Zlato je ušľachtilý a drahý kov, ktorý je sám o sebe stály. Prečo sa teda občas stane, že zlaté šperky zmatnejú, zmenia farbu a objavia sa na nich mapy? A dá sa tomu vôbec nejako zabrániť? V tomto článku vám prinášame odpovede na všetky tieto (i ďalšie) otázky.

Zlato a jeho zliatiny

Najprv si ale musíme vyjasniť, aké vlastne zlato je a v akej podobe sa v šperkárstve používa. Zlato má vo svojej rýdzej forme 24 karátov. Je žlté a tiež veľmi mäkké. Preto rýdze zlato nemožno na výrobu klenotov použiť, ľahko by totiž dochádzalo k deformáciám kovu a šperky by sa čoskoro zničili.

Na šperkárske účely sa preto zlato leguje: nariedi sa inými kovmi a vznikajú tak jeho zliatiny. Zlato sa takto mieša s kovmi, ktoré zliatine čiastočne prepožičajú svoje vlastnosti (farbu, tvrdosť a pod.) a zušľachtia ju. Celý proces sa prísne kontroluje a ďalšie kovy sa pridávajú v presnom pomere, aby výsledná zliatina mala danú rýdzosť. V Česku je najnižšia povolená rýdzosť zlatej zliatiny 585/1000 (585 dielov zlata a 415 dielov iných kovov) alebo 14 karátov.

zakázková výroba zlatých šperků - KLENOTA 14karátové zlato - KLENOTA

V prípade žltého zlata sa na legovanie najviac používa striebro a meď, biele zlato navyše obsahuje zinok a nájsť v ňom môžeme podľa typu aj nikel, paládium či mangán. Ružové alebo červené zlato má vyšší obsah medi. Platina sa leguje meďou a striebro meďou a zinkom.

A práve tieto ďalšie kovy môžu oxidovať a byť zodpovedné za farebné zmeny povrchu šperku. Čím je teda rýdzosť zlatej zliatiny nižšia, tým vyššia je pravdepodobnosť jej oxidácie.

Prečo kovy oxidujú?

Vplyvom rôznych látok a prostredia môže zliatina podliehať oxidácii, ktorá sa prejaví ako matné, nevzhľadné mapy, černenie alebo sfarbenie povrchu. Nemusí k nej ale dôjsť vždy. Väčšinou je spôsobená špecifickými podmienkami, ktoré koróziu vyvolajú. Môže ísť napríklad o expozíciu nejakej chemickej látke, ako je kozmetika alebo čistiace prostriedky.

Napríklad striebro, ktoré je obsiahnuté aj v zlatých zliatinách, je pomerne chúlostivé na látky, s ktorými sa stretávame v bežnom živote. Zakaľuje sa pri kontakte so sírou, chloridmi, kyslíkom a nesvedčí mu ani vlhkosť. Meď je na tom podobne. A kde sa s týmito látkami môžeme stretnúť? V podstate na každom kroku: ľudský pot obsahuje chlorid sodný, niektoré potraviny ako napríklad cibuľa sú zase bohaté na síru, zeleninové a ovocné šťavy bývajú kyslé, a pre kovy teda agresívne. A tak by sa dalo pokračovať. Kontaktu s týmito látkami sa skrátka nevyhneme. A preto je dôležité svoje šperky pravidelne čistiť.

zásnubní prsten s diamantem - KLENOTA

Ktoré šperky sú ohrozené?

Všetky šperky sú vystavené záťaži. Niektoré viac, niektoré menej a každý trochu inak:

Prsteňom hrozí mechanické poškodenie pri manuálnej práci a poškodenie chemikáliami pri upratovaní alebo pri skrášľovaní kozmetikou. Na druhú stranu sú vďaka umývaniu rúk na rozdiel od ostatných typov šperkov aj častejšie čistené. Je však potrebné ich tiež riadne vysušiť.

