Čistá, vznešená a pokojná, taká je modrá

Spoločne so zelenou tvoria krajinu - je to farba neba i vodných plôch. Preto je celkom prekvapivé, že bez pojmu modrej farby sa obišlo ľudstvo relatívne dlho. Aj tak vyspelá a umelecky plodná civilizácia, akou bolo staroveké Grécko, slovo pre modrú nemala. V Homérovej Odyssee bolo more opisované ako tmavočervené a modrá sa v celom diele nevyskytuje vôbec. Zdá sa, že naše vnímanie prírodných veličín, akými sú nebo či voda, ako modrých, je podmienené zvykom. Modrá vo svojej čistej podobe sa v prírode vyskytuje v skutočnosti veľmi málo. Aj z tohto dôvodu pojem modrej vznikol pravdepodobne až so schopnosťou človeka túto farbu vytvoriť umelo.

Keď v staroveku Egypťania začali vyrábať vôbec prvý farebný pigment, bola to modrá. Použili na to rozomletý vápenec zmiešaný s pieskom a minerály, ktoré obsahujú meď, ako je lapis lazuli alebo malachit. Keďže bola táto výroba nákladná, modrá dlho zostávala farbou pre vyššie triedy a aristokraciu a k jej masovejšiemu šíreniu dochádzalo veľmi pozvoľna. Dôležitý historický moment pre modrú farbu je rok 431, kedy ju cirkev pridelila ako farbu pre Pannu Máriu. Dnes by sme farbu jej modrých šiat označili ako námornícku. Modrá sa stala symbolom nevinnosti a dôveryhodnosti, aj preto ju pre svoje uniformy volí armáda aj polícia. Dnes je najobľúbenejšou farbou žien i mužov a existuje nespočetné množstvo jej variantov a odtieňov.

prsten s akvamarínem a diamanty - KLENOTA modré kameny - KLENOTA

Modré drahokamy v histórii aj dnes

Ako sme už naznačili, boli to modré drahokamy, ktoré stáli pri zrode modrého pigmentu a pojmu modrej v starovekom Egypte. Rýdza modrá je v prírode zriedkavá, čo platí aj pre oblasť drahých kameňov. Výnimočný je v tomto zafír, ktorý sa ako jediný vyznačuje naozaj čisto modrým odtieňom. Ostatné modré drahokamy majú ešte prímes inej farby. U tanzanitu je to fialová, u tyrkysu alebo akvamarínu zase zelená. Väčšina modrých drahokamov dosiahlo svojej farby nejakým typom úpravy.

Modré drahokamy pôsobia ukľudňujúcim dojmom. Protizápalové účinky, liečba vysokého krvného tlaku alebo popálenín, k tomu všetkému sa v histórii používali kamene s touto chladne pôsobiacou farbou. Vyznenie jednotlivých drahokamov však veľmi závisí od ich tónu a intenzite farby. Tmavo modrým odtieňom vyniká lapis lazuli, zafír alebo London topás. Vyžarujú múdrosť a dôstojnosť, vzbudzujú dôveru, autoritu. Žiarivo modrá farba Swiss topásu alebo sýteho akvamarínu pôsobí chladivo, navodzuje pocit čistoty a pokojnej sily. Svetlo modré drahokamy, medzi ktoré môžeme zaradiť akvamarín s nižšou farebnou intenzitou, tyrkys alebo Sky topás značia mier, pokoj, harmóniu a nekonečno.

modré kameny topaz - KLENOTA

Šperk s modrým drahokamom je vhodný pre akúkoľvek príležitosť a bude sprevádzať ženu všetkými obdobiami jej života. Pomôže vám, aby ste pôsobili dôveryhodne na dôležitej biznis schôdzke, dodá vám pokoj a schladí emócie, keď to budete potrebovať, a odprevadí vás pri dôležitých životných okamihoch. Prsteň so zafírom, modrým diamantom alebo akvamarínom je skvelou voľbou pre zásnuby. V ateliéri Klenota pracujeme predovšetkým so zafírom, akvamarínom a modrým topásom. V ponuke ale tiež nájdete aj módne tanzanity alebo vzácne modré diamanty. Prinášame prehľad najznámejších modrých drahokamov, ktoré nám príroda nadelila.

