Prírodný citrín je veľmi vzácny - v prírode je totiž len málo miest, kde ho môžeme nájsť. V našom ateliéri KLENOTA patria citríny medzi najobľúbenejšie žlté kamene. Vyberať môžete zo širokej ponuky - od svetlo žltých až po sýto oranžové a hnedé citríny s nádychom do červena. Medzi najžiadanejšie patria tzv. madeira citríny, ktoré vynikajú zlato-oranžovou až červenohnedou farbou.

Prírodné citríny máme len od preverených dodávateľov - ich kvalitu dokladá tiež certifikát pravosti, ktorý nájdete u každého šperku KLENOTA. Každý citrín je unikát, ku ktorému pristupujeme s veľkou pozornosťou a starostlivosťou. Než si svoj šperk odnesiete domov, prejde rukami niekoľkých odborníkov, ktorí ručia za dokonalý výsledok. Ak si s výberom toho pravého citrínového šperku nie ste istí, náš gemológ v ateliéri vám rád poradí a naučí vás, ako sa o neho starať.

O pôvode citrínu

V Európe sa citrín vyskytuje v Rusku, Španielsku alebo Francúzsku. Ak sa nám ale nechce tak ďaleko, zriedkavo sa dá objaviť aj na Morave. Ďalšie náleziská sú na Madagaskare alebo v Brazílii.

Pôvodne bol citrín označovaný ako žltý kremeň. Jeho názov sa ujal v roku 1556, kedy ho použil nemecký metalurg Georg Bauer vo svojej publikácii o drahokamoch a šperkoch. Slovo pochádza pravdepodobne z francúzskeho výrazu pre citrón alebo latinského citrus.

zlatý náhrdelník s diamantom a citrínom - KLENOTA Náhrdelník z bieleho zlata s citrínom - KLENOTA

Citrín žiaril v staroveku aj na červenom koberci

V staroveku vraj chránil nositeľa pred zlými myšlienkami a hadím jedom. V Egypte ho uctievali ako slnečný kameň. V Číne boli citríny považované za kamene úspechu - čínski cisári ich nosili, pretože verili, že im zbystria myseľ. V Grécku sa zase tešili obľube v čase helenistickej a slúžili hlavne na ozdobu.

Citríny sa nepoužívali len do šperkov - napríklad v Škótsku sa dochovali rukoväte dýk a mečov zo 17. storočia zdobené citrínmi. Škótskou špecialitou boli citrínové špendlíky, ktorými sa zdobil kilt.

Obľúbené boli tiež brošne. Niekoľko takých kúskov sa zachovalo z viktoriánskej éry. Citrín je v nich často vybrúsený do oválu a zaujíma vo šperku hlavnú úlohu.

Na začiatku 20. storočia vyzdvihlo krásu citrínov art deco. Mnoho vtedajších filmových hviezd sa chválilo precízne spracovanými citrínovými šperkmi. Medzi nimi aj Greta Garbo, ktorá vlastnila citrínovú zbierku, rada sa s ňou ukazovala a spôsobila, že predaj citrínu vo svojej dobe raketovo stúpol.

náramok a náušnice zo žltého zlata s citrínom - KLENOTA

Citrín pod drobnohľadom

Citríny sú - rovnako ako ametyst, krištáľ či záhneda - odrodou nižšieho kremeňa a sú aj rovnako tvrdé. Na Mohsovej stupnici tvrdosti sa nachádzajú na 7. priečke z desiatich. Ich kryštály sú stĺpcovito pretiahnuté, neštiepia sa a majú nerovný až lasturnatý lom a biely vryp.

Ich lesk je sklený, bývajú transparentné alebo priesvitné. Ide o veľmi stále kamene odolné proti zvetrávaniu, a preto ich môžeme nájsť pri poľných zberoch alebo v riečnych náplavoch. Kryštalizujú z roztokov v dutinách, ktoré vznikli po stuhnutí lávy.

Dlho sa predpokladalo, že za ich krásnou žltou farbou stojí trojmocné železo - rovnaký prvok, ktorý má na svedomí fialovú farbu ametystov. Dnes sa uprednostňuje teória, ktorá tvrdí, že za sfarbenie niektorých citrínov môže prítomnosť hliníka. Tento argument podporuje fakt, že železo sfarbí minerály vždy do oranžova a nie do žlta alebo žltozelena, ako je tomu u pravých prírodných citrínov.

zlatý náramok s citrínom - KLENOTA

prsten ze žlutého zlata s diamanty a citrínem - KLENOTA

prsten ze žlutého zlata s diamanty a citrínem - KLENOTA

Účinky citrínu: Kľud, pozitívna energia i prosperita

Citríny sú považované za kamene vnútorného pokoja. Vraj v sebe uchovávajú obrovskú silu, majú čistiace schopnosti, rozptyľujú negativitu a majú moc ukrývať slnečnú energiu. Tým dokážu svojho nositeľa zbaviť smútku, prinášať mu svetlo do života a posilňovať jeho sebadôveru aj pozitívny pohľad na svet. Zvlášť sa vraj oplatia bankárom, pokladníkom alebo obchodníkom, pretože priťahujú majetok a prosperitu. Píše sa, že sú ideálnym kameňom aj pre športovcov a fitnes trénerov. Pozor by si mali dávať cholerici a ohovárači. Citríny u nich môžu vyvolávať agresivitu.

