V obchodoch sa často stretávame so záplavou zlatých a strieborných šperkov, ktoré žiaria vďaka čírym i rôzne farebným kamienkom označovaným ako zirkóny. Vo väčšine prípadov sa však jedná o kubickú zirkóniu. V praxi sa tieto dva kamene s podobne znejúcim názvom zamieňajú, ale v skutočnosti sa jedná o dva rôzne kamene, ktoré majú odlišný pôvod, zloženie aj hodnotu.

Zirkón: najstarší drahokam na Zemi

Možno to pre niekoho bude znieť prekvapivo, ale najstarším minerálom na Zemi je práve zirkón, chemickým zložením kremičitan zirkoničitý (ZrSiO4). Prvá vzorka bola nájdená v Austrálii a jej vek sa odhaduje na 4,4 miliardy rokov. V šperkárstve sa zirkón tešil značnej obľube v 20. rokoch minulého storočia. Farebná škála odtieňov, v ktorých sa zirkón v prírode vyskytuje, je naozaj pestrá. Najobvyklejšie sú žlté, červené a hnedé tóny, vzácnejšie sa stretneme s bezfarebným a modrým variantom. Číry zirkón sa vďaka vysokej brilancii podobá diamantu, na rozdiel od neho sa ale vyznačuje dvojlomom a tvrdosťou 7,5 na Mohsovej stupnici (oproti 10 u diamantu).

Kubická zirkónia: najvydarenejšia napodobenina diamantu

Po mnoho storočí sa vedci snažili vytvoriť čo možno najvernejšiu napodobeninu diamantu. Akonáhle bol v 70. rokoch minulého storočia objavený proces výroby kubickej zirkónie, rozšírila sa produkcia zirkónie do celého sveta a stala sa v súčasnosti najpoužívanejšou imitáciou diamantu. Na trhu sa ujala skratka CZ (Cubic Zirconia), a okrem bezfarebného variantu môže mať snáď ktorúkoľvek farbu si dokážete predstaviť. Hoci má kubická zirkónia o niečo menej brilancie a naopak viac „ohňa“ (farebného iskrenia) ako diamant, na prvý pohľad je od neho nerozoznateľná. Ak by ste však kupovali šperk a rozhodovali sa medzi diamantom a kubickou zirkóniou, je dobré vedieť, že zirkónia má menšiu trvanlivosť. Po nejakej dobe nosenia zirkónia stráca svoj lesk, zatiaľ čo diamant stále žiari ako nový. Je to dané tým, že zirkónia je so svojimi 8,5 stupňami mäkšia ako diamant.

Diamant vs zirkónia - KLENOTA

* Diamant vľavo, zirkónia vpravo

Zirkón vs. zirkónia

Hoci prírodný zirkón môže byť považovaný za alternatívu diamantu, je to osobitý drahokam, ktorý má mnohonásobne vyššiu cenu ako kubická zirkónia. Dá sa povedať, že prírodný zirkón v šperkoch dnes nie je tak častý úkaz. Ak obchodník uvádza, že je šperk osadený zirkónmi, jedná sa veľakrát práve o kubickú zirkóniu. Nezostáva než odporučiť, aby ste sa pri kúpe šperkov obracali na predajcov, ktorým dôverujete a ktorí vám podajú správne a nezavádzajúce informácie.