Tvrdosť má krásnu definíciu - ide o mieru odporu látky (v našom prípade kameňa) proti vniknutiu inej látky. Orientačná tvrdosť nerastov sa udáva najčastejšie pomocou Mohsovej stupnice, ktorú zostavil nemecký mineralóg Carl Friedrich Christian Mohs. Tvrdosť kameňa ovplyvňuje mnoho faktorov. Niektoré súvisia s jeho vnútorným usporiadaním, iné zase s vonkajšími vlastnosťami. Všeobecne platí, že čím sú jednotlivé ióny v štruktúre nerastu bližšie, tým je tvrdosť vyššia. Ďalším dôležitým faktorom je tvrdosť kryštálovej mriežky, pretože rôzne deformácie robia nerast krehkejším. Z vonkajších vlastností tvrdosť ovplyvňuje štiepnosť, množstvo inklúzií, kryštálové zrasty, zvetrávanie aj praskliny.

Akú úlohu hrá štiepnosť?

Miera tvrdosti je relatívna a neznamená, že čím tvrdší minerál, tým je odolnejší. Každý kameň je totiž inak tvrdý v závislosti na orientácii - práve kvôli štiepnym rovinám. A tých môže mať jeden nerast i viac. Najideálnejšie samozrejme je, keď nemá žiadnu, čo znamená, že nie je štiepny. U takého minerálu potom pozorujeme lom, u ktorého na orientácii nezáleží. Znalosť štiepnych rovín je preto jednou z kľúčových informácií pre správnu orientáciu drahokamu pri jeho brúsení. Štiepnosť má niekoľko úrovní - môže byť dokonalá, veľmi dobrá, dobrá, nedokonalá alebo žiadna. Ak je štiepnosť dokonalá až dobrá, musíme dbať na zvýšenú opatrnosť pred poškodením.

Zoznámte sa s Mohsovou stupnicou

Tá umožňuje približne určiť, o ako tvrdý kameň sa jedná. Funguje na základe porovnávania s vybranými minerálmi, respektíve schopnosti látok ryť do mäkších materiálov. Tie sú zoradené od najmäkšieho (stupeň 1) po najtvrdší (stupeň 10).

Minerál sa skúša vrypom. Kameň tvrdosti 1 a 2 môžete poškriabať nechtom, pretože necht má tvrdosť 1,5-2. Tvrdší minerál naopak môže zanechať vryp v nechte. Ak v neraste zanecháva stopu obyčajný nôž, potom sa jedná o minerál do tvrdosti 5. V praxi to znamená, že napríklad v kremeni, ktorý je na stupni 7, nôž stopu nezanechá. Ak skúmaný minerál rýpe do skla, jeho tvrdosť je väčšia ako 5. Diamant by teda mal byť schopný ryť do všetkých predchádzajúcich nerastov. Existujú aj materiály tvrdšie ako diamant, ale vznikajú v laboratóriách.

Metód, podľa ktorých môžeme merať tvrdosť látok, je viac. Táto je však najrozšírenejšia aj najobľúbenejšia, pretože je ľahko overiteľná.

Ktorý kameň je ten pravý?

Pozrime sa spoločne na jednotlivé kamene, ktoré nájdete v ponuke KLENOTA. Všetky kupujeme od certifikovaných dodávateľov - ich pôvod dokazuje aj certifikát pravosti, ktorý získate spoločne so šperkom. Každý kameň je unikát a podľa toho k nim aj pristupujeme - s pokorou a zodpovednosťou.

pravosť drahokamov - KLENOTA

5,5-6,5 stupňa Mohsovej škály

Vltavín je svetovo unikátny český drahokam. Radí sa medzi tektity (laicky povedané ide o krehké prírodné sklo) a vyniká odtieňmi zelenej farby. Nie je štiepny, ale je pomerne mäkký. Do šperkov sa hodí surový vltavín rovnako dobre ako brúsený. U surového kameňa sa cení skulptácia - povrchové zbrázdenie. Najcennejší sú takzvaní „ježkovia“, ktorí majú strapaté okraje. Tí môžu byť ale tenký a náchylný k polámaniu, čo kameň znehodnocuje. Vďaka spôsobu, ktorým vltavíny vznikli, sa u nich veľmi často objavujú inklúzie v podobe bubliniek - tie obzvlášť vyniknú u vybrúsených vltavínov. Čím viac inklúzií drahokam má, tým krehkejší je. Preto neodporúčame vltavíny vystavovať tlaku a nárazom, pretože by mohli prasknúť. Kvôli plynným inkluziám im však nemusia svedčiť ani rýchle zmeny teplôt alebo extrémne teploty. V našom ateliéri ich osadzujeme do všetkých typov šperkov.

