Medzi najznámejšie a najvzácnejšie drahé kamene patrí takzvaná „Veľká trojka“. Ako z názvu vyplýva, jedná sa o trojicu drahokamov: rubín, zafír a smaragd. Ľudstvo ich pozná už od staroveku a používajú sa v šperkoch a korunovačných klenotoch po celom svete. Svojimi farbami a ďalšími vlastnosťami si získali obrovskú obľubu. Tie najkvalitnejšie môžu byť dokonca cennejšie ako diamanty.

Poďme sa bližšie pozrieť na to, čím sa od seba líšia a ako ich poznáte, aké sú ich charakteristické znaky a ktorý z nich si vybrať, keď kupujete šperk.

Rubín: červený kameň kráľov

Rubín sa dá považovať za najdrahší drahokam z tejto významnej trojice. Ide o odrodu korundu – tak ako zafír. Chemicky ide o oxid hlinitý a farebnosť mu dodávajú stopové prvky, najmä chróm. Rubíny zaujmú svojou charakteristickou červenou farbou. Nájdeme ich v najrôznejších odtieňoch od ružovej cez čisto červenú až po fialkastú. Najviac cenená a vyhľadávaná je tzv. „farba holubej krvi“ – ​​intenzívna červená s ľahkým nádychom fialovej. Cenu rubínov ďalej ovplyvňuje najmä množstvo a veľkosť inklúzií (vnútorných nedokonalostí a praskliniek).

rubín - KLENOTA Náhrdelníky s medailónom a rubínom v žltom zlate - KLENOTA

Medzi tzv. birthstones sa rubín radí k júlu. V rade kultúr sa spája s ušľachtilosťou, statočnosťou, čistotou a vášňou. Jeho názov pochádza z latinského ruber alebo červený. Práve pre jeho farbu, symbolizujúcu moc, si ho vždy veľmi cenili panovníci. Dodnes rubíny nájdeme v drvivej väčšine korunovačných klenotov na svete, vrátane tých českých. V histórii sa však príliš nerozlišovalo medzi rubínmi, rubelitmi či spinelmi, dôležitá bola farba; dnes už sú tieto rozdiely zásadné.

Farba: červená s rôznym obsahom ružovej alebo fialovej. Intenzita a sýtosť farby dosahuje niekedy taký stupeň, že sa kameň javí až čierny. Svetlejšie odtiene idú skôr do ružova, tu sa nachádza nejednoznačná hranica medzi svetlým rubínom a ružovým zafírom.

Diamantový prsteň s rubínom v žltom 14k zlate - KLENOTA

Čistota: existujú aj dokonale čisté rubíny, inklúzie sú ale pomerne časté. Najčastejšie ide o minerálne inklúzie iných nerastov (napr. rutilu) alebo o kvapalné či plynné uzavretiny.

Hodnota: všeobecne vyššia ako u zafírov a smaragdov, niektoré rubíny sú dokonca cennejšie ako rovnako veľké diamanty. Ich náleziská sú obmedzené, čo robí rubíny veľmi vzácne, najmä tie v šperkárskej kvalite.

Tvrdosť: 9 na Mohsovej stupnici. Rubín je veľmi tvrdý (tvrdší je iba diamant) a nie je štiepny, dosahuje teda vysokú odolnosť.

Možné náhrady: spinel, ružový zafír, granát, turmalín, rubelit.

Náleziská: Barma, Madagaskar, Mozambik, Tanzánia, Kašmír, Afganistan a ďalšie.

Starostlivosť: vlažná mydlová voda, čistenie v ultrazvuku.

Možné úpravy: zahriatie na teploty okolo 900–1200 °C pre zlepšenie farby a odstránenie niektorých inklúzií; táto úprava je v klenotníckom priemysle akceptovateľná a úplne bežná. Pozor je treba dať na vyplňovanie trhlín sklom, kedy sa do menej kvalitných rubínov impregnuje roztavené sklo, ktoré vyplní inklúzie. Kameň sa potom zdá čistejší a priehľadnejší, jeho kvalita a hodnota je ale nižšia.

