Tajomný zafír je rovnako ako rubín odrodou korundu. Jeho názov pochádza z gréckeho sappheiros, odvodeného od hebrejského sappire, a znamená modrý. Preslávil sa už v staroveku a zdobí mnoho klenotov dávnych ríš. Spája sa tiež s legendami najrôznejších národov.

Podľa tradície sa ako zafírová svadba označuje 45. výročie vstupu do manželstva. Nielen pri tejto príležitosti poteší napríklad zafírový prsteň a ladiace náušnice či prívesok.

náušnice z 14k zlata se safírem a diamanty - KLENOTA zlatý náhrdelník a náušnice se safírem - KLENOTA

Zafír v legendách a histórii

V Perzii sa verilo, že zem nesie veľký zafír a nebeská modrá je jeho odrazom. Jedna z legiend Srí Lanky rozpráva o mužovi menom Džampal, ktorý vynikal ako lovec. Lovil pomocou bumerangu a zamiloval sa do hviezdy, ktorej krásu obdivoval každý večer na nebi. Keď Džampala jedného večera napadlo zviera, vymrštil svoj bumerang a zasiahol ním hviezdu, ktorej čriepok mu spadol k nohám. Bol trblietavo modrý s odrazom hviezdy. A tak vznikol tzv. hviezdny zafír.

Každý farebný variant mal svoje jedinečné meno, ktoré sa v Ázii používa dodnes. Napríklad nílamani značí modrý drahokam, džalaníla kamene farby modrastej svetlej vody a indraníla sú tmavo modré kašmírske zafíry. Hinduisti si spájali zafír padparadscha, ktorého názov znamená lotosový kvet, s najvyššou kastou - brahmanmi -, ktorú mal chrániť.

náhrdelník a náušnice s diamanty a safírem - KLENOTA

V dnešnom poňatí zverokruhu najlepšie svedčí býkom, pretože je rovnako odolný, avšak zároveň krehký ako oni. Vhodný je ale aj pre škorpiónov, baranov, levy a strelcov. Hovorí sa, že zafíry bdejú nad ľuďmi narodenými v mesiaci septembri. Symbolizujú vernosť, úprimnosť a pravdu. Po stáročia sa verí, že do mysle prinášajú pokoj a múdrosť. Ochraňujú svojho nositeľa a majú byť dokonca tak silné, že ochrana nezmizne, ani keď už zafír nosí niekto iný.

Očarujúce farby i vlastnosti zafíru

Korund pokrýva svojimi farebnými variantmi celú paletu farieb. Modré sú zafíry a ne-modré až na jednu výnimku sú tzv. fancy zafíry. Tou výnimkou je červený rubín. S tým sa spája jedna zaujímavosť: ani odborníci sa nemôžu zhodnúť, či korund ružovej farby označiť za ružový zafír, alebo svetlý rubín. V šperkoch KLENOTA sa stretnete s označením ružový zafír.

růžový safír - KLENOTA náušnice s růžovým safírem a diamanty - KLENOTA

Najviac si ľudia cenia sýto modrých zafírov. Nad všetkými ostatnými minerálmi tejto farby vyniká zafír svojou tvrdosťou. Preto ak milujete modré kamene, je zafír ideálnou voľbou. Tento drahokam však nerobí radosť len milovníkom belasej, pretože existuje v mnohých farebných (dokonca zriedkavo vo viacfarebných) varietach, ktoré sa hromadne označujú ako fancy.

K najdrahším patria kamene lososovej, ružovo-oranžovej či oranžovo-ružovej farby, ktoré sa nazývajú padparadscha. Tieto zafíry sú jedinečné svojím pomerom ružovej a oranžovej farby, nenájdete dva rovnaké. Platí u nich, že čím intenzívnejšia a sýtejšia farba, tým vyššia cena. A dvojnásobne platí to, že čím čistejšie, tým drahšie. Keďže sa jedná o svetlé kamene, vynikne v nich každá nedokonalosť. Nezriedka tak kupujúcemu vzniká dilema medzi čistotou kameňa a sýtou farbou. Tu často víťazí unikátne zafarbenie. Pozornosť si zaslúži aj výbrus, ktorý býva často asymetrický, a to kvôli nedostatku surového materiálu vhodného pre brúsenie. Vznikajú tak tvary, u ktorých sa vyprodukuje najmenej odpadu.

přívěsky s modrým a růžovým safírem - KLENOTA

Podľa informácií spoločnosti Gemval vzrástli ceny zafírov za posledných 10 rokov o 38 %. Veľké zafíry sú vnímané ako investícia a cena karátového kameňa (0,2 g) sa môže pohybovať aj okolo 39 tisíc euro.

Ako vyberať zafírové šperky a ako sa o ne starať

Starostlivosť o zafír je vďaka jeho tvrdosti pomerne nenáročná. Nepoškriabe sa síce ľahko, ale nesvedčia mu teplotné šoky. Modrému zafíru pristane kombinácia s bielym aj žltým zlatom. V poslednej dobe narastá obľuba zafírových šperkov v ružovom zlate. Farebné zlato v kombinácii s modrou iskrou zafíru vytvára prívetivý a hrejivý šperk.

