Ametyst je krásny do fialova sfarbený polodrahokam. Svoje meno získal v staroveku vďaka svojim údajným vlastnostiam chrániť človeka pred opitosťou. Pochádza z gréckeho amethyein či amethystos, teda „nebyť opitý“. Grécka povesť rozpráva o krásnej dievčine Amethyst a bohu vína a radosti Dionýzovi, ktorému dievča neprejavilo zodpovedajúcu úctu. Boh sa na ňu rozhneval a zoslal dva tigre, aby ju usmrtili. Bohyňa Artemis sa však zmilovala a premenila krásku v kryštál krištáľu. Dionýzos potom svojho činu ľutoval a polial kryštál červeným vínom. A tak vznikol ametyst.

Ametyst v histórii, povestiach a tradíciách

V starovekých ríšach bol ametyst veľmi obľúbený, dokladajú nám to archeologické nálezy ametystových koralových šnúr z Egypta, Sumeru, Afganistanu a ďalších miest. Zmieňuje sa o ňom aj Biblia. V Rímskej ríši aj v neskorších dobách bola fialová farba symbolom vysokého spoločenského postavenia. Dôležití muži preto nosili fialové rúcho a ich ruky často zdobil prsteň s ametystom. Väčšinou sa jednalo o biskupov, ktorí získali aj politickú funkciu. Vďaka tomu sa ametyst stal symbolom Nebeského kráľovstva a nosia ho hlavne cirkevní hodnostári.

Prsteň s centrálnym ametystom a malými diamantmi v bielom 14-karátovom zlate - KLENOTA fialový ametyst - KLENOTA

Podľa historických prameňov bol ametyst tiež talizmanom námorníkov a vojakov. Gréci a Rimania ho pri sebe nosili ako prevenciu proti opitosti alebo pili z ametystových pohárov. Taliansky astronóm Camillo Leonardi žijúci na prelome 15. a 16. storočia napísal, že ametyst zrýchľuje rozum a zbavuje zlých myšlienok. Tmavé odtiene sú najlepšie pre umelcov a vynálezcov, ktorým dodávajú inšpiráciu a energiu.

Ametyst vraj má schopnosť uzdravovať a chrániť pred nočnými morami. Traduje sa, že symbolizuje pravú a pevnú lásku, navyše je kameňom svätého Valentína. Nosiť by sa mal na pravom ukazováku. Ametyst patrí k mesiacu február, ideálnym darčekom pre osoby narodené v tomto období je preto napríklad prívesok s ametystom alebo ametystové náušnice. Viaže sa tiež k 6. a 17. výročiu svadby.

14k zlatý prsteň s ametystom - KLENOTA

Ametyst, prasiolit, citrín a ametrín: rozdiely a vlastnosti

Ametysty sú rovnako ako napríklad ruženín či záhneda odrodou kremeňa, majú teda tvrdosť 7. V prírode sú pomerne bežné, najčastejšie ich nájdeme vo forme prizmatických kryštálov, ktoré môžu dorásť obrovských rozmerov, alebo nádherných geodov vážiacich až niekoľko ton. Ich fialovú, levanduľovú až purpurovú farbu im prepožičiava prítomnosť železa. Bývajú priehľadné, priesvitné aj nepriehľadné (nepriesvitné). Kryštalizujú v klencovej sústave, sú neštiepne, lasturnatého či trieštivého lomu, skleného až mastného lesku. Naleptá ich iba fluorovodík.

fialový ametyst - KLENOTA Prsteň s ametystom a malými diamantmi v bielom 14-karátovom zlate - KLENOTA

Ak ametyst zahrejeme, už pri pomerne nízkej teplote (cca 250 ° C) stráca farbu a mení sa na žltohnedý kameň, ktorému hovoríme citrín. Väčšina citrínov, ktoré dnes môžeme kúpiť, sú práve v piecke vyžíhané ametysty. Niekedy sa im hovorí brazílsky citrín či brazílsky topás. Na rozdiel od pravých citrínov sú tieto vyžíhané o niečo oranžovejšie, od topásu je takmer nemožné ich voľným okom rozoznať. Špeciálnym prípadom sú ametríny, akási prechodová fáza medzi ametystom a citrínom: polovica kameňa býva sfarbená do fialova a zvyšok je žltý.

Veľkej popularite sa v dnešnej dobe teší ešte jeden príbuzný: hovorí sa mu zelený ametyst. V skutočnosti však v prírode nejde o ametyst, ale o zelenkavo sfarbený kremeň s prímesou železa a niklu. Vhodnejším označením by teda mal byť limetkový citrín alebo ešte lepšie prasiolit či prasolit. Pretože ale prasiolity používané v šperkárstve vznikajú umelo, vyžíhaním prírodného ametystu (rovnako ako citrín), označujú sa tieto kamene ako zelené ametysty.

