Retiazky s príveskom poskytujú neuveriteľnú slobodu a priestor pre kreativitu. Môžeme ich ľubovoľne striedať podľa momentálnej nálady alebo príležitosti a užívať si mixovanie našich obľúbených šperkov. Väčšina žien vlastní viacero rôznych príveskov i retiazok. Niekedy sa ale stane, že nám k niektorej retiazke chýba vhodný prívesok alebo naopak. Pre tieto prípady prinášame prehľad základných druhov príveskov a retiazok s tipmi, ako ich správne nakombinovať.

Diamantové prívesky

Pokiaľ hľadáte univerzálny, nadčasový prívesok, s ktorým ale zaručene zaujmete, zvoľte diamanty. Budú vyzerať neodolateľne v každej situácii. Vyznávačky minimalizmu môžu siahnuť po jednoduchom prívesku s jedným diamantom v klasickom briliantovom výbruse.

přívěsek tyčinka z růžového zlata - KLENOTAA

Prívesky so symbolmi

Prívesky so symbolmi patria medzi tie najobľúbenejšie. Každý motív má svoj špeciálny význam a správne vybraný šperk sa stane krásnou upomienkou na dôležitú životnú udalosť alebo milovanú osobu. Medzi najčastejšie voľby patrí kľúčik, anjelik, podkova, štvorlístok alebo srdce.

náhrdelník se srdíčkem z bílého zlata - KLENOTA přívěsek srdíčko s diamantem ze žlutého zlata - KLENOTA

Prívesky s perlou

Nádych elegancie a luxusu dodá každému outfitu prívesok s perlou. Pre výraznejší dojem zvoľte tajomnú tahitskú perlu alebo nepravidelne tvarovanú barokovú perlu. Naopak prívesok s menšou jemnou sladkovodnou perlou bude skvelým každodenným doplnkom.

Náhrdelník s perlou ze žlutého zlata - KLENOTA

POZRIEŤ SI PERLOVÉ PRÍVESKY

Zlaté medailóniky

Prívesky v tvare mince či medailónu sú trendy a úplne univerzálne. Môžete ich ľahko vrstviť a doplniť nimi letné bohémske šaty aj zimný sveter. Výhodou medailónikov je možnosť personalizácie formou rytiny.

Řetízek s přívěskem s medailonem - KLENOTA Zlaté přívěsky na řetízek - KLENOTA

Prívesky s farebným drahokamom

Milujete prírodné kamene pre ich jedinečné kúzlo a schopnosť upútať pozornosť? Potom by vo vašej zbierke príveskov nemal chýbať jeden drahokamový. Bude vašou istotou, keď potrebujete oživiť outfit a dodať mu iskru. Na celkový dojem prívesku má vplyv nielen farba, ale aj vybrúsenie kameňa. Zaujímavo vyzerá napríklad tvar kvapky, ktorý krásne zdôrazní oblasť dekoltu.

Zlatý náhrdelník s drahokamem - KLENOTA Vrstvení zlatých řetízků - KLENOTA

POZRIEŤ SI PRÍVESKY S DRAHOKAMOM

Ako k prívesku vybrať správnu retiazku?

Dĺžku retiazky vyberajte predovšetkým podľa toho, ako retiazku budete najčastejšie nosiť a aký efekt chcete dosiahnuť. Ujasnite si, či chcete mať náhrdelník čo najtesnejšie pri krku, alebo sa vám naopak páči uvoľnený štýl, kedy sa prívesok ľahko pohupuje vo vašom výstrihu. Ak ste si obľúbili trend vrstvenia, myslite tiež na to, aby sa vám nová retiazka hodila do zostavy. Pre vrstvený efekt je dôležité, aby boli retiazky v rôznych dĺžkach a prívesky sa neprekrývali.

