Pri výrobe šperku stojíme v našom ateliéri pred niekoľkými rozhodnutiami - jedným z nich je, akým spôsobom do šperku osadíme drahý kameň. Tomuto starému remeslu sa hovorí fasovanie. Ten, kto túto prácu vykonáva, je fasér. Ide o činnosť veľmi náročnú - zahŕňa vedomosti z gemológie, brúsičstva aj zlatníctva. Faséri musia byť absolútne presní a bezchybní. Často totiž pracujú s kameňmi s veľkosťou menej ako 1 milimeter alebo v hodnote prekračujúcej tisíce eur. Prečítajte si, ako sa toto precízne remeslo vyvíjalo a ako kamene do šperkov osádzame v KLENOTA dnes.

Ako išiel čas s fasovaním

Šperky sa nosili už v praveku. Boli primitívne, vyrobené z kostí i polien. Postupom času sa ľudstvo naučilo spracovávať kovy a objavili sa prvé kovové šperky - bronzové, železné, strieborné a zlaté. Vyrábali sa z plieškov a drôtikov, spočiatku boli jednoduché, ale postupne sa ich výroba zdokonaľovala a objavili sa šperky odlievané - rovnaké, aké poznáme dnes. Dali sa zdobiť stočenými drôtikmi, malými guličkami, rytinami a podobne.

Bezpochyby najvýraznejším prvkom klenotov bol ale drahokam, ktorý mal duchovný alebo liečiteľský význam. Chránil nositeľa, odvracal zlú energiu alebo symbolizoval nejakého boha. Prvé takéto šperky poznáme zo staroveku. Napríklad v Egypte boli drahokamy osadzované do obrúčky. Medzi najobľúbenejšie patrili jaspis, karneol, malachit, kremene a kráľovský lapis lazuli alebo tyrkys. Modrá farba bola totiž v Egypte považovaná za kráľovskú. Kamene sa vtedy spracovali do kabošon alebo okruhliakov. Boli známe i ďalšie minerály, ale kvôli komplikovanému opracovania boli často nahradzované sklom.

Fasovania drahokamov - KLENOTA  brus diamantov

Prvé zmienky o fasovaní

Fasérské remeslo ako samostatná disciplína sa začína objavovať neskôr - v stredovekom Taliansku 14. storočia. Stredovek bol temný, plný chudoby, chorôb a vojen. Drahé kamene a šperky z drahých kovov boli výsadou šľachty a cirkvi. Na ich klenotoch žiaril jaspis, granáty, zafíry a smaragdy.

Obyčajnejšie minerály si časom mohla dovoliť aj stredná vrstva. Viktoriánska éra (2. pol. 19. stor.) vyzdvihla krásu perál, achátov a čiernych ónyxov. V secesných šperkoch (prelom 19.-20. stor.) sa uplatňovali perly a hojne sa používali priehľadné drahokamy, ako sú diamanty, ametysty alebo akvamaríny. Art Deco (20. a 30. roky 20. storočia) miluje geometriu, a tak v tomto období vzniká paleta najrôznejších inovácií a nových výbrusov, najmä tých hranatých. Kombinujú sa transparentné minerály s nepriehľadnými, napríklad diamanty s onyxom, a využíva sa kontrastov. Nové výbrusy a nové technológie rozvíjajú aj fasérské remeslo. Úplne prvýkrát sa objavuje štýl osadzovania kameňov do drážok a vznikajú tak fascinujúce šperky, ktoré pôsobia dojmom, že sú vyrobené z drahokamových stúh.

Fasovanie ako kumšt

Šperk sa dá osadiť drahokamami rôznym spôsobom. Niekedy je kameň uchytený do krapní, inokedy zapustený do kovu alebo má okolo seba obrúčku. Môže sa zdať, že voľba spôsobu osadenia kameňa je len otázkou vzhľadu, ale nie je to tak jednoduché. Uchytenie musí byť v prvom rade funkčné a musí slúžiť drahokamom tak, aby čo najlepšie vyzdvihlo ich vlastnosti. Pri výbere štýlu osadenia tak hrá dôležitú úlohu druh minerálu (krehkosť, štiepnosť, priehľadnosť), veľkosť, typ a symetria výbrusu, druh kovu, ale aj to, ako často budete šperk nosiť.

Tieto informácie sú dôležité, aby fasér vedel, aký nástroj zvoliť alebo ako opatrný musí byť, aby kameň nepoškodil. Niektoré kamene sa ľahko poškriabu, iné ľahko praskajú. Dobrým príkladom sú vltavíny a smaragdy, ktoré nemožno zafasovať všetkými spôsobmi. Fasér tiež zvažuje, ako drahokam najlepšie umiestniť, aby skryl prípadné nedokonalosti.

brúsy diamantov - KLENOTA  Fasovania drahokamov do šperkov - KLENOTA

Z akých výbrusov fasér vyberá

Faséri pracujú s dvoma typmi brúsených kameňov - kabošony a fazety (facet). Každý z týchto typov výbrusu je vhodný pre iné minerály.

