Akoya perly spĺňajú všeobecnú predstavu o tom, ako dokonalá perla vyzerá. Sú symetrické, lesklé a očarujú vás celým spektrom jemných odtieňov, ktorým skrátka nemožno odolať. Dnes sa bližšie pozrieme na ich vlastnosti a odhalíme, čo stojí za ich krásou.

Vznik a pôvod Akoya perál

Perly vždy boli veľmi žiadaným obchodným artiklom a očarili nejedného vládcu. Ľudia si ich od pradávna vysoko cenili, a preto ich strážili ako rodinný poklad, ktorý sa odovzdával z generácie na generáciu. Niekde boli používané aj ako platidlo či forma odmeny. V starovekom Ríme bolo nosenie perál výsadou iba vyššej spoločenskej triedy, nižšie postavení ich vlastniť nemohli.

Obrovský dopyt po perlách dal impulz na skúmanie možností ich umelej kultivácie. Tieto snahy priniesli úspech v roku 1893, a bola to práve Akoya perla, ktorá sa stala prvou kultivovanou perlou v histórii. Tento moment je spätý s postavou Kokichi Mikimota, synom japonského výrobcu rezancov, ktorý vymyslel technológiu zavedenia telieska do útrob ustrice a stál tak pri zrode prvých fariem na pestovanie perál.

náušnice a prsteň s perlou akoya v žltom zlate - KLENOTA zlaté náušnice s perlou akoya - KLENOTA

Čím sú Akoya perly unikátne?

Perlorodky Akoya, či už japonské, čínske, alebo austrálske, umelo produkujú menšie perly ako iní morskí mäkkýši. Kultivácia začína tým, že lovkyne perál označované Ama (ktoré sa vedia potápať do hĺbky až 10 metrov a zadržať dych aj na 2 minúty) zbierajú tieto ustrice na farmách v chladných morských vodách okolo Japonska. Do perlorodky sa potom opatrne vloží korálik z lastúry iného mäkkýša a vráti sa na morské dno. Tento kúsok sa stane tzv. jadrom perly, pretože ho živočích, ktorého cudzí predmet dráždi, začne obaľovať perleťou.

Tamojšie chladnejšie vody spôsobujú pomalší rast perlete, ktorá je vďaka tomu kompaktnejšia a oveľa viac sa leskne. Oproti sladkovodným perlám má Akoya na prvý pohľad kvalitnejšiu perleť, je hladšia, guľatejšia a žiarivejšia. Akoya perly sú tiež vzácnejšie. Iba 5 % perál z celkovej produkcie dosahuje kvalít potrebných pre šperkársky priemysel. Sú to skrátka perly s veľkým P, a vyššia cena zodpovedá ich výnimočnej kvalite.

akoya perly - KLENOTA

TVAR perly je ovplyvnený tvarom vloženého jadra. To býva v prevažnej väčšine prípadov okrúhle (o dokonale okrúhle perly je najväčší záujem), dajú sa ale použiť aj jadrá iných tvarov, napríklad kvapkovité alebo oválne. Zvláštnym prípadom sú tzv. keshi perly, čo sú perly bez jadra.

VEĽKOSŤ Akoya perál sa v priemere pohybuje okolo 7 mm, ale zberajú sa perly už od cca 2 mm až po úctyhodných 11 mm. S veľkosťou samozrejme rastie aj cena. Tú zásadne ovplyvňuje aj hladký povrch perly a jej lesk.

FARBA prirodzene sa vyskytujúcich Akoya perál pokrýva škálu od striebristo bielej, krémovej, cez nežné odtiene ružovej a zlatistej, až po elegantnú šedú a modrú. Pri kúpe perlového šperku by ste vždy mali byť informovaní o tom, či bola daná perla dofarbovaná umelo. Farbu perál ovplyvňuje najmä druh ustrice, respektíve farebnosť jej perlete. Okrem základnej farebnosti môžeme potom na perle uvidieť ďalšie podtóny, ktoré môžu byť strieborné či ružové u bielych perál, zlatisté u zlatých či krémových, a šedé či modré u šedo-modrých odtieňov. Kombinácia základnej farby a podtónu môže ale byť aj oveľa viac rafinovaná. Každá perla je skrátka originál.

TVRDOSŤ: Na Mohsovej škále tvrdosti dosahujú Akoya perly 2,5 až 3 body, čo ich radí skôr medzi mäkšie minerály. Keby sme ich mali prirovnať k nerastom, sú o niečo tvrdšie ako halit, čo je kamenná soľ, a môžu byť až rovnako tvrdé ako kalcit.

luxusný náhrdelník z perál akoya - KLENOTA perlové náušnice pecky - KLENOTA

Šperky z Akoya perál

Akoya perly vnímame ako symbol čistoty a nevinnosti. Fascinuje nás na nich ich farebná aj tvarová rozmanitosť, vďaka ktorej z nich môžu vznikať originálne šperky, či už v minimalistickom alebo romantickom štýle.

