Vo chvíli, keď sa odhodláte k onomu veľkému kroku požiadať svoju drahú polovičku o ruku, prichádza tiež jedna neľahká úloha - vybrať pre ňu perfektný zásnubný prstienok. Každá žena má iný vkus a iné priority, preto sa bude aj jej predstava ideálneho prsteňa líšiť. Sme si však istí, že sa oplatí zachovať pokojnú hlavu a krok po kroku dôjsť k tomu pravému krúžku. Tak výsledkom nebude len vytúžené ÁNO ale aj neutíchajúca radosť budúcej nevesty zo skvostu, ktorý jej nasadíte na prst.

Prekvapenie alebo stávka na istotu?

Predtým než sa do samotného výberu pustíte, odpovedzte si na zásadnú otázku - chcete pre svoju priateľku vybrať prsteň sami alebo radšej na nákupy vyrazíte s ňou? Niektorí muži sa do výberu pustia sami s chuťou a svoju milovanú prekvapia. Niektoré partnerky sú ale rady, keď si môžu vybrať podľa seba. Porozmýšľajte, čo bude milšie práve vám dvom. Ak nechcete svoju milú pripraviť o prekvapenie, ale váhate, skúste zasvätiť kamarátku, ktorá vám určite rada pomôže.

 klasický zásnubný prsteň s briliantom v bielom zlate - KLENOTA

Vyberajte včas

Pre niekoho neznalého sa môže zdať, že stačí vyraziť a kúpiť prstienok pár dní pred žiadosťou o ruku. Keď si ale na výber prsteňa doprajete čas, nemôže vás prekvapiť napríklad nedostupnosť potrebnej veľkosti alebo váhanie medzi viacerými variantmi. Ideálne sú zhruba 3 mesiace dopredu - tie stačia na prípadné „dozretie“ finálneho rozhodnutia alebo aj na výrobu originálneho zásnubného prstienka podľa vášho želania.

Stanovte si rozpočet

Koľko by mal zásnubný prsteň stať je pomerne pálčivá otázka. Podrobnejšie sa ňou zaoberá tento článok. Do myslí sa mnohým zarylo pôvodne marketingové tvrdenie, že by sa hodnota prstienka mala pohybovať vo výške zhruba dvoch až troch výplat muža. Tohto umelo vytvoreného pravidlá sa ale striktne držať nemusíte.

Majte na pamäti, že tento prsteň ženy väčšinou nosia celý život, preto by mal byť z kvalitných materiálov. To je tiež dôvod, prečo sa najväčšej popularite tešia zlaté zásnubné prstene a diamanty. Radíme teda porozhliadnuť sa, v akej cenovej relácii sa kvalitné kúsky pohybujú. Potom zvážte, koľko si môžete dovoliť investovať a kúpte to najlepšie, čo je pre vás dostupné.

 luxusné zásnubný prsteň vykladaný diamantmi v bielom zlate - KLENOTA

Ujasnite si štýl

Trafiť sa do vkusu je niekedy vskutku oriešok, ešte keď je výber tak široký. Napovedať vám môže malý prieskum v šperkovnici vašej partnerky. Schovávajú sa v nej skôr jednoduché, univerzálne šperky? Alebo to vyzerá, že si potrpí na extravaganciu či má rada veľa trblietania a lesku?

 zásnubný a snubný diamantový prsteň ružové zlato - KLENOTA

Úplnou klasikou je zásnubný prsteň s briliantom, tzv. solitérom. Poteší ako zástankyňu tradícií, tak milovníčky moderných kúskov, pretože existuje naozaj veľa rôznych dizajnov. Obdivovateľky časov minulých by mohli oceniť vintage štýl, ktorý sa nimi inšpiruje. Halo prstene s centrálnym drahokamom lemovaným menšími diamantmi sa páči tým, ktoré majú rady výrazné šperky.

 luxusné zásnubný prsteň s centrálnym diamantom biele zlato - KLENOTA

Zvoľte kov

V prípade kovu je zásadná jeho trvalosť a ako už sme spomínali, najobľúbenejšie je zlato. Okrem tradičného žltého zlata vyzerá skvele aj zásnubný prsteň z bieleho zlata a veľké romantičky túžia po modernom ružovom zlate. Neobyčajne odolná je platina, u ktorej je tiež úplne najmenšia pravdepodobnosť nejakej alergickej reakcie.

 diamantové zásnubné prstene biele, žlté, ružové zlato - KLENOTA

Vyberte kameň

Najštandardnejšou voľbou bývajú zásnubné prstene s diamantmi, ale vítanú originalitu prinášajú farebné drahokamy. Ak viete, že má vaša polovička pre nejaký drahý kameň slabosť, môže byť práve on tou pravou voľbou. Súčasne by ste sa mali zamerať aj na tvar kameňa a druh jeho uchytenia. Najčastejšie vídame okrúhle alebo oválne tvary, ale zaujímavé môže byť aj srdiečko. Bežné osadenie je pomocou krapní, veľmi praktické je však tiež lunetové osadenie, kedy je okolo kameňa kovový lem, ktorý ho chráni.

 zásnubný prsteň s rhodolitem ružové zlato - KLENOTA

Zistite veľkosť prsteňa

Keď o nákupe zásnubného prsteňa vaša milovaná nevie, je odhadnutie správnej veľkosti dosť možno tým najnáročnejším aspektom výberu. Trikov je na to celý rad. Môžete skúsiť v nestráženom okamihu zmerať jej iný prstienok, skúsiť sa nenápadne opýtať, alebo využiť vydanú či zasnúbenú kamarátku, ktorej prsteň si vaša drahá „len tak náhodou“ vyskúša pri rozprávaní na šikovne zvolenú tému.

 briliantové zásnubné prstene biele, žlté, ružové zlato - KLENOTA

Skúste gravírovanie

Nakoniec máme pre vás jeden tip - aj keď je gravírovanie skôr doménou svadobných obrúčok, aj na zásnubnom prsteni sa osobný odkaz od srdca nestratí. Čo bude jeho obsahom už ponecháme vašej kreativite.

Pre veľa mužov je výber zásnubného prsteňa naozajstným hlavolamom, ale veríme, že s našimi tipmi to bude o poznanie ľahšie. Či už vložíte do výberu akékoľvek množstvo energie, určite nebudete ľutovať, až z jej úst budete počuť to čarovné slovko. Veľa šťastia!