Romantická, nežná, jemná. To sú slová, ktoré nás napadnú, keď sa povie ružová. Symbolika a celkové vyznenie ružovej farby ale veľa závisí aj od toho, v akých kombináciách sa objavuje. S bielou pôsobí veľmi nevinne, s pastelovými tónmi zase hravo, s červenou tvorí kontrastnú kombináciu, ktorá je dnes veľmi moderná, aj keď pre niekoho trochu extravagantná. A v spojení s čiernou je naopak zvodná.

Ale samozrejme platí, že nie je ružová ako ružová. Je to farba mnohých tvárí, od svetlo ružovej, tzv. baby pink, cez neónovú ružovú a výraznú fuchsiovú až po sofistikovanú staroružovú.

romantické prstýnky s růžovými drahokamy - KLENOTA prstýnky k vrstvení z pravého 14k zlata - KLENOTA

Krátka, ale bohatá história ružovej

Možno vás prekvapí, že bola ružová farba pomenovaná až v neskorom 17. storočí. Jedným z dôvodov bolo pravdepodobne to, že sa v prírode vyskytuje veľmi málo. Význam ružovej sa dodnes líši v závislosti na kultúre. Určitá subjektivita vo vnímaní ružovej je daná aj tým, že je len zloženinou iných farieb, konkrétne červenej a bielej. Prímesou žltej a modrej potom môže vzniknúť celý rad rôznorodých odtieňov.

Najväčšej popularite v móde aj umení sa tešila v 18. storočí, predovšetkým v ére rokoka, kedy patrila obom pohlavím. Rovnako je to aj so súčasnou tzv. millennial pink, ktorá, zdá sa, nie je len nejakou módnou vlnou. Tento odtieň, oveľa neutrálnejší než klasická „Barbie“ ružová, sa v posledných rokoch zabýval v oblasti high fashion a dizajnu.

přehled růžových drahokamů - KLENOTA

Ružové drahokamy

S popularitou ružovej farby rastie aj dopyt po šperkoch s ružovým drahokamom. Tie si väčšina ľudí spája práve s láskou a romantikou. Najväčšej obľube sa medzi nimi preto pochopiteľne tešia zásnubné aj iné prstienky.

Ružové drahokamy vyzerajú krásne s akoukoľvek farbou kovu. S bielym zlatom vytvárajú výraznú a elegantnú kombináciu. Žlté zlato je zase jemne kontrastné a nechá kameň krásne vyniknúť. S ružovým zlatom docielime harmonického pôsobenia tón v tóne.

A ktoré drahokamy sa môžu pýšiť ružovou farbou? Nie je ich málo. Dostupný ruženín, vzácny ružový diamant, žiarivý ružový zafír aj menej známy morganit alebo rubelit.

drahokamy v růžové barvě - KLENOTA

Ružový zafír

Názov zafíru odkazuje na modrú farbu (z gréckeho výrazu sappheiros, teda modrý), avšak nenechajte sa mýliť, môže sa vyskytovať aj v ružovej, oranžovej, žltej alebo napríklad bielej. Farbu ružových zafírov, ktorá sa pohybuje na škále od svetlo ružovej až po žiarivú tmavo ružovú, má na svedomí prímes chrómu.

Hodnotu ružových zafírov určuje najmä čistota, intenzita farby až takú rolu nehrá. Najväčší dopyt je po svetlejších zafíroch, ktoré sa približujú podobe ružového diamantu, oproti nemu sú však oveľa dostupnejšie. Ešte v nedávnej dobe bol na trhu ružový zafír veľmi raritný, čo sa zmenilo s objavením náleziska na Madagaskare.

Ružový zafír patrí do skupiny korundov, ktoré sú hneď po diamantu najtvrdším drahým kameňom. Ružový zafír tak môže smelo ozdobiť každý šperk, u ktorého sa počíta s každodenným nosením. Milovníčkam nadčasovej krásy odporúčame kombináciu s bielym zlatom, pre večné romantičky spojenie ružového zafíru a ružového zlata.

růžový safír - KLENOTA prstýnek s růžovým safírem ve žlutém 14k zlatě - KLENOTA

Morganit

Tento očarujúci drahokam sa v posledných rokoch teší rastúcej popularite. Vyznačuje sa jemnými odtieňmi pastelovej ružovej až ružovo-oranžovej lososovej farby. Morganit patrí do rodiny berylov, podobne ako smaragd alebo akvamarín. Objavený bol až v roku 1910 na Madagaskare a pomenovaný po J. P. Morganovi, významnom bankárovi a zberateľovi drahých kameňov.

