Bezchybný prírodný drahokam, ktorý neobsahuje žiadne praskliny ani inklúzie a pýši sa ideálnou farbou, to je sen každého šperkára. Príroda vie byť naozaj rozmanitá a diamant je toho krásnym príkladom. Nájdeme ho totiž skoro vo všetkých odtieňoch farebného spektra. Prírodné farebné diamanty sú však ozajstnou vzácnosťou a ich ceny dosahujú neuveriteľne vysokých čiastok už u malých veľkostí. Z tohto dôvodu sa vyvinuli moderné technológie úpravy diamantov, vďaka ktorým je možné farebné diamanty zaobstarať za prijateľnú cenu.

V našom ateliéri ponúkame širokú škálu šperkov s farbenými diamantmi, známymi tiež pod názvom „treated diamonds“, ktoré vynikajú intenzívnu farbou a vysokou kvalitou. Obzvlášť čierne diamanty majú pre nás v KLENOTA špeciálny význam. Vymykajú sa klasickej predstave, napriek tomu ale učarujú na prvý pohľad. Svojou jedinečnosťou a nadčasovosťou tak perfektne zapadnú do konceptu ručnej výroby a moderného dizajnu.

Čo sú čierne diamanty?

Čierne diamanty vyzerajú ako pravý opak tých čírych. Sú nepriehľadné, neoplývajú ligotom, ale typickým kovovým leskom. Ako je možné, že môže jeden minerál vyzerať tak rôzne? Hoci čierne diamanty čiže carbonado patria do skupiny tzv. fancy diamonds, teda farebných diamantov, označenie „diamant“ je v tomto prípade trochu nepresné. Na rozdiel od čírych diamantov, ktoré obsahujú iba jeden chemický prvok, a to uhlík, carbonado sú zmesou diamantu, grafitu a amorfného uhlíka. Svoje intenzívne sfarbenie získavajú práve vďaka prítomnosti grafitu.

 zlaté prstienky vysadené drobnými diamantmi s centrálnym čiernym diamantom - KLENOTA  zlaté náhrdelníky s čiernym diamantom žlté zlato - KLENOTA

Odvážne a trendy

Ich krása vynikne najmä v kontrastnom spojení s bielym zlatom, ako sa o tom môžete presvedčiť v našej ponuke. A naozaj luxusný vzhľad získavajú v kombinácii s čírymi diamantmi. Obľuba čiernych diamantov rastie od 90. rokov minulého storočia a nejedna celebrita prepadla ich nevšednému pôvabu. Výnimkou už nie sú ani zásnubné prstene s čiernym diamantom. K rozšíreniu tohto trendu určite dopomohla postava Carrie Bradshaw z filmu Sex v meste 2 a jej zásnubný prsteň s 5karátovým čiernym diamantom. Tieto drahokamy sú určené pre ženy, ktoré sú osobité, odvážne a neboja sa vybočiť z radu. Veľmi populárne sú u mileniálov. Môžu byť zaujímavým detailom u pánskych šperkov.

Čierne diamanty majú aj svojho slávneho zástupcu. Je ním kameň so vznešeným názvom Black Orlov o váhe 67,5 karátov, ktorým sa pýšila ruská kňažná Nadia Vyegin-Orlov. Bol vybrúsený do tvaru cushion a našiel svoje miesto v nádhernej brošni, ktorá je pripnutá k náhrdelníku z platiny a diamantov.

Vlastnosti a pôvod čiernych diamantov

Pri výbere čiernych diamantov by sme si mali dať pozor na množstvo inklúzií, ktoré obsahujú. Tie potom na povrchu tvoria rôzne ryhy, jamky a prasklinky. Svoje o tom vedia brusiči, pre ktorých je spracovanie tejto suroviny veľmi ťažké. Čierne diamanty môžu byť čisto prírodné, také sú dokonca menej bežné ako diamanty bezfarebné. Svoje náleziská majú iba v Stredoafrickej republike a v Brazílii. Zbierajú sa tu z náplavov. Môžu ale vznikať aj z diamantovej suroviny nižšej kvality, ktorá prejde ožiarením alebo je vystavená vyšším teplotám. Princíp týchto metód je založený na vzniku čiernych vrstvičiek uhlíka. Ten sa usadzuje v prasklinkách a sfarbuje kameň do čierna. Takto upravený sa môže brúsiť rovnako ako klasický diamant.