Modrý diamant

Diamanty s prírodným modrým zafarbením sú ozajstnou vzácnosťou. Pre predstavu, len 0,02 percenta z vyťažených diamantov sa môže pýšiť touto vznešenou farbou. Zároveň zvyčajne dosahujú vysokej čistoty, vďaka malému výskytu inklúzií. Vzhľadom k týmto dvom faktorom sú enormne cenené. Geologická štúdia z roku 2018 ukázala, že modré diamanty sa sformovali v hĺbke okolo 640 km, čo je 4 x hlbšie, než je tomu u diamantov bezfarebných. Číry diamant je zložený výhradne z atómov uhlíka. K modrému sfarbeniu dôjde tak, že je malé množstvo bóru zamenené za atómy uhlíka. Dlho sa ale nevedelo, ako sa bór v diamantoch mohol vziať. Vedci prišli s teóriou, že bór pochádza z morskej vody, ktorá sa dostala do hlbín zemskej kôry kvôli pohybu tektonických dosiek.

Najslávnejším modrým diamantom je The Hope Diamond so 45,52 karátmi, ktorého spletitá história začala už v 17. storočí. V súčasnosti je k videniu v národnom prírodovednom múzeu vo Washingtone.

prsten s modrým diamantem - KLENOTA modrý diamant - KLENOTA

Modrý zafír

Kráľovsky modrý zafír patrí medzi najvzácnejšie modré drahokamy. Stojí za tým čistota modrej farby a vysoká tvrdosť, ktorá na Mohsovej stupnici dosahuje čísla 9. Z pohľadu geológie patrí do rodiny korundov, rovnako ako rubín alebo ružový zafír. Je považovaný za špeciálne vhodný kameň pre tých, ktorí sa narodili v septembri. Tradične bol vnímaný ako symbol pravdy, vznešenosti, úprimnosti a múdrosti. V starovekom Grécku a Ríme slúžil ako ochranársky talizman, ktorý vedel odvrátiť zlo a nebezpečenstvo. V stredoveku sa verilo, že symbolizuje nebo a zdobil odevy kráľov a kňazov.

V histórii nájdeme mnoho zafírových šperkov, ktoré vynikali krásou, kvalitou i originalitou spracovania. Ale ich hodnota šplhá k výšinám ešte vďaka niečomu inému, a tým je príbeh. Keď Napoleon požiadal o ruku svoju lásku Josephine, vyzbrojil sa prsteňom, ktorý spája modrý zafír s diamantom, obaja v tvare kvapky. Alebo 104 karátový stuartovský zafír, ktorý vystriedal mnoho majiteľov, než sa zabýval na anglickej korune a mohol tak prizerať korunovácii kráľovnej Alžbety. A čo potom najslávnejší zásnubný prsteň všetkých čias - zafírový prsteň v halo štýle, ktorý patril princeznej Diane a teraz zdobí ruku vojvodkyňe Kate. Aj vďaka tomuto prsteňu sa upevnila pozícia zafírových šperkov ako symbolu pre romantickú lásku.

prsten z bílého zlata se safírem - KLENOTA safír - KLENOTA

Tanzanit

Tento modro-fialový drahokam svojím menom prezrádza svoj pôvod a zároveň jediné svetové nálezisko, ktorým je africká Tanzánia. K objavu v roku 1967 došlo zaujímavým spôsobom. Masajský pastier Ali Juuyawatu si všimol niekoľkých modrých kameňov na mieste, kde sa predtým nenachádzali. Predchádzala tomu silná búrka, ktorá spôsobila požiar. Tanzanit totiž mení svoju pôvodnú hnedú farbu na modrú pôsobením vysokých teplôt. Za popularitu vďačí tanzanit do istej miery šperkárovi Tiffanymu, ktorý ho s obľubou začal zasadzovať do svojich šperkov. V listine kameňov podľa mesiaca narodenia patrí ľuďom, ktorí prišli na svet v decembri. Je to tiež vhodný darček pre matku k narodeniu dieťaťa.

