Tento kameň z berylovej rodiny, ktorého názov v sanskrte (marakata) znamená „premožiteľ ťažkostí“, bol známy už v starovekom Egypte, kde sa tiež v období 3000-1500 pr. n. l. ťažil. Zdobila sa ním aj legendárna kráľovná Kleopatra. Jeho dnešný názov však pochádza z gréckeho smaragdos (prípadne francúzskeho émeraude), čiže „zelený kameň“.

Prírodné smaragdy - KLENOTA

Pre starovekých mysliteľov bol smaragd kameňom múdrosti a prosperity. V Perzii sa verilo, že symbolizuje večný život v raji. Fascinoval tiež Hérodota, ktorý sa vo svojom diele zmieňuje o smaragdových stĺpoch Heraklovho chrámu. Poznali ho i dávni Inkovia a Aztékovia, pre ktorých bol svätým. V stredoveku bol zasa obľúbeným kameňom alchymistov a jasnovidiek.

Smaragdové šperky sa tradične darujú pri oslavách 20. a 35. výročia svadby. Najobľúbenejšie sú smaragdové prstene, ako skutočne luxusný darček odporúčame doplniť prsteň ladiacimi náušnicami a príveskom.

Zásnubný prsteň a svadobná obrúčka smaragd a diamanty - KLENOTA

Čo na smaragdu milujeme

Smaragdy charakterizuje zelená farba, ktorej neopakovateľné odtiene má na svedomí prímes chrómu a vanádu v základnej štruktúre berylu. Často obsahujú rôzne množstvo praskliniek a inklúzií - kvôli tomu vyžadujú osobitnú starostlivosť a opatrnosť; zároveň však tieto malé nedokonalosti slúžia ako jeden z poznávacích znakov prírodných smaragdov a dodávajú im výnimočnosť.

Prstene sa smaragdy v žltom zlate - KLENOTA

Tento kameň je tak obľúbený, že pre neho brúsiči vyvinuli špeciálny nový typ výbrusu, tzv. „emerald“. Ide o obdĺžnik či štvorec so zrezanými rohmi, ktorý dáva vyniknúť smaragdovej farbe a lesku a zároveň kameň chráni pred mechanickou záťažou.

Smaragd, podobne ako diamant, možno vnímať aj ako investíciu. Aj napriek jeho vysokej cene sa totiž dá predpokladať, že jeho hodnota ďalej porastie. Len za roky 2013-2017 stúpla o 131 %.

Náušnice so smaragdy a diamanty - KLENOTA

Na čo pri kúpe smaragdu myslieť

Aj keď je smaragd o niečo tvrdší ako kremeň, zaobchádzať by sa s ním malo opatrne, pretože je veľmi krehký a pomerne citlivý. Uškodiť smaragdu môže aj teplotný šok v podobe horúcej vody. Kvôli jeho chúlostivosť mu príliš neprospieva každodenné nosenie.

V prípade veľkého popraskania možno smaragd „opraviť“ ponorením do oleja či živice, vďaka ktorým sa praskliny vyplnia. Vďaka tomu potom kameň vyzerá na oko celistvejší. Takto možno smaragd ošetriť aj doma svojpomocne.

Prsteň HALO so smaragdom a diamanty - KLENOTA

Rovnako ako mnoho iných drahokamov sa smaragd vyrába aj synteticky, občas je dokonca nahradzovaný sklom či iným minerálom zelenej farby, ktorý sa tvári ako právoplatný smaragd. Vždy by ste preto mali smaragdové šperky kupovať iba z dôveryhodných zdrojov. U nás navyše ku každému šperku dostanete certifikát pravosti zdarma.

Náhrdelník so smaragdom a diamanty - KLENOTA

Trocha vedy: smaragd z pohľadu mineralógie

Smaragd sa vyznačuje skleným leskom, lastúrovitým lomom a bielym vrypom. Rozpúšťa sa v kyseline fluorovodíkovej. V prírode tvorí šesťuholníkové kryštály najčastejšie prizmatické (tie majú v každom mieste rovnaký priečny prierez) až tabuľkovité. Väčšinou sú vrastené, teda nepriehľadné. Takéto kamene sa dajú pomerne lacno kúpiť v tromlovanej podobe (ide o techniku simulujúcu prírodné omieľanie kameňov v rieke, ktorého výsledkom sú vyhladené okruhliaky). Majú svetlo až temne zelenú farbu s čiernym podielom svoru.

Prsteň so smaragdom - dielňa ateliéru KLENOTA

V prírode sú však vzácnejšie narastené čiže priehľadné kryštály. A práve táto podoba fascinuje ľudstvo už po niekoľko tisícročí. Z tohto materiálu vznikajú pod rukami zručných brusičov skvosty pripravené na zasadenie do šperku. Ručne vyrobený smaragdový klenot v našom ateliéri už potom len čaká na svoju budúcu majiteľku, ktorej krásu bude môcť podčiarknuť…

Pár zaujímavostí na záver

Najznámejšie smaragdové náleziská ležia v Kolumbii. Pochádzajú odtiaľ krásne sýto zelené kúsky. Brazílske smaragdy sú jemne zelené s odtieňmi do žlta a kamene zo Zambie sa pýšia modrým nádychom. Podľa týchto nálezísk sa tiež farebné variety označujú (aj keď konkrétny kameň nemusí byť priamo z daného miesta). V Českej republike sa bohužiaľ žiadny smaragd zatiaľ nájsť nepodarilo.

Prírodné smaragdy - KLENOTA

Pozoruhodné sú tzv. trapiche smaragdy - zrastlice kryštálov, ktoré na reze tvoria šesťcípu hviezdu. V špeciálnych prípadoch, kedy sa v kameni objavia orientované ihlicovité vrastlice, môžeme pozorovať efekt mačacieho oka čiže kolísavý lesk (jav, kedy vrastlica odráža svetlo a naprieč kameňom sa objavuje svetlý pruh, ktorý sa mení s uhlom, pod ktorým na kameň dopadá svetlo).

Najznámejším smaragdom je tzv. Mogul smaragd (217,80 ct, teda 43,56 g). Jedná sa o cca 10 cm vysokú, umelecky opracovanú doštičku, ktorá bola nájdená v roku 1695. Na jednej strane nájdeme náboženské texty, na druhej krásnu rytinu s motívom kvetín. V newyorskom múzeu zase môžeme nájsť jeden z najväčších kryštálov, pochádzajúci z Kolumbie. Volá sa Patrícia a váži 632 ct (126,4 g). Tamojšia zbierka obsahuje aj známy smaragdový hrnček či legendami opradenú Andskou kráľovskú korunu, ktorá je vyrobená zo žltého zlata, váži cez 2 kg a zdobí ju 450 smaragdov.

Prsteň z bieleho zlata so smaragdom - KLENOTA