V prípade náhrdelníkov sú veľmi zaťažované retiazky, ktoré si preto zaslúžia častejšiu starostlivosť. Ak máte obľúbenú retiazku, ktorú nosíte denne, určite by ste ju mali pravidelne čistiť, pokiaľ má vydržať stále krásna. Retiazky (a zadná strana príveskov) sú totiž vystavené potu a rôznym krémom a parfumom.

Podobne sú na tom náušnice, ktoré môžu prichádzať do kontaktu s parfumami a lakmi na vlasy. Bývajú tiež vystavované potu, ktorý im rozhodne neprospieva. Najviac zaťažovanou časťou náušníc je driek, ktorý je schovaný v ušnej dierke. Veľmi často sa práve ten sfarbuje, a preto si vyžaduje zvýšenú pozornosť. Náušnice, ktoré nosíte často, z času na čas zložte a vyčistite. Rovnako tak detské náušničky treba občas z ušiek zložiť, vyčistiť a nechať riadne vyschnúť.

ruční výroba zlatých šperků - KLENOTA zásnubní prstem z bílého zlata s briliantem - KLENOTA

Ako udržať šperky v špičkovej kondícii

Oxidácia je úplne prirodzená a rozhodne nemusí byť známkou nekvalitnej zliatiny, alebo dokonca nepravého šperku. Dá sa jej však predchádzať, a to správnou starostlivosťou a tiež dodržiavaním jednoduchých odporúčaní:

1) Nevystavujte šperky pôsobeniu kozmetických výrobkov. Tie obsahujú chemikálie, ktoré môžu byť agresívne a reagovať s niektorým z kovov v zliatine. Na mysli máme najmä parfumy, laky a farby na vlasy, rôzne krémy, masky, make-up, pleťové mlieka, mydlá a pod.

2) Nevystavujte šperky pôsobeniu čistiacich prostriedkov. Pokiaľ upratujete, vašim šperkom bude určite lepšie mimo dosahu týchto chemických - a často veľmi agresívnych - látok. Okrem čistiacich prostriedkov chráňte šperky aj pred ďalšími chemikáliami, ako sú napríklad repelenty či rôzne dezinfekcie.

luxusní zásnubní diamantový prsten - KLENOTA

3) Šperky nenoste do mora, bazénov ani na kúpalisko. Voda v bazénoch je silne chlórovaná a soli v morskej vode by vašim šperkom tiež neprospeli. Odporúčame šperky dávať dole aj pred bežným kúpeľom, sprchou alebo napríklad saunou.  Len si dávajte pozor, aby ste malé náušnice a prstene neodkladali na okraj vane alebo umývadla, aby sa vám nezošmykli do odpadového potrubia.

4) Šperky si zaslúžia jemné zaobchádzanie, avšak aj ich uchovávaniu by ste mali venovať patričnú pozornosť. Klenoty odporúčame uchovávať v šperkovnici vystlanej jemnou látkou. Pokiaľ ich nenosíte denne, odporúčame ich uzavrieť do malého vrecka, prípadne k nim ešte pridať vrecúško silikagelu. Tým zamedzíte prístupu vlhkosti, kyslíka a ďalších nežiaducich látok. Prípadne môžete svoje šperky zavákuovať.

Možno vám posledný bod pripadá prehnaný, ale nezriedka sa stáva, že krabička, v ktorej je šperk predávaný a následne uchovávaný, obsahuje lepidlo, vystielací materiál alebo aj samotný kartón, ktorý spôsobuje zmenu farby povrchu kovov. Organické látky obsiahnuté v krabičke alebo jej komponentoch môžu obsahovať síru, chloridy, fluoridy a iné látky. V krabičke potom dochádza k zvýšenej koncentrácii týchto látok a šperk ich pôsobením stráca na kráse. Bolo dokázané, že k tejto nežiaducej premene stačí aj jedna malá samolepka vo vnútri krabičky.

zásnubní prsten s diamante v bílém zlatě - KLENOTA nadčasový zásnubní prsten z bílého zlata - KLENOTA

Čo ak sa navzájom neznesieme?