Rubínový prsten s diamanty ve žlutém 14k zlatě - KLENOTA Rubínové šperky ze 14k zlata - KLENOTA

Zafír: drahokam mnohých krásnych farieb

Napriek tomu, že si zafír spájame predovšetkým s jeho charakteristickou sýtou temne modrou farbou, ktorá mu dala aj meno – grécke slovo sappheiros, odvodené od hebrejského sappire, znamená modrý – nájdeme ho aj v mnohých ďalších odtieňoch. Jednoducho povedané: okrem červeného korundu (rubínu) sa všetky jeho ostatné farebné varianty označujú ako zafír. A ako sme spomenuli vyššie, hranica medzi svetlým rubínom a tmavo ružovým zafírom nie je jednoznačná a často sa na nej nezhodnú ani odborníci. Medzi ďalšie obľúbené farebné varianty zafíru patrí ružová, lososová (týmto zafírom sa hovorí padparadscha), žltá a biela. Vzácnosť a cena zafírov je o niečo menšia ako u rubínov, stále sa však zafír radí medzi veľmi vzácne drahokamy. S rubínom ho spája aj vysoká odolnosť, pomerne bežné inklúzie a teplotné úpravy na zvýraznenie farby.

Náhrdelník so zafírom v bruse srdca - KLENOTA Zafíry - KLENOTA

Aj zafíry nájdeme na väčšine korunovačných klenotov a honosných, bohato osadených šperkoch, ktoré zdobili vtedajšiu šľachtu. V dnešnej dobe už sú zafíry dostupnejšie, a tak si ich môže dovoliť aj širšia verejnosť. Stále však má v sebe zafír isté kúzlo noblesnosti a vážnosti. Zafír je kameňom narodenia pre mesiac september. Symbolizuje múdrosť, cnosť a hovorí sa, že prináša šťastie. Vraj podporuje úprimnosť a vernosť.

Farba: modrá, ružová, lososová, oranžová, zelenkavá alebo biela. Hlavnou farbou je sýta modrá, medzi obľúbené odtiene patria tzv. navy blue (námornícka modrá) a cornflower blue (nevädzová). Ide o jednu z najsýtejších modrých farieb, ktoré je možné v drahokamovom svete pozorovať. Tento farebný variant má na svedomí prímes železa. Existujú aj bezfarebné zafíry alebo leukozafíry, ktoré sa dajú použiť ako prírodná alternatíva diamantu. Veľmi zriedkavé sú zafíry, ktoré menia farbu v závislosti od druhu a uhla dopadajúceho svetla.

Diamantový prsteň s centrálnym zafírom v bielom 14k zlate - KLENOTA

Čistota: existujú aj dokonale čisté zafíry, inklúzie sú ale pomerne časté. Najčastejšie sa jedná o minerálne inklúzie iných nerastov (napr. rutilu) alebo o kvapalné či plynné uzavretiny. Čisté zafíry sú bežnejšie ako čisté rubíny.

Hodnota: o niečo menšia ako u rubínov, podobná ako u smaragdov. Cena odráža veľkosť kameňa, čistotu a hlavne farbu - jej intenzitu a odtieň. Veľkú úlohu zohráva teplotná úprava, ktorá je však pre zafíry úplne bežná. Krásne modré zafíry bez úpravy sú vzácne, čo sa odráža na ich cene.

Tvrdosť: 9 na Mohsovej stupnici. Rovnako ako rubín je zafír veľmi tvrdý a nie je štiepny, pýši sa teda vysokou odolnosťou.

Možné náhrady: spinel, kyanit, tmavý akvamarín, turmalín.

Náleziská: Barma, Madagaskar, Srí Lanka, Tanzánia, Kašmír, Austrália, Kambodža a ďalšie.

Starostlivosť: vlažná mydlová voda, čistenie v ultrazvuku.

Možné úpravy: zahriatie na teploty cca 900–1200 °C pre zlepšenie farby a odstránenie niektorých inklúzií; táto úprava je v šperkárstve akceptovateľná a úplne bežná. Iné úpravy sú skôr vzácne.

zafírové šperky v 14k zlate - KLENOTA Drobná zafírová náušnica v bielom 14k zlate - KLENOTA

Smaragd: zelený unikát

Smaragd charakterizuje nádherná zelená farba, ktorú u iného kameňa nenájdete. Ide o odrodu berylu a obsahuje najmä berýlium, hliník a kyslík. Jeho „príbuzných“ predstavujú napríklad svetlo modrý akvamarín alebo jemne ružový morganit. Je dôležité si uvedomiť, že každý kameň je originál a žiadny smaragd nie je dokonale čistý. Je úplne v poriadku, keď má vnútorné inklúzie a nečistoty – patrí to k jeho jedinečnému kúzlu. Smaragdy často obsahujú trhliny a uzavretiny s plynom, kvapalinou a niekedy aj soľou. Z tohto dôvodu sa impregnujú olejom. Táto úprava, v šperkárstve úplne bežná, zlepšuje ich priehľadnosť a čiastočne aj farbu.