Fazety sa hodia pre priehľadné odrody, kde potrebujeme, aby vynikla ich iskra a vnútorný oheň. To docielime pomocou plôšok (faziet), ktoré lámu a odrážajú svetlo vnútri kameňa, takže vo výsledku kameň zvnútra žiari. Pre fasovanie je kľúčová časť, ktorej sa hovorí rundista. To je pri pohľade zhora najširšie miesto brúseného kameňa a oddeľuje jeho hornú a dolnú polovicu (korunu a pavilón). Vedie po celom obvode dokola - môžeme ju vnímať ako taký opasok. Je kľúčová aj pri určení pôvodu niektorých kameňov, pretože sa na nej môže nechať nevybrúsená časť, aby bola vidieť surovina. Rundista teda zabezpečuje, aby kameň držal na mieste.

Kabošonový výbrus je vhodný pre kamene nepriehľadné - napríklad pre achát, opály, onyx alebo tyrkys. Tento výbrus má plochú základňu a je vybrúsený do klenutého tvaru. Ideálny je aj pre minerály s efektom mačacieho oka alebo s asterismom. Svoje uplatnenie nájde aj u labradoritov a slnečných i mesačných kameňov, ktorým umožní vyniknúť.

Kabonošový brus - KLENOTA Fasovania kameňov do zásnubného prsteňa - KLENOTA

Pre dokonalý šperk je kľúčové, aby drahokam, ktorý sa do neho fasuje, bol krásny a perfektne sedel. Aby sme to docielili, každý kameň pre nášho faséra v KLENOTA starostlivo vyberáme podľa optických kvalít, rozmerov i symetrie výbrusu. Pokiaľ má kameň inú veľkosť, nemusí v šperku dobre sedieť, ovplyvňuje celkový dojem zo šperku a môže sa stať, že časom vypadne. Aj to je dôvod, prečo v našom ateliéri neprijímame na osadenie kamene od klientov. Naším cieľom je totiž kvalita, dokonalosť a spokojnosť - a to by sme v takomto prípade nemohli zaručiť.

Typy fasovania

Osadenie do krapní

Krapne pazúriky, ktoré držia a zároveň do istej miery chránia drahokam. Najčastejšie sú v počte 4, 5, 6 alebo i 8, môžu byť jednoduché alebo zdvojené, guľaté, zašpicatené alebo ploché. Často sa stretneme aj s počtom 3 krapní, ktorý sa hodí nielen k trilionovému výbrusu, ale pohodlne ním uchytíme aj okrúhle kamene. Niektoré krapne držia aj viac ako jeden kameň. Záleží na dizajne šperku, ale hlavne na veľkosti a výbruse kameňa, ktorý majú krapne niesť. V každej krapni je drážka, v ktorej drahokam presne sedí. Zárez musí mať správny uhol podľa veľkosti kameňa, musí byť u všetkých krapní rovnako vysoko a nesmie byť veľmi hlboký, aby sa krapne nezlomili. Po osadení kameňa sa horná časť ohne cez rundistu a tesne natlačí na plôšky nad rundistu tak, aby sa drahokam nehýbal. Na záver sa krapne ešte zrovnajú, zabrúsia a vyleštia.

Fasovania drahých kameňov do šperkov - KLENOTA

Tento typ fasovania sa hodí pre solitéry - veľké centrálne kamene, ktoré sú hlavnou hviezdou celého šperku. Veľkou prednosťou fasovania do krapní totiž je, že svetlo preniká do kameňa zo všetkých strán a najlepšie tak vynikne jeho farba, jas a vnútorný oheň. Drahokam tak doslova žiari!

Krapne sú rôzne dlhé a rôzne silné, záleží na type šperku a na veľkosti kameňa, ktorý majú držať. Občas sa môže stať, že sa krapňa uvoľní, keď sa napríklad zatrhne o oblečenie. Preto je dobré, aby ste svoje šperky pravidelne kontrolovali. Keď zistíte, že krapne nedoliehajú alebo sa kameň v šperku hýbe, radšej šperk nenoste a ihneď nám ho prineste. V rámci záručného servisu máte v KLENOTA opravu zdarma.

Fasovanie do zrniek čiže pavé

Je ideálne pre viac malých kamienkov brúsených do okrúhleho výbrusu briliant. Fasujú sa totiž tesne vedľa seba tak, aby medzi nimi bolo len málo kovu. Slovo pavé pochádza z francúzštiny a označuje dlažbu. Výsledok totiž naozaj pripomína klenot dláždený drahokamami. Tento spôsob je naozajstným faserským kumštom a dobre ho vie urobiť len skúsení fasér. Do šperku vyvŕtajú dierky, do ktorých natlačia kamienky, ktoré sa tým upevnia. Takto zafasované drahokamy vytvárajú snový blýskavý povrch. Šperk môže pôsobiť dojmom, že je celý iba z drahokamov. Najčastejšie sa takto fasujú malé diamanty.

