Perlové šperky patrili vždy ku klasickým kúskom v dámskych šperkovniciach a platili za symbol vycibrenej elegancie. V každom období však táto klasika získava novú tvár. A tak dnes môžu ženy nosiť perly v akomkoľvek veku ak akejkoľvek príležitosti bez toho, aby pôsobili príliš formálne alebo usadlo. Stačí zvoliť ten správny šperk.

V tomto článku vám predstavíme jednotlivé typy perál a poradíme vám, aký šperk vybrať, ako perly kombinovať a ako sa o ne starať.

perlové šperky z 14k zlata - KLENOTA visací náušnice ze žlutého zlata s perlami - KLENOTA

Rozmanité a farebné perly

Ako prvé si najskôr mnoho ľudí predstaví dlhé šnúry čisto bielych okrúhlych perál. Perly však majú množstvo rozmanitých podôb čo do farby, veľkosti i tvaru. V ateliéri KLENOTA pracujeme s niekoľkými druhmi perál, z ktorých má každý svoje špecifiká a svoje jedinečné kúzlo.

perlový náhrdelník - KLENOTA

   

Sladkovodné perly

Perly jazerné či riečne, všeobecne nazývané sladkovodné, ponúkajú celý rad odtieňov. Okrem čisto bielej farby môžu mať aj rôzne pastelové tóny, ako je ružová, lila alebo zelenkavá. Vynikajú výrazným leskom a odolnosťou. Ich veľkou výhodou je aj priaznivá cena. Tá je daná hlavne tým, že v jednej perlorodke je možné vypestovať až 20 perál.

V našej ponuke nájdete pestrý výber šperkov so sladkovodnými perlami. Vyberať môžete z náhrdelníkov, náušníc, prsteňov aj náramkov, a to v rôznych farebných variantoch a kombináciách.

náhrdelníky s perlami ve žlutém 14k zlatě - KLENOTA perla - KLENOTA

Tahitské perly

Na opačnom póle farebného spektra ležia perly tahitské, ktoré patria medzi najvzácnejšie perly vôbec. Vznikajú v špeciálnom druhu ustríc s čiernym okrajom, a to predovšetkým v oblasti Francúzskej Polynézie. Vo svete šperkov sú relatívne novým objavom - svoju premiéru na trhu zažili až v roku 1845. Veľkosťou sú skôr nadpriemerné, dosahujú okolo 10 mm. Sú tmavo zelené až čierne a majú nádherný kovový lesk.

Tahitské perly pôsobia exoticky, tajomne až mysticky. Najlepšie k nim ladí biele zlato a pristane im aj kombinácia s čírymi diamantmi. V ponuke KLENOTA nájdete ako minimalistické napichovacie náušnice a prívesky s jednou perlou, tak luxusné náhrdelníky z okrúhlych i barokových „tahitiek“.

náramek z tahitských perel - KLENOTA tahitská perla - KLENOTA

Perly Akoya

Akoya morské, umelo kultivované perly, ktoré pochádzajú najčastejšie z Japonska. Boli to práve Akoya perly, ktoré ako prvé vypestoval v rámci experimentu Japonec Kokiči Mikimoto. V prírode sa môžu vyskytovať v čisto bielej farbe, ale aj s jemným zafarbením, napríklad ružovým alebo striebristým. Ich veľkosť dosahuje v priemere 7 mm.

Najčastejšie sa stretnete s takmer dokonale guľatými, čisto bielymi Akoya perlami s krásnym žiarivým leskom. To platí aj pre ponuku Akoya šperkov KLENOTA.

 

zlatý náhrdelník s perlou a diamantem - KLENOTA perly Akoya - KLENOTA

Perly južného Pacifiku

Perly pochádzajúce z vôd južného Pacifiku patria medzi najvzácnejšie druhy morských perál a pre svoju veľkosť a jedinečnú krásu sú v šperkárstve veľmi žiadané. Pohybujú sa na škále od čisto bielej až po výrazne zlatistú. V priemere sú o niekoľko milimetrov väčšie ako Akoya perly, väčšinou sa pohybujú od 10 do 12 mm, ale výnimkou nie sú ani väčšie perly okolo 14 – 16 mm.

