Kto miluje teplo a hrejivú silu slnečných lúčov, ten ľahko podľahne aj čaru žltých a oranžových drahokamov. O každom z nich platí, že srší pozitívnou energiou a pohľad na neho prebudí v človeku pocit radosti a šťastia. Pre dôvod, prečo si zaobstarať šperk so žltým drahokamom pravdepodobne nepôjdete ďaleko. Môžete ale váhať, ktorý z nich bude ten pravý práve pre vás. Po prečítaní nasledujúcich riadkov by ste v tom mali mať jasnejšie.

Význam a symbolika žltej farby

Žltú by sme v skratke mohli opísať ako veselú, povzbudzujúcu, optimistickú, hrejivú a sviežu farbu. Najviac si ju spájame so Slnkom, často je v prírode farbou kvetov a plodov, symbolizuje radostnú stránku života.

Významu žltej zodpovedá aj pôsobenie na ľudskú psychiku. Stimuluje nervový systém, udržuje nás bdelých a oživuje pamäť. Podporuje komunikáciu a medziľudskú interakciu. V niektorých kultúrach je žltá farbou bohatstvo, zdravie a šťastie. Odtiene žltej sú rozmanité, od jemne pastelovej, výrazne žiariacej, až po zlatisté odtiene zahŕňajúce medovú aj sýto žltohnedú a okrovú.

prsteň zo žltého zlata s citrínom osadeným diamantmi - KLENOTA masívny náramok zo žltého zlata s citrínom a diamantmi - KLENOTA

Oranžová nenechá nikoho chladným

Na škále farebného spektra medzi žltou a červenou sa nachádza oranžová, v ktorej sa stretávajú vlastnosti oboch týchto farieb. Nekladie si za cieľ byť nenápadná ani neutrálna, naopak býva silným zdrojom emócií. Oranžová symbolizuje oheň, povzbudzuje apetít, dodáva energiu a zvyšuje našu aktivitu.

Šperky so žltým drahokamom vás rozžiaria

Jedným z hlavných faktorov, ktorý určuje kvalitu a hodnotu drahokamov, je farba, jej odtieň a intenzita. Nie inak je tomu u tých žltých. Špička pomyselného rebríčka je vyhradená tým, ktoré sú čisto žlté bez nádychu inej farby. Veľmi častý je aj oranžový podtón, ktorý je zvyčajne odborníkmi prijímaný pozitívne, alebo tiež zemitý žltohnedý odtieň pripomínajúci farbu lesného medu.

citrínový šperk zo žltého zlata - KLENOTA náramok zo žltého zlata s citrínom a diamantmi - KLENOTA

Drahokamy v žltých odtieňoch osadzujeme prevažne do žltého a bieleho zlata. Žlté zlato podporí celkové harmonické vyznenie šperku, biele zlato skôr zvýrazní a upozorní na samotný žltý drahokam, každopádne obidve kombinácie pôsobia vkusne a elegantne. Žlté drahokamy majú schopnosť osviežiť a pritiahnuť pozornosť. Nevzdávajte sa ich ani pri formálnejších udalostiach, umelé svetlo z nich vie vytiahnuť neodolateľné trblietanie. Stavte na ne, keď sa chcete vyvarovať usadlosti a nudnej šedi, skrátka keď chcete žiariť. Využijete ich ako doplnok k minimalistickému outfitu aj k doladeniu rôznych farebných kombinácií. Žltá aj oranžová vytvoria štýlový kontrast s modrou, tyrkysovou, zelenou a fialovou.

šperky zo žltého zlata s drahými kameňmi - KLENOTA

V dnešnom článku si postupne predstavíme žlté i oranžové drahokamy, medzi ktoré patrí citrín, lemon quartz, žltý a oranžový zafír, a tiež vzácny žltý diamant. Na Mohsovej stupnici dosahujú tieto drahokamy minimálne siedmeho stupňa, a sú preto ideálnymi spoločníkmi pre každodenné nosenie.

Citrín - kameň tvorivých schopností a energie

Citrín je vzácna odroda kremeňa, ktorá sa vyskytuje len v niekoľkých málo lokalitách na svete. Označenie žltý kremeň niesol až do 16. storočia, kedy prevzal svoj súčasný názov, odvodený od latinského slova citrus.

Citrín je tradične spájaný so schopnosťou zaháňať negatívne myšlienky. V staroveku ľudia verili, že je v ňom ukrytá slnečná energie a využívali ho tak k pôsobeniu na psychiku i telesné zdravie. Verili, že citrín vie od svojho nositeľa odohnať smútky, a naopak priťahovať majetok a prosperitu. Slabosť pre neho mali šperkári v období art deca a slávna Greta Garbo bola dokonca majiteľkou celej zbierky citrínových šperkov.

citrínový šperk zo žltého zlata - KLENOTA citrínový náhrdelník zo žltého zlata - KLENOTA

Citrín patrí vďaka svojej kráse a tiež cenovej dostupnosti medzi veľmi obľúbené kamene. V ponuke ateliéru KLENOTA nájdete veľký výber citrínových šperkov v rozmanitých odtieňoch a tvaroch.

Sýto sfarbený citrín v oválnom výbruse zdobí minimalistický náhrdelník so zaujímavým osadením, ktoré pripomína slnečné lúče. Elegantný výbrus cushion zase dodáva trblietanie výrazným napichovacím náušniciam zo žltého zlata.