Vltavíny stupeň tvrdosti - KLENOTA

6–6,5 stupňa Mohsovej škály

Minerály zo skupiny živcov sú v našej ponuke nováčikovia. Živce sú dokonale štiepne v jednom alebo viacerých smeroch. To z nich robí krehké minerály, ktoré pri vyšších teplotách alebo tlaku pukajú. Z živcov nájdete v našej ponuke trojicu, ktorá má veľa spoločného - labradorit, slnečný kameň a mesačný kameň (adulár).

Adulár a labradorit sú dokonale štiepne, niektoré aj vo viacerých smeroch. Málokedy obsahujú inklúzie, a napriek tomu sú veľmi krehké. Sú to cenovo dostupné, tajomné a atraktívne kamene, ktoré svoju krásu odhalia pri určitom smere ku svetlu. Táto vlastnosť je ich daňou za krehkosť. Neznášajú tlak a zmeny teplôt. Niektoré kusy môžu reagovať aj s kyselinami. Sú mäkké, takže u nich platí zvýšené riziko mechanického poškodenia. Ich zvláštny efekt najviac vyniká v úprave do oblých tvarov - na náušniciach i príveskoch.

aduláry a labradority stupeň tvrdosti - KLENOTA

Slnečné kamene by neboli slnečné, keby neobsahovali kovové inklúzie. Im totiž vďačia za svoj optický efekt. Ich inklúzie ich nerobia krehkými, pretože sú veľmi drobné a rozptýlené. Ide o cenovo dostupné atraktívne kamene, ale pretože ide o živce, sú krehké. Pozrite sa, ako im to pristane v našej ponuke.

6,5 stupňa Mohsovej škály

Tanzanit bol objavený až v 20. storočí. Je mäkký a krehký, pretože je dobre štiepny. Na druhú stranu - takmer nikdy neobsahuje žiadne inklúzie, ktoré by ho robili ešte krehkejším. Jeho modrá farba a trichroismus je však unikátny a v šperkoch pôsobí zaujímavým dojmom. Ak sa rozhodnete pre tanzanit, buďte opatrní najmä pri nosení prsteňov.

tanzanit stupeň tvrdosti - KLENOTA

6,5–7,5 stupňa Mohsovej škály

Peridot, čiže olivín sa štiepi dokonale, takže by ste sa u neho mali vyvarovať pôsobeniu tlaku. Kvôli svojej tvrdosti je citlivý na nešetrné zaobchádzanie. Môže tiež obsahovať vrastlice minerálu ludwigitu, ktoré ho môžu činiť ešte krehkejším. Neprospieva mu ani kyslé či zásadité prostredie. Pri bežnom zaobchádzaní a nosení šperku by však k poškodeniu dôjsť nemalo. Vďaka svojej žiarivej farbe vyniká vo všetkých typoch šperkov.

Na priečke 6,5-7 nájdeme aj jedného zástupcu zo skupiny granátov. Jedná sa o tajomne zelený tsavorit, ktorý sa krásne dopĺňa so zlatom. Štiepny nie je, ale môže obsahovať inklúzie. Pri voľbe tohto drahokamu dbajte na to, aby kameň nepraskol vplyvom teplotných šokov.

peridot stupeň tvrdosti - KLENOTA

7 stupňov Mohsovej škály

Kremeň je pomerne tvrdý a ponúka atraktívne farebné odrody - v našej ponuke nájdete fialové a zelené ametysty aj žlté citríny. Kremene nie sú štiepne, čo znamená, že sú odolné voči tlaku zo všetkých strán. Ich krehkosť môže zvyšovať prítomnosť inklúzií. Inak sú kremene všeobecne veľmi odolné a nepotrebujú žiadne špeciálne zaobchádzanie.

kremeň stupeň tvrdosti - KLENOTA

Medzi granáty patrí aj fialovo-červený almandin a rhodolit o tvrdosti 7-7.5. Ich štiepnosť je nedokonalá, prípadne chýba. Jedná sa teda o odolné kamene, ktoré sa vo väčších veľkostiach hodia aj do prsteňov a ďalších typov šperkov. Krehkejšie sú kusy, ktoré obsahujú inklúzie, čo nie je u granátov ojedinelý jav.

granát stupeň tvrdosti - KLENOTA

Z turmalínov u nás nájdete rubelit. Ide o zaujímavý červeno-ružový kameň, ktorý je podobný rubínu. Je pomerne tvrdý (7-7,5) a nezreteľne štiepny, prípadne vôbec. Môže obsahovať inklúzie, niekedy aj prasklinky. Preto je lepšie vyhnúť sa pôsobeniu tlaku alebo nárazom, ktoré hrozia najčastejšie pri nosení rubelitových prsteňov, a teplotným šokom.

turmalín stupeň tvrdosti - KLENOTA

7,5–8 stupňov Mohsovej škály

Sem radíme skupinu berylov, kam patrí smaragd, akvamarín a morganit. Štiepnosť je nedokonalá - ide teda o odolnejšie kamene.