Medzi perlovými šperkmi sú najtypickejšie náramky a kratšie aj dlhšie náhrdelníky, v ktorých sa používajú perly veľmi podobnej veľkosti a kvality. Nejedna žena tvrdí, že ide o základ šperkovnice. Skvele sa tiež dopĺňajú so zlatými prsteňmi alebo náušnicami zdobenými perlami Akoya, ktoré v ponuke KLENOTA nájdete ako v klasickom, tak v sviežom modernom prevedení. Pokiaľ hľadáte univerzálny nadčasový doplnok, siahnite po náramku či náušniciach.

zlaté náramky z pravých akoya perál - KLENOTA

Spoľahnúť sa na ne samozrejme môžete aj pri výnimočných príležitostiach. ‎Príkladom dobrej investície je napríklad perlová súprava KLENOTA z Akoya perál, ktorá odprevadí ženu na dôležitú pracovnú schôdzku, ale aj nevestu k oltáru. Bez perál sa nezaobídu ani ženy vyznávajúce minimalistický štýl. Tie ocenia najmä dizajnovo jednoduché napichovacie náušnice či retiazkový náhrdelník zdobený perlami, ktorý je odľahčeným variantom klasického náhrdelníka.

Perlám Akoya pristane akákoľvek farba zlata. Zažiaria aj v prítomnosti prírodných drahokamov, ideálne diamantov, ktoré sa vedľa perál nádherne trblietajú. Presvedčia vás o tom netradičné elegantné náušnice alebo tento neprehliadnuteľný prsteň.

Akoya perly budú skvelou voľbou, ak hľadáte inšpiráciu pre krásny a vzácny dar, ktorý v sebe uzamkne spomienku na narodenie dieťaťa, výročie svadby alebo napríklad úspešne zloženú maturitnú skúšku. Pristane totiž ženám všetkých generácií. Nebudeme preháňať, keď povieme, že Akoya perly sú skrátka základom šperkovnice každej ženy.

Šperky z perál Akoya v žltom 14-karátovom zlate - KLENOTA Zlaté visiace perlové náušnice - KLENOTA

Ako sa o Akoya perly starať

Akoya perly pri správnej starostlivosti na svojej kráse nestrácajú. V porovnaní s tvrdšími minerálmi sú síce chúlostivejšie, ale pri dodržaní niekoľkých pravidiel vám budú robiť radosť dlhé roky. Ako sa teda o perly efektívne starať?

Pri nosení perál odporúčame opatrnosť, nesvedčí im parfum ani lak na vlasy a určite nie je vhodné sa s nimi sprchovať. Dávajte si tiež pozor, aby neprišli do kontaktu s ostrými predmetmi alebo leptavými látkami. Možno ste už počuli o pravidle „Obliekajte perly ako posledné, dávajte dole ako prvé.“ Pod to by sme sa bez ‎výhrad podpísali. Perly radšej chráňte pred kozmetickými prostriedkami, parfumami a ďalšími chemickými látkami.

Ďalšia rada znie: noste ich pravidelne. Perly totiž milujú kontakt s pokožkou. Tá im dodáva potrebné premastenie, aby stále krásne žiarili. Ak ich z nejakého dôvodu nechávate dlho v krabičke, môžete im lesk navrátiť nanesením malého množstva pupalkového oleja, ktorým perly jemne preleštíte. Po odložení perál je ešte vhodné jemné utretie navlhčenou handričkou. Pri väčšom znečistení môžete do vody primiešať aj kvapku bežného prostriedku na umývanie riadu. Potom ich nechajte voľne vyschnúť a uložte ich do krabičky.

Náhrdelník s perlou zo žltého 14-karátového zlata - KLENOTA

Zaujímavosti

  • V USA sú perly tradičným drahokamom narodenia pre mesiac jún spolu s mesačným kameňom a alexandritom. Tradične sa tiež darujú pri príležitosti tretieho alebo tridsiateho výročia svadby.
  • Nájsť vhodné perly pre náhrdelník či súpravu je pomerne zdĺhavá práca. Je totiž dôležité, aby perly na jednom návleku mali rovnaké vlastnosti, a to nielen z hľadiska veľkosti, ale aj lesku, farby a odleskov. Jeden náhrdelník znamená vytriedenie tisícov perál. Odchýlka v rámci jedného návleku by mala byť maximálne 0,5 mm.
  • Starí Gréci mali krásny zvyk nosiť perly na svadbách. Verili totiž, že perly prinesú novomanželom, ale aj všetkým, ktorí ich pri svadobnom obrade majú na sebe, šťastie a lásku. Žiadna svadba sa teda nezaobišla bez perál.
  • Jednou zo zaujímavých perličiek je, že ustrice rodu Pinctada, a to Pinctada fucata martensii a Pinctada imbricata fucata, ktoré vo svojich útrobách dávajú vzniknúť krásnym Akoya perlám, sú najmenšie komerčne chované perlorodky. Merajú totiž iba 6 až 8 cm. Názov perál je odvodený od pomenovania týchto ustríc, ktorým sa v Japonsku hovorí Akoya.
  • Medzi najslávnejšie milovníčky perál patrí aj kráľovná Alžbeta II. Akoya perly milovali aj ďalšie dámy známych mien, ako napríklad Jacqueline Kennedy, Elizabeth Taylor alebo očarujúca Audrey Hepburn. A samozrejme tiež Coco Chanel, ktorá ako módna ikona stála za perlovým šialenstvom, keď každá žena musela mať svoj perlový náhrdelník, bez ktorého by jej ďalší spoločenský život nemal zmysel.
  • Dnes sú Akoya perly tretie najdrahšie komerčne kultivované perly. Určite vás zaujíma, ktoré dve ich prekonali. Prvenstvo zaujímajú perly Južného Pacifiku a druhá priečka potom patrí perlám tahitským. Akoya perly však držia prvú priečku v rebríčku obľúbenosti a hádame, že ju len tak neopustia.