Pri kúpe nového náhrdelníka nie je dôležité vybrať len dizajn, prívesok, typ kovu, prípadne drahé kamene či perly, ktoré sa vám páčia. Pre jeho praktickosť a nositeľnosť treba zvažovať aj dĺžku retiazky, tak aby zodpovedala vašim potrebám a predstavám o využití daného šperku. Tento sprievodca vám prezradí, aké faktory hrajú úlohu, a čo teda vziať pri rozhodovaní do úvahy.

Náhrdelníky z bieleho zlata sa zafírom, akvamarínom a diamanty - KLENOTA

Všeobecný prehľad obľúbených dĺžok

Najčastejšia dĺžka retiazky na krk je 42 alebo 45 cm. U priemerne vysokej ženy tieto dĺžky pekne sedia vo výstrihu. Štandardné detské retiazky merajú 38 cm. Dámy, ktoré majú rady o niečo dlhšie náhrdelníky končiace v úrovni pŕs, siahajú po šperkoch s dĺžkou zhruba 60 cm.

V súčasnosti sa tešia veľkej popularite tzv. chokery, teda retiazky tesne obopínajúce krk. Tie mávajú 35 cm. Do módy sa vracajú tiež tzv. sautoir náhrdelníky. Ich dĺžka dosahuje 80 cm a viac a stretnete sa ako s retiazkou ozdobenou výrazným príveskom, tak s dlhými šnúrami z perál. Veľmi často sa využívajú k vrstveniu s ďalšími šperkmi na krk.

 Zlaté náhrdelníky a retiazky s príveskami s diamantmi - KLENOTA

Ako začať? Zamerajte sa na svoj krk

Ako prvý krok si pozorne prezrite svoj krk, zmerajte ho a podľa toho popremýšľajte, aká dĺžka náhrdelníka vyzdvihne vaše prednosti alebo naopak skryje možné nedostatky.

Chokery by mali mať zhruba o 5 cm viac, než je obvod krku, a pekne ho zvýraznia, ak je dlhý a štíhly. Dlhšie náhrdelníky (50 či 60 cm i typ sautoir) zase predĺžia krk krátky alebo široký. Vedia pekne zdôrazniť kľúčne kosti a odviesť pozornosť od prípadných vrások či nedokonalostí na krku. Ak máte širší krk je vhodnejšie sa zamerať na drobnejšie, minimalistické šperky (napríklad subtílne retiazky z bieleho zlata) než na masívne kúsky.

Zlaté náhrdelníky a retiazky s príveskami - KLENOTA

Zvážte tvar svojej tváre a telesné proporcie

Teraz sa zamerajte na svoju tvár a postavu. Ľudia s oválnou tvárou si zvyčajne môžu dovoliť akúkoľvek dĺžku, tým s podlhovastou tvárou bude svedčiť skôr kratšia retiazka. Krátke náhrdelníky alebo chokery naopak nie sú tou úplne najlepšou voľbou pre okrúhlu tvár, obľube sa však tešia medzi ľuďmi s tvárou v tvare srdca.

Ďalej myslite na to, kde vám pri vašej výške bude retiazka končiť, pretože na danú partiu tým automaticky upozorníte. Ak meriate okolo 160 cm, držte sa dĺžok do 60 cm. Vyšší ľudia môžu siahnuť po kratších i dlhších náhrdelníkoch. Plnšej figúre najviac lichotia retiazky dlhé medzi 45 a 55 cm, dlhšie by sa nemuseli na krku pekne prevesiť, a výsledný dojem by tak zrejme nezodpovedal vašim predstavám.

 Zlatá retiazka s guličkou a náhrdelník s perlou - KLENOTA

Rozmyslite si, ako a kedy chcete náhrdelník nosiť

Najuniverzálnejšou dĺžkou, ktorá sa hodí k väčšine oblečenia a pristane takmer každému, je 42 alebo 45 cm.

Kratšie náhrdelníky vyžadujú, aby bola aspoň oblasť krku a kľúčnych kostí odhalená. Skvele vyniknú s výstrihom do V, spadnutými rukávmi alebo topmi bez ramienok, ale v kombinácii s rolákom nebudú tou najlepšou voľbou.

Zlatý řetízek s kuličkou a náhrdelník s perlou - KLENOTA

Dĺžky medzi 50 a 60 cm dobre dopĺňajú predovšetkým formálnejšie (business) outfity, ale keď je náhrdelník vhodne vybraný, dá sa nosiť aj s jednoduchým, ležérnym topom.

Dlhé sautoir náhrdelníky alebo perlové šnúry s dĺžkou presahujúcou 80 cm využijete najmä s rolákom a k večernému odevu pri slávnostných príležitostiach. Majú ale mnoho podôb, a záleží teda hlavne na tom, aký typ vyberiete. Napríklad dlhá retiazka s príveskom s prírodným motívom sa bude pekne hodiť aj k ležérnym letným šatám s veľmi hlbokým výstrihom.

 Zlaté retiazky v rôznych dĺžkach - KLENOTA

Vo všetkých dĺžkach sú stávkou na istotu jednoduché zlaté retiazky. Môžete ich doplniť zaujímavými príveskami a tie striedať podľa chuti alebo ich využiť ako základ pre vrstvenie.

Kľúčom k zvoleniu vhodného náhrdelníka vrátane jeho dĺžky je dobre poznať seba samého, zamerať sa na atribúty, ktoré chcete vyzdvihnúť, a starostlivo zvážiť, aké klenoty sú tou vašou šálkou kávy. Tak vám budú vždy dobre slúžiť, podčiarknu vašu prirodzenú krásu a budete sa vďaka nim cítiť neodolateľne.

Zlaté náhrdelníky s diamantmi - KLENOTA