Prsteň so zeleným ametystom v ružovom 14-karátovom zlate - KLENOTA Zelený ametyst - KLENOTA

Ako vybrať dokonalý šperk s ametystom

Ametyst spoznáme na prvý pohľad. Touto charakteristickou fialovou farbou nevyniká žiadny iný kameň. Za najkvalitnejšie sa považujú kusy sýto fialové bez farebných zón. Vďaka svojim vlastnostiam je veľmi odolný, býva čistý, bez inklúzií a prasklín. Preto sa ametysty môžu brúsiť v pomerne veľkých kusoch. Pokiaľ máte radi výrazné šperky s veľkými kameňmi a nechcete míňať tisíce euro, ametyst je ideálna voľba. Jeho nespornou výhodou je totiž dobrá dostupnosť (ťaží sa po celom svete) a s ňou spojená veľmi priaznivá cena.

Fialovému ametystu pristane kombinácia so všetkými farbami zlata. V bielom zlate dokonale vynikne, so žltým sa krásne doplní a s ružovým zlatom vytvorí zaujímavú farebnú súhru. Každého osloví niečo iné a fantázii sa medze nekladú. To platí aj pre zelenú variantu ametystu. V našej ponuke nájdete zelený ametyst najmä v ružovom a bielom zlate. Ametystom pristane aj spoločnosť iných drahokamov. Rozumie si predovšetkým s diamantmi, vyskúšať ale môžete tiež neopozeranú kombináciu fialového ametystu a červeného rhodolitu.

Náhrdelník so zeleným ametystom v bielom 14-karátovom zlate - KLENOTA

Ametysty sa brúsia do tradičného okrúhleho alebo oválneho výbrusu. Jednoduchú eleganciu stelesňuje výbrus v tvare kvapky. Ak by ste zatúžili po niečom zaujímavejšom, siahnite po ametystovom  srdci. Veľmi moderný je výbrus v tvare oblého štvorca, ktorému sa hovorí cushion, je ideálny pre veľké farebné kamene.

 

Ako sa o prírodnú krásu ametystu starať

Ametysty časom na svetle strácajú farbu. Ide o prirodzený proces, ktorý sa nedá zvrátiť. Jediným spôsobom, ako kameňu farbu vrátiť, je ožiarenie, čím by ale vznikol rádioaktívny šperk. Naša rada teda znie: pokiaľ ametystový klenot práve nemáte na sebe, ukladajte ho do krabičky s vekom. Ametysty patria k pomerne odolným kameňom a len tak sa nepoškodia. Pozor by ste mali dávať len na teplotné šoky, prílišné zahriatie a veľký tlak.

Ametystové náušnice s diamantmi v bielom 14-karátovom zlate - KLENOTA Diamantové prstene s drahými kameňmi - KLENOTA

V 19. storočí sa prišlo na to, ako vyrobiť kremenné odrody v laboratórnych podmienkach. Prvý hydrotermálne vyvinutý kremeň uzrel svetlo sveta v 90. rokoch 19. storočia. Vznikol pre priemyselné aplikácie. Dnes sa môžeme stretnúť s umelými ametystmi aj v klenotníctve, bez gemologického laboratória ich od prírodných nepoznáme. Keďže je ale laboratórny proces výroby veľmi zdĺhavý a drahý, neoplatí sa prírodné ametysty nahrádzať umelými. Aby ste mali úplnú istotu, ku každému šperku KLENOTA získate zdarma certifikát pravosti.

Kde všade sa dá ametyst nájsť

Ametysty sa vďaka svojej hojnosti ťažia takmer po celom svete. Podľa oblastí sa najčastejšie líšia svojou farbou. Nádherné purpurové kusy pochádzajú z Afriky, Srí Lanky a Bornea. Mnoho ametystov pochádza z Indie. Od 19. storočia sa začali vyvážať aj z Brazílie a Uruguaja. Pred objavením brazílskych dolov boli ametysty rovnako drahé ako rubíny a smaragdy.

Mnoho nálezísk nájdeme aj na území Česka. Ametyst si tak môžeme priviezť napríklad z Českého raja, Vysočiny, Jeseníkov, Chebska či Krušných hôr. Ametysty z krušnohorskej lokality Ciboušov zdobia významné pamiatky nielen v Čechách. Nájdeme ich napríklad v katedrále sv. Víta na Pražskom hrade. Aj kaplnka sv. Kataríny a sv. Kríža na Karlštejne sú vyzdobené plátkami ciboušovského ametystu. Karol IV. ich tak chcel pripodobniť nebeskému Jeruzalemu. Karol IV. mal ametysty tak v obľube, že jeden nechal dokonca vsadiť aj do korunovačného kríža.

fialový ametyst - KLENOTA

Tip na výlet za ametystmi

Medzi Vranovom nad Dyjí a Viedňou sa nachádza veľký zábavný park venovaný ametystom s názvom Amethyst Welt Maissau. Tento park je jedným zo vzácnych nálezísk pásových ametystov (na celom svete je ich len dvadsať). Na vlastné oči tu uvidíte najväčšie voľné ametystové žily sveta v miestnom dole a na ryžovisku si môžete nájsť svoj vlastný ametyst, ktorý potom možno na mieste vybrúsiť a vyleštiť. Ak sa na vás šťastie neusmeje, ametyst dostanete ako darček. K dispozícii sú tu aj detské ihriská či kvetinová záhrada s ukážkami minerálov.