Forever (diamanty sú večné/navždy).

Nájdite ten pravý

Sto ľudí, sto chutí - hovorí sa. Preto je v dnešnej dobe výber zásnubných prstienkov naozaj široký. Milovníci tradícií siahajú po zlate s diamantom, kto hľadá večnú krásu v modernom poňatí, môže sa porozhliadnuť napríklad medzi prstene v štýle halo a vyberú si aj minimalisti. V ateliéri KLENOTA vám tiež veľmi radi pomôžeme navrhnúť zásnubný prsteň na zákazku, aby bez výhrad spĺňal všetko, čo od neho očakávate.

Zásnubný prsteň sa zafírom a diamantmi v bielom zlate - KLENOTA

Na ktorom prste sa teda zásnubný prsteň nosí?

Aj keď sa tradície môžu v rôznych častiach sveta líšiť, zvyčajne sa zásnubný prstienok nosí na prstenníku ľavej ruky. Rimania v dávnych dobách verili, že od tohto prsta vedie tzv. žila lásky až do srdca. Pokročilejšie znalosti ľudskej anatómie nám už existenciu tejto žily síce vyvrátili, prstienok si svoje miesto však uchoval. Má totiž aj svoje praktické odôvodnenie - na prstenníku šperk pekne vynikne, ale zároveň sa nebude ľahko opotrebovávať. Vydrží preto dlho rovnako krásny ako v deň zásnub.

Halo zásnubný prsteň s diamantmi v bielom zlate - KLENOTA

Čo so zásnubným prsteňom po svadbe

Ak sa žena nechce nosenia svojho zásnubného prsteňa vzdať ani po svadbe, ponúka sa niekoľko možností, ako s ním naložiť:

Obľúbená možnosť je nosiť spoločne obidva prstienky na prstenníku ľavej ruky. Pri tejto možnosti je pri vyberaní svadobnej obrúčky dobré dopredu myslieť na to, ako sa bude hodiť k zásnubnému prsteňu.

Kombinácia diamantového zásnubného a snubného prsteňa v bielom zlate - KLENOTA

Ďalej sa zásnubný prsteň môže presunúť na iný prst ľavej ruky, často sa volí prostredník. Ak je vám sympatická táto možnosť, zvážte tiež úpravu veľkosti, aby prstienok na inom prste dobre sedel.

Zásnubný prsteň s briliantom v bielom zlate - KLENOTA

Poslednou možnosťou je prsteň nosiť na prstenníku pravej ruky a prstenník ľavej ruky si vyhradiť iba na svadobnú obrúčku.

Zlatý zásnubný prsteň s diamantom - KLENOTA

Žiadosť o ruku je začiatkom niečoho nového. Zásnubný prstienok na ruke sa stáva trvalou pripomienkou tejto jedinečnej chvíle. Prajeme vám, aby sa váš vzťah naďalej vyvíjal tým správnym smerom a vstup do manželstva len utvrdil vašu oddanosť jeden druhému.

Kombinácia zlatého zásnubného a snubného prsteňa - KLENOTA