Tanzanit, ako už sám názov tohto úžasného drahokamu napovedá, pochádza z Tanzánie. Tam sa tiež nachádzajú jediné jeho náleziská na svete. Do rodiny drahokamov sa pripojil veľmi nedávno, objavený bol až roku 1967. Tento v prírode hnedý kameň prvýkrát našli masajský pastieri. Počas veľkej búrky, pri ktorej po údere blesku vznikol požiar, si masaj menom Ali Juuyawatu všimol, že na mieste leží niekoľko modrých kameňov, ktoré tam predtým neboli. Tak sa prišlo na to, že z pôvodne hnedých kameňov vznikajú pôsobením vyšších teplôt modré minerály, a tanzanit bol na svete.

Pôvodne sa tanzanity používali ako náhrada zafíru. Vďaka spoločnosti Tiffany ale veľmi rýchlo stúpla ich obľuba a s ňou i cena. Pôvodne sa mu hovorilo modrý zoisit, čo ale pripomínalo anglický výraz pre samovraždu (suicide). Tak riaditeľ spoločnosti Tiffany, Harry Platt, navrhol meno, pod ktorým poznáme tento skvost dnes - tanzanit.

Halo prsteň z bieleho zlata s tanzanitom a diamantmi - KLENOTA

Vzácny darček k najrôznejším príležitostiam

Tanzanit je niekedy nazývaný aj ako kameň 20. storočia, pretože jeho história nie je tak dlhá ako u iných drahokamov. Dosiahol dokonca takej obľuby, že bol ako prvý drahokam doplnený na listinu kameňov narodenia (birthstones), ktorá sa od roku 1912 až do pridania tanzanitu neupravovala. Je ochrancom ľudí, ktorí prišli na svet v decembri.

Náhrdelníkom či prsteňom s tanzanitom alebo tanzanitovými náušnicami teda potešíte predovšetkým strelca a vodnára. Tanzanit sa hodí aj k 24. výročiu svadby a podľa tradície, ktorá vznikla nedlho po jeho objavení, sa šperk s týmto kameňom daruje pri narodení dieťaťa.

Tanzanity si už stihli vyslúžiť svoje miesto aj v ezoterike. Majú údajne schopnosť vnášať do života súlad a harmóniu. Svojho nositeľa vraj zbavujú stresu a pomáhajú mu v ťažkých životných situáciách.

Náušnice z bieleho zlata s tanzanitom v tvare kvapky a diamantom - KLENOTA

Tanzanit z pohľadu vedy: vznik, znaky a vlastnosti

Tanzanit je odrodou zoisitu, rovnako ako napríklad ružový thulit alebo zelený anyolit (jedná sa skôr o premenenú horninu známu tiež ako rubín v zoisitu). Chemicky ide o vápenatý kremičitan hlinitý. Systematicky patrí do skupiny silikátov, presnejšie sorosilikátov. V prírode sa vyskytuje ako hnedý, hnedozelený alebo svetlo fialový kameň. Jeho modrá farba vzniká ohrievaním na 400-600 ° C. Ohrievané kusy musia byť bez prasklín a inklúzií. Modrú farbu spôsobujú rozptýlené inklúzie vanádu.

Výrazným znakom tanzanitu je pleochroismus. V závislosti na farbe a uhle dopadajúceho svetla môžeme vo vnútri kameňa sledovať rôznofarebné odlesky. V prípade prírodných tanzanitov sú väčšinou purpurové, tmavo modré, červené až fialové a žltozelené či hnedé. Pri spaľovaní však zostávajú len modré, purpurové alebo fialové odtiene; hnedé, žlté a zelené miznú. Ďalším efektom, ktorý možno u tanzanitu pozorovať, je efekt mačacieho oka. Ten najlepšie vynikne na výbruse kabošon.

Tanzanit v brusu cushion - KLENOTA

Tanzanit kryštalizuje v kosoštvorcovej sústave. Vyskytuje sa v podobe stĺpcovitých prizmatických kryštálov, ktoré mávajú pruhy. Často tvorí penetračné dvojčatá (forma zrastu kryštálov, keď jeden akoby prechádza druhým). Je o niečo mäkší ako kremeň, na stupnici tvrdosti dosahuje hodnoty 6-7. Nemal by prísť do kontaktu s kyselinami a nesvedčí mu čistenie ultrazvukom. Má biely vryp, sklený lesk a je krehký. Nemá schopnosť fluorescencie. Pre brusičov predstavuje jeho spracovanie skutočnú výzvu. Musia premyslieť, v akom smere vykonať výbrus, aby sa čo najviac uplatnili pleochroické vlastnosti tanzanitu. A navyše ide o veľmi krehký a pomerne mäkký minerál, ktorý sa ochotne štiepi a praská.

Pevné flexi náramky z bieleho zlata s drahokamami - KLENOTA

Ako vybrať ten pravý šperk s tanzanitom

Kvalitne vybrúsený tanzanit by mal mať hĺbku a krásnu modrofialovú farbu. Ideálne by sme v ňom mali v závislosti na farbe a uhle dopadajúceho svetla uvidieť odlesky až troch rôznych odtieňov modrej, fialovej až purpurovej farby. V teplejšom svetle sa tanzanit javí skôr fialový a purpurový, v dennom svetle prevažujú modré tóny. Miera modrej farby kameňa samozrejme ovplyvňuje aj jeho cenu. Drahšie tanzanity sú sýto modré s výrazným pleochroismom. Cenovo dostupnejšie kúsky môžu mať aj svetlejšie pastelové tóny. Obrovskou výhodou tanzanitu je, že inklúzie obsahujú naozaj len výnimočne.