Obdivovať na ňom môžeme nielen jeho žiarivú jasnú modro fialovú farbu, ale aj rôznofarebné odlesky, ktoré vznikajú dopadom svetla na povrch kameňa. Skvostný tanzanit zohral úlohu modrého diamantu vo filme Titanic. Určite si spomeniete na Srdce oceánu, prekrásny náhrdelník s veľkým modrým kameňom v tvare srdca. Tento šperk bol vyrobený šperkárskym domom Asprey & Garrard a predlohou bol pre neho náhrdelník s už spomínaným modrým diamantom „The Hope Diamond“. Luxusný náhrdelník s tanzanitom a diamantmi nájdete aj v našej ponuke.

tanzanit - KLENOTA prsten z bílého 14k zlata s tanzanitem - KLENOTA

Akvamarín

Akvamarín vyniká tvrdosťou 7,5 - 8 na Mohsovej stupnici. Farbu má buď jasne modrú, alebo s ľahko zeleným podtónom. V minulosti bol viac cenený zelenkavý variant, dnes je situácia opačná a prím hrá čisto modrá. Hodnota kameňa sa zvyšuje s intenzitou farby. Najväčší známy akvamarín menom Minas Gerais váži 110 kg. Bol nájdený v roku 1910 v Brazílii. Asi najslávnejším šperkom, ktorý sa honosí akvamarínom, je brazílska tiara kráľovnej Alžbety, ktorá bola darom od prezidenta Brazílie k jej korunovácii v roku 1953.

Význam tohto priezračne modrého drahokamu bol vždy spájaný s morom. Námorníci nosili akvamarín ako talizman znázorňujúci boha Neptúna a verili, že má moc upokojiť vodný živel a ochrániť ich tak pred nebezpečenstvom. Krása však nie je jediná vlastnosť, pre ktorú bol akvamarín v priebehu storočí vyhľadávaný. Napríklad v stredoveku bol považovaný za protijed, a preto po ňom bol dopyt najmä medzi šľachtou. Na rozdiel od niektorých iných kameňov nebolo potrebné ho rozdrviť, ale stačilo ho nosiť vo forme prívesku alebo prsteňa. Vytvarovaný do tvaru krištáľovej gule bol používaný pre veštenie budúcnosti. Akvamarín je kameň pre všetkých narodených v mesiaci marci.

akvamarín - KLENOTA prsteny z 14k bílého zlata s akvamarínem - KLENOTA

Topás

Známy a obľúbený drahokam nájdeme v mnohých rôznych farebných variáciách. V priebehu storočí bol topás spájaný s bohatstvom, zdravím a láskou. Až do 20. storočia boli všetky drahokamy zafarbené na žlto, oranžovo či hnedo považované za topás. Až modernými metódami v mineralógii došlo k diferenciácii. Ešte pred niekoľkými desiatkami rokov boli na trhu prevažne takto sfarbené kamene. Až v 70. rokoch sa začal objavovať topás v modrých odtieňoch. Atraktívna farba je u nich dosahovaná zahrievaním pôvodne bezfarebného kúsku. Modro zafarbený topás uspokojuje dopyt po jasne modrých drahokamoch, ktoré sú ale zároveň dostatočne odolné, aby mohli byť zasadené aj do prsteňa. A čo je tiež dôležité, cenovo je oveľa dostupnejší než napríklad akvamarín, zafír alebo modrý diamant. Topás je vhodný pre ľudí narodených v novembri. Ak sa rozhodnete pre šperk s topásom, vyberať môžete z 3 nádherných odtieňov:

topaz - KLENOTA

Sky blue topás (Nebesky modrý topás)

