Dnešné nevesty môžu svoje svadobné šaty doplniť farebnými drahokamami, zvoliť romantický alebo napríklad minimalistický štýl alebo siahnuť po rodinných šperkoch s jedinečnou históriou. Jediné, čím by ste sa mali riadiť, je váš vkus. Váš deň - vaše pravidlá.

Šperky nemusia byť iba nenápadným doplnkom svadobných šiat. Mali by hlavne podčiarkovať krásu nevesty a byť odrazom jej osobnosti. Navyše v sebe môžu ukrývať aj istú symboliku. 

Ako zladiť zásnubný prsteň a svadobnú obrúčku a čím ich doplniť

Hlavnú úlohu medzi svadobnými šperkmi zohrávajú zásnubný prsteň a svadobná obrúčka. Je dobré rozmyslieť si ešte pred obradom, či budete chcieť nosiť obaja prstene spoločne na rovnakom prste, alebo každý na inej ruke. Pokiaľ má zásnubný prsteň uvoľniť miesto svadobnej obrúčke, nezabudnite ho presunúť na iný prst v predstihu.

Štýl týchto prstienkov môže byť návodom na výber ďalších šperkov. Môžete ale pokojne kombinovať aj viac farieb zlata alebo sa pohrať s miešaním rôznych štýlov. Ak máte svoj obľúbený šperk – napríklad náramok, ktorý nedáte dole z ruky, nemusíte sa ho vzdávať ani v tento významný deň. Dôležitý je výsledný dojem a predovšetkým váš dobrý pocit.

svadba s diamantovými šperkami KLENOTA zlaté zásnubné a svadobné prstene s diamantmi - KLENOTA

Večná klasika: diamanty a perly

K svadobným šatám tradične patria diamanty. Ich ligot dodá výslednej vizáži slávnostný lesk. Zároveň sú dostatočne neutrálne a perfektne sa hodia k svetlým tónom ako biela, krémová, zlatistá alebo púdrová. Kúpa diamantových šperkov navyše predstavuje investíciu, ktorá presahuje svadobný obrad. Diamanty môžete nosiť každý deň a pripomínať si tieto krásne chvíle, kedykoľvek budete chcieť.

Medzi ďalšie svadobné stálice radíme perlové šperky. Odnepamäti symbolizujú nevinnosť a čistotu, a tak sa pre túto príležitosť skvele hodia. Lesk perál dodá neveste na elegancii a ženskosti. Zvoľte drobné napichovačky, alebo naopak visiace perlové náušnice s diamantmi, pokiaľ preferujete výraznejšie šperky. Ak vás láka bohémsky rozviaty štýl, siahnite po náušniciach s veľkou barokovou perlou – ich nepravidelný tvar dodá prvok hravosti aj veľmi jednoduchému outfitu.

perlové náušnice s diamantmi v bielom zlate - KLENOTA

Nesmie chýbať niečo modré

Niektoré tradície k svadbe neodmysliteľne patria. Či už sa rozhodnete pre modrý doplnok skrytý, alebo viditeľný, do nového života by vám mal priniesť šťastie. Modrý prvok môže priniesť aj šperk s prírodným drahokamom, ako je vznešený zafír, symbol vernosti a úprimnosti, alebo priezračný akvamarín, ktorý vraj do manželstva prináša dôveru, pokoj a harmóniu.

prsteň s topásom a malými diamantmi v bielom zlate - KLENOTA svadobné šperky pre nevestu - KLENOTA

Praktické tipy, ako kombinovať šperky a zladiť ich so šatami

Na záver pre vás máme niekoľko tipov, ako všetko zladiť, aby bol výsledný dojem dokonalý:

  • Zdobenejšie šaty doplňte jednoduchými šperkmi. Budete žiariť v šatách z čipky alebo posiatych kamienkami či výšivkami? Potom buďte skôr striedmejší vo voľbe doplnkov. Chybu neurobíte napríklad s jemnými diamantovými napichovačkami.
  • Stavte na výraznejšie svadobné náušnice a nechajte prirodzene vyniknúť dekolt. Pokiaľ sa cítite komfortne, keď nosíte visiace či objemnejšie náušnice, siahnite po nich aj vo svadobný deň. Dekolt potom môžete nechať úplne voľný, alebo ho dozdobiť už len jednoduchým diamantovým príveskom na retiazke.
  • Typ náhrdelníka vyberajte podľa tvaru výstrihu. Do okrúhleho výstrihu alebo k šatám s odhalenými ramenami sa budú hodiť kratšie náhrdelníky či retiazky ku krku, chokery alebo perlové náhrdelníky, pokojne aj navrstvené vo viacerých radoch. Výstrih do V si naopak žiada retiazku s príveskom, vždy však myslite na to, aby celá ležala na koži a končila nad horným okrajom šiat.
zlaté diamantové šperky pre nevestu - KLENOTA diamantový náhrdelník zo žltého 14-karátového zlata - KLENOTA
  • Pre vyvážený dojem pridajte na šperkoch tam, kde je to potrebné. Pokiaľ máte šaty zdobenejšie v oblasti dekoltu, tiáru alebo kvetinovú čelenku, zvoľte už len minimalistické náušnice, a naopak sa pohrajte s náramkami. Či už sa rozhodnete pre viac jemných náramkov, alebo jeden objemnejší, výsledný dojem bude harmonický. Na svadobný deň sa krásne hodia napríklad elegantné flexi náramky s diamantmi.
  • Pokiaľ sa budete po obrade prezliekať, nezabudnite si pripraviť aj šperky k druhému outfitu. V tomto prípade máte ešte voľnejšiu ruku a siahnuť môžete napríklad po nápadných náušniciach s farebnými drahokamami alebo originálnom prsteni.
  • Nezabudnite na obuv. Ak vaša obuv má špeciálne detaily alebo farbu, vyberte šperky, ktoré odrážajú rovnaký štýl alebo farbu. Napríklad, ak máte obuv zdobenú perličkami, perlové náušnice alebo náhrdelník budú skvele ladiť.

zásnubný a svadobný prsteň s diamantom v bielom 14-karátovom zlate - KLENOTA