Keď sa povie granát, vyvstane nám na mysli fenomén českého granátu, temne červeného drahokamu, ktorý sa preslávil po celom svete. Granát je pritom skôr označenie pre početnú skupinu minerálov, ktoré majú rovnakú atómovú a kryštálovú štruktúru, ale v chemickom zložení sa líšia. Medzi granátmi môžu byť preto veľké rozdiely vo vlastnostiach a farbe. V šperkárstve sa čím ďalej viac presadzujú doteraz menej známe granáty, ako je rhodolit alebo tsavorit.

Granát - KLENOTA

História granátu v kocke

Názov granátu pochádza z latinského pomenovania granátového jablka, teda granatum malum. Bystrému oku neunikne, že niektoré kúsky sa naozaj podobajú semienkam tohto plodu. Archeologické nálezy z doby Skýtov (6.-4. stor. pr. n. l.) dokazujú, že granát bol ľudstvu známy odpradávna. Pôvaby granátu oceňovali už v starovekom Egypte, Grécku i ďalších kultúrach. Jedným z najstarších exemplárov je zelený cylindrický pečatný spessartinový valček pochádzajúci z mezopotámskeho mesta Ur. Je datovaný do 21. storočia pr. n. l. a mal demonštrovať moc posledného sumerského kráľa Ibbi-Sina. V dobách rímskeho filozofa Plinia st. sa označovali červené granáty výrazom carbuncul. Toto pomenovanie platilo pre všetky kamene červenej farby, znamená totiž žeravý uhlík.

granát - KLENOTA

Symbolika lásky a vášne

Granát je kameňom pre tých, ktorí sa narodili v januári a býva darovaný k druhému výročiu sobáša. V dávnych dobách bola granátom prisudzovaná magická moc. Vzhľadom k svojej sýtej červenej farbe sú spájané s láskou, vášňou a životnou energiou. Svojim majiteľom mali zvyšovať vitalitu, chrániť ich pred nepriateľmi a podporovať ich fantáziu. Mali mať tiež pozitívny vplyv na činnosť srdca a krvný obeh. Stredovek obohatil granáty o zaujímavú asociáciu. Verilo sa totiž, že oči drakov sú práve z granátov.

prsteň s granátom a dimantami v bielom zlate - KLENOTA

Granát z pohľadu geológie

Pokiaľ by bol granát témou v hodine chémie, na tabuli by ste videli vzorec X3Z2[SiO4]3. Obsahuje hneď niekoľko premenných, ktorých špecifikovaním získavame jednotlivé odrody. Za X môžeme dosadiť vápnik (Ca), mangán (Mn), železo (Fe2+) alebo horčík (Mg). Za Z je zase možné dosadiť vo vzorci hliník (Al), železo (Fe3+), chróm (Cr), vanád (V3+), zirkónium (Zr) alebo titan (Ti). Variabilita je teda skutočne obrovská, ale v zásade rozlišujeme 5 základných skupín granátov: almandin, pyrop, grosulár, andradit a spessartin. Mnoho odrôd možno chápať ako prechodovú formu medzi dvoma inými.

Granát patrí medzi minerály, ktoré kryštalizujú v kubickej sústave a nájdeme ich spravidla v podobe rombododekaedrických či hexaoktoedrických kryštálov. Menej často tvoria zrnité a kompaktné agregáty. Na Mohsovej stupnici tvrdosti dosahuje stupňa 6,5 - 7,5. Ďalej sa vyznačuje krehkosťou, veľmi nedokonalou štiepateľnosťou a nerovným lomom, ktorý je lasturnatý, trieštivý. Vryp má biely s farebným nádychom. Lesk je sklený, matný alebo hodvábny. Kyseliny ho nerozpustia s výnimkou andraditu. Taví sa ľahko okrem granátov s prímesou chrómu (knorringit, uvarovit). Granáty sú tak variabilnou skupinou, že u nich nájdeme okrem čisto modrej úplne všetky farby. Ich veľkou výhodou je, že spravidla neobsahujú viditeľné inklúzie. Priaznivci prírodných kameňov tiež ocenia, že bežne neprechádzajú žiadnymi úpravami. Poďme sa pozrieť na niektoré druhy granátov detailnejšie.

granát - KLENOTA

Almandin

Tento temne červený granát s fialovým odtieňom patrí medzi najbežnejšie druhy granátu. Jeho názov mu udelil nemecký učenec a otec mineralógie Georgius Agricola v roku 1546 a odkazuje na staroveké brusiarne drahokamov Alabanda v Turecku. Všeobecne platí, že čím je tmavší, tým je cennejší. Náleziská almandinu sa nachádzajú po celom svete a nechýbajú ani na českom území. Väčšina kúskov na trhu však pochádza z Indie a bývajú často zamieňané za české granáty, ktoré sú vzácnejšie a svojou hodnotou ho prevyšujú.

 prsteň s granátom a dimantami v žltom zlate - KLENOTA

Rhodolit

Drahokamovou varietou almandinu je rhodolit s chemickým vzorcom Mg3Al2(SiO4)3. Občas sa radí medzi pyropy, pretože je zo 70 % tvorený pyropovou a zo 30% almandinovou zložkou. V rôznych publikáciách ho môžeme nájsť ako pod pyropom, tak pod almandinom. Určovanie granátov je skrátka alchýmia.

