Názov zafíru pochádza z gréckeho sappheiros (odvodeného od hebrejského sappire) a znamená modrý. Odkazuje tak na tradičnú farbu zafíru, ktorú si každý vybaví ako prvú. Zafíry sa ale môžu vyskytovať takmer vo všetkých farbách. A na najpopulárnejšie z týchto tzv. fancy variantov sa pozrieme bližšie.

Od pradávna ľudia veria, že ružové zafíry prinášajú lojálnosť, lásku a úprimnosť, ale aj šťastie a intenzívnu lásku. V Ázii sú vďaka svojej farbe prirovnávané k lotosovému kvetu. Symbolizujú tak i krásu, múdrosť a čistotu. Táto symbolika ich predurčuje k tomu byť kameňom, ktorý sprevádza lásku.

 

náušnice s ružovým zafírom v srdcovom výbere - KLENOTA náušnice s ružovým zafírom v srdcovom výbere z bieleho zlata - KLENOTA

Na aké príležitosti sa hodia ružové zafíry

Farebné drahokamy ako ústredný motív zásnubných prsteňov a svadobných obrúčok sa stávajú trendom pre rok 2019. Zvolili ich do svojich šperkov napríklad aj Jennifer Lopez, Lady Gaga či Victoria Beckham. A na vrchole obľúbených farebných drahokamov sa objavujú práve ružové zafíry.

Okrem sobášov sa zafírové šperky tradične darujú pri príležitosti 5. a 45. výročia svadby. V kalendári ich nájdeme priradené k mesiacu september, takže sa ponúkajú ako krásne narodeninové prekvapenie. Zafíry sú magickými kameňmi Býkov a Blížencov.

diamantové prstene s ružovým zafírom v ružovom zlate - KLENOTA

Ružový zafír z pohľadu mineralógie

Z chemického hľadiska je zafír rovnako ako rubín oxidom hlinitým. Ružový zafír zahŕňa okrem ružových aj purpurové a oranžové odtiene a všetky ich prechodné. Ružovooranžové kamene však radíme skôr do kategórie vzácnych padparadscha zafírov. Sýtosť farby určuje množstvo chrómu, ktorý kameň obsahuje.

Zafíry charakterizuje sklený lesk, biely vryp a vytvárajú tabulkovité, stĺpcovité, bipyramidálne a ďalšie kryštály. Je priehľadný až priesvitný. Často dvojčatia. Tvrdší ako zafír je len diamant. Vzniká v premenených horninách bohatých na hliník a chudobných na kremík. Poškodzuje ho kyselina fluorovodíková a horúca koncentrovaná kyselina sírová či fosforečná.

 

ružový zafír - KLENOTA diamantové náušnice s ružovým zafírom v bielom zlate - KLENOTA

Keďže ho radíme medzi korundy, je blízkym príbuzným rubínu. Rubíny majú výhradne červenú farbu rôznej intenzity. Pri veľmi svetlých kameňoch môže nastať nejasnosť v tom, čo je ešte rubín a čo už ružový zafír. Vedecké kruhy ešte stále nerozhodli, kritériá preto nie sú vo svete jednotné. Pokiaľ ide o šperky KLENOTA, označujeme všetky ružové korundy ako zafíry.

náramok s ružovým zafírom v ružovom 14k zlate - KLENOTA

Ako a prečo nosiť ružové zafíry

Tento nádherný ružový kameň stelesňuje eleganciu a prirodzene podčiarkne ženskú nehu, krehkosť a krásu. Ženy po celom svete to veľmi dobre vedia, a tak sa ružový zafír stáva čím ďalej častejšie voľbou pri výbere svadobných prstienkov aj darčekov pre najrôznejšie príležitosti.

Navyše sa ružové zafíry ako jedny z mála drahokamov krásne hodia ku všetkým tónom pleti a možno ich úspešne zladiť s mnohými farbami oblečenia. Ružové zafíry sa krásne dopĺňajú s ružovým zlatom, s ktorým tvoria skutočne žensky jemný klenot. Takýto šperk pôsobí hrejivým a prívetivým dojmom. V kombinácii s bielym zlatom zase viac vynikne farba kameňa. Samozrejme mu veľmi pristane aj spojenie s čírymi diamantmi.

Po otvorení nového lomu na Madagaskare sa stali ružové zafíry dostupnejšími, stále sú ale pomerne vzácne. Ich cena sa odvíja od intenzity ružovej farby a fialového podtónu. Aj napriek ich výnimočnosti ich však svojou cenou stále výrazne prevyšujú ružové diamanty. Ružové zafíry môžeme teda vnímať ako ideálny kompromis medzi luxusom, kvalitou a nižšou cenovou záťažou pre našu peňaženku.

 

náhrdelník s príveskom ružového zafíru v bielom 14k zlate - KLENOTA zlaté prstene s morganitom a ružovým zafírom - KLENOTA

 

Ako vybrať ten správny kameň a ako sa o neho starať

Rovnako ako iné šperkové drahokamy aj ružové zafíry prechádzajú tepelnou úpravou za účelom odstránenia nežiaducich farebných tónov a zjemnenia nejednotností. Rozrušením rutilových žíl získava kameň hodvábny lesk a väčšiu čistotu.

Pri nákupe ružových zafírov sa rozhodujeme predovšetkým podľa vlastného vkusu a úsudku. Zafíry totiž napríklad na rozdiel od diamantov nemajú žiadnu všeobecne platnú tabuľku, ktorá by ich striktne radila do kategórií určujúcich kvalitu (a cenu) podľa farby. Vyberať teda môžete bez obáv podľa osobných preferencií.

Starostlivosť o zafíry nie je náročná. Vďačí za to svojej tvrdosti. Je ťažké ho poškriabať, nesvedčia mu ale teplotné šoky. Odporúčame tiež dávať si dole šperky napr. pri varení či upratovaní, aby ste ich chránili pred zanášaním nečistotami. Ak sa vám predsa len šperk zašpiní a stratí svoju iskru, stačí ho doniesť alebo poslať k nám do ateliéru a my sa postaráme o to, aby bol zase ako predtým.

minimalistický prsteň z ružového 14k zlata s ružovým zafírom - KLENOTA

Ružové zafíry zo všetkých kútov sveta

Až do roku 1990, kedy sa otvorili bane na Madagaskare, z ktorých teraz pochádza väčšina ružových zafírov, bol tento kameň považovaný za obrovskú vzácnosť. Staršie bane nájdeme na Srí Lanke, v Barme a východnej Afrike. Miesto pôvodu ružového zafíru jeho cenu väčšinou neovplyvňuje.

Ružové zafíry sa tešia priazne anglickej kráľovnej Alžbety II., ktorá vlastní zafírmi vyloženú brošňu s motívom kvetín. Mala ju na sebe napríklad v roku 2013 pri príležitosti svojho Vianočného prejavu. Ružové drahokamy ale mala v obľube aj Grace Kelly, americká herečka, ktorá sa vydala za princa Rainiera III. Jej kvetinové šperky stále inšpirujú šperkárov a zlatníkov.

 

náušnice s ružovým zafírom v 14k zlate - KLENOTA šperky KLENOTA