Zafíry môžu byť veľmi ľahko zamenené za sklo, kubický zirkón či syntetický spinel. Mätúce a zavádzajúce môže byť tiež označenie farebných variantov syntetických zafírov a iných kameňov. Takéto obchodné názvy majú slúžiť len pre lepšiu predstavu o farebnom odtieni. Často sú k tomu účelu použité názvy prírodných kameňov (napr. rubín - červená, granát - sýto červená, topás - žltá, palmeira topás - hnedá, madeira topás - žltohnedá atď.), s ktorými však nemajú zafíry okrem farby nič spoločné.

náhrdelník se safírem z 14k zlata - KLENOTA

Ako sa zafíry upravujú

Sýtosť farby aj jej odtieň možno laboratórne upraviť. Najčastejšie sa tak deje žíhaním (žlté a oranžové zafíry), chemickou oxidáciou/redukciou (modré zafíry) či ožarovaním. Tieto metódy sú v šperkárstve akceptované, avšak znižujú cenu kameňa. Väčšina dnes dostupných zafírov je takto upravovaná. Prírodné krásne modré kamene sú totiž veľmi vzácne a ich cena veľmi vysoká.

Okrem upravovaných kameňov sa na trhu objavujú aj syntetické zafíry vyrobené v laboratóriu. Prvý zafír bol vyrobený roku 1907 tzv. Verneuilovým procesom (pri ňom vznikajú krásne korundové kužele). Takéto zafíry sú pomerne odolné a lacné a možno ich odlíšiť od prírodných pomocou zakrivených línií farebných nejednotností, viditeľných pod mikroskopom. Pozornosť si zaslúžia syntetické zafíry vo starožitných šperkoch, ktorých cena býva nevyčísliteľná.

prsten se safírem a diamanty - KLENOTA

Pre zafírové šperky KLENOTA nakupujeme kamene len z overených, a pokiaľ možno lokálnych, zdrojov. Pravosť zafírov vám navyše garantujeme certifikátom pravosti, ktorý získate zdarma ku každému zakúpenému šperku.

Zafír z pohľadu vedy

Z chemického hľadiska je zafír oxidom hlinitým. Zafír je kameň mnohých farebných tvárí, ktoré mu dávajú prímesi rôznych prvkov. Modré zafíry vďačia za svoj odtieň prímesiam titánu a železa, ktoré sú v kameni voľne rozptýlené. Ak tvoria inklúzie, získame kameň ružovej farby. Padparadscha zase obsahujú železo, titán a najmä chróm. Ďalšie sfarbenie tzv. fancy variácií ovplyvňuje prítomnosť medi, chrómu, vanádu a horčíka.

Tvrdosťou ho predbehne len diamant. Zafír sa vyznačuje skleným leskom a bielym vrypom. Vytvára tabuľkovité, stĺpcovité, bipyramidálne a ďalšie kryštály. Je priehľadný až priesvitný. Často dvojčatí. Vzniká v premenených horninách bohatých na hliník a chudobných na kremík. Poškodzuje ho kyselina fluorovodíková a horúca koncentrovaná kyselina sírová či fosforečná.

náramek z 14k zlata se safírem - KLENOTA zlatý náramek se safírem - KLENOTA

Zaujímavým efektom, ktorý môžeme u zafírov a rubínov pozorovať, je tzv. asterizmus (star effect). Vyniká najmä u výbrusov kabošon (výbrus do oblého tvaru s rovnou spodnou plochou). Je spôsobený vrastlicami minerálu rutilu, orientovanými do troch smerov. Od nich sa odráža svetlo a na povrchu kameňa sa vytvára najčastejšie šesťcípa hviezda. Ak kameň obsahuje rutilových povrazcov viac, vznikajú aj viaccípé hviezdy.

Odkiaľ zafíry pochádzajú

Najlepšie zafíry vznikli na Srí Lanke a v Barme v mramoroch alebo vykryštalizovali v rule v Kašmíre. Tie menej kvalitné sú potom z Thajska alebo Kambodže. Austrálske či východoázijské zafíry môžete kúpiť za nižšiu cenu, pretože majú nežiaduce zelenkavé podtóny. Africké zase prezradia hnedé podtóny. Najkvalitnejšie padparadscha zafíry sa ťažia na Srí Lanke.

V Čechách sa zafíry predtým nachádzali na preslávenej a dnes už chránenej oblasti Jizerská louka. Aj v oblasti rekordov môžeme zostať v Česku, lebo jedny z najslávnejších zafírov na svete zdobia Svätováclavskú korunu. Niektoré z nich vážia viac ako 200 ct (40 gramov), jeden z nich dokonca váži viac ako 300 ct (60 gramov). Ďalšie slávne zafíry nájdeme na anglickej kráľovskej korune. Nesú mená Edwardov zafír (11. storočie) a Stuartovský zafír.

flexi náramky se safírem a diamanty - KLENOTA dárkové balení - KLENOTA

Slávne a rekordné zafíry

Zafíry majú v obrovskej obľube aj celebrity. Napríklad zásnubný prsteň s 12 ct zafírom nosila princezná Diana. Teraz skrášľuje ruku vojvodkyňe Kate, manželky princa Williama. Najslávnejší modrý zafír sveta nesie názov Hviezda Indie a bol objavený na Srí Lanke pred 300 rokmi. Ide o 536 ct (viac ako 100 gramový) asterický zafír, ktorý bol venovaný Americkému prírodovednému múzeu. Odtiaľ ho však ukradol zlodej Jack Murphy, u ktorého bol našťastie o dva mesiace neskôr nájdený.

V čase antiky sa zafíry hojne používali aj na výrobu drobných sošiek. Známa je soška Budhu vyrezaná zo svetlo modrého zafíru.

Najväčší padparadscha zafír pochádza zo Srí Lanky. Môžete si ho pozrieť v newyorskom prírodovednom múzeu a je to naozajstný rekordman: váži 100,18 ct (cca 20 gramov).