Kúzlo žltých diamantov spočíva v spojení farby a iskrivého efektu, ktorý je pre vybrúsené diamanty tak typický. V šperkoch z ateliéru KLENOTA najčastejšie nájdete diamanty vo farebnom odtieni fancy yellow. 

Šperky so žltými diamantmi

Farba zlata do značnej miery ovplyvňuje to, ako bude žltý diamant vo šperku pôsobiť. Prirodzenou voľbou je žlté zlato, ktoré vďaka teplému tónu farbu kameňa ešte zvýrazní, a celok tak pôsobí veľmi harmonicky. Vďaka bielemu zlatu naopak žlté diamanty vyniknú a zažiaria v celej svojej kráse. Prsteň so žltým diamantom bude skvelý aj ako zásnubný, a to predovšetkým pre ženy, ktoré sa rady odlišujú a neboja sa originality. Žltý diamant je rovnako ako klasický číry vysoko odolný, a je preto ideálny pre každodenné nosenie.

Hračka prírody

Odpoveď na otázku, prečo sú farebné diamanty vrátane tých žltých tak vzácne, nájdeme v odbore chémie. Diamant je tvorený atómami uhlíka pevne spojenými v kryštálovej mriežke. Je takmer nemožné, aby sa táto štruktúra narušila a mohol do nej vniknúť cudzí prvok. A napriek tomu sa to výnimočne stane, a to je práve moment, kedy sa zrodí farebný diamant. Konkrétne žlté sfarbenie je dané prímesou dusíka.

Pár zaujímavých faktov o žltom diamante:

  • Diamant je symbolom oddanosti. To všetko platí aj o tom žltom, ktorý ešte navyše prináša optimizmus a radosť pre spoločnú cestu životom.
  • Na umelom svetle vás príjemne prekvapí. Zdá sa byť totiž ešte sýtejší a žiarivejší.
  • Prvý žltý diamant údajne objavil v Južnej Afrike chudobný chlapec v tráve. Jeho matka ho darovala susedovi, bez toho aby si bola vedomá jeho hodnoty. Dnes tento kúsok nesie meno Eureka diamond a môžete ho vidieť v africkom múzeu Kimberley Mine.
  • Najväčším prírodným diamantom s váhou 616 karátov je žltý diamant s názvom Kimberley Octahedron objavený v roku 1972.