Citrín Madeira: kameň úspechu a prosperity

Meno portugalského ostrova nesie intenzívne sfarbený citrín s nádychom do medovej až oranžovo-hnedej. Aby sme boli presní, názov tohto citrínu je odvodený od portugalského vína Madeira, ktoré sa na tomto ostrove vyrába a svojou farbou nápadne pripomína práve tento drahokam. Nálezisko Madeira citrínu je však inde, a to v Brazílii.

Citrín Madeira k sebe pritiahne obdivovateľov výrazných teplých jesenných tónov. Vďaka svojmu atraktívnemu odtieňu je v klenotníctve najžiadanejším typom citrínu vôbec. Aj medzi šperkmi KLENOTA je zastúpený v hojnej miere, napríklad v tomto náhrdelníku v tvare kvapky s diamantom.

náhrdelník s drahokamom citrín madeira a malým diamantom v žltom zlate - KLENOTA

Žltý zafír: kameň zdravia a dlhovekosti

Zafír patrí spoločne s rubínom a smaragdom do tzv. veľkej trojky vzácnych farebných drahokamov. Kráľovská modrá farba k nemu neodmysliteľne patrí, ale zafír môže byť aj ružový, fialový, zelený alebo žltý. Tieto netradičné varianty sa nazývajú fancy. Jednu základnú farbu v tomto zozname zámerne nenájdete, a to je červená. V tejto farbe sa totiž minerál korund nazýva rubínom.

Najvýznamnejším náleziskom žltého zafíru, ktorý bol predtým nazývaný orientálnym topásom, je ostrov Srí Lanka. Ako Canary yellow sapphire sa označuje vyhľadávaný čisto žltý odtieň, ktorý nemá oranžový podtón, čo je medzi prírodnými drahokamami naozaj vzácne.

Žltý zafír je považovaný za drahokam podporujúci zdravie a dlhovekosť. Na prvý pohľad vyniká výborným leskom a iskrou, zároveň má vysokú tvrdosť stupňa 9. Náramok z nepravidelne fazetovaných žltých zafírov je príkladom šperku, ktorý pôsobí ľahko bohémsky a ozvláštni každý outfit.

Lemon quartz: kameň hojnosti a čistej mysli

Tento svetlo žltý drahokam sa na prvý pohľad podobá citrínu a spája ho s ním tiež mineralogická príbuznosť. Oba kamene sú totiž zástupcovia rodiny kremeňa. Avšak keby ste ich položili vedľa seba, všimli by ste si značného rozdielu. Kým pre citrín je charakteristický výrazne teplý tón, lemon quartz má jemný zelenkavý nádych a celkovo pôsobí chladnejším dojmom. Ďalšou odlišnosťou je tiež fakt, že lemon quartz v prírode nenájdete. Vzniká z kremeňa, ktorý je vystavený gama žiareniu a následne prechádza miernym zahrievaním.

zlaté náhrdelníky s drahým kameňom citrónovým kremeňom - KLENOTA zlaté prstene s drahými kameňmi - KLENOTA

Lemon quartz je spájaný s čistotou, hojnosťou a šťastím. Podporuje medziľudskú komunikáciu, prejasňuje myseľ a prináša do života rovnováhu a pozitívnu energiu. Lemon quartz predstavuje ideálnu alternatívu pre tých, ktorí hľadajú žltý drahokam, ale preferujú studenšie tóny. U nás sa blýska napríklad v týchto neprehliadnuteľných náušniciach v kombinácii so zeleným ametystom.

Žltý diamant - kameň odhodlanosti a sily

Žltý diamant radíme medzi fancy diamanty, ktoré sa pýšia vysokým leskom, ligotom, tvrdosťou a odolnosťou, a k tomu navyše oslňujú krásnymi farbami. Žltú farbu u diamantu môžeme pripísať chemickému prvku dusíku. Na trhu sú prírodné neupravované diamanty vysoko hodnotené a kamene väčšie ako jeden karát dosahujú závratných súm. O ako vzácny kameň sa jedná vôbec netušil nálezca prvého žltého diamantu. Traduje sa, že ním bol chlapec z Južnej Afriky, ktorý žltý diamant v surovom stave objavil v tráve.

Do našich šperkov osadzujeme žlté diamanty v odtieni Fancy light yellow, ktoré zostali presne také, aké ich príroda stvorila. Neprešli žiadnym dodatočným zvýraznením farby. Ich odtieň je jemný, decentný a svieži. Ak medzi žltými kameňmi hľadáte vo všetkých smeroch ten najlepší a nie je pre vás toľko rozhodujúca cena, je pre vás žltý diamant jasnou voľbou. Zdobíme nimi prevažne zásnubné prstene, napríklad ako je tento unikát.

zlaté prstene na večnosť s centrálnym žltým diamantom v žltom zlate - KLENOTA Žlté diamantové náhrdelníky zo žltého zlata - KLENOTA

Oranžový zafír - kameň bezpečia a intuície

Teplé tóny zafírov od sýto zlatej, cez mandarínkovú, až po tmavo oranžovo-červenú nazývame oranžovými zafírmi. Tieto kamene sú veľmi raritné a v prírodnej podobe bez dodatočných úprav farby sa na trhu vyskytujú len zriedka. Milovníkom drahých kameňov nemohol uniknúť tzv. padparadscha zafír v zaujímavom odtieni, v ktorom sa mieša oranžová s ružovou. V minulých rokoch získal pozornosť ako hlavný kameň v zásnubnom prsteni britskej princeznej Eugenie.

Oranžový zafír je tiež súčasťou dúhového náramku v bohémskom štýle, ktorý je poskladaný z rôznofarebných zafírov.