Štandardné retiazky majú 42 až 45 cm a dosahujú tesne pod kľúčne kosti. Tieto dĺžky budú sedieť väčšine žien a sú pohodlné na každodenné nosenie. Náhrdelníky s dĺžkou 38 až 40 cm bývajú označované ako choker a majú sedieť tesnejšie pri krku. Hlbšie vo výstrihu potom končia retiazky s dĺžkou 50 cm a viac. Tie sú vhodné pre výraznejšie prívesky a tiež na nosenie cez tričko či sveter. Aby retiazka perfektne padla, je tiež dôležité prihliadnuť na individuálne proporcie každej ženy, predovšetkým na obvod krku.

Jak vybrat délku řetízku - KLENOTA

Kedy sa hodí jemná a kedy silnejšia retiazka?

Zatiaľ čo jemné retiazky sa ideálne hodia pre menšie a decentné prívesky, silnejšie retiazky môžete nosiť bez príveskov ako choker, prípadne ich doplniť aj väčšími príveskami pre výraznejší trendy vzhľad.

Náš TIP: Pri vrstvení retiazok využite ich rôzne hrúbky. Silnejšie retiazky voľte v kratšej dĺžke a umiestnite ich bližšie ku krku, jemnejšie retiazky môžu byť dlhšie a ozdobené príveskami. Pohrať sa môžete aj s rôznymi vzormi retiazok alebo zostavu doplniť jemným minerálnym alebo perličkovým náhrdelníkom.

Jak vybrat zlatý řetízek - KLENOTA Masivní zlatý řetízek a perlový náhrdelník - KLENOTA

Aké sú najčastejšie typy retiazok?

Okrem hrúbky sa retiazky líšia aj tým, ako sú vyrobené. Veľmi jemne pôsobí retiazka Ankr z jednoducho napojených, najčastejšie oválnych očiek. Zbrúsením očiek môže získať retiazka rovné plôšky odrážajúce svetlo, čím získa nádherný lesk. Anker sa hodí k príveskom so symbolmi, s diamantmi a ku všetkým romantickým dizajnom.

Výraznejším typom retiazky je Venezia, ktorá pripomína hranatý povrázok. Jedná sa o obľúbený typ retiazky, ktorý krásne doplní aj zložitejšie štýly príveskov a hodí sa všade tam, kde potrebujeme dodať čisté línie. Vzhľadom na to, že je tento typ retiazky náchylnejší na prevesenie a poškodenie, odporúčame ho skôr k ľahším príveskom.

Retiazka Rolo tvorená očkami zaobleného tvaru poteší svojou univerzálnosťou. Oproti typu anker pôsobí hustejším a kompaktnejším dojmom, nestrháva na seba pozornosť a skvele doplní aj minimalistické prívesky. Je dostupná v niekoľkých rôznych hrúbkach, takže s ňou môžete spárovať aj ťažšie prívesky.

typy zlatých řetízků - KLENOTA

POZRIEŤ SI RETIAZKY

Atypické retiazky s komplikovanejším dizajnom sa obvykle nosia samostatne, ale v duchu súčasného trendu vrstvenia ich môžete skombinovať aj s príveskami. Vždy sa ale uistite, že zapínanie vašej retiazky prejde očkom prívesku. Samostatné prívesky v našej ponuke je možné ľubovoľne kombinovať so všetkými našimi štandardnými retiazkami typu Venezia, Rollo a Ankr.

Väčšinu príveskov v našej ponuke nájdete rovno ako komplet aj s ladiacou retiazkou. Tie majú štandardnú dĺžku 42 cm, pokiaľ nie je v popise šperku uvedené inak. Pokiaľ by ste si predstavovali iný typ alebo dĺžku retiazky, stačí vaše prianie pripísať do poznámky v objednávke.

náhrdelník s diamantovým křížkem - KLENOTA zlaté přívěsky se symboly - KLENOTA

PROHLÉDNOUT SI PŘÍVĚSKY

Na čo si dať pri výbere samostatného prívesku pozor?

Chcete svoju zbierku príveskov rozšíriť o nový štýlový kúsok? Odporúčame overiť si, že prívesok bez problému bude na retiazku pasovať. Porovnajte teda pre istotu šírku zapínania s veľkosťou uška prívesku. Samostatné prívesky v našej ponuke je možné ľubovoľne kombinovať so všetkými našimi retiazkami.