Názov je odvodený z gréckych slov rhodon (ruža) a lithos (kameň). Iné pramene zasa tvrdia, že je pomenovaný skôr po kvetoch rododendronu, ktorých farba nápadne pripomína práve farbu kryštálov. Bol objavený v Severnej Karolíne v USA v 17. storočí. Dnes sa ale dováža predovšetkým z východnej Afriky.

Rhodolity sú považované za najušľachtilejší z červených granátov. Majú totiž nádherný farebný odtieň, ktorý sa môže pohybovať na škále od tmavej fialovo-červenej až po svetlo ružovú. Najvzácnejšie sú rhodolity v malinovo červenom odtieni, ktoré svojim leskom prekonajú aj hocijaký zafír či rubín.

 Šperky s rhodolitem ružové zlato - KLENOTA

Český granát

České granáty by sme mohli považovať za národný poklad. Šperky z nich vyrobené sa v rodinách odovzdávajú z generácie na generáciu a turisti si ich s obľubou dovážajú domov ako suvenír. Granáty poznali už Kelti a v stredoveku s nimi hojne pracovali českí zlatníci. Dôkazom je korunovačný kríž Přemysla Otakara II., ktorý je ozdobený práve granátmi. Ich sláva dosiahla vrchol v čase vlády cisára Rudolfa II. V tomto období získal tento geograficky špecifický typ granátu aj svoje pomenovanie „český granát“, ktoré dodnes funguje ako úspešná obchodná značka.

Z mineralogického hľadiska patrí český granát do skupiny pyropov. Meno pyrop pochádza z gréčtiny a znamená ohnivé oko. Pyropy sa vyskytujú aj inde vo svete a vlastne nie sú až také vzácne. Tie české však vynikajú svojou karmínovo červenou farbou, ktorá býva tiež označovaná ako farba holubej krvi. Český granát sa vyskytuje vo forme drobnejších kamienkov, ktoré nepresahujú 0,6 cm. Naopak almandiny bývajú bežne i väčších rozmerov, takže ak v šperku uvidíte granát s veľkosťou okolo 1 cm, ten český to s najväčšou pravdepodobnosťou nebude. Tieto dva typy granátov od seba rozoznáte aj podľa farby. Kým český granát je čisto červený, almandin v sebe ukrýva fialové tóny.

Tsavorit

Najtypickejšou farbou granátu je červená, ale do hry prichádzajú aj ďalšie farby. Dokladá to tsavorit, zelený krásavec, s ktorým sa stretnete aj v šperkoch KLENOTA. Chemickým zložením patrí do skupiny vápenatého granátu grossuláru. Za jeho atraktívnou svetlo až sýto zelenou farbou, vďaka ktorej je často prirovnávaný ku smaragdu, stojí prímes vanádu a chrómu. Môžeme v ňom uvidieť aj žltkasté alebo modrasté odtiene. Jeho kryštáliky sú priesvitné či priehľadné dvanásťsteny. Tsavorit objavil roku 1967 britský geológ Campbell Bridges v severnej Tanzánii. Vzhľadom na politickú situáciu však nakoniec dostal svoje meno podľa národného parku Tsavo v povodí rovnomennej rieky v Keni. Jeho potenciál presadiť sa na klenotníckom poli objavila spoločnosť Tiffany & Co. Dnes existuje len pár miest, kde sa ťaží za veľmi ťažkých podmienok. Preto sa radí medzi veľmi zriedkavé a vysoko cenené drahokamy. Na náleziskách ho často sprevádzajú kryštáliky vzácneho chromturmalínu.

 Tsavorit zelený granát - KLENOTA

Šperky s granátmi v modernom poňatí

Tradičné šperky z českých granátov môžu byť vnímané mladšou generáciou ako príliš staromódne. Granáty pritom ponúkajú oveľa širšie možnosti využitia a hodia sa aj do sviežo a moderne poňatých šperkov. V KLENOTA pracujeme s vysoko kvalitnými granátmi, ktoré vynikajú výraznou farbou, vysokým leskom a možno ich brúsiť do rozmanitých tvarov. Môžu byť skvelou alternatívou rubínov či smaragdov, ktoré by boli v porovnateľnej veľkosti a kvalite cenovo nedostupné. V našom portfóliu nájdete ako klasické almandiny, tak aji rhodolity a tsavorit. Za pozornosť stojí prsteň s rhodolitom v tvare srdca alebo minimalistický otvorený náramok z bieleho zlata s dvoma rhodolitmi v tvare kvapky. Granáty sa perfektne dopĺňajú s diamantmi, ale pohrali sme si aj s odvážnejšími farebnými kombináciami. Príkladom sú luxusné náušnice s rhodolitmi a ametystmi.

 prstienok s rhodolitem v ružovom zlate - KLENOTA

Ako sa čo najlepšie starať o šperk s granátom?

Granát nepatrí medzi drahokamy, ktorým by vadili vysoké teploty a udržuje si farebnú stálosť, takže nie je nutné ho strániť slnku. Nesvedčí mu ale teplotný šok, ktorý by ste mu mohli spôsobiť napríklad čistením horúcu vodu alebo parou. Radšej ho utierajte mäkkou handričkou. Čo sa týka tvrdosti, tak je na tom granát dobre, aj keď diamantu sa nevyrovná. Pri jeho nosení by ste ale mali zostať obozretní, pretože je relatívne krehký. Ak venujete granátovému šperku lásku a starostlivosť, bude vás oslňovať svojou krásou celú večnosť.