Najlepšie vyzerá kombinácia tanzanitu a bieleho zlata. V bielom zlate totiž dokonale vyniká tajomný vnútorný svet kameňa a jeho rôzne purpurové a modré odlesky, ktoré nenarušuje presvitanie farebného kovu. Medzi šperkmi KLENOTA ale nájdete aj tanzanit vsadený do žltého alebo ružového zlata. Veľmi mu to pristane aj v spoločnosti diamantov.

Halo prsteň z bieleho zlata s tanzanitom a diamantmi - KLENOTA

Okrem tradičných oválnych a okrúhlych výbrusov sa tanzanit pýši aj menej obvyklými tvarmi. Brúsiči majú veľkú fantáziu, a tak pod ich rukami vznikajú skutočné originály. V našej ponuke sa môžete nechať očariť napríklad výbrusom v tvare oblého trojuholníka, ktorému sa poeticky hovorí trillion. Nádherné sú i variácie s tvarom kvapky. Ak dávate prednosť väčším kameňom, odporúčame výbrus cushion (štvorec s oblými hranami).

Ak zvolíte tanzanitový šperk, rozhodne nebudete ľutovať. Vzhľadom k veľmi obmedzeným prírodným zdrojom tanzanitu, bude jeho už tak vysoká cena iba stúpať, a tak porastie aj hodnota vašej ozdoby. Tanzanit si v sebe navyše nesie punc jedinečnosti a vzácnosti.

Tanzanity v brusu trillion - KLENOTA

Ako zachovať krásu tanzanitu

Prevažná väčšina šperkárskych tanzanitov prechádza umelými úpravami, ktoré však nijako neznižujú ich kvalitu a hodnotu. Pravdepodobnosť zmodrania kameňa prírodnou cestou (napríklad úderom blesku alebo pri požiari) je totiž veľmi malá. Tanzanitom vyťaženým v baniach sa preto musí trochu pomôcť. Často sa pomaly vypaľujú, aby získali svoje cenené zafarbenie. Cena umelo vyžíhaných a prírodných tanzanitov je porovnateľná.

Tanzanity patria medzi krehké kamene, vyžadujú preto zvýšenú opatrnosť. Ich čistenie vždy radšej prenechajte odborníkom, aby ste kameň nepoškodili. Tanzanit zle znáša tiež prílišné zahrievanie a teplotné šoky. Chrániť by ste ho mali aj pred pôsobením chemických prípravkov.

Halo prsteň z bieleho zlata s tanzanitom a diamantmi - KLENOTA

Slávne a rekordné tanzanity

Jediné svetové náleziská tohto unikátu ležia v africkej Tanzánii. Tanzanity sa tam ťažia pri meste Arusha v blízkosti sopky Mount Meru v pohorí Merelani, asi 50 km vzdušnou čiarou od Kilimandžára. Roku 1971 boli tamojšie bane znárodnené a roku 1990 rozdelené na štyri bloky. Dva bloky sa prenajímajú ťažobným spoločnostiam a zvyšné dva bloky môžu využívať miestny malí ťažiari. Roku 2005 bol jeden z blokov prenajatý ťažiarom za 40 miliónov dolárov.

Najväčší doteraz nájdený tanzanit je veľký 22 × 8 × 7 cm a váži 16 839 karátov, teda cez 3 kg. Volá sa Mawenzi a meno dostal po druhom najvyššom vrchole Kilimandžára.

Tanzanity v brusu trillion - KLENOTA

Kráľovná Kilimandžára, tak sa volá jeden z najznámejších brúsených tanzanitov sveta. Váži 242 karátov (takmer 50 g) a je vsadený do elegantného diadému. Spoločnosť mu robí 803 vzácnych zelených granátov a 913 diamantov. Diadém je vyrobený z 18-karátového zlata a v súčasnej dobe je v súkromnej zbierke Michaela Scotta, prvého prezidenta korporácie Apple.

Vo filme Titanic sa objavil skvostný náhrdelník menom Srdce oceánu. Na plátne figuroval čoby šperk s modrým diamantom. V skutočnosti však vo filme „hral“ tanzanit. Málokto vie, že tento náhrdelník s kameňom vybrúseným do oválu v histórii skutočne existoval. Vlastnil ho kráľ Ľudovít XVI. Neskôr sa ale stratil a nikdy nebol znovu objavený.

Tanzanitmi sa veľmi rady zdobia aj celebrity. Tanzanitový prsteň s obrovským kameňom v tvare cushion dostala Beyoncé od svojho manžela Jay-Z. Kameň má najlepšiu známu farbu a váži cez 10 karátov. Anne Hathawayová zvolila tanzanitové náušnice pri slávnostnom udeľovaní Oscarov. Pri rovnakej príležitosti sa ním roku 2011 skrášlila aj Cate Blanchett. Jej krk zdobil dlhý náhrdelník tvorený diamantmi a tanzanitmi. Šperky s týmito krásnymi drahokamami vlastní aj Sarah Jessica Parker.

Napichovacie náušnice z bieleho zlata s guľatými tanzanity - KLENOTA