Názov pre zafír je odvodený z hebrejského označenia modrej farby - sappire. Aj to môže vyvolávať dojem, že zafíry existujú iba v modrých odtieňoch, ale nie je tomu tak. V skutočnosti môžu mať veľa krásnych farieb, s ktorými vás zoznámime.

Farebné zafíry neboli v minulosti známe

Predtým sa hovorilo spravidla o modrých zafíroch, pretože ich farebné varianty ľudia považovali za iné drahokamy. Ku správnemu určeniu pomohol až rozvoj technológií a vedy. Modré zafíry bývali symbolom kráľovskej moci a zvrchovanosti. Zdobili kráľovské rúcha, šľachtu aj duchovných, v ktorých rukách symbolizovali neba. V budhizme sa používali pri meditáciách a verilo sa, že upokojujú myseľ a usmerňujú myšlienky. V antike mali úlohu ochranných kameňov, ktoré bdeli nad svojimi majiteľmi. Boli spájané aj s cudnosťou a údajne mali schopnosť uzatvárať mier medzi nepriateľmi. Špekuluje sa, že prvé zafíry priviezol do Európy z Indie v 4. storočí pr. n. l. Alexander Veľký.

V 20. storočí spôsobil rozruch okolo zafírov princ Charles, keď v roku 1981 žiadal o ruku Diany Spencer. Dovtedy sa totiž v kráľovskej rodine žiadalo iba s diamantovými šperkmi, ale Diane sa zafírový prsteň natoľko zapáčil, že s Charlesom túto tradíciu prerušili. Behom pár dní prišlo zafírové šialenstvo a prsteň ako Lady Di chcela každá druhá Angličanka. Ceny zafírov rýchlo stúpli a obrovský záujem vyradil z prevádzky aj web najväčšieho predajcu zafírov v krajine. Neskôr ten istý prsteň zdobil ruku Kate Middleton pri zásnubách s princom Williamom.

prstýnek bílé zlato s modrým safírem obklopený diamanty - KLENOTA prstýnek bílé zlato s modrým safírem obklopený diamanty - KLENOTA

Okrem sobášov sa zafírové šperky tradične darujú pri príležitosti 5. a 45. výročia svadby. V kalendári im patrí september, takže sa ponúkajú ako krásny darček k narodeninám. Vo zverokruhu najviac svedčia Býkom, pretože sú rovnako odolné a zároveň krehké ako oni. Vhodné sú aj pre Škorpiónov, Baranov, Levov a Strelcov. Viac si o modrých zafír môžete prečítať v našom článku.

Zafíry pod mikroskopom

Zafír je veľmi tvrdý. Spolu s rubínom je odrodou korundu, ktorý nájdeme na 9. priečke Mohsovej stupnice tvrdosti. Po nej nasleduje na stupnici iba diamant. Zafíry nie sú štiepne a majú lastúrnatý lom, biely vryp a kryštalizujú v klencovej sústave. Ich kryštály sú buď stĺpcovité, romboedrické alebo bipyramidálne, môžu byť tabuľkovité aj vytvárať zrnité agregáty. Vďaka svojej tvrdosti odolávajú erózii a vonkajším vplyvom. Nájsť ich preto môžeme v sedimentoch i rozsype.

Z chemického hľadiska ide o oxid hliníka s chemickým vzorcom Al2O3 (oxid hlinitý). Vznik korundov je viazaný na prostredie bohaté na hliník a chudobné na kremík, ale nachádzajú sa aj v horninách, ktoré prešli tepelno-tlakovou metamorfózou (dolomity, bauxity, svory, bridlice...).

