Upravovanie a brúsenie drahokamov do rôznych tvarov má svoj pôvod v ďalekej histórii. Vďaka tomuto remeslu môže totiž skutočná farba a lesk kameňov naplno zažiariť. Brusič musí zvážiť mnoho faktorov a uplatniť pokročilú znalosť mineralógie, než sa rozhodne, akým spôsobom kameň vybrúsi. Tvar a výbrus nie sú to isté, aj keď sa mnohokrát tieto dva pojmy v laickej verejnosti zamieňajú. V tomto článku vám priblížime, s akými tvarmi a výbrusmi sa môžete pri kúpe šperku s drahokamom stretnúť a čím sú špecifické.

náhrdelník a náušnice s morganitom v žltom zlate - KLENOTA tvary a rezy drahokamov - KLENOTA

Rozdiel medzi tvarom a výbrusom

Tvar kameňa vidíme pri pohľade zhora. Pri výbere šperku býva jedným z najdôležitejších parametrov.

Výbrus určuje, ako je upravený celý povrch kameňa. Je definovaný počtom a vzájomnou polohou faziet vrátane uhlov, ktoré zvierajú. Spôsob vybrúsenia tiež ovplyvňuje, ako intenzívne kameň žiari a iskrí, keď ho vystavíme svetlu. Téme brúsenia sme sa už bližšie venovali v článku „Brúsenie drahých kameňov: precízne remeslo s tradíciou“.

Tvar a výbrus sú teda u drahokamov dve rôzne veci, ale jeden bez druhého existovať nemôžu. Vysvetlíme si to na príklade okrúhleho tvaru. Ten môže zahŕňať napríklad výbrus kabošonový, briliantový, rossetu a ďalšie. Zatiaľ čo kabošon je vypuklý a má rovnú základňu, brilliant aj rosseta sú výbrusy s pevne definovanými fazetami čo do počtu aj polohy. Jednotlivé výbrusy sa niekedy môžu zhodovať aj s názvom tvaru.

Tvary drahokamov

Medzi základné tvary patrí okrúhly, oválny, slza (kvapka, pantlok, pendlok, hruška), markíza (alebo tiež naveta či člnok), srdce, štvorcový vankúšik, obdĺžnikový vankúšik, bageta, štvorcový tvar, obdĺžnikový osemhran, štvorcový osemhran, obdĺžnik, trillion, skosená bageta a fantasy tvar. Všetky tieto tvary nájdu svoje uplatnenie pri diamantoch. Poďme sa na ne pozrieť podrobnejšie.

Okrúhly tvar

Najtypickejším zástupcom okrúhleho tvaru je briliantový výbrus. Napriek tomu, že jeho história siaha až do 17. storočia, v roku 1919 ho vo vylepšenej verzii predstavil matematik Marcel Tolkowsky, ktorý definoval presné proporcie a uhly jednotlivých faziet tak, aby bola získaná čo najlepšia kombinácia vnútorného ohňa a lesku. Briliantovému výbrusu sme na našom blogu venovali samostatný článok, v ktorom sa o jeho anatómii a vlastnostiach dozviete viac. Okrúhla je ale tiež rosseta čiže ruta, ktorá sa dá vidieť predovšetkým pri starožitných šperkoch. Tradícia tohto výbrusu je skutočne dlhá, začal sa totiž používať už v období stredoveku. Celá koruna je pokrytá fazetami kosoštvorcového tvaru, ktorým sa hovorí ruty. Cudzojazyčné označenie rosseta je zase odvodené od ruže, ktorej nerozvinutý kvet tento výbrus pripomína.

zásnubný a snubný prsteň s diamantom - KLENOTA diamant v okrúhlom výbruse - KLENOTA

Oválný tvar

Oválny tvar má jednu veľkú prednosť. Brusiči ho môžu využiť na optimalizáciu karátovej hmotnosti. Pôsobí totiž väčší ako guľatý s rovnakou hmotnosťou. Často sa volí pre centrálne drahokamy prsteňov, pretože dokáže opticky predĺžiť a zoštíhliť prsty. Oválny výbrus má obvykle 58 faziet.