Smaragdmi sa ľudia zdobia po tisícročia. Pri výbere smaragdového šperku by sme mali mať na pamäti, že aj napriek svojej tvrdosti a nedokonalej štiepnosti sú smaragdy pomerne chúlostivé. Dnešné náleziská totiž len zriedkavo vydajú dokonalú surovinu, ktorá nemá inklúzie alebo drobné prasklinky. Aj kvôli tomu sú smaragdy vhodné do náušníc alebo príveskov na krk. Do prsteňov sa hodia radšej len pre zvláštne príležitosti. Ich povrch sa nepoškriabe ľahko, ale sú citlivé na tlak, náhle zmeny teplôt aj nárazy. Na záver si dovolíme ešte malé upozornenie. Aj dokonale vyzerajúci smaragd môže mať praskliny. Keď totiž smaragd namočíme na niekoľko hodín do oleja, opticky sa zjednotí a vyzerá celistvo. Takto naimpregnovaný smaragd ale nie je odolnejší.

smaragd stupeň tvrdosti - KLENOTA

Modrý akvamarín je dostupný aj vo väčších kusoch. Málokedy obsahuje inklúzie alebo praskliny a je teda vhodný do všetkých typov šperkov - od náramkov po prstene. Aj tak je ale dobré zaobchádzať s ním opatrne, pretože môže byť krehký.

akvamarín stupeň tvrdosti - KLENOTA

Ružový morganit bol objavený v predminulom storočí. Ide o drahší kameň dostupný aj vo väčších veľkostiach. Môže obsahovať plynné inklúzie alebo zberateľmi vyhľadávané pohyblivé plynokvapalné inklúzie - libely. Tie našťastie nie sú vidieť, takže sa kameň javí ako dokonalý. Je odolný, hodí sa do všetkých typov šperkov, a to aj pre denné nosenie. Ani poškriabania sa báť nemusíte. U nás v KLENOTA ho osádzame do všetkých typov šperkov.

morganit stupeň tvrdosti - KLENOTA

8 stupňov Mohsovej škály

Na tejto priečke nájdeme topás, ktorý vyniká v kombinácii so žltým aj bielym zlatom. Je dokonale štiepny v jednom smere. Často obsahuje malé trhlinky, podľa ktorých spoznáme rovinu štiepnosti. Môže obsahovať aj inklúzie. Ide o pomerne tvrdý kameň, u ktorého sa nemusíte báť poškriabania. Pozor však musíte dať na nárazy, tlak a teplotné šoky, pretože môže prasknúť ľahšie než rovnako tvrdý, ale neštiepny spinel.

Nedocenený spinel je tvrdý a navyše nie je štiepny. Môže obsahovať inklúzie alebo vyhojené prasklinky, ktoré mu na odolnosti trochu uberajú. Všeobecne však možno povedať, že sa jedná o odolný kameň, u ktorého nemusíte mať strach z poškodenia.

topás stupeň tvrdosti - KLENOTA

9 stupňov Mohsovej škály

Na predposlednej priečke Mohsovej stupnice nájdeme korund. Jeho drahokamovými odrodami sú zafír a rubín. Korundy sú teda veľmi tvrdé a navyše nie sú štiepne. Odolávajú vysokým teplotám, a ak neobsahujú inklúzie, nevadia im ani teplotné výkyvy. Ako zafír, tak rubín môžu obsahovať inklúzie, čo ich robí o niečo krehkejšími. Pokochajte sa našou ponukou modrých, oranžových, ružových a žltých zafírov alebo šperkov s rubínmi.

zafír stupeň tvrdosti - KLENOTA

10 stupňov Mohsovej škály

Diamant ako symbol dokonalosti a najtvrdší prírodný materiál zakončuje Mohsovu škálu. Nájdeme ho na priečke 10. Aj cez svoju tvrdosť je dobre štiepny, takže ho môže poškodiť náraz. Niekedy obsahuje inklúzie, ktoré mu uberajú na kráse i cene a o niečo znižujú tiež jeho odolnosť. Pri bežnom nosení sa o neho však báť nemusíte. Ide o klasický kameň, ktorý nepodlieha módnym trendom - presvedčte sa v našej ponuke diamantov od priezračných až po čierne.

diamant stupeň tvrdosti - KLENOTA