Diamanty vo farbe champagne

Pod označením champagne sa skrývajú hnedé diamanty s vedľajším odtieňom žltej alebo oranžovej. Podobne ako tie čierne ich radíme do rodiny fancy diamantov. Ich farebnosť je daná prímesou dusíka. Čím viac ho diamant obsahuje, tým je intenzívnejšie sfarbený. Na trhu sa môžeme stretnúť ako s veľmi svetlými kúskami, tak s kameňmi sýto sfarbenými. Niektoré odtiene majú dokonca aj svoj obchodný názov, ako napríklad oranžový cognac diamond alebo tmavo hnedý chocolate diamond, ktorý je vedený pod ochrannou známkou spoločnosti Le Vian.

 Halo prsteň v bielom zlate s čiernym diamantom a diamanty - KLENOTA  zlaté minimalistické prstienky s čiernym diamantom - KLENOTA

Sú champagne diamanty vzácne?

Hodnota hnedých diamantov sa odvíja od tónu farby, veľkosti, kvality výbrusu a ďalších faktorov. Najvyššie hodnotené sú kamene bez sekundárneho zafarbenia. V zásade ale môžeme povedať, že hnedé diamanty sú menej vzácne, a teda aj lacnejšie ako bezfarebné diamanty v rovnakej kvalite. Býva pre nich tiež typické, že takmer vždy obsahujú nejaké inklúzie. Champagne diamanty sa ťažia na niekoľkých miestach po celom svete, napríklad na Sibíri alebo v Afrike. Časť produkcie pochádza aj z austrálskej bane Argyle, ktorá je preslávená vzácnymi ružovými diamantmi. Táto baňa má dokonca vlastnú hodnotiacu stupnicu. Tá rozlišuje odtiene Light Champagne (C1 - C2), Medium Champagne (C3 - C4), Dark Champagne (C5 - C6) a Cognac (C7). My však odporúčame držať sa rozšírenejšieho systému, ktorý používajú GIA a AGS. V tejto škále sa vôbec nepoužíva slovo champagne, ale brown. Pri veľmi svetlých kameňoch sa držíme stupnice, ktorá definuje čistotu bezfarebných diamantov (D-Z), kde N-V je veľmi svetlo žltá, W-Z značí svetlo žltú. Takéto diamanty majú veľmi nízku hodnotu a väčšinou sa ani nepredávajú. Hodnota sa potom opäť zvyšuje s rastúcou intenzitou zafarbenia, kedy kameň môžeme už označiť za farebný.

Champagne diamanty v šperkoch

Jemné tónovanie, krásne trblietanie a prirodzený vzhľad, ktorý ladí s farbou pleti. To sú hlavné charakteristiky champagne diamantov, kvôli ktorým si vydobyli svoju pozíciu vo svete šperkov. A hoci ich popularita stále stúpa, držia si veľmi priaznivé ceny. Výhodou je variabilita, ktorú diamanty v tejto neutrálnej farbe prinášajú. Neexistuje outfit, ku ktorému by sa nehodili. Najlepšie vyniknú v ružovom zlate, s ktorým tvoria neuveriteľne ženskú kombináciu. Žlté zlato im tiež pristane, zvýrazní ich oheň. Biele zlato dá zasa najväčší priestor ich vlastnej farbe. Champagne diamant však nie je záležitosťou len pre dámy. Práve spojením bieleho zlata a intenzívnejšie sfarbeného kusu môže vzniknúť veľmi zaujímavý šperk pre mužov. Veľmi moderné sú dnes zásnubné prstene s hnedými diamantmi. Pýšia sa ním také hviezdy ako Halle Berry alebo Jennifer Lopez.

Čierna a champagne, to sú dve elegantné a nadčasové farby, ktoré si môžete dopriať aj vo forme výnimočného klenotu. Pozrite si celú kolekciu diamantových šperkov a nechajte sa inšpirovať.

zásnubný prstienok s champagne diamantom z bieleho zlata - KLENOTA  Zlatý diamantový prsteň s champagne diamantom v bielom zlate - KLENOTA