drahokam oválný brus - KLENOTA zlatý diamantový prsteň s tanzanitom v oválnom výbruse - KLENOTA

Vankúšik (cushion)

Jedná sa o štvorcový alebo obdĺžnikový tvar so zaoblenými stranami aj rohmi. Môže mať vybrúsené veľké fazety, ktoré dobre oddeľujú biele svetlo od spektrálnych farieb. Vďaka tomu rozptyľuje vo vnútri kameňa viac svetla a dokáže tak lepšie zakryť prípadné nedokonalosti.

drahokam s vankúšikovým brusom - KLENOTA

Slza (pear)

Slza je zaujímavý variant, ktorý pôsobí veľmi žensky predovšetkým v náhrdelníkoch. U niektorých sĺz sa brúsi tzv. francúzska špička, kedy je hlavná fazeta koruny nahradená hviezdou z väčšieho počtu menších faziet. Niektoré slzy zase majú vysoké ramená, čo ich robí hranatejšími. Bohužiaľ pri tomto tvare často dochádza k tzv. motýlikovému efektu (bow tie effect), ktorý sa prejavuje čiernymi oblasťami pripomínajúcimi tvar pánskeho motýlika. Tento jav sa objavuje aj pri markíze či ovále a možno ho zmierniť šikovným výbrusom.

diamantový prsteň s rubínom v žltom zlate - KLENOTA drahokam s brúsenou slzou - KLENOTA

Pozoruhodným výbrusom tohto tvaru je tiež menej známa brioleta, ktorá má svoje korene v Indii. Jedná sa o minerál vybrúsený do tvaru hrušky s fazetami po celom obvode. Najlepší efekt dosahuje v príveskoch a náušniciach, kde môže voľne visieť. Správne by mala byť vybrúsená do 84 faziet.

drahokam v briolettovom bruse - KLENOTA

Markíza

Tvar markízy nie je tak bežný. Možno aj preto pôsobí veľmi atraktívne. Na zvýšenie lesku sa aj tu môže uplatniť výbrus do francúzskej špičky. Niektorí v ňom vidia pretiahnutú a zašpicatenú obdobu briliantového výbrusu. Markíza máva 57 alebo 58 faziet.

drahokam v brúsenom markíze - KLENOTA diamantový prsteň s marquise briliantom v bielom zlate - KLENOTA

 

Štvorcový tvar (curé)

Roháčik čiže curé je tvar umožňujúci veľmi zaujímavé výbrusy. Pre diamanty je vzhľadom na formu ich kryštálov najprirodzenejší, pre faserov môže byť však trochu výzvou. Najpreslávenejším a prevratným výbrusom tohto tvaru je princess, čo je v princípe briliantový výbrus upravený pre štvorcový tvar. Obvykle má 58 faziet. Jeho predchodcom je Barion, ktorý sa uplatňoval v pravouhlých tvaroch. Bol patentovaný pánom Basilom Watermeyerom z Johannesburgu a nejaký čas trvalo, kým mohol byť ďalej modernizovaný. Pomerne skoro po zániku práv vznikol nový prelomový výbrus princess, ktorý sa v poslednej dobe stáva trendom predovšetkým pri zásnubných prsteňoch a svadobných obrúčkach. Vyznačuje sa vysokou brilanciou a veľmi dobrým ohňom oproti klasickému štvorcovému výbrusu. Navyše sa v ňom lepšie schovajú prípadné nedokonalosti a žlté zafarbenie. Podmienkou pre dobrý princess výbrus je dostatočná hĺbka kameňa.

broušený drahokam princess - KLENOTA

Srdce

Srdce je romantický tvar, ktorý hovorí za všetko. Rovnako ako pri slze alebo markíze sa tu môže vybrúsiť tzv. francúzska špička, ktorá výrazne zvyšuje lesk. Brusič sa rozhoduje pre tento tvar vo chvíli, keď treba zachovať čo najväčšiu hmotnosť kameňa, alebo v prípade drobných vnútorných nedokonalostí, ktoré sa dajú odstrániť výrezom v širšej časti. Srdce môže byť široké alebo úzke, s plytkým alebo hlbokým výrezom a rôznou hĺbkou. Brusiči majú v tomto prípade voľnú ruku. Aj optické vlastnosti sa môžu veľmi líšiť, a preto je potrebné často balansovať medzi tvarom a prínosom pre brilanciu a zvýraznenie farby. Najčastejšie je vybrúsené do 56-59 faziet.