Barokové perly

V súčasnej dobe sa veľkej popularite tešia tzv. barokové perly, ktoré v sebe majú istú dávku nespútanosti a hravosti. Ich povrch môže byť rôzne zvrásnený a hrboľatý. Zatiaľ čo u okrúhlych perál si najviac ceníme pravidelnosť a súmernosť, u barokových perál je to presne naopak. Hodnotnou sa stáva ich originalita a výnimočnosť. Žiadne dve barokové perly totiž nikdy nebudú úplne rovnaké.

Tieto perly zaujmú predovšetkým ženy, ktoré preferujú bohémsky ladený ležérny štýl, ale aj všetky milovníčky aktuálnych trendov v móde.

náušnice barokní perly - KLENOTA

Perlové šperky ako univerzálny módny doplnok

Perly predstavujú veľmi variabilný typ šperku a z hľadiska stylingu skutočne vďačný kúsok. Tie biele okrúhle môžete vďaka ich neutrálnemu vzhľadu kombinovať s akoukoľvek farbou a štýlom.

Na každodenné nosenie sa hodia skôr minimalistické šperky ako napichovacie náušnice a zlaté retiazky s jednou perlou, či už prevŕtanou a navlečenou priamo na retiazku, alebo v podobe samostatného prívesku.

prsten s perlou - KLENOTA perlové šperky z 14k zlata - KLENOTA

Medzi perlovými šperkmi nájdete však aj naozaj veľmi výrazné modely, ktoré sa stanú dominantným prvkom celého outfitu. Reč je predovšetkým o luxusných perlových náhrdelníkoch a šnúrach či visiacich náušniciach s veľkými perlami, ktorých prepychový vzhľad sa dá ešte zdôrazniť diamantmi. Nie náhodou bývajú práve perly obľúbeným šperkom k šatám typu „malé čierne“. Čím jednoduchšie šaty, tým odvážnejšie môžete byť s perlami, ich množstvom aj veľkosťou.

Ako kombinovať perly s ostatnými šperkmi?

Najjednoduchšou možnosťou, ako zladiť perlové šperky, je zaobstaranie súpravy. Výhodou takejto investície je istota, že jednotlivé šperky k sebe perfektne sedia ako farbou a veľkosťou perál, tak štýlom komponentov. Nemusíte pritom nosiť celú súpravu vždy dohromady. Môžete experimentovať a k perlovému náhrdelníku si vziať jemné diamantové napichovačky alebo náušnice z farebných drahokamov. Práve kombinovanie perál a drahých kameňov je jedným z aktuálnych trendov. Romantickú súpravu získate napríklad spojením bielych perál a zlatého šperku s morganitom.

Ak chcete nechať perly vyniknúť, ponechajte ostatné doplnky v minimalistickom štýle. Jemné zlaté šperky ich nijako nezatienia, pritom zdôraznia váš pôvab. Biele perly vyzerajú dobre s akoukoľvek farbou zlata. Farebným perlám, najmä tahitským, to pristane hlavne v bielom zlate.

šperky z 14k zlata s perlami - KLENOTA

Hrajte sa s vrstvením. Výrazný perlový prsteň nemusí zostať na ruke sám, nebojte sa ho nosiť napríklad spoločne s briliantovým eternity prsteňom alebo zlatým prstienkom bez kameňa. Rovnako tak aj prívesok s perlou môžete vrstviť na krku s ďalšími retiazkami.

Starostlivosť o perly

Šperky s pravými perlami patria medzi tie chúlostivejšie, preto odporúčame venovať pozornosť správnej starostlivosti. Ukladajte ich oddelene od ostatných šperkov, ktoré by mohli ich povrch poškodiť. Perly by nemali prísť do kontaktu s parfumom ani inými kozmetickými prípravkami. Vždy ich odkladajte pred kúpaním. Kontakt s vodou obzvlášť škodí perlovým náhrdelníkom a náramkom, ktoré sú navlečené na hodvábnej nite.

Perlám naopak prospieva kontakt s pokožkou, ktorá im dodáva potrebnú vlhkosť, a udržuje tak ich povrch stále svieži. Pravidelné nosenie je možné nahradiť občasným potretím olejom a následným jemným vyleštením. Na čistenie používajte iba vlhkú handričku a raz za čas perlové šperky doneste na kontrolu a údržbu k odborníkovi do klenotníctva.

 

zlatý prsten s perlami - KLENOTA dárková krabička - KLENOTA