Diamant je zázrak prírody a najtvrdší nerast na svete. Je 58krát tvrdší než akýkoľvek iný prírodný materiál. A napriek tomu sa ho podarilo skrotiť a oslobodiť tak jeho oslnivý jas. Vďaka tomu je už po stáročia nepostrádateľnou súčasťou tých najkrajších klenotov.

Krása, ktorá žiari večne

Diamanty si vďaka svojim jedinečným vlastnostiam udržujú krásny vzhľad aj pri minimálnej starostlivosti a ich trblietavý lesk ani po desiatkach rokov nevyhasne. Sú odolné voči mechanickému aj chemickému poškodeniu a znášajú extrémne vysoké teploty. To všetko z nich robí ideálny kameň pre šperkárstvo. Diamant v spojení so zlatom dodáva šperku nesmrteľnosť.

Na prelome 14. a 15. storočia objavil Belgičan Lodevijck van Bercken spôsob, ako surový diamant opracovať - iným diamantom. Vybrúsením vzniká majstrovské trblietavé dielo.

 

ručne vyrobený prsteň KLENOTA zlaté prstene s diamantmi KLENOTA

 

Darček pre každú príležitosť

Univerzálna krása diamantov pristane skutočne každému bez ohľadu na vek a štýl. Ich čistý vzhľad sa skvelo hodí ku všetkým farbám zlata aj k iným drahokamom. Nadčasová elegancia pre každý deň... Ak hľadáte ideálny darček, odporúčame jednoduché diamantové náušnice, luxusný prsteňjemné napichovačky alebo prívesok.

náhrdelník s diamantmi KLENOTA

Láska na celý život

Módne trendy sa neustále menia a v pravidelných cykloch sa vracajú, diamant je ale nadčasový. Z módy nikdy nevyšiel, a pokiaľ ide o zásnuby a svadbu, zostáva tou najlepšou voľbou. Už po stáročia vyzerá perfektný zásnubný prsteň rovnako: jemný dizajn, zlato a jeden výrazný briliant, tzv. solitér.

Rovnako aj u svadobných prsteňov našiel diamant zásadné miesto a v kombinácii so zlatom alebo platinou sa z neho stáva dokonalý symbol večnej lásky.

set zlatých snubních prstenů s diamanty KLENOTA snubní prsten KLENOTA

Viete, aký je rozdiel medzi diamantom a briliantom? Diamant je nerast, drahokam. Briliant (z francúzskeho "brilliant" - žiariace, jasný) je diamant vybrúsený špeciálnym spôsobom: má celkom 57 faziet čiže plôšok - tabuľku (veľkú fazetu uprostred), 32 faziet na korunke (hornej časti) a 24 faziet v pavilóne (dolnej časti zakončené špičkou).

Dotyk luxusu

Diamanty zdobia tie najvýznamnejšie šperky: korunovačné klenoty, dedičstvo významných rodov, rodinné šperky odovzdávané z generácie na generáciu. Symbolizujú bohatstvo a luxus. Diamanty kupujeme pre ich krásu, ceníme si ich ale aj ako dobré investície. Hodnota diamantov pravidelne narastá o 5 až 10% ročne a za posledných 100 rokov klesla iba dvakrát.

diamanty KLENOTA

Jedinečná paleta farieb

Diamant sa ako jeden z mála drahých kameňov vyskytuje v prírode vo všetkých farebných odtieňoch aj ich kombináciách, najčastejšie potom v škále od bielej po žltú.

Vedeli ste, že iba 1 diamant z 10 tisíc je farebný? Týmto diamantom sa tiež hovorí "fancy".