Zaujímavé je, že čisté korundy sú allochromatické, to znamená bezfarebné či biele. Sfarbenie spôsobuje prítomnosť ďalších prvkov v štruktúre zafíru alebo deformácie kryštálovej mriežky. Ak sú v zložení prítomné iné prvky, ktoré korund sfarbia, hovoríme o farebných odrodách korundu - hlavne o zafíroch a rubínoch. Ďalšími odrodami sú leukozafíry (bezfarebné, priehľadné) a šmirgle (šedo-čierne až čierne - používajú sa ako brusiva). Zafíry môžu mať všetky farby okrem červenej. Tá je totiž v tomto prípade trochu kontroverzná. Červeno zafarbenému korundu sa hovorí rubín. Problém ale nastáva, keď sa na scéne objaví ružový korund. Ide o svetlo červený rubín, alebo ružový zafír? Túto otázku si kladú gemológovia po celom svete. U nás v KLENOTA označujeme ružové korundy ako ružové zafíry.

ružové zafíry - KLENOTA  náhrdelník s modrým zafírom a diamanty - KLENOTA

Druhy farebných zafírov

Z akých farieb môžete vyberať? Všeobecne platí, že najcennejšie zafíry majú intenzívnu rovnomernú farbu. Zafíry, ktoré nie sú modré alebo bezfarebné, označujeme ako fancy. Patria medzi ne ružové, oranžové, žlté, zelené, purpurové a fialové kamene.

K hodnoteniu farby sa rovnako ako u diamantov používa farebný etalón. Hodnotia sa tri základné parametre: odtieň, farba a tón. Odtieňom rozumieme základnú farbu kameňa. Sýtosť farby sa pohybuje na škále: weak - fair - medium - strong - vivid. Hodnotí sa hlavne to, ako moc základnú farbu prekrýva hnedý alebo sivý odtieň. Ďalej sa hodnotí tón farby: very light - light - medium - dark - very dark. Najoceňovanejšie zafíry sa pohybujú v intenzite strong a vivid s tónom farby medium alebo dark. Very dark kamene sa môžu javiť ako čierne, a to hlavne u modrých zafírov. Ale aj kamene light a vivid bývajú veľmi pekné. Ako u ktoréhokoľvek iného kameňa vám preto odporúčame vyberať hlavne srdcom.

 prstienok z bieleho zlata s modrým zafírom - KLENOTA modré zafíry - KLENOTA

Padparadscha

Tento exotický názov pre veľmi vzácne zafíry pochádza zo Srí Lanky. V sinhálčine znamená lotosový kvet. Farba týchto unikátov sa ťažko opisuje, najbližšie má k ružovo-oranžovej. Spôsobuje ju prímes železa a chrómu s malým prídavkom vanádu. Pomer oranžovej a ružovej farby je pre každý kameň unikátny, takže na svete nenájdeme dva rovnaké. Na svojej ruke ho nosí napríklad princezná Eugenia z Yorku. Jej svadobná obrúčka je zo žltého zlata osádzaného briliantmi s krásnym ružovo-oranžovým zafírom.

Ružové a fialové zafíry

Sfarbenie do červena spôsobuje prítomnosť chrómu, ktorý má na svedomí aj ružové odtiene. Hranicu medzi ružovým zafírom a rubínom je často ťažké určiť, ale platí, že čím viac chrómu, tým sýtejšia ružová až červená. Ďalej obsahujú stopové množstvo železa, medi, titánu a horčíka. Ružové zafíry sú veľmi ženské, jemné a nežné drahokamy. Traduje sa o nich, že ich nositeľky dokážu nájsť svoje pravé ja a nahliadnuť do sveta svojich pocitov. Vraj tiež umocňujú lásku. Ich čaro objavila aj Lady Gaga, ktorá nosila veľký ružový zafír osadený po boku diamantov vo svojom zásnubnom prsteni. Zásnubné prstene s ružovými zafírmi a ďalšie šperky nájdete aj v našom ateliéri. Osadzujeme ich do žltého, ružového aj bieleho zlata. Podrobnejšie sme o nich písali aj v tomto článku.

