Zlato nás priťahuje svojim leskom, žiarivou farbou a nadčasovosťou, vďaka ktorej sa zo šperkov môžeme radovať dlhé roky. Zároveň ale vo svojej rýdzej podobe patrí medzi najpoddajnejšie kovy vôbec. Je dokonca tak mäkké, že by ste mohli mincu z čistého zlata ohnúť vlastnými rukami. Práve z tohto dôvodu sa čisté zlato v šperkárstve používa len príležitostne.

Ak vyberáte zlatý šperk, najčastejšie sa stretnete s jeho 14-karátovým a 18-karátovým variantom. V ateliéri KLENOTA pracujeme so 14-karátovým zlatom, ktoré má vynikajúce mechanické vlastnosti, vhodné na výrobu ručných šperkov. Pri porovnaní s 18karátovým zlatom vyniká väčšou tvrdosťou, toľko sa nepoškriabe, a navyše je cenovo dostupnejšie. Skrátka ideálny šperk pre každodenné nosenie.

Čo je rýdze zlato?

Zlato je chemický prvok vyskytujúci sa v prírode v rôznych formách, akými sú napríklad pliešok, drôtik, okruhliak alebo tzv. šupinka. Vyniká sýtou kovovo žltou farbou a tiež je celkom ťažké. Jeho výnimočnosť tkvie vo vysokej odolnosti voči korózii, pôsobeniu kyselín a lúhov a ďalším vplyvom prostredia. Naopak jeho nedostatkom je relatívna mäkkosť. Vďaka tomu si tiež kedysi športovci mohli overiť uhryznutím do medaily jej pravosť. Ak na nej zostali viditeľné odtlačky zubov, bola z čistého zlata. Pre výrobu šperkov sa však rýdze zlato takmer vôbec nevyužíva. Šperky by sa zdeformovali a nedali by sa dobre vyleštiť. Riešením je legovanie čiže miešanie zlata s ďalšími kovmi. Je to proces, pri ktorom sa taveniny zlata a ďalších kovov spoja za špecifických podmienok a v presne danom pomere.

V českom šperkárstve sa najviac využíva 14k zlato, ktoré nesie označenie 585/1000. To znamená, že obsahuje 58,5 % rýdzeho zlata a 41,5 % ostatných kovov. Obdobne 18k zlato s označením 750/1000 obsahuje 75 % zlata a 25 % prímesí. V zahraničí sa bežne predávajú aj šperky s nižšou rýdzosťou, s ktorou sa môžete stretnúť aj u niektorých českých starožitných šperkov.

Prímesi v zliatine dávajú vzniknúť nekonečne mnoho jemným, ale aj pomerne netradičným a výrazným odtieňom. Výnimkou nie je ani zlato zelené, fialové či hnedé. Klasické farby zostávajú však stále iba tri, a to žltá, ružová a biela.

14k zlato zliatina 14k zlata

Žlté zlato

Ak vlastníte viac šperkov zo žltého zlata, ktoré majú rôzny vek a pôvod, je tiež dosť možné, že sa budú ľahko líšiť vo farebnom odtieni. Zliatina žltého zlata totiž obsahuje ešte striebro a meď a ich pomer v rôznych zliatinách môže kolísať. Obsah medi robí zliatinu tvrdšiu, krehkejšiu a sfarbenú viac do červena, striebro naopak zliatinu zosvetľuje. Rýdze zlato je oproti zliatinám výrazne sýto žlté až žlto-oranžové.

žlté zlato v rýdzej podobe

Ružové a červené zlato

Ružové zlato obsahuje rovnaké kovy ako žltá zliatina, avšak tu sa ich pomer preklápa výrazne v prospech medi, ktorá zlatu prepožičiava moderný a nežný vzhľad. Meď zároveň zvyšuje tvrdosť zliatiny, vďaka čomu je ružové zlato odolnejšie ako žlté alebo biele. Ružové zlato je niekedy tiež nazývané priezviskom ruské, pretože bolo v Rusku na začiatku 19. storočia veľmi obľúbené.

Stretnúť sa môžete aj s označením červené zlato, ktoré má oproti ružovému ešte vyšší obsah medi. Rozdiel v odtieni je často len drobný, preto sa občas stáva, že predajcovia tieto dve zliatiny zamieňajú. Kvalita je u oboch odtieňov rovnaká, takže pre zákazníka je podstatné len to, či sa mu daný odtieň pozdáva.

