Možno sa vám niekedy stáva, že otvoríte svoju šperkovnicu a jednoducho sa nemôžete rozhodnúť, čím svoj dekolt ten deň ozdobiť. Náhrdelníkov je nepreberné množstvo druhov, preto sa ponúka možnosť kombinovania. Kombinovanie je však potrebné dobre premyslieť. Nebojte sa, nenecháme vás tápať: máme pre vás sprievodcu, ktorý vám predstaví rôzne druhy šperkov na krk aj princípy ich vrstvenia.

Začnite jednoducho

Jemná zlatá retiazka na krk je základ. Dobre poslúži ako samostatný doplnok aj ako súčasť súpravy niekoľkých náhrdelníkov. Zlato je navyše vďaka svojej odolnosti veľmi vhodný materiál zvlášť pre doplnky, ktoré plánujete nosiť veľmi často. Je tiež dostupné v rôznych odtieňoch, vybrať si tak môžete farbu, ktorá je vám najmilšia a bude sa vám najlepšie kombinovať s ďalšími prvkami.

Diamanty pre každodenné nosenie i špeciálne príležitosti

Medzi šperkami na krk s diamantmi nájdete univerzálne klenoty s drobnými príveskami, ale aj výrazné kúsky pre odvážne. Ich trblietanie vás každopádne doslova rozžiari. Vďaka rôznym tvarom a veľkostiam sa tieto náhrdelníky ponúkajú ako vhodná ozdoba do práce aj na významné spoločenské udalosti. Pri kombinovaní môžete taký klenot využiť ako hlavný element a ostatné retiazky zvoliť tak, aby ho elegantne dopĺňali.

Zlaté náhrdelníky s diamantmi - KLENOTA

Široká paleta farieb v podobe drahokamov

Pre milovníčky farieb sa ponúkajú náhrdelníky s drahými kameňmi. Farbu, tvar a zdobenie vyberajte podľa svojej povahy, obľúbeného štýlu a farebného typu. Modrookým dámam svetlého typu pristane zafír alebo tanzanity. Večné romantičky určite očarí ružový turmalín alebo morganit. Na brunetkách so zlatistým odtieňom pleti vyzerajú neodolateľne smaragdy. Výber je pestrý. Pri vrstvení šperku s drahokamom sa oplatí dbať na jednoduchosť ostatných retiazok.

Nesmrteľné tvary príveskov

Ak neviete iste, aký prívesok vám vo vašej šperkovnici preukáže dobrú službu, stavte na niektorý z populárnych tvarov. Budete ho môcť nosiť kamkoľvek, stane sa vaším verným spoločníkom a pri správnom výbere ho môžete pridať k ďalším náhrdelníkom a vytvoriť nezvyčajnú zostavu. Poobzerajte sa napríklad medzi prívesky so srdiečkami alebo krížikmi.

Retiazky z ružového zlata s krížikom a diamantmi - KLENOTA

Ani málo, ani veľa

Keď sa pustíte do vrstvenia náhrdelníkov, odporúčame držať sa jednoduchej zásady - použiť aspoň tri. S týmto počtom si poradia aj začiatočníčky. Je z neho jasné, že použitie viacerých šperkov je zámer, a ľahšie sa vyhnete prílišnej "prezdobenosti". Akonáhle získate trochu skúseností s vrstvením, môžete byť odvážnejší a pridať kúskov viac, alebo naopak ubrať - aj kombinácia dvoch náhrdelníkov totiž môže pôsobiť veľmi dobre.

Nezabudnite, že všemožné módne pravidlá sa čím ďalej tým viac uvoľňujú, a čo bolo ešte pred pár rokmi nemysliteľné, je dnes úplne normálne. Aj pre vrstvenie šperkov preto platí to najzákladnejšie pravidlo: výsledok sa musí páčiť hlavne vám.

Zlaté prívesky mesiačik a hviezdička s diamantmi - KLENOTA

Nakombinujte rôzne dĺžky retiazok

Vyberte retiazky rôznych dĺžok tak, aby sa vzájomne neprekrývali. Potom skúste skombinovať rôzne druhy náhrdelníkov s príveskami či medailónikmi a jednoduché retiazky. Skvele napríklad vyzerá jedna krátka zlatá retiazka končiaca hneď pod krkom ozdobená prírodnou perlou spolu s dlhším diamantovým náhrdelníkom.

Čo sa týka oblečenia odporúčame zostať pri jednoduchých kúskoch, oblečte si tielko alebo hladký sveter s výstrihom do véčka, s ktorými vrstvené náhrdelníky najlepšie vyniknú.

Šperky na krk majú mnohé výhody. Neprekážajú pri manuálnej práci, ani sa nestratia vo vlasoch, preto sú veľmi praktickou ozdobou, ktorá podčiarkne vašu prirodzenú krásu. Teraz už máte inšpiráciu a viete, z čoho vyberať a ako náhrdelníky vrstviť. Zostáva obliecť ten správny outfit a môžete vyraziť!

Zlatá retiazka s perlou a diamantový náhrdelník - KLENOTA