Či sa u vás prejavuje alergická reakcia na zliatinu alebo ak váš šperk aj napriek dodržaniu všetkých opatrení mení charakter svojho povrchu, nemusí byť všetko stratené. Občas sa stáva, že niektorý kov v zliatine zle reaguje na pokožku, s ktorou prichádza do kontaktu. To je vždy individuálna záležitosť, pretože každý sme iný a každý máme trochu inú pokožku, presnejšie povedané iné zloženie potu a mazu. Dobrou správou je, že sa svojho obľúbeného šperku nemusíte hneď zbavovať, ale môžete vyskúšať nasledujúce.

V prípade bieleho zlata alebo striebra skontrolujte, či je váš šperk pokovovaný ródiom. Mal by mať krásne žiarivú, striebristo bielu farbu. Samotné striebro je o niečo viac šedé a biele zlato mierne žltkasté či šedivé. Pokiaľ šperk pokovovaný nie je, alebo si nie ste istí, môžete ho zaniesť do vášho klenotníctva, kde vám poradia či ho rovno pokovujú. Ródium je totiž hypoalergénne a stále. Ochráni váš šperk pred oxidáciou a vašu pokožku pred prípadnou alergickou reakciou. Šperky KLENOTA z bieleho zlata pokovujeme ródiom vždy.

Pokiaľ vaša pokožka nesvedčí žltému zlatu, môže pomôcť, keď svoje šperky po každom nosení očistíte mydlovou či jarovou vodou a dobre osušíte. Zbavíte ich tak chemických látok, ktoré by s kovom ďalej reagovali, a ony sa vám odmenia svojou trvalou krásou. V prípade alergickej reakcie sa ale radšej poraďte so svojím lekárom, než si šperk znova nasadíte.

zlaté zásnubní prsteny s diamanty v brusu asscher a princess - KLENOTA

Ako šperky vyčistiť? Zverte ich profesionálom

Vaše šperky môžu byť zase ako nové. Krásu im najlepšie vrátite, keď ich odnesiete do zlatníctva. Tam ich odborne vyčistia a vyleštia. Ku každému šperku KLENOTA získate v rámci servisu celoživotné čistenie zadarmo. Korozívne znečistenie šperku nemusí byť jednoduché svojpomocne odstrániť. Neodbornou manipuláciou navyše môžete šperk ľahko poškodiť.

Ak aj napriek tomu chcete šperky skúsiť vyčistiť doma, môžete skúsiť nasledujúci postup: svoj zoxidovaný šperk jemne preleštite špeciálnou mäkkou handričkou určenou na čistenie drahých kovov, ktorú zakúpite takmer v každom zlatníctve. Ak to nepomáha, môžete vziať na pomoc jarovú vodu. V obchodoch sa tiež predávajú rôzne roztoky určené na čistenie klenotov. Keď sa ich rozhodnete použiť, odporúčame zvýšenú opatrnosť. Pokiaľ je súčasťou znečisteného šperku nejaký drahokam, existuje riziko, že ho roztokom poškodíte. Niektoré drahokamy sú na chemikálie veľmi citlivé. Tiež sa môže stať, že čistiaca substancia bude agresívna a koróziu ešte zhorší. V lepšom prípade zoxidovaný povrch síce vyčistí, ale šperk zostane matný. Nakoniec ho aj tak budete musieť zaniesť do zlatníctva na vyleštenie. To sa často stáva pri použití čističa striebra, ktorý zakúpite v každej drogérii. Tento roztok obsahuje čpavok a váš strieborný šperk síce väčšinou vyčistí, ale úplne mu vezme lesk.

V prípade starostlivosti o šperky si čas a starosti v drvivej väčšine prípadov skutočne ušetríte, pokiaľ sa rovno obrátite na profesionálov.

jak čistit zlaté šperky - KLENOTA šperky z pravého zlata - KLENOTA