Zlato a zlaté šperky ľudí fascinujú už tisíce rokov. Práve bohatá história zlatníckeho remesla nám pri ručnej výrobe šperkov v ateliéri KLENOTA prináša každodennú inšpiráciu. Uvedomujeme si, že sme súčasťou dlhej tradície, čerpáme zo skúseností predchádzajúcich generácií a tých najväčších majstrov zlatníkov a snažíme sa neustále zdokonaľovať a tým prispieť k ďalšiemu rozvoju klenotníckeho odboru.

Patríte aj vy medzi milovníkov tohto žiarivého kovu? Spoznajte s nami o trochu bližšie jeho históriu a legendy, ktoré sa s ním spájajú…

Zlatý zásnubný prsteň s briliantom - ateliér KLENOTA

Čo ste o zlatu možno nevedeli

1. Zlato bolo silno späté so všetkými starovekými kultúrami a ríšami už od Mezopotámie a Egypta. Počiatky remesiel zviazaných so spracovaním zlata majú teda korene práve v týchto časoch.

2. Váha zlata nájdeného v Tutanchamonovej hrobke číta 9 ton. Zahŕňa majstrovsky spracované šperky, zlatý sarkofág, posmrtnú masku, trón, sošky a iné umelecky hodnotné predmety.

Zlaté prstene s guličkou - KLENOTA

3. V Indii sa verilo, že zlato je semenom boha Agni a jeho žiara pochádza od slnka, symbolizuje svetlo a oheň, a je preto zdrojom života.

4. Podľa gréckej legendy stvoril prvý prsteň boh Zeus. Tento prsteň mal naveky nosiť titán Prométheus ako symbol svojho prikovania ku skale.

5. Etruskovia používali techniku ​​zrnitosti: zlatý plech zdobili stovkami či tisíckami zlatých guľôčok, často veľkých ako zrnká maku.

Zlaté náhrdelníky s diamantmi - KLENOTA

6. V antickom Ríme smeli podľa zákona nosiť zlaté prstene iba senátori. Slobodným občanom bolo dovolené nosiť strieborné prstene, otroci mohli navliekať len prstene zo železa. Okolo roku 23 bol vyhlásený zákon dovoľujúci nosiť zlato aj slobodným ľuďom, ak sloboda ich rodiny trvala minimálne 2 generácie.

7. Druidi nosili ako symbol svojho postavenia zlatý kosák, pomocou ktorého zbierali byliny, najmä imelo.

8. Razba prvej českej zlatej mince, Floren, sa uskutočnila v roku 1325 za vlády Jána Luxemburského. Za vlády Karola IV. sa začali raziť zlaté dukáty.

Náušnice a prstene zo zlata s bezel diamantom - KLENOTA

9. V rokoch 1885 až 1917 vznikali v Petrohrade slávne Fabergého vajíčka zhotovené ruským zlatníkom Carlom Petrom Fabergé. Prvé vajce daroval ruský cár Alexander III. svojej žene Márii Fjodorovne k 20. výročiu ich zasnúbenia. Potom jej daroval každý rok na Veľkú noc ďalšie vajce. Ich syn v tejto tradícii pokračoval. Vo vnútri každého vajcia sa skrývalo prekvapenie.

10. Stará povera tvrdí, že ak sa ženíchovi pri svadbe nepodarí navliecť žene svadobnú obrúčku plynulo a zasekne sa u druhého článku jej prstenníku, bude to žena, kto bude mať vo zväzku hlavné slovo. Ak prsteň neveste navlečie bez ťažkostí, bude hlavou rodiny muž.

Zlaté snubné prstene, dámsky prsteň s diamantmi - KLENOTA