Rozdielne vlastnosti so sebou nesú aj farebné odtiene. Napríklad svetlo žlté kryštály údajne zaisťujú dobrý začiatok nového vzťahu a pomáhajú v komunikácii. Žlté varianty citrínu podporujú udržanie vzťahov a podnecujú zmenu uhla pohľadu. Kamene tmavých odtieňov zase svojmu majiteľovi pomáhajú v rozhodnosti, presviedčaní a precíznosti. Zlatisté farby citrínu sú doménou kráľov a symbolom bohatstva. Dokážu vraj priniesť šťastie, silu, radosť, nadšenie a úspech.

Spoločne s topásom je citrín kameňom narodených v novembri. Pokiaľ ho chceme darovať k výročiu, verí sa, že by sa mal darovať ku trinástemu. Symbolizuje začínajúce leto, a preto najlepšie pasuje k osobám narodeným v tomto období. Pre znamenie raka sú ideálne žlté odtiene citrínu, levom najviac pasujú zlaté varianty.

zlaté náhrdelníky s citrínom - KLENOTA

Šperky, v ktorých budete citrín obdivovať

Citrín je vzácny, jemný a nežný kameň. Zvlášť cenné sú tmavšie odtiene, kedy žltá prechádza v oranžovú až hnedú. Podľa farebných odrôd ich môžeme rozdeliť na žlté citríny, golden citríny, obľúbené a žiadané madeira citríny, ktoré majú zlato-oranžovú až červenohnedú farbu a pochádzajú z Brazílie, fire citríny, čo je obchodný názov pre deep orange citríny nádherné citríny sýto oranžovej až hnedej farby s nádychom do červena, a palmeria citríny, ktoré sú jasno oranžové.

Citrínom to najviac pristane s tradičným žltým zlatom, ale vyzerajú skvostne aj v kombinácii s bielym zlatom. Krásu citrínu povznesie aj iný kameň - napríklad diamant, vedľa ktorého sa citrín krásne rozžiari.

Citrín možno vďaka jeho tvrdosti a dobrej čistote brúsiť do mnohých tvarov. V ponuke KLENOTA si môžete vybrať z tradičných guľatých alebo oválnych výbrusov, ale aj zo šperkov s drahokamom vybrúseným do kvapky. Ak sa vám páčia hranaté tvary, iste vás potešia prstene a prívesky s cintrínom vo výbruse emerald alebo cushion. Svoju zamilovanosť zase dáte najavo príveskami a prsteňmi s citrínovým srdcom.

 Citrínovej náušnice v žltom 14k zlate - KLENOTA  Zlaté citrínovej náušnice v tvare srdca - KLENOTA

Na čo si dať pozor: prezlečené ametysty

Pod označením citrín nájdeme na trhu často i kamene zvláštnej oranžovej farby. V skutočnosti nejde o citríny, ale ametysty, ktoré boli vystavené vysokej teplote, až sa ich fialová farba zmenila na oranžovú.

Existuje ešte jeden trik - vybrusovanie citrínových kryštálov. Podobne sa opravuje napríklad krištáľ alebo ametysty. Takto vybrúsený kryštál spoznáme pomerne ľahko - je totiž dokonalý. Jeho kryštálové plochy sú dokonale hladké a vyleštené, hrany nie sú nijako poškodené, naopak sú perfektne ostré. Často je kryštál vytvarovaný do neprirodzeného tvaru, aby bol atraktívnejší. Bez ohľadu na to, či by v prírode takto mohol narásť.

Ďalším kameňom, s ktorým si môžeme citrín pomýliť, je tzv. lemon quartz. Jedná sa o ožiarený kremeň, ktorý touto úpravou získava podobnú farbu ako citrín.

Ako sa o šperky s citrínom starať

Rovnako ako ametysty, ani citríny by ste nemali dlhodobo vystavovať slnečnému svitu, pretože by mohli časom vyblednúť. Inak sa o citríny nemusíte príliš báť. Neštepia sa, takže sa nepoškodia tak ľahko ako napríklad topás alebo smaragd.

 

náušnice ze žlutého zlata s citrínem - KLENOTA náhrdelníky zo žltého zlata s citrínom - KLENOTA


Zaujímavosti o citrínu: Očarujúci ametrín

Citrín vie vytvárať prechodové formy s ametystmi, čím vzniknú dvojfarebné drahokamy žlto-fialovej farby. Hovoríme im ametríny. Ak ste milovníčkou týchto farieb a nemôžete sa rozhodnúť, či zvoliť citrín či ametyst, ponúka sa vám jedinečná možnosť mať jeden unikátny drahokam.

Mimochodom, viete, že najväčší citrín na svete váži úctyhodných 20 200 karátov a je veľký 20x15x10 centimetrov? Nazýva sa Malaga. Pochádza z Brazílie, kde ho vyťažili v roku 1990, ale vybrúsili až o 19 rokov neskôr. Okrem nádhernej slnečnej farby vyniká aj výnimočnou čistotou a priehľadnosťou.