Výročie svadby sa oslavovalo už vo Svätej ríši rímskej, kedy manželia nasadzovali svojim manželkám na hlavu strieborný veniec po 25 rokoch a zlatý veniec po 50 rokoch od sobáša. Od tej doby sa oslavy výročia samozrejme premenili a každý pár má svoj vlastný spôsob, ako k nim pristupuje.

Jedným z najčastejších darčekov sú bezpochyby šperky. Niet divu - sú trvalé, nezvädnú ako kvetina vo váze a veľa ľudí si k nim časom vytvorí sentimentálny vzťah. Navyše sa s rôznymi výročiami spájajú konkrétne kovy alebo drahokamy, ktoré vás môžu inšpirovať pri výbere. Váhate, čo k výročiu svojej drahej polovičke zaobstarať a pripomenúť si tak, ako moc jeden pre druhého znamenáte? Máme hneď niekoľko nápadov.

 perlové náušnice pecky - KLENOTA

Poznáte eternity prstene?

Slovo „eternity“ v slovenčine znamená večnosť a vo vzťahoch na ne zvyčajne prichádza rad až po svadbe, napríklad po narodení dieťaťa alebo práve ako darček k výročiu svadby. Symbolom eternity je neukončený - večný kruh, v praxi prsteň, ktorý je po celom svojom obvode, prípadne v jednej jeho polovici osadený diamantmi či inými drahokamami. Sú symbolickým opätovným potvrdením, že spolu dvojica má stále v pláne kráčať do budúcnosti so všetkým, čo k tomu patrí.

 eternity diamantové prstene - KLENOTA

Naladené na romantiku

S láskou sa často spája ružová farba. Ak jej je vaša žena naklonená, máte na výber hneď z niekoľkých druhov drahokamov alebo môžete siahnuť po šperkoch z ružového zlata. Ak máte radi skôr svetlejšie tóny, nechajte sa očariť ľahko ružovkastými morganitmi. Ak práve slávite 5. výročie, porozhliadnite sa napríklad medzi náramkami alebo náhrdelníkmi s turmalínom. Tento drahý kameň sýto ružovej farby sa totiž spája práve s oslavami 5 rokov od vstupu do manželstva.

 prsteň v ružovom zlate s Morganit - KLENOTA

Poklady z morí a riek

Čistá prírodná krása perál okúzli nejednu ženu. Hodí sa ako darček k 1. alebo 3. výročiu, 30. výročie sobáša sa dokonca označuje ako perlová svadba. Kedy inokedy teda siahnuť po perlových náušniciach alebo rovno celých súpravách? A ak zatúžite po niečom menej rozšírenom, porozhliadnite sa medzi tmavými tahitskými perlami alebo zlatými perlami Južného Pacifiku.

 zlaté šperky s perlami - KLENOTA

Nesmrteľné diamanty

Diamantové šperky sa najviac spájajú s 30. a hlavne 60. výročím svadby, ktoré sa nazýva ako diamantová svadba. Ale decentné kúsky s diamantmi sú natoľko univerzálne a medzi ženami obľúbené, že sa hodia v podstate k akejkoľvek príležitosti. Príkladom sú diamantové napichovacie náušnice. Sú extrémne odolné, nadčasové, a preto po desaťročia patria medzi stálice dámskych šperkovníc. diamantový prívesok v bielom zlate - KLENOTA

Zelené smaragdy pre milovníkov prírody

Smaragd je ďalším z kameňov, ktorý sa spája hneď s niekoľkými výročiami svadby v priebehu života. Tradície ho spájajú s 20., 35. a predovšetkým 50. výročím, ktorému sa prezýva smaragdová svadba. Náhrdelníkom alebo prsteňom so smaragdom potešíte hlavne dámy s obľubou výrazných, osobitých šperkov a tie, ktorým jeho farba pripomína prírodu, ktorú chcú mať neustále pri sebe.

Či už si navzájom pripravujete veľkolepé prekvapenia alebo vám úplne postačí zájsť si spolu na prechádzku a pobozkať sa, malo by ísť predovšetkým o spôsob pripomenutia si svadby, ktorý je vám obom blízky. Ak sa vrhnete na hľadanie darčeka, snažte sa vyberať s citom a mať na pamäti želanie a vkus svojej drahej polovičky. Budeme radi, keď vám v tom naše tipy budú nápomocné.

 diamantový prsteň sa smaragdom a diamanty - KLENOTA