Akú farbu má zlato? Táto otázka znie trochu ako chyták. Väčšina ľudí by na ňu odpovedala, že predsa zlatú, tú hrejivú a žiarivú, evokujúcu slnko. Mnohí ale vedia, že zlato nemusí byť len „žlté“, ale aj biele alebo ružové. Dnes panuje v šperkárstve veľká rozmanitosť, nielen čo sa rôznych štýlov týka, ale používajú sa aj nové druhy kameňov a experimentuje sa aj s farbou zlata. A tak pri výbere šperku možno narazíte na to, že si nebudete istí, podľa akého kritéria by ste mali farbu zlata zvoliť. Ukážeme vám, aké sú dnes najčastejšie používané farby zlata, čím sa od seba odlišujú, aké sú ich výhody a nevýhody a ktoré z nich pravdepodobne najlepšie zapadnú do vášho štýlu.

 snubné prstene s diamantmi v bielom, ružovom a žltom zlate - KLENOTA

Kľúčové je slovo „prímes“

Zlato vo svojej najčistejšej forme je vzácny kov s chemickou značkou Au. Jeho farba je naozaj výrazne zlatožltá a je teda o mnoho žltšie, než farba zlatých šperkov, ktoré bežne nosíme. Ďalšou jeho vlastnosťou je relatívna mäkkosť. Aby mohol vzniknúť šperk, ktorý vydrží, je nutné do zlata primiešať aj iné kovy, ktoré mu dávajú potrebnú tvrdosť a odolnosť. A práve tieto prímesi majú vplyv aj na výslednú farebnosť. A čo viac, prímesi sa cielene volia tak, aby vznikol konkrétny farebný variant zlata.

Čím má zlato vyšší počet karátov, tým je čistejšie a obsahuje menej prímesí. Dnes sa najčastejšie vyrábajú šperky zo 14-karátového zlata, ktoré obsahujú 58,5 % čistého zlata. Menej často sa potom šperky vyrábajú z 18-karátového zlata, ktoré obsahuje 75 % čistého zlata, a je teda rýdzejšie a drahšie, ale aj mäkšie a chúlostivejšie.

 Náramky s diamantmi v ružovom a žltom zlate - KLENOTA

Žlté zlato sa vyrába legovaním (zmiešaním) zlata, striebra a menšieho množstva medi. Kým podiel čistého zlata je daný, tak pomer ostatných prímesí sa môže rôzniť. Vyšší pomer striebra dodá zlatu jemnejší a menej výrazný tón, zatiaľ čo vyšší podiel medi vytvára tón tmavo žltý.

Biele zlato vzniká pridaním kovov, ktoré majú strieborno biele zafarbenie, ako je striebro, zinok, nikel alebo paládium. Môže byť ošetrené povrchovou úpravou, tzv. rhodiovaním, ktoré dodá šperku vyšší lesk a tiež mu poskytne aspoň čiastočnú ochranu pred poškriabaním.

Červené zlato je zliatina zlata a medi. Vždy je však u zlata o rovnakej rýdzosti totožný podiel zlata, takže určite neplatí, že by zlato ružové bolo menej hodnotné ako iné. A tomu zodpovedá aj to, že šperk z ružového zlata spravidla stojí rovnako ako šperk zo zlata bieleho alebo žltého. pečatný prsteň ružové zlato - KLENOTA

Vyberte si tú správnu farbu zlata pre vás

Pre niekoho môžu byť hlavným alebo i jediným kritériom pre výber farby zlata osobné preferencie. Sú ženy, ktoré po celý život nosia žlté alebo biele zlato a nechcú na tom nič meniť. Koniec koncov, šperky by sem mali vyberať predovšetkým srdcom, jedine tak ich budeme nosiť často a s chuťou a budú pre nás mať aj vysokú citovú hodnotu.

Nie vždy je ale náš vkus tak vyhranený, aby nám nedovolil vyskúšať niečo nové a nezriedka sa tak stáva, že naopak vítame vybočenie zo stereotypu a radi skúšame novinky. Výber farby zlata tak nemusí byť úplne jednoduchý. Pozrime sa na odlišnosti jednotlivých farebných variantov, ktoré je užitočné mať pri rozhodovaní na pamäti.

zlaté minimalistické prstienky s guličkou - KLENOTA

Odolnosť

V prípade zlata sa môžu líšiť niektoré jeho fyzikálne vlastnosti na základe toho, aké prímesi obsahuje. Najodolnejšie z našej trojice je možno prekvapivo ružové zlato, a to vďaka medi, ktorá má sama pomerne vysokú tvrdosť a vlastnosti zlata týmto vylepšuje. Na druhom mieste je zlato biele a najmäkšie je zlato žlté.