Jeho odtieň by sa dal opísať ako farba oblohy uprostred popoludní. Podobá sa akvamarínu a nachádza teda využitie ako jeho lacnejšia alternatíva.

sky blue topaz - KLENOTA prsten z bílého zlata se sky blue topazem - KLENOTA

Swiss blue topás (Švajčiarsky modrý topás)

Je len o niečo málo tmavší ako sky blue topás. Tento odtieň je výrazný a neprehliadnuteľný. Farebne sa blíži modrému Paraiba turmalínu.

swiss topaz - KLENOTA náušnice z bílého zlata se swiss blue topazem - KLENOTA

London topás (Londýnsky topás)

Je tmavo modrý so šedavým podtónom. Pod určitým svetlom môže mať aj ľahko zelený nádych, čím sa odlišuje od predchádzajúcich dvoch variantov. Rozdiel je tiež v cene, london topás je o niečo drahší ako sky alebo swiss topás.

london topaz - KLENOTA prsten z bílého 14k zlata s london topazem a diamanty - KLENOTA



Tyrkys

Je nepriehľadný výrazný polodrahokam, ktorý má mnoho podôb. Od čisto modrej cez modrozelenú, tyrkysovú až po takmer zelenú. Jeho vyleštený povrch môže byť hladký a čistý alebo môže byť pretkaný inou horninou, ktorá tvorí zaujímavé nepravidelné mapy. Hoci je v šperkoch veľmi žiadaný, jeho veľkou nevýhodou je mäkkosť a istá chúlostivosť, ktorá je daná predovšetkým pórovitosťou a relatívne nízkou hustotou.

Patrí medzi najstaršie ľudstvu známe drahé kamene. Bol cenený v starovekom Egypte i Číne. Do Európy bol dovezený z Turecka, čo dalo vzniknúť aj jeho názvu. Ten je odvodený z francúzskeho výrazu pierre tourques (turecký kameň). Dôležitú úlohu hral pri ceremóniách pôvodných amerických kmeňov. Apačovia verili, že tyrkys pripevnený na paži bojovníka alebo lovca zlepšuje mušku. Tradičné tyrkysové šperky sa v juhozápadnej časti USA vyrábajú dodnes. Tyrkys je vhodným kameňom pre ľudí narodených v decembri.

šperky s perlami a tyrkysem - KLENOTA perlový náhrdelník s topazem - KLENOTA

Lapis lazuli

Tento prekrásne sýto kráľovsky modrý kameň sa radí medzi polodrahokamy rovnako ako tyrkys. Ide o nepriehľadný minerál, ktorý je agregátom niekoľkých hornín, a to predovšetkým lazuritu, kalcitu alebo pyritu. Posledný spomínaný stojí za zlatisto sa trblietajúcimi plôškami, ktorými je lapis toľko charakteristický a vďaka ktorým nás pri pohľade na neho napadne hviezdna obloha. Naopak väčšie viditeľné plochy kalcitu jeho hodnotu znižujú. Najbohatším zdrojom Lapisu je Afganistan.

lapis - KLENOTA

História Lapisu je úctyhodná, siaha až do obdobia 6500 rokov pred. n. l. V starovekých kultúrach, ako je Mezopotámia, Egypt, Čína alebo Grécko, bol dokonca cenený podobne ako napríklad zafír. Tutanchamonova posmrtná maska ​​bola bohato zdobená týmto minerálom. Kleopatra sa krášlila očnými tieňmi, ktoré z neho boli vyrobené. A neskôr, v období renesancie, vďaka nemu vzniklo mnoho významných umeleckých diel, akými sú maľby v interiéri Sixtínskej kaplnky alebo Vermeerov slávny obraz Dievča s perlou. Z namletého Lapisu sa totiž vyrábal najcennejší pigment svojej doby - ultramarín.