Rubín, kameň ľudstvu známy po tisícročia. Jeho meno je odvodené od latinského rubeus - červený. Táto farba je pre ľudstvo symbolom vášne a túžby, ale tiež temperamentu a agresie. Červená býva tiež spájaná s láskou. Korundy sú odpradávna vnímané ako veľmi silné nerasty, vhodné pre vodcovské a charizmatické typy ľudí.

Rubín v histórii, v tradíciách a legendách

Rubín má veľmi dlhú históriu. V Biblii je spomenutý dokonca štyrikrát. Boh vraj stvoril 12 kameňov a najcennejším z nich bol práve rubín. Hinduisti zase nazývali rubíny ratnaraj, čo znamená „kráľ vzácnych drahokamov“. V dávnych dobách sa verilo, že ak rubín vložíte do vody, vďaka svojmu vnútornému ohni ju dokáže priviesť k varu. Ak sa vám o rubínoch zdá, znamená to vraj veľký úspech v podnikaní.

HALO prsteň s rubínom a diamantmi v bielom zlate - KLENOTA

Vďaka svojej farbe je v liečiteľských kruhoch spájaný s obehovou sústavou. Údajne posilňuje srdce, krvný obeh a má vraj schopnosť zmierňovať zrakové ťažkosti. Najbližšie má k ľuďom narodeným v znamení škorpióna, leva alebo barana. Pomáha im žiť život v mieri a v dobrých vzťahoch s ostatnými. Dokonca chráni ich obydlia a pozemky pred požiarom a prírodnými živlami, ak sa ním dotknú svojho domu zo všetkých štyroch svetových strán. Pokiaľ je blízko nebezpečenstva, ktoré majiteľa kameňa ohrozuje, rubín podľa legendy stmavne. Svoju pôvodnú farbu opäť získa, keď nebezpečenstvo pominie. Rubíny tiež majú mať schopnosť meniť negatívnu energiu na pozitívnu.

Rubínový náhrdelník kytička s diamantmi - KLENOTA

Po 40 ročnom manželstve sa oslavuje tzv. rubínová svadba. Manželia už sú si totiž po takej dobe blízki ako dve kvapky krvi. Aký iný šperk sa pre túto udalosť hodí viac než práve ten s rubínom?

Rubín a jeho vlastnosti

Rovnako ako jeho modrý súrodenec zafír patrí rubín do rodiny korundov. Na stupnici tvrdosti ho teda nájdeme hneď za najtvrdším diamantom. Chemicky sa jedná o oxid hlinitý a farebnosť mu dodávajú rôzne prímesi. V prípade rubínu sa jedná o chróm. Drahokam teda nájdeme v odtieňoch ružovej až červenej. Keďže sú so zafírom veľmi blízki príbuzní, vedci sa stále sporia, či ružový korund radiť medzi svetlé rubíny či ružové zafíry (v ponuke šperkov KLENOTA sa stretnete s označením ružový zafír).

Zlatý prsteň s rubínom a diamantmi - KLENOTA

Rubíny sa vyznačujú skleným leskom, bielym vrypom, dobrou tepelnou vodivosťou a v prírode ich nájdeme ako šesťuholníkové hranoly (kryštalizujú v šesťuholníkovej sústave). Najčastejšie sa vyskytujú v pegmatitových horninách, rule, mramoru či vulkanických horninách. Poškodí ich fluorovodík alebo horúca kyselina fosforečná a sírová.

HALO prsteň s rubínom a diamantmi v bielom zlate - KLENOTA

V akých šperkoch to rubínu pristane

Najcennejšie rubíny sú sýto červené. V obchode sa označujú ako rubíny farby holubej krvi. Tie barmské navyše môžu na viditeľnom svetle zľahka červeno fluoreskovať. Tieto skvosty pristanú každej žene, spájajú v sebe eleganciu a temperament. Prívetivo a hrejivo pôsobia rubíny zasadené v žltom zlate. S bielym zlatom nádherne vynikne ich farba vďaka väčšiemu kontrastu. Veľmi im prospieva aj kombinácia s čírymi diamantmi. Takéto šperky sú skutočne luxusné a vďaka modernému dizajnu KLENOTA padnú ženám v každom veku. Dobrou voľbou je tradičný oválny či okrúhly brús. Zaujímavou a originálnou alternatívou je aj brús v tvare kvapky alebo markízy.