diamantový prsteň s diamantom v tvare srdca z bieleho zlata - KLENOTA drahokam v tvare srdca - KLENOTA

Osemhran

Osemhran je zaujímavý tvar, ktorý môže byť štvorcový alebo obdĺžnikový. Oba tvary majú výbrusy, ktoré stoja za zmienku. Prvým z nich je obdĺžnikový stupňovitý výbrus zvaný emerald alebo smaragdový. V klenotníckom remesle bol používaný ako jeden z prvých. Ako názov napovedá, veľmi obľúbený je u smaragdov.

drahokam v tvare emerald - KLENOTA prsteň s moissanitom v smaragdovom výbere zo žltého zlata - KLENOTA

 

Ďalším výbrusom je radiant, ktorý spája to najlepšie z výbrusu princess a emerald. Zástupcom štvorcového osemhranu je tiež Asscherov výbrus, ktorý sa preslávil vďaka svojim optickým vlastnostiam a výnimočnej hranolovej brilancii. Môžeme v ňom pozorovať optický efekt známy ako zrkadlová sála.

Bageta

Bageta je tvar ideálny pre kamene, ktoré sú v surovom stave ploché a dlhé. Má veľmi úsporný výbrus s iba 14 fazetami a dochádza tak pri ňom iba k malým stratám materiálu. Nevyniká tak jasnou brilanciou a môže pôsobiť ľahko skleným dojmom. Používa sa hlavne ako postranný ozdobný kameň a všade tam, kde treba vyrobiť blýskavú líniu alebo plochu, napríklad pri fasovaní pavé alebo do drážok. Rovnako ako všetky pravouhlé tvary môže byť brúsený stupňovito.

drahokam v tvare bagety - KLENOTA

Trojuholník (trillion)

Trojhranný tvar sa vyznačuje veľmi dobrým leskom a prípadné inklúzie sa v ňom môžu veľmi dobre skryť. Bol vyvinutý z briliantového výbrusu v druhej polovici 20. storočia. Ide teda o pomerne nový výbrus vhodný pre moderné šperky. Drahokamy v tomto tvare môžu byť osadené ako solitér alebo z boku lemovať hlavný kameň.

luxusný diamantový prsteň s triliónovým brusom v bielom zlate - KLENOTA

Kite

Tvar s názvom kite je trojuholník, v ktorom sú dva hroty skosené. Pripomína pohľad na briliantový výbrus z boku. A práve vďaka odkazu na tvar briliantu je veľmi obľúbený.

drahokam v bruse kite - KLENOTA

Tvary kameňov v šperkoch KLENOTA

Najčastejšie pracujeme s okrúhlym briliantovým výbrusom, ktorý vyniká obzvlášť na zásnubných prsteňoch a svadobných obrúčkach. Keď totiž briliantom preniká svetlo, rozohráva sa v kameni očarujúce žiarivé predstavenie. Prečítajte si náš článok, čo všetko ho robí výnimočným.

Pracujeme aj s menej tradičnými tvarmi a výbrusmi, pri ktorých je kľúčová optická kvalita, rozmer, symetria i kvalitné osadenie v šperku, aby kameň nevypadol. To všetko ovplyvňuje výsledný dojem zo šperku, ktorý musí byť skrátka perfektný.

diamantový prsteň s morganitom v ružovom zlate - KLENOTA drahokamy - KLENOTA

Na prsteňoch vyniká oválny tvar s briliantovým výbrusom alebo moderný cushion a princess v štvorcovom tvare. Z obdĺžnikových tvarov u nás nájdete napríklad emerald, ktorému to pristane na prsteňoch, náušniciach aj príveskoch, alebo neobvyklé výbrusy asscher a radiant. Romantické duše poteší výbrus do tvaru srdca, ktorý najčastejšie zavesujeme na retiazky či náušnice.