Biele zlato

Alchýmia bieleho zlata je trochu zložitejšia, a s pomyselným trojuholníkom zlato-striebro-meď si tu nevystačíme. Je totiž nutné pridať ešte prvok, ktorý prekryje výrazne žltú farbu zlata. Najbežnejšími zliatinami sú zlato-paládium-striebro alebo zlato-nikel-meď-zinok. Zliatiny s niklom vynikajú tvrdosťou a sú preto vhodné na výrobu prsteňov. Variante s paládiom sa hovorí šedé zlato. Táto zliatina je drahšia a tiež mäkšia. Každý použitý prvok má vplyv na vlastnosti zliatiny a rovnako aj na jej cenu.

O bielom zlate možno ešte neviete, že jeho prirodzená farba sa pohybuje od svetlučko žltej, cez hnedastú, šedú, až po jemne ružovú. Žiaduceho chladného striebristého tónu sa docieli až povrchovou vrstvou bieleho rhodia, ktorým sa hotový šperk na záver pokovuje. Týmto procesom prechádzajú aj šperky z bieleho zlata v našom ateliéri KLENOTA. Ródium má okrem estetickej aj ochrannú funkciu. Vďaka nemu je šperk odolnejší voči poškriabaniu, jeho povrch vydrží dlhšie ako nový. Myslíme však aj na to, že sa niekomu môže pôvodný odtieň bieleho zlata pozdávať. Ak by ste mali záujem o neródiovaný šperk, môžete vaše prianie uviesť do objednávky.

nerhodiovaný zlatý prsteň z bieleho zlata - KLENOTA  nerhodiované zlaté šperky - KLENOTA

Zlato a nové objavy

Nielen kreatívna duša dizajnéra, ale aj veda sa veľakrát postará o nový vietor v klenotníckom remesle. Neustále sa experimentuje aj s materiálmi, z ktorých sa šperky vyrábajú. A ani taký tradičný kov, akým je zlato, nie je výnimkou. Práve skúšanie rôznych kombinácií v jeho zliatinách môže viesť k zaujímavým výsledkom. Jedným z nich je zliatina zvaná spanogold so zložením zlato-meď-hliník patentovaná firmou MINTEK. Začiatkom 90. rokov 20. storočia ju objavili vedci v Juhoafrickej republike. Podľa množstva hliníka a medi má ružovú alebo žltú farbu. V závislosti na teplote prechádza fázovou transformáciou, kedy mení svoju kryštalickú štruktúru. Proces tejto premeny je vratný a prechod medzi jednotlivými fázami sa prejavuje zmenou povrchového reliéfu. Tomuto efektu hovoríme tvarová pamäť. Vznikajú tak malé plôšky, ktoré sú zdanlivo neusporiadané a krásne sa trblietajú.

Oplatí sa zaobstarať pozlátený šperk?

Lacnejšiu alternatívu k šperkom z pravého zlata môžeme nájsť v pozlátených šperkoch. Tie nie sú vyrobené zo zliatiny zlata, ale z dostupnejšieho kovu, a lákavú farbu získavajú až nanesením tenkej vrstvy zlata na povrch kovu. Sprvu môže taký šperk vyzerať rovnako ako ten zlatý, ale bohužiaľ jeho krása je pominuteľná. Povrchové úpravy nie sú trvalé, po čase sa vrstva zlata opotrebuje a začne presvitať základný kov. Navrátenie do pôvodného stavu potom nie je ľahké, pretože väčšina klenotníctiev službu opätovného pozlátenia šperku neponúka. U šperkov zo zahraničia môžete tiež naraziť na biele zlato, ktoré vzniklo sfarbením žltého zlata vrstvou ródia. Podľa pravidiel by sa to však nemalo diať a ako biele zlato by sa mala označovať iba biela zliatina.

V ateliéri KLENOTA naši zlatníci ručne spracúvajú nadčasové šperky z krásneho, kvalitného a odolného 14kt zlata. U väčšiny šperkov si môžete zvoliť aj farbu kovu, ktorú stačí uviesť v objednávke.

ponuka prstienkov zo 14k zlata - KLENOTA