Do tejto kategórie spadá aj tzv. granátová technika, ktorá vznikla v Česku a využíva sa pri fasovaní českých granátov.

 pavé fasovania kameňov - KLENOTA Fasovania drahokamov - KLENOTA

Tlakové osadenie

Pekný a moderný spôsob pre upevnenie jedného kameňa v jednoduchých prsteňoch. Vďaka čistému osadeniu, ktoré využíva iba pružnosti kovu, pôsobí kameň dojmom, že sa uprostred šperku vznáša. Aby fasér zvládol drahokam takto zafasovať, musí byť skúsený a zručný. Tento typ osadenia je citlivý na deformáciu šperku, pretože potom môže kameň vypadnúť alebo prasknúť. Jeho výhodou je, že do drahokamu môže voľne prenikať svetlo, takže sa ukáže vo svojej plnej kráse.

tenzné zasadenie diamantu - KLENOTA  tenzné zasadenie diamantu - KLENOTA

Osadenie do drážok

Aj tento typ nájdete v našej ponuke. Je veľmi zaujímavý - kamene sa pri ňom osadzujú do drážok jeden vedľa druhého na úroveň obrúčky. Upevnia sa miernym stlačením zhora, prípadne z vonkajšej strany. Najčastejšie sa používa pre štvorcový alebo obdĺžnikový výbrus. Potom vznikajú skutočne obdivuhodné šperky. Osadenie do drážok sa ale hodí aj pre drahokamy brúsené doguľata. Výhodou je, že je kameň dobre chránený. Môže sa ale horšie čistiť v domácich podmienkach. Ak si na čistenie doma netrúfate, prineste šperk k nám - v rámci doživotného servisu KLENOTA u nás máte čistenie aj sterilizáciu UVC svetlom zadarmo.

Fasovania diamantu do zásnubného prsteňa - KLENOTA Ručná výroba šperkov - KLENOTA

Cargle čiže bezel

Cargle, luneta, objímka alebo tiež obruba. V angličtine bezel. Ide o techniku ​​najviac používanú na zafasovanie kabošon. Drahokam by mal v obrube dokonale sedieť, potom sa zafixuje natlačením a zaklepaním vrchného obvodu obruby priamo na povrch minerálu. Tento spôsob fasovania je bezpečný a kameň len tak nevypadne. Ak sa obruba uvoľní, je veľmi jednoduché ju zatlačiť späť. Pre kabošon sa využíva hlavne preto, že je najkrajším spôsobom, ako tento výbrus bezpečne upevniť. Aj keď obrúčka neumožňuje preniknúť svetlu do kameňa zo strán, u tohto typu výbrusu to toľko nevadí.

Fasovanie kameňov do obrúčky je pravdepodobne jednou z najstarších techník. V dávnych dobách sa totiž drahokamy brúsili spravidla do kabošon, takže tento spôsob upevnenia bol najbezpečnejší. Presvedčiť sa o tom môžeme napríklad na Svätováclavskej korune, kde sú v obruči osadené menšie symetrické kamene. My v KLENOTA sme tomuto typu osadenia venovali celú kolekciu Bezel. Nechajte sa očariť jej minimalistickým a jemným dizajnom.

Zasadenie kameňov bezel - KLENOTA Bezel zasadenie kamenu do šperku - KLENOTA

Pred fasovaním

Osadenie kameňa do šperku býva čerešničkou na torte pri jeho výrobe. Šperk musí byť pred fasovaním takmer hotový. Je potrebné skontrolovať, že prstene majú správnu veľkosť a sú zarovnané, náušnice majú funkčné zapínanie a každý šperk je dobre začistený šmirgľom, predleštený a nie sú na ňom nečistoty po leštení (zvyšky leštiacich pást). Po fasovaní by sa mali klenoty len doleštiť, prípadne rhodiovať alebo doplniť perlou. Ak fasér osadí kameň do prsteňa zlej veľkosti alebo sa musí u náušnice vymeniť zapínanie, často sa musí minerál pred úpravou opäť vyfasovať, aby nedošlo k jeho poškodeniu ohňom. Preto u nás každý šperk pred fasovaním prechádza dôkladnou kontrolou.

Ako fasovanie prebieha

Po kontrole fasér vyberie vhodné kamene, rozmeria si šperk a vyvŕta doň lôžka. Väčšinou ale nie je potreba šperk takto ručne pripravovať, pretože sa pracuje s odliatkami a všetky tieto prípravy už prebehli pri výrobe modelu. Fasér potom frézkami vytvaruje a upraví miesto pre uloženie kameňa. Dôkladne prezrie drahokamy, vyberie z nich najvhodnejšie a rozhodne sa, ako ich najlepšie orientovať. Po tom prejde k upevneniu. Šperk si zafixuje, aby mohol vyvíjať potrebný tlak pri ohýbaní a prihrňovaní kovu ku kameňu. Keď je kameň bezpečne osadený, zostáva ho začistiť a preleštiť. Vyleštený šperk sa môže nakoniec pokovať a prípadne odovzdať na nalepenie perál. V tejto fáze je klenot hotový a môže putovať k vám.

Upevnenie kameňov do šperku - fasovania KLENOTA Zasadenie drahokamov do šperku - KLENOTA