  • Žlté diamanty sa po bezfarebných vyskytujú najčastejšie. Môžu dosahovať vysokých stupňov sýtosti a pôsobia výrazným a jedinečným dojmom.
  • Hnedé diamanty patria medzi tie najbežnejšie. Do šperkov ich používali už starí Rimania. Dnes sa tešia obľube najmä tzv. champagne odtiene - svetlo hnedé s jemným žltým nádychom.
  • Čierny diamant sa radí k tým najobľúbenejším farebným variáciám. Najmä vďaka kombinácii bielej a čiernej vznikajú výnimočné šperky.
  • Modré diamanty sú extrémne vzácne. Ich farba nie je tak sýta ako napríklad u zafírov, jedná sa skôr o svetlo modrý odtieň s mierne šedým, zeleným alebo fialovým nádychom.
  • Červené alebo červenkasté diamanty sú veľmi vzácne a vysoko cenené, čím je odtieň tmavší, tým vyššiu má kameň hodnotu. Ich vzhľad sa v rôznom svetle mení.
  • Ružové diamanty sú jedny z najvzácnejších na svete, ich hodnota je až dvadsaťkrát vyššia ako u bielych.

farebné diamanty KLENOTA

 

Čisto prírodné farebné diamanty majú väčšinou veľmi svetlú a nevýraznú farbu. Často sú preto dofarbované. Takéto diamanty sa potom označujú ako "treated" (upravené). KLENOTA ponúka väčšinou práve takto upravenej farebné diamanty. Tieto kamene si zachovávajú všetky cenené a vyhľadávané vlastnosti diamantov - lesk, tvrdosť a žiarivú krásu.

Ako sa diamanty hodnotia?

Pri hodnotení a certifikácii diamantov sa posudzujú ich základné parametre, tzv. 4C: výbrus (cut), hmotnosť (carat), čistota (clarity) a farba (color). Tieto vlastnosti majú zásadný vplyv na cenu diamantu.

KLENOTA vydáva certifikát pravosti s informáciami o použitých materiáloch ku každému zakúpenému šperku.

 

certifikát KLENOTA certifikát igi KLENOTA

 

Práve VÝBRUS dodáva diamantu jeho oslnivú krásu. Základným, najstarším a najobľúbenejším je výbrus guľatý, tzv. briliant. Na jeho vývoji sa podieľali tí najlepší brúsiči diamantov na svete. Vďaka tomuto výbrusu s 57 plôškami diamant odráža až 99% svetla - doslova žiari.

Diamanty sa brúsia aj do mnohých tzv. fantazijných tvarov: markíza, bageta, srdiečko, slza, ovál a roháčik čiže smaragdový výbrus. Na popularite v poslednej dobe, najmä u zásnubných prsteňov, získava tiež princess - štvorboký, prípadne trojboký výbrus s ostrými rohmi.

zlaté prstene s diamantom KLENOTA

HMOTNOSŤ diamantu sa udáva v karátoch (ct) s presnosťou na 2 desatinné miesta. 1 ct = 0,2 g; 1 gram je teda 5 karátov. Karáty (ct) ako jednotky hmotnosti diamantov sa líšia od karátov (kt) označujúcich rýdzosť zlata (čisté zlato má rýdzosť 24 kt).

ČISTOTU určuje najmä množstvo tzv. inkluzií, čiže vnútorných nedokonalostí diamantu. Na ich veľkosti a rozložení závisí zaradenie kameňa do príslušnej triedy čistoty:

  • IF (Internal Flawless) - diamant s absolútnou transparentnostou bez inklúzií,
  • VVS 1, VVS 2 (Very Very Small) - diamant s veľmi malými inklúziami,
  • VS 1, VS 2 (Very Small) - diamant s malými inklúziami,
  • SI 1, SI 2 (Small Inclusions) - diamant s inklúziami identifikovateľnými lupou,
  • I1, I2, I3 (Included) - diamanty so strednými až väčšími inklúziami viditeľnými aj voľným okom.

FARBA sa u bielych až žltých diamantov hodnotí podľa medzinárodnej stupnice:

  • D až F sú bezfarebné diamanty,
  • G až J takmer bezfarebné,
  • K až M sú diamanty s nádychom žltej farby,
  • N až Z diamanty sa žltohnedým zafarbením.

Ostatné odtiene sa označujú jednoducho fancy.

prsten s diamantem KLENOTA krabička KLENOTA