U fialových zafírov je kľúčové, aby ich dominantnou farbou bola skutočne fialová, inak sa dajú jednoducho zameniť za ametyst. Zafíry však majú oveľa vyšší lesk aj brilanciu než ametysty, sú stále a celkovo ušľachtilejšie.

náramok ružové zlato s ružovým zafírom - KLENOTA náramky s farebnými zafíry - KLENOTA

Žlté a oranžové zafíry

Žltým zafírom sa predtým hovorilo orientálny topás. Intenzívne žltú farbu má na konte prímes železa s chýbajúcim elektrónom. Ak je prímesou prosté železo, korund bude svetložltý. Chróm s chýbajúcim elektrónom môže sfarbiť zafír do oranžova.

Medzi veľmi cenené žlté zafíry patria Canary yellow sapphire, ktoré sa ťažia v Keni a na Srí Lanke. Ich farba je čisto žltá bez oranžových prímesí, čo nie je vo svete prírodných drahokamov vôbec bežné. Alternatívou je citrín, ktorý však patrí medzi kremene a nikdy nedosiahne takej intenzity ani brilancie.

Zelené zafíry

Zelené zafíry sa od stredoveku až do 19. storočia označovali ako orientálne olivíny. Ich farba je spôsobená prítomnosťou vanádu. Vanád môže zafírom prepožičať aj sivasto modrý vzhľad. Sýto zelené zafíry s rovnomerne rozloženým sfarbením sú veľmi vzácne. Menej žiaduca je zeleno-modrá farba.

Zelené zafíry majú medzi zelenými drahokamami veľkú konkurenciu, pretože si prvenstvo v tejto kategórii drží tradičný smaragd. Ten je oproti zafírom o niečo mäkší i krehkejší a ponúka trochu iný tón zelenej, než aký vedia vykúzliť zelené zafíry. Ďalším konkurenčným, aj keď zďaleka nie tak ušľachtilým kameňom, je zelená odroda turmalínu - verdelit. Verdelity sú tiež o niečo mäkšie a bývajú obmedzené svojou veľkosťou. Brilancii a vnútornému ohňu zafírov sa však žiaden z konkurentov nevyrovná.

Cenené zafíry s optickými efektmi

Niektoré zafíry môžu svoju farbu meniť podľa osvetlenia - iné sú behom dňa na slnku, iné v noci pod umelým svetlom. Modrý zafír sa tak ľahko premení v tajomne fialový alebo červenkastý a niektoré zelené zafíry sa v noci menia na červeno-hnedé.

Ďalším výrazným efektom je asterizmus. Predstaviť si ho môžete ako kontrastnú hviezdu v kameni. Vzniká pri prítomnosti usporiadaných ihlicovitých inklúzií. Mnoho zafírov je asterických, ale nepriehľadných. Vzácne a hodnotné zafíry sú asterické, farebne sýte a zároveň polopriehľadné. Ich hviezda by mala byť ostrá, kontrastná k farbe kameňa a viditeľná aspoň na dĺžku paže. Asterizmus môžu vykazovať zafíry všetkých farieb. Najväčší hviezdny zafír bol objavený na Srí Lanke v baniach Ratnapura. Má modrú farbu a váži neskutočných 1404,49 karátov. Zmestí sa do dlane a žiari na ňom hviezda s 6 lúčmi.

 zafírové šperky z bieleho zlata - KLENOTA

Tradičné náleziská zafírov

Za najtradičnejší zdroj zafírov považujeme Srí Lanku. Miestne zafíry pochádzajú z riečnych naplavenín a ťažili sa tu už v staroveku. Práve cejlónske zafíry zdobia byzantské aj rímske šperky. Nezanevrelo sa na ne ani v stredoveku, kedy Srí Lanka svojimi modrými pokladmi zásobovala Európu - rovnako ako dnes. Ani spôsob ťažby sa za tisíce rokov príliš nezmenil. Mechanizácia ťažby je minimálna a väčšinu práce musia zastať ľudské ruky. Tamojšia vláda udržuje priemyselnú ťažbu na minime, aby mohla zamestnať čo najviac ľudí a zásoby sa hneď nevyťažili.