Nežné ružové tóny morganit predurčujú k tomu, aby sa stal zaujímavou alternatívou diamantu. Z hľadiska tvrdosti sa pohybuje v rozmedzí 7,5 až 8, čo mu zaručuje vysokú odolnosť. Zásadná výhoda morganitu je jeho cena, ktorá je oproti diamantu násobne nižšia. Umožňuje tak splniť si sen tým ženám, ktoré snívajú o prsteni s veľkým kameňom.

Morganit bude pre vás tým pravým kameňom, ak chcete ľahko zvýrazniť ženskosť a hľadáte šperk, ktorý aj svojou jemnosťou dokáže upútať. Šperk s morganitom pôsobí veľmi decentne a elegantne. Zlaté náušnice s morganitom vedia zjemniť rysy v tvári a dodajú mladistvý vzhľad.

světle růžový morganit - KLENOTA prstýnek s morganitem ve žlutém 14k zlatě - KLENOTA

Rubelit - ružový turmalín

Turmalín je širokej verejnosti nepríliš známy šperkový kameň. V prírode sa vyskytuje takmer vo všetkých farbách a býva tiež ľahko zamieňaný za iné kamene vrátane rubínu alebo smaragdu. Jeho ružový až ružovofialový variant sa nazýva rubelit. Toto pomenovanie pochádza z latinského rubellus a znamená ružovkastý alebo podobný rubínu. Turmalín zaujme tzv. pleochroismom, teda vlastnosťou, vďaka ktorej sa javí ako viacfarebný pri pohľade z rôznych uhlov. V liečiteľstve sa používal na tlmenie bolesti.

Ak dávate prednosť drahým kameňom v sýtejších farbách a tlmenejších tónoch, turmalínové šperky si určite obľúbite. Náhrdelník z turmalínu využijete ako pre bežné nosenie, tak pre slávnostnejšie udalosti. Prsteň s rubelitom a diamantmi sa hodí ako darček z lásky i pre žiadosť o ruku.

turmalín rubelit - KLENOTA luxusní diamantový prsten s turmalínem v růžovém 14k zlatě - KLENOTA

Ruženín

Jedná sa o priesvitný až priehľadný kremeň v ružovej farbe, typicky mliečno zakalený. V prírode sa vyskytuje v hojnom množstve po celom svete, čo ho robí cenovo veľmi dostupným. Obľúbené sú predovšetkým náramky z ruženínu. Ruženín býva najčastejšie rezaný do formy kabošon alebo koráliku, ale kvalitnejšie kúsky môžu byť aj fasetované (s plôškami). Od nepamäti bol považovaný za kameň podporujúci lásku a nosil sa ako talizman proti zlu. V noci by mal zabezpečiť pokojné spanie bez zlých snov.

Využíva sa vo všetkých typoch šperkov, a to už po tisíce rokov. Na území bývalej Mezopotámie boli objavené koráliky z tohto minerálu z obdobia 7 000 rokov pr. n. l. Jedným zo známych a cenných ruženínových exemplárov je La Madona Rosa, zoskupenie kremenných kryštálov o veľkosti 39 × 20 cm. Nájdená bola v 50. rokoch minulého storočia v Brazílii.

turmalín rubelit - KLENOTA

Ružový diamant

Okrem klasických bezfarebných diamantov sa môžeme stretnúť aj s tzv. fancy diamantmi, ktoré majú rovnaké fyzikálne vlastnosti, a navyše žiaria farbami. Ružový diamant patrí medzi tie najcennejšie, pretože sa v prírode vyskytuje len výnimočne. Jeho jedinečnosť ešte podporuje fakt, že sa doteraz s istotou nevie, čo stojí za jeho sfarbením. Mohol by to byť vysoký tlak, ktorý spôsobil zmeny vo vnútornej štruktúre kameňa. Čím je jeho farba čistejšia a intenzívnejšia, tým vyššia je jeho hodnota.

Okolo jedného ružového diamantu sa točí aj dej slávneho filmu Ružový panter. Diamant z tohto filmu je fiktívny, avšak podobní ružový pantery sa vyskytujú aj v reálnom svete dnešnej doby. Jedným z nich je diamant pomenovaný The Winston Pink Legacy, držiteľ aukčného rekordu v cene za karát. Konkrétne sa jedná o sumu 2,6 milióna za karát, teda celkom 50 miliónov dolárov za kameň. Ružový diamant je luxusný drahokam vhodný pre tých najnáročnejších. Prsteň s ružovým diamantom je perfektnou voľbou pre žiadosť o ruku.

certifikát pravosti ke šperkům KLENOTA zlaté prstýnky s růžovým drahokamem ve tvaru srdce - KLENOTA