Ak kupujete náušnice, jedným z dôležitých faktorov ovplyvňujúcich váš výber môže byť aj typ ich zapínania. Niekto uprednostňuje bezpečnosť a odolnosť, pre niekoho je najzásadnejší vzhľad. Každý typ náušníc aj ich zapínanie má svoje charakteristiky. Aby ste si mohli svoj výber náležite premyslieť, pripravili sme pre vás prehľadného sprievodcu.

V niektorých prípadoch je typ zapínania priamo závislý na dizajne náušnice, inokedy sa dá vyberať z niekoľkých typov. Napichovacie náušnice dodávame so zapínaním na puzety i na skrutku. Visiace náušnice dopĺňame prevažne zapínaním na patent, popr. ruský patent. Pre deti sú v našom sortimente pripravené náušnice s brizurou aj na skrutku.

Zlaté náušnice kruhy s perlou - KLENOTA

Každý šperk navrhujeme a vyrábame tak, aby sa čo najpohodlnejšie nosil a dobre sedel. Radi ale vyjdeme v ústrety vašim želaniam. Ak máte akúkoľvek požiadavku na úpravu vybraných náušníc (najčastejšie býva záujem o výmenu puzety za skrutku, táto zmena je zdarma), môžete to uviesť v poznámke u objednávky alebo nás kontaktovať. Výmena zapínania trvá približne 1 týždeň.

Puzeta

U drobných napichovacích náušníc sa najčastejšie používa zapínanie na puzetu, kedy sa hladká tyčinka prevlečie uchom a následne sa na ňu nasunie puzeta, ktorá môže byť ďalej zabezpečená silikónovou koncovkou. Tento druh zapínania odporúčame vtedy, keď náušnice často odkladáte, pretože je najrýchlejší na manipuláciu.

Zlaté náušnice napichovacie guličky - KLENOTA

ODPORÚČANIE: Pokiaľ sa jedná o perlové napichovačky, neodporúčame náušnice vyťahovať ťahom za perlu, pretože by sa mohla časom uvoľniť. Lepšie je chytiť náušnicu tesne pri uchu, kde je tzv. pokrievka, na ktorej perla drží.

Zapínanie náušníc, typ puzeta - KLENOTA

Skrutka

U drobných napichovačiek môžete zvoliť tiež zapínanie na skrutku, kedy je tyčinka náušnice opatrená závitom. Jedná sa o bezpečný spôsob zapínania. Ak si ale náušnice vyberáte každý deň, je vhodnejšie dať prednosť puzete.

Zapínanie náušníc, typ skrutka - KLENOTA

Klasický záves – dámsky patent

Ide o veľmi populárny spôsob zapínania náušníc. Záves je opatrený klapkou, ktorá náušnicu uzavrie, a tým zabráni otvoreniu a prípadnej strate.

Zapínanie náušníc, typ dámsky patent - KLENOTA

Ruský patent

Ruský patent sa často označuje aj ako grécky či francúzsky patent. Zapínanie sa podobá dámskemu patentu. Celá časť zapínania náušnice je ale schovaná v uchu či na zadnej strane. Ruský patent je ideálnou voľbou u náušníc, kde by viditeľné zapínanie pôsobilo rušivým dojmom.

ODPORÚČANIE: Pri otváraní tohto typu náušníc neodporúčame používať silu. Správne nastavené zapínanie ide otvoriť veľmi ľahko, samo sa ale neotvorí. Môžete sa o tom presvedčiť tak, že si niekoľkokrát náušnicu skúsite otvoriť a zatvoriť v ruke pred nasadením do ucha. Zložiť náušnice z ucha potom zvládnete bezpečne aj poslepiačky.

Zapínanie náušníc, typ ruský patent - KLENOTA

Africký háčik

Africký háčik predstavuje bežné prevedenie, kedy sú náušnice opatrené háčikom, ktorý sa len prestrčí dierkou v uchu. Toto zapínanie môžete tiež zabezpečiť silikónovou koncovkou, ktorá poslúži ako zábrana proti náhodnému vyvlieknutiu a prípadnej strate. Zapínanie sa teší veľkej popularite vďaka svojej jednoduchosti a minimalistickému prevedení.

Zapínanie náušníc, typ africký háčik - KLENOTA

ODPORÚČANIE: Africký háčik odporúčame v prípade, že náušnice často odkladáte a nenosíte ich napríklad na športové aktivity.

Zapínanie náušníc, typ africký háčik atypický - KLENOTA

Brizura

Brizura čiže detské zapínanie sa používa najmä u náušníc pre malé slečny, od bábätiek až do školského veku. Avšak vďaka rôznym veľkostiam sa dá použiť aj u dámskych náušníc, a to pre menší a jemnejší boltec ucha. Brizura sa zapína spredu tak, že sa háčik zasunie do očka. V prípade, že vyberáte náušnice pre malé deti, rozhodne odporúčame tento typ zapínania.

Zapínanie náušníc, typ brizura - KLENOTA

ODPORÚČANIE: Manipulácia s týmto typom zapínania je trochu ťažšia a vyžaduje určitú zručnosť a opatrnosť. Pri nevhodnom zaobchádzaní môže pomerne ľahko dôjsť k deformácii háčika, ktorý sa pre obnovenie funkcie zapínania musí vrátiť do pôvodného tvaru.

Detské náušnice kvietky z ružového zlata, zapínanie brizura - KLENOTA

Zapínanie pre kruhy

U tohto typu zapínania sa zúžená strana náušnice prevlečie dierkou v uchu a vsunie sa do protiľahlej strany kruhu či malého očka. V tomto prípade je dôležité zapínať náušnice opatrne, aby nedošlo k ich deformácii prílišným roztiahnutím. Niekedy použitý drôtik zapadá do vidlicového tvaru na druhom konci náušnice.

Ak sú kruhy zložené z dvoch častí, prestrčí sa uchom drôtik, ktorý je na prednom diely, a zadný diel sa iba priklapne. Dôjde tak k zaklapnutiu drôtiku do žliabku zadného dielu a náušnice sú bezpečne uzavreté. U kruhov je malá pravdepodobnosť otvorenia zapínania a ich straty.

Zapínanie náušníc, typ kruhy - KLENOTA

Ďalšie typy zapínania

Predstavili sme si základné typy zapínania náušníc, s ktorými sa stretnete najčastejšie. Všetky náušnice KLENOTA navrhujeme a vytvárame za použitia týchto siedmich druhov. Existujú samozrejme aj ďalšie spôsoby zapínania, využívajú sa ale veľmi zriedka. Za zmienku stojí najmä klasická klipsa a anglická skrutka, vďaka ktorým môžu nosiť náušnice aj ženy, ktoré nemajú prepichnuté uši. Klenotnícka klipsa sa podobá tej klasickej, ale používa sa u prepichnutých ušných lalôčikov.

Náušnice z ružového zlata s perlou a diamantom - KLENOTA