Medzi ďalšie historické zdroje radíme Indiu, Thajsko, Barmu alebo Austráliu. V USA prebieha ťažba rôznofarebných fancy zafírov v Montane. Ťažba zafírov je tam tak významná, že bol v 60. rokoch zafír vyhlásený ako oficiálny štátny kameň.

Veľmi sľubným nováčikom na trhu je Madagaskar, kde sa získavajú zafíry veľmi intenzívnych modrých tónov.

Najväčší z najväčších

Práve Madagaskar vydal roku 1995 obrovský kus zafíru drahokamovej kvality a nádherných modrých farieb. Volá sa Millennium a váži neuveriteľných 61 500 karátov, čo je 12,3 kg. Bol vyrezaný do súsošia, ktoré vzdáva hold najväčším výtvorom, umelcom a mysliteľom ľudstva. Nájdeme na ňom 134 postáv, medzi ktorými je napríklad Monet, Edison, Einstein, Leonardo da Vinci, Konfucius a ďalší. Niet preto divu, že sa roku 2001 zapísal do Guinnessovej knihy rekordov ako najväčší vyrezávaný zafír na svete. Vydražený bol za 130 000 000 dolárov.

Zafírový šperk: luxusný a neopozeraný

Zafír ponúka množstvo farebných variantov a je veľmi tvrdý. Vďaka tomu je jeho krása trvanlivá a len tak sa nepoškodí. Ide o tradičný kameň, ktorým sa ľudstvo krášli po stáročia, a vo šperku vždy doslova žiari. Presvedčte sa v našej kolekcii šperkov s modrými, ružovými a žltými zafírmi.

Zafíry vykazujú vysokú brilanciu, nádherne sa ligocú a sú ideálnymi šperkmi pre špeciálne príležitosti, ako sú zásnuby, svadba i výročie.

Starostlivosť o zafírové šperky nie je náročná. Drahokam je ťažké poškriabať, nesvedčia mu však teplotné šoky. Odporúčame dávať dole šperk napr. pri varení a upratovaní, aby ste ho chránili pred nečistotami. Ak sa vám predsa len zašpiní a stratí iskru, doneste ho k nám do ateliéru a my sa postaráme, aby bol zase ako predtým. V rámci pozáručného servisu šperkov KLENOTA to máte zadarmo.

 prstienky z ružového zlata s ružovým zafírom - KLENOTA prstienok ružové zlata s ružovým zafírom - KLENOTA

Na čo si dať pozor

Takmer všetky zafíry, ktoré v súčasnosti putujú na trh, sú tepelne upravené, aby sa zlepšila ich farba a jas. Vždy však platí, že neupravené kamene rovnakej farby a kvality majú vyššiu hodnotu ako kamene upravené.

Neskúsené oko môže zafíry ľahko zameniť za iné minerály. Napríklad za svetlo modré akvamaríny alebo topás, ako sa tomu často dialo v minulosti. Zámeny však väčšinou neboli úmyselné.

Ako falošné zafíry sa používali náhradky zo skla. Dokonalé imitácie sa robili tak, že sa do číreho skla zapiekli kúsky modrého, čím vznikli modré škvrny, ktoré sa brúsili. Výsledok bol veľmi podobný cejlonským zafírom. Najdokonalejšie falzifikáty zafírov nájdeme vo Svätom kríži z 9. storočia, ktorý je uchovaný v norimberskom múzeu. Je na ňom 15 veľkých modrých kameňov a ešte donedávna sa verilo, že sa jedná o zafíry. Český gemológ Jaroslav Hyršl však pri ich podrobnom skúmaní zistil, že to zafíry nie sú - ide o kremene s nataveným modrým sklom.

V ateliéri KLENOTA sa o pravosť kameňa báť nemusíte, dokladá ju certifikát, ktorý dostanete ku každému zakúpenému šperku.

 darčekové balenie - KLENOTA certifikát šperku KLENOTA