Náušnice s rubínom a diamantom v bielom zlate - KLENOTA

Sviežo a nevšedne pôsobí rubín vo farbe malina či svetlejšie rubíny, ktorých farba je viac doružova. Takéto kamene vyniknú napríklad v podobe náhrdelníka či prsteňa na mladej slečne. Zaručene urobia radosť čerstvým maturantkám, hodia sa k oslave promócií. Šperky s ružovým rubínom sú tiež krásnym a veľmi symbolickým darom pri príležitosti narodenia dievčatka.

Prečo si vybrať šperk s rubínom

Nespornou výhodou rubínu je, že nestratí svoj lesk. Znesie aj kúpanie v mori. Obozretnejší by ste však mali byť, čo sa týka krehkosti kameňa. Rubíny môžu obsahovať praskliny a inklúzie, preto nemusia vydržať tlak ani teplotný šok.

Zlatý prsteň s rubínom - KLENOTA

Dostupnosť čisto prírodných rubínov na trhu veľmi kolíše a ich cena pomerne rýchlo rastie. Zdroje sú obmedzené a len za posledných 8 rokov sa tieto drahokamy zhodnotili o 63%. Veľké, čisté a kvalitné rubíny s váhou nad 5 ct (1 gram) svojou cenou prekonajú aj diamanty, pretože sú v prírode skutočne veľmi vzácne. Rubínový šperk možno preto vnímať aj ako dobrú investíciu.

HALO prsteň s rubínom a diamantmi v bielom zlate - KLENOTA

Ako sa rubíny upravujú a ako ich spoznať

Rovnako ako iné drahé kamene sa aj rubíny dajú upravovať, aby mali lepšiu farbu a boli celistvejšie. Deje sa tak vypaľovaním, kedy sú kamene vystavené vyšším teplotám. Kazy sa môžu zalepiť červeným sklom. Možno však vyrobiť aj umelé rubíny. V laboratóriách vznikajú syntetické kamene tzv. Verneuillovou metódou, kedy rubín vyrastá z taveniny a vzniká rubínový kužeľ. Prvýkrát sa takto podarilo syntetizovať rubín už roku 1902. Od tých prírodných sa dajú odlíšiť pomocou línií farebných nehomogenít, ktoré syntetické kusy obsahujú. Ďalšími spôsobmi syntézy rubínov sú tzv. fluxná a Czochralského metóda. Rubíny vyrobené všetkými tromi spôsobmi vykazujú rovnaké vlastnosti ako rubíny prírodné.

Prírodné rubíny - KLENOTA

Rubíny sa veľmi podobajú granátom a rubelitom, za ktoré sú občas zamieňané. Jedná sa o farebnú varietu turmalínu, ktorý nie je tak cenený ako pravý prírodný rubín. U nás dostanete ku každému šperku zdarma certifikát pravosti, takže presne viete, aký kameň si odnášate.

Prsteň s rubínom a diamantmi v bielom zlate - KLENOTA

Pôvod, rekordy a zaujímavosti

V Barme sa rubíny ťažia už od 6. storočia, čo nám dokazujú písomné záznamy. Niektoré pramene datujú počiatok ťažby už do doby bronzovej. Pochádzajú odtiaľ rubíny holubej krvi s ľahko modrým podtónom. Rubíny zo Srí Lanky bývajú často skôr malinovej farby a môžeme u nich pozorovať asterizmus (tzv. star effect). Tieto náleziská sú tiež veľmi staré, ich história siaha približne 3 000 rokov do minulosti. Ďalšími významnými náleziskami sú Tanzánia, Vietnam, Afganistan, Kambodža, India, Thajsko či Madagaskar.

Na českej Svätováclavskej korune nájdeme celý rad veľkých rubínov. V súčasnosti sa však špekuluje, či nejde skôr o rubelity. Najväčšia rubín sveta sa volá Zvon slobody a váži 8500 ct (1,7 kg!). So svojimi mierami 80 × 140 mm je to skutočný rekordman.

Prsteň s rubínom v bielom zlate - KLENOTA