Smaragdy - KLENOTA Luxusný diamantový prsteň s centrálnym smaragdom v žltom 14k zlate - KLENOTA

Smaragdy mala v obľube už Kleopatra, ťažili sa vtedy pravdepodobne priamo v Egypte. O niečo málo novšie sú dochované nálezy smaragdov v Indii a v Rakúsku. Dnešný názov smaragdu pochádza z gréckeho smaragdos (prípadne francúzskeho émeraude) alebo „zelený kameň“. Slovo emerald bolo pravdepodobne prvýkrát použité až v 14. storočí. Smaragd je kameňom narodenia pre mesiac máj a tradičným darčekom k 20., 35. a 55. výročiu svadby. V rôznych kultúrach symbolizuje priateľstvo, vernosť, spojenie s prírodou a lásku.

Farba: zelená. Ide o raritný odtieň, unikátnu zmes zelenej a modrej. Žiadny iný kameň ju nedokáže úplne nahradiť. V štruktúre kameňa ju spôsobuje prímes chrómu.

Čistota: inklúzie sa vyskytujú vždy, či už vo forme minerálov, alebo uzavretín obsahujúci plyn, tekutinu či kryštáliky soli.

Náhrdelník so smaragdom v žltom 14K zlate - KLENOTA

Hodnota: vysoká, na karát môže byť aj vyššia ako pri diamante. Smaragdy sú celosvetovo veľmi vyhľadávané. Zaujímavú raritu medzi drahokamami predstavuje fakt, že u smaragdov nemá na cenu vplyv čistota kameňa. Hodnotu určuje predovšetkým veľkosť kameňa a jeho farba. Istý vplyv na cenu môže mať aj lokalita, kde bol kameň vyťažený. Najžiadanejšie a najdrahšie sú smaragdy z Kolumbie.

Tvrdosť: 7,5–8 na Mohsovej stupnici. Smaragdy sú menej odolné ako zafíry a rubíny. Sú síce o niečo tvrdšie ako kremeň, ale vzhľadom na inklúzie a stavbu minerálu sú veľmi krehké a citlivé na nárazy, tlaky a teplotné šoky.

Možné náhrady: tsavorit, demantoid, turmalín, zelený beryl, aventurín.

Náleziská: Kolumbia, Brazília, Zambia, Afganistan, Rusko a Madagaskar.

Starostlivosť: suchá, prípadne veľmi ľahko navlhčená handrička. Vzhľadom na jeho chúlostivosť neprospieva smaragdu každodenné nosenie. Je potrebné s ním zaobchádzať opatrne. V prípade veľkého popraskania je možné smaragd „opraviť“ ponorením do oleja či živice. Tým sa praskliny vyplnia a kameň potom vyzerá celistvejší. Toto ošetrenie je možné vykonať aj doma svojpomocne.

Možné úpravy: impregnácia špeciálnym olejom. Táto úprava je stabilná, kým sa smaragd neocitne v odmasťovacom prostredí, ako je napríklad mydlová voda alebo ultrazvuková čistička. Potom všetok olej vymizne, trhliny sa zvýraznia a kvalita kameňa prudko klesne.

Luxusná diamantová sada smaragdových náušníc a náhrdelníka v žltom zlate - KLENOTA Diamantový prsteň so smaragdom v bielom 14k zlate - KLENOTA

Rubíny, zafíry aj smaragdy sú unikátne kamene z mnohých rôznych pohľadov. Majú za sebou bohatú históriu a do budúcna ich cena aj obľuba bude ďalej rásť. Výber takého drahokamu by sa mal odvíjať hlavne od osobných sympatií. Či už sa necháte očariť ich jedinečnou farbou, alebo sa inšpirujete dátumom narodenia či hlbšou symbolikou, vďaka šperku s drahokamom z Veľkej trojky získate očarujúci doplnok, ktorý podčiarkne vašu jedinečnosť a kreativitu.

Zlaté nadčasové náhrdelníky so zafírom, smaragdom a rubínom