Alergénnosť

Hoci si v tomto ohľade stojí zlato lepšie ako striebro alebo niektoré iné kovy, aj zlato môže u niektorých ľudí s citlivejšou kožou spôsobiť alergickú reakciu. Najmenšie riziko je u zlata žltého, naopak najvyššie u zlata ružového kvôli obsahu medi. Zloženie zlata je vždy trochu rozdielne, a tak vám môže jeden kúsok spôsobiť problémy a iný nie. Záleží, na akú konkrétnu zložku ste alergický a v akom pomere je vo šperku obsiahnutá. U šperkov z bieleho zlata možno dráždivosť do značnej miery znížiť rhodiovaním.

retiazka biele zlato s diamantom - KLENOTA

Tón vašej pleti

Ženám s teplejším tónom pleti, ako je olivová, snedá, ale aj svetlejšia so zlatistým nádychom, najviac pristane žlté zlato. Pokiaľ je odtieň pleti skôr chladný alebo doružova, krásu najlepšie zvýrazní biele zlato. A komu pristane zlato ružové? Jeho výhodou je, že obsahuje ako teplý, tak studený tón, a preto je z hľadiska farebnej typológie neutrálne a pristane každej žene.

Aké zlato je dnes najviac „in“?

Aj u zlatých šperkov môžeme naraziť na také zvláštnosti, ako je napríklad zlato sfarbené do fialova alebo dokonca zlato čierne. Ich silnou stránkou nadčasovosť pravdepodobne nebude. Avšak móda je nevyspytateľná, a tak aj klasické žlté zlato sa od polovice deväťdesiatych rokov minulého storočia začalo upozaďovat a na scénu vstúpilo zlato biele a ovládlo trh ako s bežnými šperkmi, tak aj so zásnubnými prsteňmi a svadobnými obrúčkami.

 diamantový prstienok v Bielom zlate - KLENOTA

A ako je tomu dnes? Hoci svadobné obrúčky z bieleho zlata stále vedú, šperky zo žltého zlata hlásia svoj veľký comeback a na výslní je aj zlato ružové, ktoré doteraz príliš známe nebolo. Napriek tomu jeho história siaha až do 19. storočia, kedy ho v Rusku začal pre výrobu šperkov používať chýrny klenotník Carl Fabergé. V tej dobe bolo známe pod pojmom „ruské zlato“ a až s jeho rozšírením do sveta sa o ňom začalo hovoriť ako o ružovom zlate.

Dnes je tzv. rose gold odtieň veľkým trendom, ktorý zasiahol snáď všetky odvetvia dizajnu, od bytových doplnkov cez elektroniku. V našej ponuke nájdete šperky z ružového zlata s briliantmi alebo jemne sfarbenými drahokamami, ako je akvamarín, morganit alebo ametyst. Populárnou voľbou je romantický zásnubný prsteň s ružovým zlatom.

 zlatý zásnubný prstienok s briliantom - KLENOTA

Ako kombinovať zlato?

V zásade platí pre všetky spomínané farby zlata, že nie sú zakázané žiadne farebné kombinácie, ktoré sa vám páčia a cítite sa v nich dobre. Napriek tomu sú niektoré spojenia farieb stávkou na istotu. Napríklad náhrdelník srdiečko zo žltého zlata perfektne doplnia romantické šaty pastelových farieb, medailóniky na tenkých retiazkach padnú skvelo k rozviatym boho šatám, rovnako ako k bielemu tričku a džínsom. Žlté zlato má samo o sebe teplý tón, ale keď ho spárujete s oblečením studených farieb, ako je napríklad svetlo modrá, ružová alebo fialová, jeho farba krásne vynikne. Šperky zo žltého zlata sú skrátka klasika a nemusíte sa s nimi príliš obmedzovať.

Biele zlato sa kombinuje veľmi ľahko. Je síce studenšie, ale pôsobí neutrálne a dobre si rozumie s každou farbou. Ale predsa tu len musíme spomenúť spojenie bieleho zlata s čiernou. To bude vždy vyzerať sofistikovane a elegantne.

 náhrdelníky žlté zlato - KLENOTA

U šperkov z ružového zlata máme tiež na výber nekonečno možností. Veľmi jemne a žensky pôsobí ružové zlato s oblečením v neutrálnych farbách, ako je béžová, piesková, karamelová, krémová, staroružová alebo svetlo šedá. Naplno potom zažiari s bielou, tmavo modrou a čiernou. Originálna kombinácia vznikne s mätovo zelenou, tmavo zelenou alebo žltou.

Dobrou správou je, že môžete vzájomne mixovať aj šperky z rôznych farieb zlata. Nebojte sa napríklad na jednom uchu kombinácie náušníc z ružového zlata v podobe kruhov s napichovacími náušnicami z bieleho zlata. Módne trendy tomu dávajú zelenú!